Sâmbătă,
20.07.2024
Partial Noros
Acum
30°C

Proiect de regionalizare depus în Camera Deputaților: Sibiul ar urma să formeze Transilvania de Sud Vest, alături de Hunedoara și Alba

Proiect de regionalizare depus în Camera Deputaților: Sibiul ar urma să formeze Transilvania de Sud Vest, alături de Hunedoara și Alba

Deputatul Tudor Benga, ales în Brașov, pe listele USR, partid din care a demis în iunie 2022, a depus în Camera Deputaților un proiect de regionalizare în care împarte România în 12 regiuni.

În această formă de reîmpărțire teritorială a țării, Sibiul ar urma să facă parte din Transilvania de Sud Vest, alături de actualele județe Alba și Hunedoara.

Citește și 

Hărțile regionalizării și unde apărea Sibiul în fiecare situație. Iohannis, în 2013: ”Fiecare nouă guvernare și-a propus reorganizarea administrativă și nu s-a reușit să se facă”

”Am introdus azi în circuitul legislativ un proiect de lege vizând reforma administrativ-teritorială, mai exact o viziune cuprinzând trei puncte centrale ale acestui subiect extrem de spinos: comasarea județelor, pragurile minime de populație ale comunelor și orașelor, și accesul la servicii publice în localitățile unde primăriile ar fi comasate. E un subiect la care lucrez de multă vreme si care are foarte multe tehnicități însă care sub o formă sau alta trebuie să intre odată și odată în dezbaterea oficială a legislativului”, susține deputatul pe pagina sa de Facebook.

Minim 5.000 de locuitori, o comună și 10.000, un oraș

Deputatul susține că prin această reformă își propune și introducerea unui nou prag, în privința formării comunelor și orașelor, de 5.000 de locuitori în cazul comunelor și 10.000 de locuitori în cazul orașelor.

”Voi reveni mai în detaliu atât la logica pragurilor (5.000 la comune și 10.000 la orașe), cât și a comasării județelor (12 la număr) zilele următoare însă așa cum am spus-o de nenumărate ori consider că România nu își poate îndeplini potențialul de dezvoltare fără o reformă profundă a statului, iar cea administrativ-teritoriala este una dintre cele mai importante”, a anunțat deputatul.

Rostul acestei regionalizări este de a elimina risipa bugetară și de a eficientiza absorbția de fonduri europene, susține el.

”Viziunea pe care o propun pleacă de la nevoia imperioasă de a reduce fragmentarea administrativă a țării și implicit risipa bugetară aferentă, de a eficientiza absorbția fondurilor europene, și de a avea localități capabile să se auto susțină și să livreze servicii publice de calitate cetățenilor fără a fi veșnic cu căciula în mână la ușa guvernului și șefilor de partid. Am propus o viziune de comasare județelor care să respecte identitățile tradiționale ale celor zece mari regiuni istorice ale țării, dar, totodată și fluxurile umane, economice și logistice ale României de azi”, explică Tudor Benga.

De ce nu e bine cu regiunile de dezvoltare: e o împărțire artificială

Deputatul susține că nu e de acord ca regionalizarea României să se facă pe actuala formă a regiunilor de dezvoltare, în care Sibiul face parte din Regiunea Centru, alături de Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Alba pentru că este artificială și nu urmărește conexiunile sociale și economice dintre județe.

”Problema mea mare cu cele 8 regiuni de dezvoltare este că sunt niște creații artificiale și exclusiv birocratice, fără legătură nici cu identitățile regionale istorice și nici cu fluxurile umane și economice contemporane. Adică Vrancea la un loc cu Constanța e artificial și din pix. Ce fluxuri consistente sunt între Alba și Covasna?”, întreabă deputatul.

El susține că cele 12 județe comasate ar intra în categoria NUTS 2, recomandată de Uniunea Europeană. ”Adică între circa 800.000 și 3.000.000 de locuitori, dar cu toată capacitatea administrativă care lipsește actualelor regiuni de dezvoltare”, spune fostul membru USR.

El susține că nu ar funcționa nici formarea regională a provinciilor, mari, istorice, din cauza mărimii lor.

”Problema mare e că la nivel de 5-6-8 milioane de persoane, cât ar avea cele trei mari regiuni istorice, nu mai poți face administrație locală eficientă, adică am sări dintr-o hiper-fragmentare într-o hiper-centralizare. Mai puțin în cazul în care faci descentralizare totală, adică cele trei regiuni ar fi un soi de state federale ale României, însă asta ar presupune o reformă constituțională completă”, a mai spus deputatul.

Proiectul legislativ încă nu apare pe site-ul Camerei Deputaților, nefiind încă înregistrat din punct de vedere birocratic.

”Eu cred că e important să păstrăm identitățile regionale istorice. Dar nu ne putem ancora exclusiv în realități de acum o sută sau două sute de ani. Fluxurile umane și economice din ultimii 10 sau 25 de ani sunt diferite si trebuie să ținem cont și de acestea. Fiindcă la final cel mai important e să asigurăm și o viteza sporită de dezvoltare și și reducerea decalajelor atât între regiuni cât și în interiorul lor”, concluzionează deputatul.

Proiect ce se apropie de regionalizarea ”geografilor”

Regionalizarea propusă de deputatul brașovean este foarte apropiată cu planul propus în 2013 de Societatea Română de Geografie.

Conform acesteia, urmau să se realizeze 7 regiuni de dezvoltare: Moldova, Crișana – Maramureș,  Transilvania de Nord, Transilvania de Sud, Banatul, Oltenia și Muntenia de Nord, iar Sibiul urma să facă parte din Transilvania de Sud, alături de Alba, Hunedoara, Brașov și Covasna, iar capitala regiunii urma să fie la Sibiu.

În formula gândită de deputat, din regiune ar lipsi Brașov și Covasna.

”Transilvania de Sud se suprapune spațial județelor Covasna, Brașov, Sibiu, Alba și Hunedoara. Capitala sa este mai dificil de fixat, Brașovul, Alba Iulia și Sibiul concurând fiecare cu propriile atuuri. Noi optăm pentru Sibiu din motive de centralitate optimă și conectivitate sporită”, se precizează în studiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

Dan

Acum 1 an

In sfarsit se recunoaste oficial ca Valcea e parte din Oltenia!
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Si in regiunile de dezvoltare actuale e la Oltenia
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 an

Legal ar fi sa aleaga populatia. nu prin dictate si interese de retele.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian vero

Acum 1 an

Bai USR-istilor, voi aveti habar de regiuni(istorice sau chiar si geografice) in functie de lungimea pantalonilor si a glezenelor la vedere!!Eu va propun sa includeti in regiunea Transilvania de Sud Vest si Valcea, ca sa mergem pe ilogica voastra ca sa respecte aspectele naturale și a conexiunilor sociale și economice dintre județe. Ca doar nu puteti nega mergand pe logica voastra ca Sibiul si cetatenii din judetul Sibiu nu au legaturi de toate felurile cu vecinii din Valcea!!!!?? Bai desteptiilor lasati dracu mandriile si orgoliile personale si de partid si veniti cu propuneri constructive si cu viziune pt viitor(strategice) din care regiunea sa aiba forta economica, demografica, diversitate industriala etc!!! Regionalizarea nu se face din pix intr-un birou de un cap patrat!!! Pt voi generatia de haur(fara nici o aluzie la partidul AUR) a USR-ului aduceti-va aminte de acele harti economico/sociale vechi prafuite din laboratoarele de geografie(dar care erau facute pe baza la niste date informatii analizate pan in cel mai mic detaliu) si incercati prima data sa faceti o colectare de astfel de informatii si abia dupa aceasta sa veniti cu o analiza serioasa si cu propunerea de regionalizare argumentata
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Are si Alegeria legaturi cu Franta cum are Valcea cu Sibiul, aia nu inseamna ca Algeria trebuie sa fie in Franta :)
Raspunde

Cetatean

Acum 1 an

Or avea legaturi, dar istoric si genetic sunt f diferite
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Si noi de valceni :)
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Terminati cu prostiile, reorganizati institutiile locale, nu granitele judetelor. Judetele pot ramane foarte bine aceleasi ca acum, dar institutiile sa fie una la mai multe judete, de exemplu. La fel si cu comunele si orasele. Ar costa sa creezi noi inscriptii si sa modifici im legi, acte etc. referirile la judetele actuale. Franta are aceleasi departamente de 230 de ani. Au mai aparut cateva de atunci, dar desprinse din cele vechi, care nu au disparut , doar s-au micsorat. Spania are aceleasi provincii de 200 de ani. Regiunile in care au fost grupate sunt mai noi. Regionalizare inseamna sa iei din atributiile guvernului central si sa le dai regiunilor. Ce propune useristul e centralizare. Si nu inteleg astia odata si pentru totdeauna ca Arad nu e Banat si ca ungurii nu o sa fie niciodata de acord ca Harghita si Covasna sa in alt judet nou/regiune noua decat Mures? Pe langa ca nu ar mai fi majoritari nici in Transilvania de SE, nici in aia cu Clujul. Si nici cei din Brasov nu cred ca ar fi incantati sa fie intr-un judet cu 40% unguri, cum ar fi daca ar fi uniti cu HR si CV. E normal ca locuitorii unei zone sa decida, nu sa fie bagati cu forta intr-o unitate admimistrativa. Normal intr-o democratie... De aia e referendum pentru orice creare/desfiintare de comuna. Dar pentru schimbarea structurii institutiilor locale nu ar trebui referendum, cat timp nu sunt cele alese direct de oameni. E mult mai eficient si eficace asa.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 an

In plus, daca astea ar fi NUTS2, trebuie sa existe in continuare si NUTS3, adica judetele actuale. Nu poate fi un gol intre NUTS2 si NUTS4 (orasele, municipiile, comunele). Astea 12 pot fi regiuni care sa ia din atributiile Bucurestiului si partial ale judetelor, nu noi judete.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Larissa Băluță

Acum 1 an

Sibiul trebuie sa fie in regiune cu Valcea, Slatina si Targu Jiu, vetre ale neamului romanesc de dreapta credinta! Sibiul trebuie salvat o data pentru totdeauna din ghearele strainilor asupritori si redat tarii mama, alaturi de fratii romani!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Leonard

Acum 1 an

Cred că aici s-a greșit enorm . Eu cred că Județul Vâlcea ar trebui inclus în această ecuație . Județele Hunedoara ,Alba , Sibiu , Vâlcea cu Capitala La Sibiu . Ce este așa greu de înțeles ? Simplu ca Bună Ziua .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 an

Valcea este fieful mafiei si crimei organizate statale din Sibiu, nu din Craiova sau Pitesti. Singura solutie pentru destructurare este sa dispara cu tot cu Sibiu.
Raspunde

Adrian

Acum 1 an

Mai bine dispari tu Emile.
Raspunde

Ardeiașul

Acum 1 an

Dragilor Nu putem lăsa Brașovul singur în fața secesioniștilor... Politica este și strategie. Hunedoara și Alba se salvează și fără Sibiu dar Brașovul fără Sibiu ar deveni "ungurime". Nu uitați că odată... A existat regiunea Făgăraș ce avea și o părticică din actualul Sibiu. Plusul de moldoveni în Brașov cu plusul de olteni în Sibiu ar echilibra etnic zona centrală ce nu ar fii sub teama secesiunii. Nu-i frumos da-i sănătos. Benga în română se traduce "aghiuță" Să-l ia benga
Raspunde

Iasoveanu

Acum 1 an

Cum ai lua-o , cum ai da-o tot cei mari (Cluj-Napoca, Craiova , Timișoara, Brasov , București, Iasi ,Constanța) vor lua caimacul iar cele mici care cât de cât s-au mai ridicat vor avea de pierdut (Alba-Iulia, Zalău, Covasna , Slatina,Focșani,Sibiu,Deva), trebuind să meargă cu miloaga la jupanii de la Regiune , ușa la București fiindu-le închisă iar România se va transforma într-un stat Federal dintr-unul Unitar cum este acum și electoratul va fi mai îndepărtat de aleși, alegerile devenind mai indirecte. O alta varianta ta ar fi sa se unească doua câte 2 și capitala sa fie la cel mai slab , in cazul acesta sunt convins ca Brașovul ar dori sa ne alipim , ca tot au luat ej clădiri în Sibiu ca sa vina sa-si ia corespondenta cu ce au de făcut. RASPUNDE
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Sibiul e de doua -trei ori mai mare decat toate alea pe care le-ai enumerat. Si decat inca cateva mult mai mati decat ele (ca Tg.Mures sau Baia Mare). Si de 4-5 ori mai mare ca economie.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Leonard

Acum 1 an

Sibiul crește dpdv economic și administrativ . Avem tot ce trebuie ca să devin Capitală de Regiune ! Vâlcea poate să facă parte din Regiunea propusă de politicianul din acel partid . Asta depinde de așa zisii politicieni care ne conduc ! Nu știu despre ce mafie din Vâlcea vorbiți aici pe chat dar eu am o părere foarte bună despre vâlceni
Raspunde

Adrian

Acum 1 an

NOI, NU !!!!
Raspunde

Ceobanu

Acum 1 an

Noi nu avem o parere buna....si nici motive sa avem.

Raspunde

Costi

Acum 1 an

În această propunere sunt două lucruri de analizat. Pozitiv: dezvoltarea regiunilor Sebeș, Alba Iulia și Cugir, alături de potențialul turistic al Carpaților Meridionali de la vest de Olt și al Munților Apuseni. Negativ: populația îmbătrânită a acestor județe, zonele închise economic de la Petroșani, Hunedoara și Brad, precum și „mafia” existentă în actualele județe Alba și Hunedoara. Restul judecați voi!
Raspunde

Leonard

Acum 1 an

Mai bine fara Hunedoara si Alba. Valcea si Olt au atuuri mai bune . Aici nu este vorba despre Regiuni Geografice . Este vorba despre Puterea Economica. Ce imi ofera mie Hunedoara si Alba ? Nimic nu imi ofera. Oferea in trecut acum au ajuns vai de capul lor ca judete. In schimb Valcea si Olt ofera Agricultura in Pietele Saracacioase ale unui Municipiu prea mandru de el care o sa se zbata in mediocritate in urmatorii 5 ani maxim. Cand cei din Olt si Valcea umplu pietele din Sibiu toti sunteti multumiti . Sa vedem ce o sa va dea HUNEDOARA SI ALBA SA MANCATI . O SA VA DEA DEGETUL MIJLOCIU . ASTA O SA VA DEA . NU ESTE DESTUL CA AM TINUT BUCURESTIUL ANI DE ZILE DIN BUGETUL LOCAL NE MAI TREBUIE SI HUNEDOARA SI ALBA IULIA PE CAP SA II DEZVOLTAM SI PE AIA . RECENT IN JUDETUL OLT SI MAI EXACT IN COMUNA VERGULEASA S-A DESCOPERIT UN ZACAMANT URIAS DE PETROL ADMINISTRAT DE PETROM . ASTA ESTE . AICI NU ESTE VORBA DESPRE REGIUNILE GEOGRAFICE . ESTE VORBA DESPRE PUTEREA ECONOMICA A UNUI JUDET IAR SIBIUL A DEPASIT PANA SI BRASOV UL SI TARGU MURESUL . CEI DIN BRASOV NU AU MAI STIUT CE SA FACA SI AU CONSTRUIT UN AEROPORT CA SA MAI ATRAGA TURISTI PE CALE AERIANA . TREABA VOASTRA . DACA-I VRETI PE ALBANEZI SI PE HUNI ALATURI MERGETI CU EI . EU UNUL NU AS VOTA ASA CEVA . IN FINAL TOT NOI POPULATIA SIBIULUI VOM DECIDE PRIN VOT DACA VREM CA SA FACEM PARTE DIN REGIUNEA RESPECTIVA . EU UNUL VOTEZ UN NU RASPICAT .

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus