69 de milioane de euro este valoarea contractului semnat între Romgaz și spaniolii de la Duro Felguera SA pentru finalizarea termocentralei de la Iernut. Începută în 2016, cu o asociere condusă de aceiași constructori spanioli, termocentrala este cea mai mare investiție în derulare într-o unitate de producere a energiei în zona Transilvaniei.
344,9 milioane de lei (aproximativ 69 de milioane de euro), la care se adaugă TVA, este valoarea contractului semnat între cele două părți, conform anunțului publicat de către Romgaz prin intermediul Sistemului electronic pentru achiziții publice, în cursul zilei de lunu.
Contractul are drept obiect finalizarea și punerea în funcțiune a termocentralei de la Iernut, la care lucrul a fost întrerupt în vara anului 2021. Până atunci, avansul lucrărilor la centrală a ajuns la 80% (potrivit celor de la Romgaz), respectiv 93,14% (potrivit constructorilor), volumul total al plăților efectuate fiind de 247 de milioane de euro (mai bine de 92% din valoarea inițială a contractului – de 268 de milioane de euro).
Noul contract a fost semnat în 3 aprilie 2023 tot cu Duro Felguera SA (care în asociere cu Romelectro au câștigat contractul inițial, din 2016), decizia fiind luată luna trecută de către consiliul de administrație al Romgaz. Și asta după ce din 2021 și până în prezent conducerea societății nu a reușit lansarea unei noi licitații pentru atribuirea contractului de finalizare.
Anunțul dat publicității de către Romgaz prin SICAP nu indică și termenul în care lucrările să fie finalizate.
Citește și Dosar Romgaz: centrala după care Transilvania așteaptă reînvierea producției de energie electrică
O investiție de importanță strategică
Noua termocentrală va funcționa cu patru turbine cu gaz, patru cazane recuperatoare pentru producerea aburului, cu trei niveluri de presiune, și două turbine cu abur. ”Toate cele patru cazane recuperatoare vor funcționa în paralel și vor putea alimenta cu abur oricare dintre cele două turbine cu abur. Cele trei grupuri Diesel vor asigura oprirea în condiții de siguranță a instalațiilor în situația lipsei totale de energie electrică din exterior și repornirea de la zero a primei turbine pe gaz”, descriu cei de la Romgaz câteva detalii din procesul tehnologic al noii investiții.
Puterea brută a termocentralei va fi de 430 de MW, adică mai bine de un sfert din deficitul de energie electrică al României.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: contract energie electrica rom , romgaz duro felguera , termocentrala iernut , milioane euro romgaz contractu
Vizualizari: 7086
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Unul
Acum 12 ore
Tulnicul de mucava
Acum 12 ore
Unul
Acum 12 ore
Canaris
Acum 12 ore
Olingpia Gafosdea