Luni,
25.09.2023
Partial Noros
Acum
24°C

Publicitatea în școlile din Sibiu: Oficial este interzisă, neoficial toată lumea profită de copii pentru a ajunge la banii părinților

Publicitatea în școlile din Sibiu: Oficial este interzisă, neoficial toată lumea profită de copii pentru a ajunge la banii părinților

Înaintea fiecărei sărbători mai mari de peste an, Crăciun, Paști sau 8 martie, copilul vine acasă de la școală cu tot felul de oferte și reclame la diverse produse și servicii. Elev la o școală de cartier din Sibiu primește periodic flyere cu reducerile fotografilor din oraș, ori vouchere cu reducere la spectacole. De cele mai multe ori chiar dascălii sunt cei care le înmânează celor mici reclamele.

În perioada sărbătorilor de iarnă un cunoscut magician a avut spectacol la Sibiu. Pentru a-și promova evenimentul s-a apucat să ia la pas o parte din școlile din Sibiu, mergând în special la clasele mici. După ce făcea un mic truc uimind audiența naivă, acesta le înmâna elevilor „invitații gratuite” sau „reduceri substanțiale” la spectacolul lui. Invitațiile gratuite erau, de fapt, pliante care anunțau spectacolul, iar părinții au fost nevoiți pe urmă să le explice copiilor că nu „au primit biletele gratis la spectacolul de magie”, ci intrarea costă 30, 40 de lei sau poate chiar mai mult.

Înaintea vacanțelor există numeroși fotografi care încearcă să ajungă pe grupurile de whatsapp ale părinților pentru a-și prezenta ofertele: Fotografii portret, ori fotografii clasice cu elevii în bănci. Cei care nu ajung direct la părinți merg cu propunerile publicitare direct în școli, însă ei atrag atenția elevilor introducând printre oferte și poze trucate în care pun capul copilului peste corpul lui Spiderman, ori Hulk. Ce copil nu vrea să fie supererou? Explică-i apoi copilului acasă că nu poate să fie supererou pentru că pachetul costă 60, 80 sau chiar 100 de lei. Și că are fotografii în bancă făcute acum șase luni.

Nu în ultimul rând, când vine vreo trupă de circ în oraș – precum cele care își ridică corturile în parcările mall-urilor, primul loc unde merg să se promoveze este în școli. Perioada premergătoare săptămânii altfel este un alt moment din an când școlile primesc oferte publicitare.

De cele mai multe ori dascălii sunt complici la această metodă de promovare fără să își dea seama. Mulți nu văd niciun rău în a promova un spectacol „pentru copii”, ori au impresia că fac un bine părinților oferindu-le copiilor pliantele fotografilor. Nu de aceeași părere este și conducerea Inspectoratului Școlar, care într-un răspuns oferit Turnul Sfatului atrage atenția învățătorilor că publicitatea în școli este interzisă.

„Inspectoratul Școlar Județean Sibiu nu încurajează și nu este de acord cu cazurile de publicitate în școlile din municipiul Sibiu sau din județul Sibiu, mai ales în timpul orelor de curs. Fiecare unitate de învățământ are o procedură operațională privind accesul în unitatea de învățământ a persoanelor străine, procedură ce trebuie respectată. Cadrele didactice care permit accesul, în timpul orelor, a unor persoane care distribuie diferite materiale sau care fac reclamă la diverse spectacole sau oferte comerciale, fără acordul conducerii unității de învățământ, încalcă prevederile acestei proceduri operaționale”, a transmis conducerea IȘJ Sibiu la solicitarea ziarului Turnul Sfatului.

Mai mult decât atât, dacă părinții observă că elevii vin cu pliante sau reclame acasă, aceștia sunt rugați să contacteze direct inspectoratului pentru a semnala situația.

„Părinții ai căror copii vin acasă cu reclame primite în timpul cursurilor se pot adresa, în scris, conducerii unității de învățământ privind această situație sau altor instituții abilitate”, mai transmit reprezentanții Inspectoratului Școlar.

Ce spune legea

În februarie 2019 Senatul României a aprobat o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 148/2000 privind publicitatea în țara noastră.

“Se interzice publicitatea produselor comerciale și a serviciilor în unitățile de învățământ preuniversitar de stat și particulare, în unități ce asigură servicii similare, în creșe și unități destinate găzduirii elevilor în timpul și după terminarea programului școlar”, este precizat în document.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Ronin47

Acum 4 luni

Sincer,un articol penibil rău de tot! După mintea voastră,copilul nu are voie de la școala să primească nimic ,nici o oferta de film ,teatru,circ ,etc ,..nu? Atât de îngustă e mintea unora!? Serios, puneți mâna și faceți articole serioase! Și înainte ,pe vremuri,era oferte la filme , matineu,teatru,excursii,vizite la muzeu,poze...! Dar voi trăiți în eprubetă!!!
Raspunde

Ion

Acum 4 luni

Inspectoratul Școlar să se ocupe de activitatea didactică la clasa a profesorului, căci e jale . Și atunci profesorii nu mai au timp de făcut publicitate. Cine verifica ce fac profesorii în clasa ?! Nimeni. Direcțiunile sunt apa de ploaie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus