Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Directorul Direcției Silvice, despre ursul ajuns în Sibiu: Adevărul este că sunt suprapopulați. De la un anumit prag vor intra în lupta internă pentru supraviețuire

Directorul Direcției Silvice, despre ursul ajuns în Sibiu: Adevărul este că sunt suprapopulați. De la un anumit prag vor intra în lupta internă pentru supraviețuire

Ilie Troancă, directorul Direcției Silvice Sibiu, a declarat joi dimineață pentru Turnul Sfatului că ursul căutat prin Sibiu în aceste momente nu a ajuns în oraș în special pentru mâncare, ci populația este atât de mare încât lupta zilnică pentru existență îi împinge spre noi arealuri.

”Eu nu cred că este un caz special că a ajuns în zona locuită a Sibiului, adevărul este că sunt suprapopulați. Nici măcar nu a venit special în căutare de mâncare, orice animal – ca și omul – are nevoie să se deplaseze. Nu a venit neapărat pentru mâncare, nevoile lor sunt diverse. În acest caz el a ieșit din pădure și a nimerit în mediul urban. Aici s-a trezit că nu mai este în mediul lui și nu mai știe ce să facă”, a explicat Ilie Troancă.

Directorul Direcției Silvice Sibiu este de părere că populația de urși a crescut atât de mult încât, la un moment dat, vor ajunge să lupte între ei pentru supraviețuire.

”Ecologia definește lupta pentru existență ca fiind intraspecifică și interspecifică. De la un anumit prag, o anumită dimensiune a densității populației, ei vor intra în lupta pentru existență intraspecifică, în interiorul speciei. Ea se va manifesta inclusiv prin boli, va scădea populația automat. Ați văzut ce s-a întâmplat la mistreți? Până atunci intervine lupta pentru existență interspecifică, inclusiv cu omul se duce această luptă. Este ceea ce vedem acum, ajung să împartă același teritoriu. Se manifestă într-un anumit fel lupta aceasta pentru existență: Nevoie de spațiu, de hrană, socială... Toată suprafața României, cu excepția mediului urban, este fond de vânătoare din punctul lor de vedere. Inclusiv culturile agricole, nu doar pădurile reprezintă mediul lor de viață. Ursul este animal sălbatic, iar animalul sălbatic este sperios, se sperie când vede agitația, oameni... când a ajuns în mediul urban el nu mai știe ce e de capul lui, intră într-un comportament deosebit. Asta înseamnă și că poate deveni agresiv, se poate orice”, a precizat Ilie Troancă.

Citește și Ursul este căutat în continuare în zona aeroportului. Miercuri seară a fost văzut și în cartierul Magnolia

Directorul Direcției Silvice a mai arătat pentru Turnul Sfatului că în prezent avem doar estimări ale numărului de urși, fiind în curs de elaborare un amplu studiu genetic la nivel național.

”Există în curs de elaborare un studiu pentru toată țara, el nu este terminat și are la bază o analiză genetică pornind de la fecalele colectate. Nu putem demonstra Uniunii Europene că avem o suprapopulație de urși decât printr-un studiu aprofundat ce are la bază codul genetic. Se lucrează în prezent la el, în rest există doar o estimare pe care nu o putem demonstra concret: Normalitatea are fi undeva la 4.000 de exemplare și suntem în prezent la peste 10.000, poate chiar 12.000 sau 14.000. Populația este mult peste dublul sustenabil. Și nu se limitează totul la mâncare că toată lumea zice că a venit după mâncare. Comportamentul lor natural este de a căuta spațiu, de a nu sta pe loc, de a-și găsi un areal în care să se deplaseze”, a completat Troancă.

VIDEO Urs în cartierul Ștrand II din Sibiu. Căuta mâncare în pubelele de gunoi. A intervenit poliția și jandarmeria, dar animalul nu a mai fost găsit

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Emil

Acum 11 luni

Cei puternici ii scot afara din habitat pe cei slabi.
Raspunde

Kukuruku

Acum 11 luni

Si cand a crescut de la 4000 la peste 10000 de ce au lalait-o? Bugetari inutili. Sa aducem pe sarbii aia cu arme sa ne rezolve ursii.
Raspunde

AlisonBurgers

Acum 11 luni

Absolut tipic pentru aceasta tara sub-bananiera: orice problema se va rezolva .. de la sine. Si daca nu se rezolva, vorba primului dulap umblator al tarii: "ghinion".

Raspunde

Mda

Acum 11 luni

Sintagma "plimbă ursu" capătă un nou sens.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus