Luni,
25.09.2023
Partial Noros
Acum
24°C

La a doua scumpire, de 10 mil. de euro, a Aeroportului, Cîmpean a plecat în concediu. Luca: „Eu nu mai vreau să dau explicații”

La a doua scumpire, de 10 mil. de euro, a Aeroportului, Cîmpean a plecat în concediu. Luca: „Eu nu mai vreau să dau explicații”

Cu toată insistența reprezentanților FDGR și PSD, conducerea Consiliului Județean Sibiu nu a dat detalii despre necesitatea și sursa alocării a zece milioane de euro, în plus, pentru proiectul de extindere a Aeroportului internațional Sibiu: președinta a fost plecată, iar vicepreședintele care a condus ședința n-a mai avut disponibilitatea pentru noi răspunsuri. Cum liberalii dețin majoritatea absolută în CJ, creșterea cu 49,5 milioane de lei a finanțării extinderii Aeroportului a fost aprobată fără emoții.

La 321 de milioane de lei, cu tot cu TVA (peste 64 de milioane de euro), a fost actualizată valoarea proiectului de extindere a Aeroportului internațional Sibiu. Creșterea cu peste 18% a indicatorilor a fost aprobată în ședința extraordinară care a avut loc miercuri după-amiaza, ședință care a fost convocată „de îndată” și care a avut loc on-line.

Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, n-a participat la ședința care s-a desfășurat on-line. „Este în concediu”, a fost informația transmisă din partea instituției. Lipsa președintei de la ședință este relevantă deoarece atât reprezentanții FDGR, cât și cei ai PSD au cerut lămuriri, pe care Marcel Luca - vicepreședintele care a condus ședința în lipsa Danielei Cîmpean – nu a mai vrut să le ofere, considerând că s-a discutat suficient în comisiile de specialitate care au precedat ședința. Reprezentanții opoziției s-au plâns că discuțiile din comisiile care au precedat ședința au durat doar 10 – 15 minute. Fără a fi oferite toate răspunsurile.

„Explicațiile date de domnul director (al Aeroportului – n.r.) în cadrul comisiilor au fost, din punctul meu de vedere, lămuritoare. Poate ar trebui date mai multe amănunte legate de necesitatea și termenele pe care această investiție le are și care sunt foarte scurte. Lucru care ne obligă să facem acești pași cât mai repede. Finanțarea care trebuie aprobată pentru această modificare de indicatori tehnico-economici trebuie să vină de la Ministerul Transporturilor. Eu nu mai vreau să dau explicații. Auzeam o intervenție legată de participarea domnului Ștefan Opriș în calitate de președinte al Consiliului de administrație. Cum credeți... oricum, urmează votul”, le-a transmis Marcel Luca aleșilor județeni.

De unde bani?

Anul trecut, prin licitația lansată pentru extinderea Aeroportului, costurile erau estimate la 44 de milioane de euro. 75% din aceste fonduri sunt atrase nerambursabil, din fonduri europene, restul fiind contribuția Aeroportului internațional Sibiu, încropită din împrumuturi garantate de CJ Sibiu.

În mai anul trecut, înainte de semnarea contractului de lucrări pentru extindere, costurile lucrărilor au fost indexate cu 10%, până la 48,5 milioane de euro.

Citește și Con-A, UTI și Bog`Art câștigă extinderea Aeroportului Sibiu. Prețurile au crescut cu 10% înainte de a începe lucrările

Despre această primă indexare a costurilor a amintit și Gabriel Tischer, consilier județean din partea FDGR. „Noi ne vom abține la vot. Nu au trecut multe luni de când noi am aprobat o majorare a investiției cu 10%, argumentele de atunci fiind că majorarea va acoperi și viitoarele creșteri de prețuri. Al doilea motiv (pentru abținere – n.r.) este că veniturile Aeroportului sunt în scădere și nouă nu ni s-a prezentat o prognoză din care să rezulte că vor avea capacitatea de a rambursa un credit suplimentar pe care vor fi nevoiți să îl acceseze pentru a finaliza investiția la această valoare”, a declarat Tischer.

Creditul suplimentar la care face Tischer este necesar pentru a acoperi cele mai bine de nouă milioane de euro (42 de milioane de lei) cheltuieli neeligibile în acest proiect. Iar despre aceste costuri suplimentare care trebuie suportate de Aeroport s-a interesat și Laura Barac, liderul de grup al consilierilor județeni din partea PSD. „Am întrebat dacă Aeroportul poate suporta un astfel de credit, în condițiile în care cursele în 2023 față de 2019 au scăzut, deci și încasările aeroportului. Și nu s-a oferit un răspuns concret. De aceea votul nostru va fi împotrivă: am primit informații insuficiente, într-un timp extrem de scurt. Nu se arată nici cum poate suporta Aeroportul o asemenea creștere și un asemenea credit”, a anunțat Laura Barac opoziția social-democraților față de acest proiect.

Lucrările de extindere a Aeroportului s-au scumpit a doua oară în decurs de un an. Consilierii opoziției spun că nu sunt lămuriți

Concret

Printre întrebările concrete pentru care Laura Barac spune că nu au fost oferite răspunsuri lămuritoare se numără și cea referitoare la procentul propus pentru creșterea valorii contractului. Acest procent este de 18,5%, deși evoluția indicelui de cost anunțată de Institutul național de statistică este de 13,99%. „Până la finalizarea implementării proiectului estimăm o creștere a valorii acestuia de aproximativ 18,50%”, se arată în proiectul devenit hotărâre în cursul zilei de miercuri. S-a ajuns la procentul de 18,50% printr-un „calcul coeficient de ajustare mediu” elaborat pe perioada ianuarie – februarie 2023, scrie în raportul elaborat de CJ Sibiu.

Calculul însă nu a fost suficient de clar, rezultă din opoziția manifestată. „Apreciem că în cele zece minute nu au fost oferite informații necesare pentru lămurirea unor aspecte. Trebuiau mult mai multe zile puse la dispoziție, iar informațiile să fie mai ample și documentate”, a declarat Laura Barac.

Paul Porr: „Pentru ce și de unde banii?”

O amplă intervenție a avut și consilierul județean Paul Porr (FDGR). El a amintit că, de fapt, administrația județeană nu prea știe care poate fi viitorul aerogării de la Sibiu, în contextul în care nu există un studiu fundamentat în acest sens, care să stea la baza unei strategii. Sunt documente despre care la nivelul CJ Sibiu se discută de mulți ani, fără vreun rezultat.

„În 2016, începutul lui 2017, a fost vorba de un caiet de sarcini, referitor la dezvoltarea globală a Aeroportului, iar acest caiet să fie publicat într-o revistă de specialitate în limba engleză și să se facă o licitație. Acest caiet de sarcini, după știrea mea, nu s-a făcut. În timp ce la Brașov, după doi ani, s-a făcut un aeroport, noi nu am fost în stare să facem un caiet de sarcini. Doamna președintă mi-a răspuns prin 2020 că acum avem pandemie și nu aruncăm banii pe caiete de sarcini. Pandemia a trecut și la anul, după cum se știe, nu mai avem voie să subvenționăm aeroportul conform unor norme care intră în vigoare în 2024”, a reamintit Paul Porr.

El consideră că nu există motive pentru a crede că viitorul Aeroportului este unul care să ofere certitudini. „Deja a plecat Ryanair-ul de tot, Wizz-ul a redus zborurile, iar Brașovul nici măcar nu a deschis încă aeroportul. I-am spus doamnei președintă, tot în plenul CJ, că sibienii îi vor mulțumi că vor trebui să meargă la Brașov sau la Cluj pentru a lua avionul spre Londra sau spre Barcelona. Din păcate, așa se va întâmpla. Acum, la fel ca și la Spital, creștem prețul: dar pentru ce și de unde banii, este întrebarea mea”, a spus Porr. 

La fel ca și în cazul întrebărilor adresate de Tischer sau de Barac, răspunsurile nu au venit. În schimb, discuțiile din ședință au continuat scurt pe tema modalităților de plată a parcării la Aeroport.

Scumpire fără emoții

Cum liberalii au fost învestiți de sibieni cu majoritatea absolută în Consiliul Județean Sibiu, proiectul de scumpire a lucrărilor la Aeroport a fost adoptat fără emoții, în ciuda opoziției FDGR și PSD. Chiar dacă la ședința on-line nu s-au conectat toți liberalii, proiectul de creștere a costurilor la Aeroport a fost adoptat cu 17 voturi „pentru”, cinci „împotrivă” și cinci „abțineri”.

Extinderea Aeroportului sibian este cofinanțată din fonduri europene atrase din cele alocate României în perioada 2014 – 2020. Conform regulilor, proiectele din aceste fonduri au termen final de implementare luna decembrie 2023.

Citește și 48,5 mil. de euro: Aeroportul Sibiu se extinde cu un mega-șantier, pe care călătorii îl vor simți o singură zi

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Un adrian

Acum 4 luni

Aeroportul Sibiu poate suporta creditul.Se știe ca la Sibiu zboară porcii- vor fi puși sa plătească!
Raspunde

Crin A.

Acum 4 luni

Avandu-l pe dulap sef peste un prim ministru PNL-ist si el, orice matrapazlacuri, oricat de evidente sau strigatoare la cer ar fi, nu au sa atraga atentia curtii de conturi sau alte institutii de control pentru a o verifica de tov. Prim secretar cimpean . Nu inteleg de ce nu se pune direct in contractele semnate cu prietenii CJ , o clauza ca au voie sa dubleze sau tripleze pretul dupa cum au chef. Ar evita explicatiile si votul in sedintele de consiliu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Corneliu

Acum 4 luni

Vreau sa va si eu ziua in care pesedistii vor vota ceva pentru Sibiu. Ca de bagat bete in roate sunt cei mai buni. Sa ne para bine ca se face!
Raspunde

Sibian

Acum 4 luni

A face este normaliatea, pentru asta sunt acolo ! Daca nu sunt competenti sau au obosit sa raspunda la intrebari nu au decat sa plece! Si nu, nu vreau sa-mi para bine cand se face ceva si pretul creste fara sa se dea nicio explicatie pentru ca o parte din bani i-am platit si eu!
Raspunde

Wommi

Acum 4 luni

Mai urmăriți o dată ședința, e publica și citiți cu atenție materialele de pe siteul CJ, sunt publice. Formula de ajustare e dată de lege , HG 1/2028, nu e inventata de CJ sau Aeroport si ce sa vezi mai e și obligatorie. Sau or fi de vina cei care vor sa facă dezvoltare di pentru asta?
Raspunde

Wommi

Acum 4 luni

Tischer sa tacă. A fost președinte al CA Aeroport 4 sau 5 ani. Ce a făcut pentru dezvoltarea Aeroportului? A încasat indemnizația. Atât. A ... scuze..... a comandat și plătit niște studii făcute de firmele lui. Atât.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 4 luni

Ma uit la poza si nu stiu ce vad: 144 ani de scoala sau 488 ani de puscarie?Voi ce vedeti?Scoala sau puscaria?
Raspunde

Luminita Botezan

Acum 4 luni

Este foarte bine ca s-au facut aceste scumpiri pentru ca lucrarile bune nu sunt deloc ieftine! Iar banii merg la firma CON-A care este o mandrie a burgului nostru si nu la capuse turcesti, austriece sau mai stiu eu ce care au talharit bugetul neamului nostru! Cat despre disparitia Ryanair si Wizz Air, duca-se! Este un lucru bun ca scapam de ei pentru ca sunt operatori neseriosi low cost. Noi suntem instariti aicea in burg cu salarii de la 10000 EUR in sus si nu avem nevoie de curse pentru sarakii unde se inghesuie toti ghiolbanii ce cara cu ei borcane cu muraturi, carnati si gaini ca pe autobuzul de pe sate. Multumita doamnei Campean vom avea operatori premium de top mondial cum ar fi Qatar Airways, Emirates, United Airlines si nu numai cu zboruri directe catre Singapore, New York, San Francisco, Dubai, Zurich, Luxembourg samd sa mergem in vacanta si la cumparaturi.
Raspunde

Ionel

Acum 4 luni

CON-A, din cate știu e din Șelimbăr nu din Sibiu. Vezi https://www.listafirme.ro/con-srl-792555/
Raspunde

Echipa galbena

Acum 4 luni

Noi, cei din echipa galbena castigatoare, nu avem obligatia sa dam explicatii nimanui care nu face parte din PNL, singurul partid care se luta pentru bunastarea romanilor si a antreprenorilor! Doamna presedinta este plecata pentru a negocia venirea la Sibiu a companiilor Emirates, Qatar si All Nipon Airways! Ne-am saturat ca toti prapaditii sa ne critice, cand noi muncim pentru sibieni si pentru nivelul lor de trai! Aeroportul sibian va fi cel mai mare hub din Europa de Est pentru cursele private, operate de Global Jet!
Raspunde

Xdfgh

Acum 4 luni

o parte din acei bani vor ajunge in buzunare largi din cadrul echipei Galbene ca doar la anul este an de alegeri si trebuie bani multi... nu va mai satura nimeni lepre ce sunteti...
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 4 luni

Voi credeati ca Doicescu (Bog’Art) si Urdăreanu (UTI) fac asa constructii de dragul anteprenoriatului?! Ăștia-s băieții deștepti de pe filiera securistilor (din parinți) care acum aranjeaza lucrarile publice.
Raspunde

Emil

Acum 4 luni

Prindeți hoții scoateți-le ochii...mafia CCR sta de priveghi.
Raspunde

Dana

Acum 4 luni

Emirates, Qatar si All Nipon Airways ? Pe bune? A trebuit sa zbor din Sibiu la Munchen si alta data sa iau trenul spre Budapesta ca sa iau cursa de Emirates spre Asia, despre ce vorbim... Emirates si ANA nu zboara nici macar la Bucuresti. Fratilor, treziti-va, eu zic ca mai bine inchideti aeroportul sau sa il lasati deschis doar 4 ore pe zi, faceti jumatati de norme, nu are sens sa-i platiti cu salarii intregi pentru 2 zboruri pe zi.
Raspunde

Dan BV

Acum 4 luni

Pentru curese internationale catre o multitudine de destinatii si la preturi avantajoase, Aerorportul International Brasov - Ghimbav va asteapta cu drag. Din 15 iunie 2023 in judetul vecin. Cu drag, Un Brasovean!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus