Joi,
20.11.2025
Partial Noros
Acum
8°C

Cât a scăzut suprafața cultivată cu hamei în Sibiu: De la 663 de hectare, în 1990, la doar 13, acum. ”Berarii pot şi doresc să achiziţioneze mai multă materie primă de pe piaţa locală”

Cât a scăzut suprafața cultivată cu hamei în Sibiu: De la 663 de hectare, în 1990, la doar 13, acum. ”Berarii pot şi doresc să achiziţioneze mai multă materie primă de pe piaţa locală”

De 51 de ori a scăzut suprafața cultivată cu hamei în județul Sibiu, de la Revoluție încoace, în condițiile în care există cerere pentru acest produs și s-au dezvoltat noi soiuri potrivite pentru clima din județ.

În 1990, în județul Sibiu, pe 663 de hectare de teren se cultiva hamei, iar asta reprezenta 28,26% din suprafața totală a României pe care se cultiva acest produs. 31 de ani mai târziu, în 2021 suprafața cultivată de hamei, în județul Sibiu, mai era de doar 13 hectare. Deși și pe plan național suprafața s-a restrâns, în 2021, suprafața din Sibiu cultivată cu hamei mai reprezenta doar 8,18% din suprafața națională.

Asta, în condiițiile în care industria berii din România este a opta cea mai mare la nivel european și este în căutare de malţ obţinut din orz de bere produs local, dar şi de hamei în condiţiile în care în ultimii ani cantităţile realizate de fermierii români au scăzut, scrie Ziarul Financiar.

Dacă în cazul hameiului investiţia de infiinţare a culturii este ridicată şi ajutorul de la stat pentru acest sector lipseşte, în cazul orzului de bere, deşi modul de cultivare este similar cu cel al orzului de consum şi al grâului, preţul nu mai cântăreşte atât de greu în având în vedere că în cazul acestei culturi atenţia la calitatea seminţelor recoltate este mult mai importantă decât în cazul altor cereale.

„Noi tot spunem de mai mult de zece ani că hameiul face parte din categoria viilor. Dacă la vin au fost obţinute fonduri euro­pene, hameiul de ce nu poate să intre în această categorie? Aşteptăm o voinţă şi din par­tea Ministerului Agriculturii. Nu ajunge să dorim, trebuie să aplicăm nişte finanţări cores­punzătoare. Noi propunem de fiecare dată, avem promisiuni, dar nu am reuşit să punem în practică. Dacă vrem să ajungem de la 270 de hectare până la 500 de hectare trebuie un efort financiar ca să facem re­plan­tări ca în cazul viţei-de-vie“, a spus Acaţiu Mora, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Hamei din România.

El este şi cel mai mare fermier din sectorul hameiului, cultivând circa 225 de hectare de hamei în Mureş. Culturile de hamei s-au diminuat considerabil în ultimele două decenii, astfel că România a ajuns să cultive în prezent doar pe o suprafaţă de 270 de hectare, faţă de 2.700 în anii ’90. Hameiul este o cultură perenă, asemenea viţei-de-vie, şi intră pe rod din al treilea an de la înfiinţarea culturii. Investiţia la hectar pentru înfiinţarea unei culturi de hamei este de circa 60.000 de euro, iar Acaţiu Mora crede că dacă România va cultiva soiuri rezistente la secetă şi va susţine producătorii să înfiinţeze noi culturi, atunci sectorul cultivării hameiului va putea să acopere 80-90% din cererea berarilor.

„Hameiul este o cultură perenă, rezistă pes­te 25 de ani, deşi bineînţeles că după 20 de ani productivitatea mai scade. Hameiul este un consumator mare de apă, iar în ultimii ani din cauza secetei ne-am luptat mult ca această cultură să stea în picioare.“

„Hameiului nu-i plac temperaturile mari şi asta în special în perioada de vegetaţie. Să întreţii un hectar de hamei costă între 6.500-7.000 de euro pe hectar“. El adaugă că deşi suma este mare, valoarea pe care o produce este la fel de mare. În plus, din cauza secetei fermierii au fost nevoiţi să găsească soiuri rezistente la secetă. „Împreună cu Institutul de Cercetare din Cluj am produs un soi care se numeste Transilvania. O parte a intrat în producţie acum doi ani şi se comportă destul de bine“. Antreprenorul adaugă că există şase societăţi care cultivă hamei, în Mureş, Sibiu şi Alba şi explică faptul că hameiul se pot cultiva pe terenuri care nu pot fi valorificate pentru alte culturi astfel că acest lucru constituie un avantaj.

Desfiinţarea culturilor de hamei şi scăderea cantităţii de orz de bere produs pentru malţ s-a văzut cel mai bine în costurile marilor berari după războiul din Ucraina cât preţurile au explodat.

„Berarii pot şi doresc să achiziţioneze mai multă materie primă de pe piaţa locală. Există un interes, dar şi o oportunitate de piaţă pentru ca România să poată producă mai mult orz pentru bere şi mai mult hamei. România este a opta piaţă ca mărime la nivel european, iar 97% din berea consumată este produsă locală şi parţial cu ingrediente locale. Având în vedere că există capacitate de producţie atât de mare pe plan local există şi o piaţă de achiziţie de materii prime“, a spus Julia Leferman, director general al Asociaţiei Berarii României, care reuneşte principalii producători de bere şi producători de materii prime pentru industria berii. Ea adaugă că faptul că producţia nu creşte pentru orz de bere şi hamei se datorează şi caapcităţii şi disponibilităţii fermierilor de a opta pentru acest tipuri de culturi, mai puţin accesibile. Ea subliniază faptul că fermierii se duc mai degrabă către culturi mai simple aşa cum sunt grâul. „Fărâmiţarea terenurilor agricole în procesul de retrocedare a terenurilor a făcut ca o mare parte din suprafeţele din hamei din România să fie desfiinţate“.

Orzoaica de bere vine în principal din Danemarca şi din alte pieţe producătoare la nivel european, iar pe fondul războiului costurile cu materiile prime pentru producătorii de bere s-au majorat cu 60% anul trecut.

„Din punct de vedere al climatului,  România are potenţial în producţia de orz de bere şi de hamei. La nivel global, din cauza schimbărilor climatice orzul de bere are de suferit. Vorbim de un potenţial economic şi de piaţă de a creşte suprafeţele cultivate cu orz de bere astfel încât să satisfacă nevoia pe piaţa locală şi de ce nu, să se exporte, dar să se exporte produs procesat“, consideră Julia Leferman, care adaugă că asociaţia pe care o reprezintă împreună cu Soufflet Malt, principalul producător de malţ de bere, şi de Ministerul Agriculturii a organizat o serie de seminarii în ţară pentru a prezenta fermierilor oportunităţile din sectorul orzului. Iar dacă problema cultivării orzului poate fi rezolvată în mare parte de mediul privat, Julia Leferman crede că în cazul hameiului statul român trebuie să se implice mai mult. „Ministerul Agriculturii trebuie să creeze şi un program pentru industria hameiului astfel încât producătorii să poată să investească în cercetare-dezvoltare, în soiuri noi ca să vină cu aport de nutrienţi solicitaţi, în investiţii în butaşi noi şi instalaţii de frig pentru ca şi cultura de hamei să poată să fie depozitat în condiţii optime“.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Ion

Acum 2 ani

Olandezii care au venit ptr cultura de hamei in jurul Ocnei Sibiului prin anii 70 declarasera zona ca avind pamintul cel mai propice culturii! Acum nu mai stie nimeni asta!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus