Duminică,
24.09.2023
Partial Noros
Acum
20°C

Deschiderea celor trei creșe noi din Sibiu și angajarea personalului depind de un ordin al ministrului Educației

Deschiderea celor trei creșe noi din Sibiu și angajarea personalului depind de un ordin al ministrului Educației

Sibiul are de la începutul anului 2022 trei creșe noi construite de primărie, însumând  300 de locuri. Anul trecut s-a tot anunțat deschiderea lor până în toamnă, dar nu s-a reușit din cauza birocrației și a avizelor care trebuiau primite. În cadrul unui interviu acordat ziarului Turnul Sfatului, Emilian Marius Novac, inspectorul școlar general, spunea că cele trei creșe „se află pe circuitul de avizare al Ministerului Educației pentru ca din toamnă să fie funcționale”. Cu alte cuvinte, deschiderea lor ține de autorizația ARACIP și de introducerea în rețeaua școlară printr-un ordin de ministru. Până nu se întâmplă asta, nu se pot face nici măcar angajările.

Citește și: „Cea mai mare creșă nou construită în Sibiu stă goală: nu au schimbat destinația clădirii”

Cele trei creșe noi construite în Sibiu de primărie sunt, în continuare, goale. Este vorba despre creșa din Vasile Aaron, structură la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 14 Sibiu, cea din Țiglari care ține de Școala Gimnazială Nr. 23 și creșa din Ștrand, structură a Școlii Gimnaziale nr. 1 Sibiu.

În acest moment se așteaptă avizul de autorizare, ce trebuie emis de către ARACIP, și ordinul ce va fi emis de către ministrul Educației pentru ca aceste creșe să intre în rețeaua școlară a județului Sibiu, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

Loc de joacă la creșa din Ștrand

Citește și: În cele trei noi creșe din Sibiu nu se pot face înscrieri. ISJ: „depind de multe aprobări” 

Abia după ce ordinul va fi publicat vor fi scoase la concurs posturile pentru personalul necesar. Este vorba despre 34 de posturi de educator-puericultor, 42 îngrijitoare, 11 asistente, 3 medici, 8 bucătari/ajutori de bucătari, 3 muncitori de întreținere, 6 spălătorese și 3 paznici. Acesta este personalul necesar pentru funcționarea celor trei creșe care vor oferi 300 de locuri pentru părinții care au copii de înscris la creșă.

„În acest an vor absolvi primii elevi cu specializarea educator-puericultor la Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna” Sibiu (27 elevi sunt la această specializare). De formarea altor cadre didactice, care vor dori să fie angajate ca educator-puericultor, se va ocupa Casa Corpului Didactic Sibiu”, spun pentru Turnul Sfatului reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

Interior creșă Ștrand

Potrivit acestora, aceste creșe vor fi deschide din toamnă doar dacă ordinul de ministru va fi emis până la sfârșitul lunii iulie.

În total, sunt scoase la concurs 43 de posturi de educatori-puericultori pentru toate creșele din județul Sibiu.

Tot de ordin depinde și depunerea dosarelor de către părinți

Potrivit calendarului de înscrieri, în perioada 23 – 30 mai se reînscriu copiii care frecventează deja grădinițele și creșele după care, în 31 mai se afișează listele cu cei reînscriși și locurile rămase libere. Prima perioadă de înscrieri în creșe și grădinițe va avea loc între 6 și 15 iunie. La cele trei noi creșe dosarele vor putea fi depuse doar după emiterea ordinului de ministru.

Loc de joacă creșă Țiglari 

Citește și: Cele trei noi creșe ale Sibiului tot n-au personal. Viceprimarul cere USR să facă lobby. ”Domnule viceprimar, dumneavoastră aveți ministerul”

„În mod normal, în conformitate cu calendarul pus la dispoziție, ca anexă, de către Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul antepreșcolar și preșcolar. Dacă ordinul de ministru privind introducerea acestor creșe în rețeaua școlară va apărea după perioada înscrierilor, părinții vor putea depune dosarele după apariția ordinului în Monitorul Oficial”, mai spun cei de la ISJ Sibiu.

Astfel, cel mai probabil, dacă aceste creșe intră în rețeaua școlară până la sfârșitul lunii iulie, părinții vor putea depune dosarele după această dată. Aceștia trebuie să știe că, pentru înscrierea în creșe nu se ține cont de domiciliul părintelui, pentru creșe neexistând circumscripții arondate pentru viitorul an școlar.

Sursa foto:Primăria Sibiu / Arhiva TS

Interior creșă Țiglari

Loc de joacă creșă Vasila Aaron

Interior creșă Vasila Aron

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

8 comentarii

Ion

Acum 4 luni

Așa de neputincioși sunt atât ISJ, cât și Primăria, încât de un an nu sunt in stare să pună la dispoziția sibienilor cele 3crese ?? Madam Turcan , parca erați interesata de copii noștri ? Și parcă Min.Educatiei este al PNL-lui și mai ales al președintelui sibian ? Sunteți jalnici.
Raspunde

Kokos

Acum 4 luni

De data asta primaria chiar n-are nicio vina , ea si-a facut treaba , a construit cresele. Toata vina o au incompetentii din min. Educatiei , in frunte cu ministresa ligia deca(cu litere mici ca asa merita).
Raspunde

Profesor cu salariu....

Acum 4 luni

Unul dintre principalele obstacole in rapiditatea utilizarii unor noi cladiri construite pentru a deveni scoli, gradinite sau crese o are ARACIP-ul (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar). Aceasta este o instituţie publică de interes naţional, aflată în coordonarea Ministerului Educaţiei, cu personalitate juridică şi cu buget propriu de venituri şi cheltuieli, înfiinţată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, aprobată prin Legea nr. 87/2006. Tarifele cerute de aceasta institutie a statului le aveti postate in linkul de mai jos: https://aracip.eu/storage/app/media/Documente/TARIFE/Tarife%20de%20evaluare%20ARACIP_01.01.2022.pdf 12 796 lei pentru fiecare nivel ce trebuie autorizat 19 194 lei pentru fiecare nivel ce trebuie acreditat 9597 lei pentru fiecare nivel care trebuie evaluat periodic, o data la 5 ani Ca urmare, spre exemplu, Scoala Gimnaziala Nr 1 trebuie sa plateasca, in acest an, autorizarea pentru cresa (12 796 lei) si evaluarea periodica externa pentru nivelul primar si gimnazial (2 x 9 597 lei), deci un total de 31 990 lei. Toata acesta suma trebuie sa le plateasca Primaria Sibiu, deoarece ea este proprietara spatiilor de invatamant. Daca nu platesti, nu primesti. Primaria a platit, scoala a cerut, ISJ Sibiu a aprobat, ARACIP... nu a evaluat inca! Capusarea statului de catre stat!
Raspunde

Troll E. Buzu

Acum 4 luni

Ar cam trebui pusi aracii pe spinarea celor din ARACIPcirip, da' n-are cine sa o faca :)
Raspunde

Flo

Acum 4 luni

Da' telefoane pentru trafic de influenta se pot da, dar pentru deschiderea creselor nu???
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 4 luni

Vă mai aduceți aminte cât a durat darea în folosință a sălilor de sport făcute de bombonel?
Raspunde

Cosmin

Acum 4 luni

"Deschiderea...și angajarea...depinde..."??? Poate voiai să spui...depind, acolo fiind un substantiv multiplu. Pe ce criterii sunt angajați "jurnaliștii" în Sibiu? Deoarece nu este doar acest caz. Astfel de greșeli sunt frecvente în rândul presei sibiene. Numai bine!

Raspunde

Teofan

Acum 4 luni

Clasa politica din Romania e jalnica, o stim cu totii de atata timp. Ce e si mai rau e faptul ca in institutiile statului, cele mai multe angajari s-au facut fara sa se tina cont de criterii de profesionalism. sunt mult prea multi angajati incompetenti. Cu acesti oameni nu se poate inainta, n-o vom scoate la capat niciodata.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus