Sâmbătă,
18.05.2024
Partial Noros
Acum
10°C

Analiză Se reiau discuțiile despre regionalizare după alegerile de anul viitor. Brașov și Alba au șanse mai mari pentru a deveni capitale decât Sibiul

Analiză Se reiau discuțiile despre regionalizare după alegerile de anul viitor. Brașov și Alba au șanse mai mari pentru a deveni capitale decât Sibiul

Brașovul este mai mare, iar Alba este centrul sistemului judecătoresc din regiune. Cele două municipii dețin principalele argumente puse în discuție până acum pentru stabilirea capitalei regionale, în situația în care se va demara procesul atât de discutat în ultimii 15 ani.

Cseke Attila: Regionalizarea trebuie făcută într-o perioadă de acalmie

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat, luni, în emisiunea Proiect de Ţară: România de la Prima News TV, că în privinţa regionalizării, acest lucru trebuie făcut într-o perioadă de acalmie, iar cel mai apropiat este anul 2025.

”Nu numai pentru că anul viitor avem patru alegeri, dar contextul geopolitic, războiul de lângă noi, eu cred că un asemenea subiect trebuie dezbătut. Nu spun că nu avem linişte în ţară, dar acest siubect, sau reorganizarea administrativ- teritorială, că sunt oarecum legate, aduce anumite frământări în societate, ca să nu spun altceva. Fiecare îşi urmăreşte, are argumente pentru a fi centru de comună, oraş, aboarbe altă comună. Cât de cât sunt documentat şi în 1968 au fost convulsii, deşi era alt regim. Acest lucru trebuie făcut într-o perioadă de acalmie”, a arătat ministrul.

Cseke Attila a precizat că în opinia sa, cel mai apropiat moment ar fi în 2025. Ministrul a mai spus că în privinţa reginalizării, în primul rând trebuie modificată Constituţia.

Citește și: 

Propunere: Desființarea consiliilor județene, regionalizare, descentralizare, zone metropolitane

Emil Boc: În lipsa regionalizării, se pot uni două județe

Cu toate acestea, discuțiile din ultima perioadă reîncep. Președintele Asociației Municipiilor, Emil Boc, a relansat la finalul anului trecut și la începutul acestui an dezbaterea despre reforma de regionalizare a României. Acesta a făcut două propuneri legate de reforma administrativă și regionalizarea României.

Astfel, Emil Boc susține comasarea unor județe care să aibă împreună cel puțin 800.000 de locuitori într-unul mai mare și desființarea comunelor cu mai puțin de 5.000 de locuitori.

În acest fel, nu am vorbi despre regiuni ci despre județe gigant, însă pentru asta nu va fi nevoie de modificarea constituției, care nu prevede noțiunea de regiune.

Emil Boc spune că reforma administrativă este obligatorie și propune implementarea ei după 2024.

Reforma administrativă s-ar putea realiza, potrivit lui Emil Boc, prin două variante: o lege adoptată de Parlament – pentru care este nevoie de votul majorității deputaților și senatorilor; sau reforma constituțională – pentru care este nevoie de votul a două treimi din Parlament.

Ultima reformă administrativ-teritorială s-a realizat în România în timpul regimului comunist, în 1968.

Primarul municipiului Cluj Napoca, fostul premier Emil Boc, crede că prima variantă, o lege sau asumarea răspunderii Guvernului, este mai ușor de realizat, dar reforma nu poate fi adoptată în Parlament înainte de 2025.

Motivul este cel menționat și de Cseke Attila, faptul că în 2024 urmează un val de patru alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Județul, ca termen administrativ, poate avea însă altă dimensiune decât este cunoscută în prezent și poate juca rolul regiunilor, în viziunea lui Boc, președintele Asociației Municipiilor din România (AMR).

„Două sau mai multe județe să se poată uni, să aibă statutul de regiune și minim 800.000 de locuitori, așa cum spune regula UE. Numai așa se poate da coerență administrativă”, a afirmat Boc, după o reuniune a primarilor de mari municipii.

Harta circumscripțiilor instanțelor civile

Regiune cu Alba Iulia – capitală

Liberalii au întocmit în urmă cu 10 ani un proiect de lege privind reorganizarea administrativă a țării, iar stabilirea capitalelor s-a făcut ținând cont de sediul celui mai înalt for de justiție din fiecare regiune. În cazul Regiunii Centru, din care face parte și Sibiul – Alba Iulia.

Legea urma să fie discutată atunci în cadrul USL şi apoi depusă la Parlament, pentru a fi adoptată, însă evident că nu s-a mai ajuns acolo.

Conform proiectului de lege, România urma să fie împărţită în opt regiuni.

Proiectul prevede că alegerile se vor desfăşura o dată la patru ani, iar şeful regiunii, preşedintele va fi ales pentru un mandat de patru ani, prin vot uninominal. Vor fi consilii regionale formate din 10-32 de consilieri, ajutat de doi vicepreşedinţi. Votul va fi direct pentru şefii de consilii judeţene, iar consilierii regionali vor fi aleşi pe liste.

Regiunea urma să ia din atribuţiile Guvernului, dar şi din cele ale actualelor consilii judeţene, pentru că aici se vor găsi organismele intermediare pentru absorbţia de fonduri europene, vor fi principalii negociatori direct cu UE privind absorbţia de fonduri şi, de asemenea, vor putea institui taxe regionale şi multe acte delegate la nivelul regiunilor. Această organizare corespunde cu actualele centre unde se găsesc aceste regiuni de dezvoltare, astfel că printre capitalele acestor regiuni se vor regăsi Piatra Neamţ, Brăila, Alba Iulia sau alte oraşe mai mari ca acestea.

O altă idee era ca noile regiuni să fie în funcție de felul în care sunt împărțite circumscripțiile instanțelor civile. În cazul Sibiului, ar urma să facem parte dintr-o regiune alături de Hunedoara și Alba, iar capitala ar urma să fie tot în Alba Iulia.

Regiune cu Brașov – capitală

În 2019, Brașovul se pregătea să devină capitala Regiunii Centru.

Adrian Veştea, președintele Consiliului Județean Brașov anunța în timpul şedinţei de plen a legislativului judeţean că va începe demersurile pentru achiziţionarea unei clădiri, în care ar putea funcţiona viitoare instituţii regionale.

„Vrem că cumpărăm o clădire. Avem intenţia de a îmbunătăţi patrimoniul. Braşovul îşi propune să devină un centru regional, în momentul în care se va gândi o astfel de variantă. Vedem că de la an la an se gândeşte o descentralizare administrativă. Sunt tot mai multe responsabilităţi care cad în sarcina  Judeţului Braşov şi cred că este necesar să avem patrimoniul necesar pentru a putea să asigurăm funcţionarea în bune condiţii a instituţiilor care ne vor fi repartizate”, a declarat în urmă patru ani, Veştea.

El spunea că cel mai probabil municipiul cel mai mare din regiune va prelua rolul de capitală după reorgionalizare.

„Cred că acesta ar trebui să fie obiectivul nostru. Suntem ce mai important judeţ din Regiunea Centru. Avem cea mai puternică universitate, din punct de vedere turistic suntem cea mai importantă atracţie din România, iar acestea sunt câteva dintre motive pentru care Braşovul ar trebui să devină centru regional”, a încheiat Adrian Veştea.

UDMR vrea jumătate din Regiunea Centru. Dar separat

UDMR nu a acceptat până acum niciun plan de regionalizare în care Covasna, Harghita și Mureș să nu alcătuiască o entitate distinctă.

Prin crearea unei regiuni compusă din județele Sibiu, Alba, Brașov, alături de Covasna, Harghita și Mureș ar scădea procentul etnicilor maghiari, zona devenind una cu o majoritate românească.

Pe de altă parte, niciunul dintre marile partide românești nu a propus crearea unei regiuni ”Ținutul Secuiesc”, o unitate administrativ-teritorială care să reunească cele trei județe populate preponderent de unguri ardeleni, întrucât acesta ar produce costuri electorale prea mari.

Astfel că PSD sau PNL, în funcție de cine va guverna în 2025, fie vor trebui să obțină suficiente voturi încât să nu mai aibă nevoie să guverneze alături de UDMR, fie vor trebui să se resemneze să înființeze un județ al secuilor de sine stătător, riscând să provoace furia electoratului naționalist.

Ce spun sibienii: Sunt avantaje și dezavantaje. Brașov a mai fost capitală și înainte

Ideea de regionalizare e văzută în Sibiu cu scepticism. Gheorghe Huja, primarul orașului Cisnădie, susține că e nevoie de o reformă în acest domeniu, însă trebuie bine gândită. În ceea ce privește capitala: Brașovul poate fi o soluție.

”Brașov a fost și înainte capitală. Noi făcea parte din regiunea Brașov. Trebuie discutată chestiunea asta foarte serios, să ne dăm cu părerea putem toți. Regionalizarea vine cu avantaje și dezavantaje.

Vă spun pe plan local. Cisnădie ar trebui să înglobeze și localități precum Sadu, Rîu Sadului, comunele din jur, obligatoriu. Nu știu dacă ar face bine ca fonduri și buget, dar e clar că ele nu au cum să trăiască cu bugetele lor. Dar sunt și alte probleme, nu e totul atât de ușor. E greu să conduci un teritoriu atât de mare. Văd la mine cât de greu e să administrez, cartierul Arhitecților.

Ar trebui discutat mai mult, se discută de 10 ani și tot nu s-a rezolvat. Pe de altă parte există și avantaje, iar unul e foarte clar: prin regionalizare ai putea obține mai mulți bani și proiecte mai mari”, susține Huja.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

37 comentarii

Damien

Acum 1 an

Ce denumiri comunistoide.... "centru"..."vest"..."sud vest"..bla bla. Le e frica la criptocomunistii de la Bucuresti sa puna Transilvania, Banat sau Oltenia si asa mai departe ? Vor sa rescrie istoria dupa chipurile lor pocite... anonima si anosta, ca si ei. Oamenii au murit pentru denumirile alea.. putin respect, macar. Si ce cauta Sibiul obidit din nou, sub Brasov sau Alba Neagra 1918 Iulia.... Iar ne intoarcem in 1950 cand Orasul Stalin era fruntea Transilvaniei ? Vor schimbarea istoriei si ei nu sunt in stare sa se spele pe dinti.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adi G.

Acum 1 an

Ce sa caute Alba obidită sub arogantul Sibiu?! Alba,nu Szebiul a fost capitala Transilvaniei ..voevodat sau principat..Iar Brașovul,da,este peste Szebiu la populație,putere economică,oraș Stalin..why Not?!?
Raspunde

Aritmetica

Acum 1 an

este, dar nu singur ci cu cu Zona metropolitana care se intinde hat departe pana dupa Stupini. sa faca si Sibul Zona metropolitata sa vedem ce populatie cuprinde
Raspunde

Adi

Acum 1 an

Primarul Huja se plange ca este de greu de administrat cartierul Arhitectilor. Pai ce este greu in conditiile in care toti locuitorii acestui cartier platesc taxe si impozite Cisnadiei dar folosesc infrastructura Sibiului, merg la scoli, spitale in Sibiu etc.?
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Ca il critica lumea, omu vrea liniste :)))
Raspunde

Solomon

Acum 1 an

Să ne înțelegem:orice criteriu s-ar lua,Sibiul nu va ajunge niciodată capitala vreunei regiuni oricare ar fi ea!Motivul?Sibiul nu are oameni politici de anvergură care să fie "văzuți"de la București!Uitați-vă si acum:Iohannis e luat în zeflemea de toată lumea iar ceilalti sunt inexistenti!Poșta,CFR,arhitecții,justiția își au sediile regionale in afara Sibiului iar conducerile institutiilor locale sau județene nu fac doi bani in ochii celor din capitală! Și atunci?Sibiul este(din păcate!) un județ de umplutură care nu intră in calculele celor care fac legi!
Raspunde

Axel

Acum 1 an

Gintei de la Bucuresti nu i-a placut niciodata Sibiu, Tg.Mures sau Timisoara. De ce oare ?.... fiindca au fost centre istorice ale altor vremuri, in care ei se inchinau si se desfatau cu turcii. Au ura viscerala pentru aceste orase, de aia nu le dau importanta si politicienii din aceste zone "nu sunt vazuti bine". Brasovul a fost românizat cand a fost numit Orasul Stalin, pentru a da vina pe rusi.... tehnici securiste. Alba Iulia, la vremea ei a fost folosita pentru "unire"....fiindca daca veneai la vremea aia in Brasov sau Sibiu sa faci unire cu sudistii, cel mai probabil plecai peste munti, plin de flegme..... asa ca au inventat tot felul de mituri, ca Alba Iulia, ca Blaj ca banane si avioane.... carti de istorie... In fapt, le e frica la sudisti de sibieni si de constiinta care mai e in zonele astea........ de aia pana si in cimitir fac genocid cultural impotriva istoriei. Pentru cine stie situatia.... sa viziteze putin cimitirul sasesc, sa vedeti acolo cum se desecreaza morminte, pentru a baga romani.... si uite asa se sterge istoria. Asa e cand, castiga orcii. Aici ne-au pus un sediu NATO, ca in caz de atac nuclear, sa scape de noi de tot.... ca primele atacate sunt centrele de comanda. Ca sa stiti si voi... cam cat dau pe noi, acesti zei cu iz de canal de la Bucuresti.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adi G.

Acum 1 an

Szaszule,pentru știință,Alba a fost în majoritatea timpului capitala Transilvaniei,iar Blajul a fost un fel de Ierusalim româno-catolic...voi v.ati intors de unde ați plecat..aproximativ ...excursia s.a terminat..
Raspunde

Hermannstädter

Acum 1 an

Exact ! Au adus civilizatie si cultura aici si s-au intors in lumea civilizata, cand si-au dat seama ca e in zadar !
Raspunde

Pseudo secesionist

Acum 1 an

@axel Alba Iulia a fost cetatea unde a fost încoronat Mihai Viteazu, printre putinii voievozi cu cohones din istoria noastră. De asta a fost aleasa pentru Adunarea de la Alba-Iulia. ȘI SIBIUL, nu numai Brașovul, este romanizat. Sibiul are însă vocație și experienta de capitala regionala. Brașovul a fost dintotdeauna centru comercial niciodată nu a fost capitala de regiune.
Raspunde

Radu G

Acum 1 an

Ia da-ne niste date, mare istoric.... ca ""majoritatea timpului", nu prea spune nimic. Fara sasi, Sibiul, Brasovul si tot ardealul, ar fi aratat azi ca Giurgiu, Bucuresti, Targu Jiu si alte dezastre de felu ala. A nu se confunda sasii cu germanii, ca faci o mare greseala. Sasii erau un amalgam de populatie venita din nordul Frantei, sudul Germaniei si zona Luxemburg... vorbitori de un dialect germanic in mare parte sau asta s-a impamantenit, odata ajunsi aici. Germanii de azi, nu prea au legatura cu ei... cum nici romanii de azi nu au legatura cu aromanii din Macedonia, spre exemplu. In afara de faptul ca vorbesc o limba cu aceleasi radacini. Sasii erau o cultura si o civilizatie aparte. Ca sa i confunzi cu germanii de azi, trebuie sa fii destul de habarnist... ei au fugit in anii 80 si 90, scarbiti de Bucuresti... ca sa stii si tu. De romani si de Ardeaul daca erau scarbiti, ar fi fugit cu sute de ani inainte. Au fugit scarbiti de Bucuresti la fel cum fug si acum romanii, tot in Germania si tot scarbiti de Bucuresti. Romanii din Ardeal, zic.... iar daca ai fi trait in anii aia, ai fi inteles ca Sibiul si tot ardealul, erau mult mai frumoase, pana la infuzia masiva de melteni cu apucaturile lor tipice, negandirea, lipsa de cultura si tot ce i caracterizeaza... rautatea gratuita, etc etc. In esenta, nivelul scazut de inteligenta, ca de aia se comporta cum se comporta si sunt ce sunt si in loc sa respecte un loc unde au ajuns, se comporta precum arabii care odata ajunsi in Franta, nu se civilizeaza.. ci darama civilizatia gasita, ca sa faca una dupa chipul, mintea si asemanarea lor. Din pacate putem romantiza oricat.... ardealul acum mai are doar o istorie frumoasa, pe care Bucurestiul o distruge incet incet, iar viitorul arata foarte sumbru... cam ca Giurgiu, asa.
Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

La ce administratie locala si judeteana am avut in ultimii ani si Sebes are sanse mai mari sa devina capitala regionala, nu ma mir. Din pacate orasul este doar o umbra "palida" a ceea ce a fost in perioada 2007 plus inca cativa ani dupa. Cu cele trei mari profete aflate la conducerea administratiei locale si judetene (nu trebuie sa vi le enumar ca le stiti si voi) am pierdut cu brio trenul "modernizarii"...adica sa fim seriosi, nu suntem in stare nici sa alungam stolurile de ciori care picteaza parcurile din centru in fiecare seara, ce pretentii sa avem de capitala regionala :) Ne-am face de rusine, mai mult decat ne-am facut pana acum
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Datele economice, sociale si de orice fel nu spun asta 2007 e o umbra palida a ce e acum
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 an

Sigur ca Cisnadia ar trebui sa administreze comunele din jur concomitent cu integrarea Arhitecților in Sibiu … Regiunile trebuie “ decupate “ după zonele in care gravitează populația : Sibiul cu Țara Oltului la Brașov , Alva e legată de Cluj , HUNEDOARA tinde spre Timișoara . Un impediment este repartizarea județului in întregime spre o regiune : Secașele ( cu Roșia ) tine mai curând de Alba , Sighișoara de Brașov , nordul Hunedoarei de Cluj ,restul spre Timișoara etc. E o tema pentru geografi , urbaniști , economiști , sigur nu pentru politruci / politicieni .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Eu

Acum 1 an

Deși aș vrea Sibiul nu cred că e normal, singura capitala a fost și va fi în Transilvania: ALBA-IULIA!!!
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Pai Sibiul e cel mai dezvoltat, Alba e un orasel. Ok, pot fi capitala sa aiba si ei in consiliu regional acolo. Unde cei mai multi alesi vor fi din Sibiu :))
Raspunde

Judeteanu

Acum 1 an

Ar trebui făcută o reconfigurare administrativa si nu abureala aia cu regiunile . UAT care sunt sub un anumit număr sa fie desfintate iar cele cu un număr mai mare de populație decât un barem sa fie trecute obligatoriu intr-o categorie superioara, cu dotările aferente acesteia ( sănătate,învățământ) și daca sunt în apropierea unei mari aglomerări sa fie integrate în ea devenind un cartier al acesteia. Destinul municipiilorf medii ( Deva, Zalău,Rm Valcea Vaslui , Tg Jiu ,Sibiu s.a) ar fi pecetluit , creându-se ocazia unor migrații suplimentare fiindu-le alocati sj mai putini bani. Reforma administrativa va fi însoțita de o reforma la toate nivelurile institutionale .Sau se va crea veriga admistrativa suplimentara care se interpune între județ și centru ca tot duceam lipsa de hartogari . Aem ocazia acum sa ne tăiem complet craca de sub picioare făcând o enclava jn centrul tarii . A fost odată Sibiu
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

De cand e Sibiu in aceeasi categorie cu Deva, Zalau sau Valcea? :))) cine unde se muta?
Raspunde

Emil Flok

Acum 1 an

Cei mari ( Cluj Napoca Timișoara, Brașov,Iași,Constanța,Craiova) vor lua tot caimacul iar medii spre mici apropo Sibiul are 130 mii loc după ultimul recensământ, vor pierde și ce au avut scufundandu-se si mai mult ,mergând cu miloaga la centrul regiunii cum se întâmplă acum cu bolnavii din diferite Programe Naționale care sunt doar in 7 centre regionale iar bolnavii trebuie sa bata sute de km de 4 ori pe an după diferiți medicamente care doar acolo se distribuie. Vin vremuri grele , banii vor fi alocati pe diferite smenuri( ochi frumoși și cumetrii )
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

De ce trebuie sa aiba o capitala anume?
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Cat despre ce zice Huja, Arhitectilor sa fie la Sibiu si Sadu sa fie la Cisnadie, daca tot schimbam. Deja Cisnadie e prea intinsa ca suprafata, si cu Cisnadioara, si cu Arhitectilor, in timp ce Tocilele incep la doi pasi de Cisnadia propriu-zisa, dar tin de Sadu.
Raspunde

Rammstein

Acum 1 an

Dupa 2024 nici dracul nu va mai auzi de sibiu!...reintră iarăși în adormirea maicii domnului!.. Valea oltului va intra în anonimat, adio autostradă!...se va termina bucata de la pitești până la curtea de argeș și gata...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Horoscopul

Acum 1 an

Ai.. ca bine le mai zici.. Sibiul nu a fost niciodată un oras mare, ca Brasovul. Brasovul bate la fund Sibiul la orice capitol.. In schimb, nu e decât aroganță ieftină din partea sibienilor care se cred ei sibieni adevărați. De fapt, Sibiul involuează în ultimii 4 ani. Nimic major si palpabil nu a mai fost realizat.. Nimic ... ... Mergeti la Timișoara, Cluj, Brasov .. comparați și concluzionați. Din 2024, sibiul revine la ce o fost mereu.. COMUNA SIBIU !!
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Pai nu e neaparat in interesul nostru sa fie autostrada peste Carpati, ii doare mai mult pe cei din sud ca nu e. Noi suntem legati de vest, de Cluj, ei nu.
Raspunde

@Horoscopul

Acum 1 an

Sibiul nu a fost niciodata un oras mare?? De unde le scoti stimabile. Sibiul a fost vreme de peste 500 de ani cel mai mare oras din Transilvania
Raspunde

Popp

Acum 1 an

Singurule orase din Transilvania cu vocatie si istorie de "capitala" sunt Clujul si Sibiul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adi G.

Acum 1 an

Habarnisti suntem.Alba a fost capitală mai mult decât Sb și Cj împreună..de ce s.or fi adunat la Sb ,și nu la Cj dau Sb,la 1918?!?
Raspunde

Sibiu

Acum 1 an

S-or adunat la Sibiu in dec 1918-1921. Toate Mjnisterele/Resorturile si Marele Sfat au avut sediul in Sbiu. Aici s-a facut Unirea juridic si administrativ, adica legile si alegerile de Unire cu Tara. La Alba a fost (doar) Declaratia. In Procesul verbal din 1 dec 1918 scrie : se vor aduna la Sibiu. Fara alegeri, SUA , WW , nu consfintea Unirea! La Alba nu erau cladiri, doar un tapsan. La Sibiu erau si sunt cazarmele, cladirile mari.
Raspunde

D.M.

Acum 1 an

Intrebarea e cu cine sa emita Sibiul pretentii? Cu panaramele de alesi locali de prin Sibiu? Cimpean, fodor, turcan, bibu ? sau cu dulapul absent de la cotroceni ? au avut toti sansa sa se remarce. S-au remarcat doar aroganta fata de cetateni si prin ajutorul dat cumetriilor lor.
Raspunde

Ady2000

Acum 1 an

Tu crezi ca personaje precum Ciolacu sau Ciuca sunt cu ceva mai presus decat Bibu sau Campean ? :))).... in ziua de azi ai ajuns sa trebuiasca sa "te placa", unu ca Nicolaie Ciuca, pentru a fi capitala regionala. Aparent, ca in realitate se dicteaza de la ambasada SUA ce si cum. Romania nu exista.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Regionalizarea dupa circumscriptiile instanțelor civile a fost inaintea judetelor cand dezvoltarea se facea doar in jurul oraselor centre de regiune motiv pentru care s-a trecut la judete. https://ro.wikipedia.org/wiki/Organizarea_teritorial%C4%83_a_Republicii_Populare_Rom%C3%A2ne
Raspunde

Florin

Acum 1 an

Sunt cele 8 regiuni de dezvoltare care au centre administrative la Piatra Neamt, Braila, Calarasi, Bucuresti, Craiova, Timisoara, Alba Iulia si Cluj Napoca, ele sunt legate de programele de finantare europeana. Aceste regiuni de dezvoltare au institutii regionale si in celelalte resedinte de judet, Sibiul de exemplu are Mediul. Aceste 8 regiuni trebuiesc activate cu centrele lor si cu agentiile regionale. Judetele desfiintate, toate institutiile judetene transferate la regional simplificate si digitalizate. Astfel in loc de 40 de directii de cultura ai 8, in loc de 40 agentii de mediu ai 8, etc, diferenta de personal sa consolideze mediul privat iar diferentele de bani sa mearga in infrastructura- cale ferata, drumuri, scoli cu cantine si internat, transport regional.
Raspunde

Simon

Acum 1 an

Pt. Sibiu , cea mai buna varianta este o ,, combinație,, cu Brașovul ( capitala unde o fi )……eu trăiesc in Brasov ( sunt sibian ) …..și spun ca ar fi mai bine pt. Sibiu , deoarece constat ca Brașovul este mult pt. Cluj N., chiar dacă o sa ma înjure careva….știu bine ce vorbesc .
Raspunde

Jhkj

Acum 1 an

Se prea poate ca Brasovul sa fie peste Cluj , sunt de acord cu tine. Dar Clujul are cea mai buna Universitate din Transilvania. Absolventii de Lazar, Goga, Brukenthal o sa mearga la Cluj, nu la Brasov
Raspunde

Raluca

Acum 1 an

Dincolo de patetisme. Actualele regiuni de dezvoltare sunt baza perioadelor de programare, cea prezenta este valabila pana in 2027. Viitoarea reforma administrativa va fi strict pe aceste regiuni de dezvoltare fara a crea un palier administrativ in plus, deci judetele trebuiesc desfiintate cu tot roiul de institutii judetene. Asta inseamna o clientela politica redusa, deci discutiile despre regionalizare vor ramane la stadiul de vorbe, in spatele ,,sensibilitatilor,, locale.
Raspunde

Curcubeul Foamei

Acum 1 an

Orice planificare facuta de Bucuresti... e ca planificarea facuta de Washington, pentru europeni. Razboi, saracie, conducte sparte.... foamete si regres.
Raspunde

Unu

Acum 1 an

Sibiul e intersectia aia unde opresti sa mergi la baie si sa iei un sandwich de la Subway ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus