Duminică,
04.06.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Despre cum s-a ghiftuit ghiauru` la Konak, cu kebab și baclava

Despre cum s-a ghiftuit ghiauru` la Konak, cu kebab și baclava

Una din prietenele mele tocmai ce vizitează Istanbulul, unul dintre orașele mele preferate din întreaga lume. Că mi-a făcut dor de malurile Bosforului și de forfota orașului e una, dar pofta de o porceală cu mâncare turcească e cu totul și cu totul altceva. Dacă prima se rezolva cu o cheltuială mult prea mare de pe o zi pe alta, avioane, aeroporturi, zile pe drum, cealaltă se poate rezolva mult mai rapid, mai eficient și și mult mai ieftin.

Așa că am pornit montat pe un prânz care să mă trântească la pat cel puțin o oră după, spre strada Turnului, la Konak, singurul restaurant turcesc veritabil din oraș. Cum făceau și pe vremuri, când luau drumul vestului, turcii au ocupat întreaga curte interioară a casei în care funcționează restaurantul. De data asta cu noroc, nu au găsit nici curtea pârjolită și nici fântâna otrăvită, așa că s-au așezat aici ca la casa lor.

restaurant konak sibiu

Restaurantul are două terase, dintre care una este acoperită și… prietenoasă cu cei cu vicii, dacă mă înțelegeți. Prin urmare, la raionul vicii ne-am oprit și am început să frunzărim meniul. Cum șade bine oricărui restaurant, meniul e disponibil și prin cod QR. Încă de la prima pagină am reconsiderat atent varianta de a zbura până la Istanbul, că prețurile doar mici nu sunt.

Primul preparat din meniu costă 699 de lei, dar, e drept, sunt 3 kilograme de mâncare pe platoul respectiv. Dacă nu vreți să cheltuiți 700 de lei pe o masă, de 500 de lei, 490 cu exactitate, puteți comanda platoul Sultanul Ali, care vine la pachet și cu un show al bucătarului.

restaurant konak sibiu

Iar dacă n-ați colectat taxele din califat și vreți să plecați cu hârtii încă în portofel, vă recomand kebabul Adana pentru un prânz cât se poate de copios. E, pur si simplu, o explozie de gusturi. Am luat în prima îmbucătură câte puțin din tot ce era pe farfurie, după care le-am gustat separat, să nu amestec gusturile. Carnea e extrem de fragedă și e învelită în cele mai delicioase lipii pe care le-am încercat în Sibiu.

Salata de ceapă roșie se scaldă în pătrunjel iar deasupra e presărat un condiment absolut delicios, dar pe care nu am reușit nicicum să îl identific. Iar orezul, sfinte Kemal Ataturk, e o poezie gastronomică. E mai dulce decât suntem noi obișnuiți, cu morcov ras și stafide delicioase, stropit din plin cu turmeric. L-aș fi mâncat și gol, fără cea mai mică jenă, atât de bun a fost. Iar ardeiul iute copt a fost, cum să zic, cireașa pe tort. Porția e suficient de generoasă și de sățioasă ca să te saturi, așa că m-am chinuit serios să termin porția de baclava cu nucă.

restaurant konak sibiu

Mi-a părut foarte rău că am lăsat în farfurie una dintre cele patru bucăți din porție, dar chiar era prea mult. Însiropată exact cât trebuie ca sa fie moale în partea de jos și crocantă în partea de sus, baclavaua a venit acoperită în înghețată și presărată cu fistic. Poezie.

Atmosfera a fost singurul lucru care nu m-a convins. Cu o mâncare atât de bună în față și un decor pe măsura renumelui oriental al restaurantului, muzica ar fi putut păstra tema. Pe un remix disco de la Ellie Goulding nu prea intra kebabul așa cum ar trebui.

restaurant konak sibiu

Mâncarea orientala nu e pentru toata lumea. Gusturile și aromele sunt mult mai intense, uneori chiar deranjante pentru papile crescute cu mămăligă și orez cu lapte. Nici mie nu mi-a plăcut de la bun început, a durat ani și multe experiențe ca să îmi cadă cu tronc. Fie o iubești, fie o detești. Dacă ești în a doua categorie, te înțeleg dar nu pot să nu îți transmit o mare părere de rău. Daca ești în prima categorie, probabil o să ne mai vedem pe la Konak, că mai am vreo trei preparate în meniu cărora le-am pus gând rău.

Baiazid cel Ghiftuit

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

10 comentarii

Dany Service DPF

Acum 2 săptămâni

faci sa sune ca si cum singurele preparate din meniu sunt platourile de multe sute de lei, ceea ce este fals. De ce nu ai zis cat costa Adana Kebab? este 75 de lei iar meniul este disponibil pe site-ul lor. Cat despre condimentul acela neidentificat, este sumac si il gasesti in multe magazine, insa recomand cel de la carmangeria turceasca de pe Doamna Stanca.
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 2 săptămâni

La ce preturi au,sunt convins că mâncarea orientală nu e pentru toată lumea.Articol scris cu dedicație sau pentru o anumită pătură a societății?Poate ar fi bine ca data viitoare sa vedem și un meniu zilnic al bătrânilor de pe Azilului,că tot sunt aproape unii fata de alții.
Raspunde

Sparrow

Acum 2 săptămâni

Sugiuc, giugiuc, ciubuc! Ne indignignām degeaba la lista de preturi. Pe bune acuma, dacā noi am deschide un restaurant cu specific românesc la Adelaide ( asta e in Australia) sigur am bāga preturi la rupere. De ce? Pāi simplu, biznisul e fācut sā rupi locul. Locul nu trebuie menajat, locul trebuie rupt. Si apoi la aroganta si autosuficienta afisatā de concitadinii nostrii, 700 Ron e pistol cu apā. Stiu un terchea-berchea care a dat 23000 € pe jantele de la masinā. Masina a costat 18000€...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Fytoo

Acum 2 săptămâni

Dacă era terchea berchea nu avea peste 40k euro sa dea pe mașina și pe jante, ești doar un pic frustrat , dar o sa-ti treacă.. Fiecare face ce vrea cu banii lui, tocmai ai demonstrat ca ești exact ca și cei pe care-i blamezi mai sus
Raspunde

AlisonBurgers

Acum 2 săptămâni

Tu esti altu pentru care bani = valoare, nu ? :))) Aia e, atat s-a putut, o tara de manelisti ..
Raspunde

Sparrow

Acum 2 săptămâni

Frustrat? Nici poveste! Fraieru ' cu jante bengoase stā cu pārintii la 41 de ani intr-un apartment de 2 camere la etaju 4 ....mānâncā covrigi de la Carefour si incearcā sā îi convingā pe altii cā e pe *ula lui....
Raspunde

Michael

Acum 2 săptămâni

"Mâncarea orientala nu e pentru toata lumea. Gusturile și aromele sunt mult mai intense, uneori chiar deranjante pentru papile crescute cu mămăligă și orez cu lapte. Nici mie nu mi-a plăcut de la bun început, a durat ani și multe experiențe ca să îmi cadă cu tronc. Fie o iubești, fie o detești. " Vorbeste pentru tine. P.S nitel rasist articolul
Raspunde

Tudor Vladimirescu

Acum 2 săptămâni

Imi place jurnalistul Ildirim.Asta cu mamaliga versus sumacu'neidentificatu' intrece orice comparatie a maestrilor vocali locali,baroni in oranjerii si ananasi traditionali din portul Cibin versus consumatorii ancestrali de miere,branza,vin...Porumb,mai incolo..
Raspunde

Marian

Acum 2 săptămâni

Știți vorba aia, rahat turcesc și iubire.
Raspunde

Pofticiosul

Acum 2 săptămâni

Orezul l-as incerca si eu...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus