M-am plimbat prin „catacombele” Sibiului și sunt mai spectaculoase decât mă așteptam. Muzeul Astra le deschide anul acesta sibienilor și turiștilor

La jumătatea acestei săptămâni, cu directorul Muzeului Național Astra drept ghid, reporterii Turnul Sfatului au vizitat ceea ce multă vreme au fost denumite „catacombele” Sibiului. În realitate sunt o serie de tuneluri construite în interiorul Bastionului Soldisch, lungi de aproape 300 de metri și cu adevărat spectaculoase.

Muzeul Național Astra a preluat în urmă cu mai bine de doi ani o serie de clădiri degradate aflate la intersecția străzii Bastionului cu Șoseaua Alba Iulia, unde se află și Bastionul Soldisch. Decizia a fost luată după ce muzeul sibian a trebuit să predea clădirea din Piața Mică de la numărul 12.

La scurt timp după ce a văzut în detaliu ce presupune noul sediu, directorul Ciprian Ștefan Anghel a anunțat public că aici va deveni un nou centru de atracție pentru sibieni și turiști, în centrul atenției aflându-se Bastionul Soldisch cu bogata lui istorie.

Printre cele mai cunoscute legende legate de această fortificație emblematică a orașului nostru erau cele care evocau o serie de catacombe. Despre unele se spunea că ar ajunge până spre Piața Mare, iar despre altele că ar asigura o rută de evadare din Orașul de Sus în Orașul de Jos, în caz de urgență. Cert este că existența lor ar reprezenta o atracție turistică oriunde în lume.

Conducerea Muzeului Astra nu s-a bazat pe legende, ci a pus mâna pe lopată și s-a apucat de săpat. Într-o primă fază, la finalul anului trecut, s-au scos din tunelurile Bastionului Soldisch sute de tone de deșeuri, în principal moloz. Pe urmă au fost curățate, igienizate și amenajate, tot ce s-a putut face legal fără să fie nevoie de aprobări și avize care țin de patrimoniu și istorie.

„Șantierul a început în luna octombrie a anului trecut și s-a încheiat în ultima săptămână înainte de Crăciun. Am scos peste 40 de containere de gunoaie din tot ce înseamnă zona Bastionului, atât din tunelurile interioare cât și de deasupra lui, din curte. Am găsit tot felul de betoane, moloz, deșeuri din vechile construcții. Pot să spun că au fost, în total, sute de tone de deșeuri. Pe lângă asta am procedat pe urmă și la o serie de curățiri, atât pe terenul de deasupra Bastionului, cât și în interior. Am curățat vegetația excesivă și am eliberat spațiul de buruieni. În urma cestor lucrări am deschis o mare parte a culoarelor de trecere din Bastion și am scos din mizerie stema orașului”, a declarat pentru Turnul Sfatului Ciprian Ștefan Anghel.

Faza a doua a procesului presupune o temeinică documentare istorică, scopul experților muzeului este să vadă exact cât de lungi erau inițial tunelurile și pe unde ajungeau ele. Spre exemplu, se bănuiește că în anumite locuri tunelurile ar ajunge în încăperi folosite pentru depozitarea armamentului. Sau că cel puțin un tunel – care momentan este zidit – s-ar continua până spre Orașul de Jos, în zona fostei mori de pe șoseaua Alba Iulia, unde se vede o gură de acces. Toate acestea trebuie dovedite acum istoric, cu documente.

„Trebuie să fac o precizare. În acest moment noi suntem într-o fază de documentare științifică, vrem să vedem aceste tuneluri deschise de noi ce continuitate au, ce legături aveau cu alte construcții. Bastionul Soldisch – Mercenarilor, în mod normal, conform arhitecturii militare, trebuia să existe spații pentru depozitarea armamentului, spații pentru depozitarea munițiilor, ori noi am găsit doar tunelurile. Colegii mei asta fac acum, caută în documente vechi încăperile – dacă ele or exista – și cred că vor trebui să facă o vizită de documentare inclusiv la Budapesta și la Viena pentru că el a fost construit într-o anumită perioadă istorică, când autoritățile nu neapărat lăsau toate documentele în Sibiu, din motive lesne de înțeles”, a mai declarat Ciprian Ștefan Anghel.

Iată cum se prezintă acum tunelurile descoperite, după o amenajare sumară:

Accesul în tuneluri se poate face atât dinspre strada Basionului cât și dinspre șoseaua Alba Iulia. Tunelurile formează un mic labirint și sunt luminate pentru ca vizitatorii să nu se rătăcească. Pe alocuri tunelurile au niște fante laterale. Ele străbat întreaga lungime a bastionului și, conform reprezentanților muzeului, în unele capete sunt zidite pentru a bloca trecerea mai departe.

Planurile conducerii Muzeului Astra sunt ca în viitorul apropiat zona să primească numele „Centrul Astra pentru Educație” și să găzduiască o serie de evenimente educative dedicate în primul rând elevilor din zona centrală a Sibiului. Inclusiv noile tuneluri putea fi vizitate, mai ales de turiști.

În plus, pe terenul de deasupra bastionului se vor putea organiza spectacole de teatru și proiecții de filme. Pe platoul din fața bastionului vor avea loc lecții în aer liber și ateliere. Directorul Muzeului Astra este convins că întreaga zona va deveni o comoară turistică și educațională a Sibiului, iar pentru a reuși este nevoie de colaborarea autorităților sibiene.

„Cu această ocazie trebuie să mulțumesc public domnului Adrian Bibu, conducerii Consiliului Județean și Primăriei Sibiu, care și-au dat tot interesul și ne-au susținut să putem demara acest proiect. Domnul Bibu a făcut toate diligențele ca acest parteneriat să se realizeze în timp util și să funcționeze și deja se văd primele rezultate. Parteneriatul va continua și anul acesta. O să facem un DALI pentru că lucrările care urmează intră sub incidența autorizării”, a precizat Ciprian Ștefan Anghel.

Pentru ca traficul de pe șoseaua Alba Iulia să nu afecteze viitoarele activități, există intenția actualulul gard degradat să fie înlocuit unul care izolează fonic.

„Vrem să organizăm tot felul de activități care să atragă un public, să obținem niște venituri, astfel încât tot ce înseamnă cheltuieli de funcționare să fie suportate de actul cultural pe care tu îl dezvolți în zona asta. Noi nu ne permiteam birouri în centrul orașului, dar aici am văzut oportunitatea. Gândiți-vă că suntem înconjurați de aproape 3-4.000 de copii și tineri, dacă adunăm toate liceele și școlile din vecinătate. Nu mai vorbesc de facultăți și universitate. Ei nu au un spațiu unde să facă activități în aer liber, într-o zonă atât de încărcată de istorie a orașului. Ei sunt principalii beneficiari, apoi este comunitatea. Aceasta zonă face parte din istoria orașului, noi trebuie s-o dăm înapoi comunității, care să o exploateze și s-o integreze în viața de zi cu zi. Pe locul trei se află turiștii, care în afară de strada Cetății, unde sunt amenajate turnurile, nu au niciun alt loc unde să poată vedea și experimenta istoria”, a detaliat Ciprian Ștefan Anghel planurile de viitor.

O altă intenție interesantă este ca în curtea bastionului, zona care este străbătură de cursul de apă care punea în mișcare moara Soldisch să fie descoperită și pusă în valoare printr-un geam de mare rezistență. Traseul pârâului este vizibil în acest moment, însă el trebuie săpat.

Nu în ultimul rând, clădirea principală a complexului, practic noul sediu al Muzeului Astra, ar urma să fie renovată. Directorul Muzeului Astra speră să poată face asta într-un parteneriat cu un investitor privat.

„Aici vreau să fac săli educative. Modelul este preluat din Viena, nu știu dacă ați fost la Zoom (Muzeul Copiilor din Viena n. r.). Toate muzeele mari sunt acolo și peste drum este o fostă clădire militară, similară cu ce avem aici, în care s-a amenajat un centru educațional. În spații închise sunt tot felul de activități pentru copii, unde cunosc natura, patrimoniul, istoria și așa mai departe. Așa ceva, pe modelul respectiv am vrea să construim aici - Centrul Astra pentru Educație. Și ne-am gândit să facem asta cu un parteneriat privat pentru că după 30 de ani de capitalism eu nu accept să-mi spună mediul privat din România că nu a ajuns la o maturitate financiară. Eu cred că acum înțeleg și ei că investiția în cultură este o investiție în viitorul lor, până la urmă. O societatea educată, cu un grad de cultură ridicat, este o societate care dă un alt randament mediului privat. Eu nu mă duc să cer bani. Eu mă duc să propun un parteneriat: Haideți să construim împreună ceva pentru comunitate. Nu mă duc să le spun: Dați-mi bani că am nevoie la muzeu... Nu. Aș fi putut să stau liniștit în biroul din centru, cum stau foarte mulți directori din țara asta, de altfel, și nu aveam bătăi de cap. Nu-mi mai luam de lucru în plus, cu aceeași echipă. Sperăm ca printr-un astfel de parteneriat să fim un exemplu în România, vreau să construim împreună un centru pentru viitorul sustenabil al comunității”, a concluzionat Ciprian Ștefan Anghel.

Primele tururi ghidate prin noile tuneluri și primele evenimente educative în noul spațiu descoperit vor avea loc în a doua parte a acestui an. Detaliile urmează a fi anunțate public la momentul potrivit.

foto Silvana Armat/Turnul Sfatului

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

25 comentarii

Micu

Acum 7 luni

Felicitari!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Turism

Acum 7 luni

Un subiect de film. Au fost ingropati in timpul pandemiilir ( tifos, gripa, lepra, etc) sub pivnitele din Centru, in catacombe , oameni cu bijuterii pe ei? Au fost gasite carpe si oase? E adevarat ca unii asa s-au inbogatit? Sapand prin catacombe?
Raspunde

Dorel Sops

Acum 7 luni

Da, aveți perfectă dreptate. M-am îmbogățit săpând prin catacombe după cârpe și oase.
Raspunde

Kukuruku

Acum 7 luni

Pandemie inseamna ca e in toata lumea. Vrei sa zici epidemie. V-au bagat cuvantul asta in cap si acum il folositi pentru orice chestie locala.
Raspunde

Bravo

Acum 7 luni

Asteptam cu nerabdare sa vizitam. Sigur mai sunt multe spatii similare in oras care ar putea fi puse in valoare!
Raspunde

Dan

Acum 7 luni

Foarte fain. In sfarsit. Dar ca de obicei la stat/primarie nu sunt oameni capabili sa gandeasca atat de departe. Pacat de acele posturi ocupate de persoane inutile. Dar felicitari voua pentru initiativa.
Raspunde

Alfred

Acum 7 luni

"...moara Soldisch..." Oare cine a dărâmant-o? Cine era proprietar? Cine este proprietar asupra terenului? O shiță a catacombelor face cât un articol de 1000...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bleahh

Acum 7 luni

Pentru tine primul pas ar fi sa înveți sa scrii…

Raspunde

Un cititor

Acum 7 luni

Țin să-i mulțumesc lui Adrian Bibu! Ce lingău!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Hermann

Acum 7 luni

Voi nu vedeți ca e caramida din 2006. Catacombe recente? Ce dracu de material și știre e asta! Apropo Muzeul ASTRA nu are ca profil etnografie sau ne incurcam în denumiri. Bibu cade ca prostul ca nu gândește
Raspunde

Kukuruku

Acum 7 luni

Lasa prostiile, tunelurile sunt vechi.

Raspunde

Kukuruku

Acum 7 luni

Foarte fain, era de neiertat ca bastionul nu era accesibil. Locurile de genul asta sunt puse in valoare in mare parte din Europa, mai la vest .
Raspunde

Carcotel

Acum 7 luni

Ok, super chiar fain. Chiar ar putea fi un mic magnet de turisti si nu numai :) Deci, cand se deschide turistilor pentru vizite? Vedeti? In astfel de proiecte ar trebui sa investeasca CORA, nu in pisszte de biciclete de milioane de euro care presupun defrisarea malurilor...si asa nu le va folosi mai nimeni :) Dar unde nu-i cap, nu-i cap...
Raspunde

Kukuruku

Acum 7 luni

Pe naiba nu le foloseste nimeni, chiar si acum, inainte de finalizare, sunt pline in zilele frumoase. Mai ales de pietoni, nu prea stiu de ce tin sa le zica piste de biciclete nu alei de promenada, important e ca se fac.

Raspunde

Carcotel

Acum 7 luni

Vom vedea Kukurucu cine le va folosi, pe termen mediu si lung, normal ca acum sunt ceva pietoni pe ele, din simpla curiozitate cel putin. Apropo, off-topic, ce carasu meu cauta pietoni pe pista de biciclete?!!! Adica eu daca m-as da pe acolo cu bicicleta, ar trebui sa am grija sa nu dau peste vreun senil sau peste plodul unuia? Autoritatile ce zic? Vezi? Lucru facut prost pentru romanu prost!
Raspunde

@carcotel

Acum 7 luni

Pe pistele de biciclete se plimba pietonii pentru ca nu exista "piste" pentru pietoni. Prioritatea primariei este bicicleta
Raspunde

Carcotel

Acum 7 luni

Serios? Acum ne trebuie si piste pentru pietoni? Dar trotuarele si aleile din parc ce sunt? A da, ca si pe acolo circula biciclisti, aia e alta problema: din nou intervine civilizatia si proasta educatie a biciclistilor in discutie
Raspunde

Kukuruku

Acum 7 luni

Pai bicicletele ce cauta pe trotuare, pe toate aleile din Sub Arini si pe pietonalele din centru? Trotinetele ce cauta pe trotuare si pe pietonale? Deci da , va trebuj sa avem grija la pietoni cand suntem biciclisti. Asa e normal. Nu e normal ca pe malul Cibinului sa fie doar pt biciclisti si pietonii sa se descurce cu trotuarele, cu nasul in poluarea din trafic. Ideea e sa fie incurajat transportul nepoluant si facutul de miscare. Adica si mersul pe jos.
Raspunde

Sibian

Acum 7 luni

Eu am incredere ZERO in acest individ!Nu-l auziți cum vorbește?Bani,venituri,maturitate financiară...Este un ins pus pe căpătuială,rupt complet de realitate!Habar nu are de câștigurile salariale;el este bugetar!Iar când auzi de asocierea lui cu "eçhipa câștigătoare"totul e clar!Nu vedeți ce prețuri astronomice a pus la muzeu de ne-a trimis pe toți acasă?Când va anunța preturile biletelor la aceste galerii veți constata că nu-s la îndemâna oricui.Probabil este mai ieftin să vizitezi muzeul Luvru decât ceea ce propune acest individ!

Raspunde

Gheorghe ion

Acum 7 luni

In sfârșit o idee faina.

Raspunde

VP

Acum 7 luni

Indiferent cine a ajutat această lucrare, important e că s-a făcut. Cât despre directorul Muzeului Astra știu că e un OM de toată isprava.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

TAVI OCTAVIAN

Acum 7 luni

...............BANII VIN DE LA MIN.CULTURII , UN MINISTER DESTUL DE SARAC,DECI VA MAI DURA....BILETUL DE INTRARE VA TREBUII ALINIAT LA PRETURILE OCCIDENTALE : 5-10 EURO.....
Raspunde

@TAVI OCTAVIAN

Acum 7 luni

Nu,amice!Dacă pui pretul de 10 euro intră doar angajații! Am vizitat muzee in Paris,Bonn, Roma,Bruxelles și Cairo unde accesul era gratuit sau la nivel AC-CE-SI-BIL! Chiar și pentru români!Acest ipochimen a pus prețuri uriașe pentru ASTRA și a golit muzeul!Nu poți obliga pe nimeni să cumpere bilete!Imensa majoritate a vizitatorilor sunt localnici,nu americani englezi sau arabi!E chiar atât de greu de înțeles?
Raspunde

Alexandru

Acum 7 luni

Noroc cu directorul acestui muzeu care se lupta cu sistemul sa faca ceva exceptional pentru Sibiu si Romania in general.
Raspunde

Yak

Acum 7 luni

Caramida e nouă, așa că nu sunt catacombe originale. Muzeul ASTRA ar trebui sa se ocupe de ale lui, nu de cum sa facă bani și campanie pentru Bibu (un pesedist penelist). Dacă directorul era preocupat de monumente nu ar fi lăsat clădirile din muzeul satului sa putrezească și la cheremul vizitatorilor fără educație. Se duce de râpă.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus