În urma unei acțiuni prin care Eugen Iordănescu, reprezentantul oamenilor de afaceri din Sibiu, a cerut Tribunalului să grăbească procurorii în dosarul în care a fost trimis în judecată, instanței i-a fost prezentată o nouă speță aflată în cercetarea penală. Una legată de terenuri care au fost cumpărate la prețuri preferențiale de către Iordănescu de la Parcul Industrial Sibiu SA și vândute mai apoi pentru primul lot de autostradă dintre Sibiu și Boița. Terenurile respectivului parc au aparținut comunei Șelimbăr, care este în continuare acționar la Parcul Industrial Sibiu SA.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au anunțat zilele trecute că l-au trimis în judecată pe Eugen Iordănescu, directorul general al Camerei de comerț, industrie și agricultură Sibiu, pentru fapte de corupție, alte acțiuni considerate penale fiind disjunse într-un alt dosar aflat în lucru. În replică, instituția condusă de Iordănescu a emis un comunicat în care a arătat, printre altele, că va cere instanței să grăbească procurorii pentru finalizarea urmăririi penale.
Ceea ce nu amintește organizația condusă de Iordănescu în comunicatul în care înfierează acțiunea procurorilor este că un proces în care a fost contestată durata urmăririi penale a existat pe rolul Tribunalului Sibiu. A fost deschis de Eugen Iordănescu în 11 aprilie 2023 și s-a încheiat fix o lună mai târziu, când același Iordănescu a cerut instanței să ia act de faptul că el renunță la acțiune.
„Cauza penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu trenează. Din toamna anului trecut s-a făcut o singură audiere de martor, fără să se administreze alt probatoriu. Contestatorul (Eugen Iordănescu – n.r.) a formulat în cauză cerere de încunoştiinţare a avocaţilor săi cu privire la mersul urmăririi penale şi cerere de asistare la efectuarea actelor de urmărire penală însă de mai multe luni de zile nu a primit nici o încunoştiinţare. A mai arătat contestatorul că presiunea existenţei pe rol a unui dosar este semnificativă pentru el şi pentru familia sa, termenul prevăzut de lege pentru formularea prezentei cereri este împlinit, iar cauza trenează, motiv pentru care solicită accelerarea procedurilor şi stabilirea unui termen rezonabil în care să fie rezolvată cauza”, a reținut Tribunalul Sibiu din cererea prin care Iordănescu a deschis procesul.
De la președinta Consiliului Județean , la terenurile autostrăzii
Procurorii sibieni au detaliat în fața instanței pașii făcuți în dosarul devenit public în urmă cu aproximativ un an și jumătate. De la martorii audiați, martori în a căror listă se află inclusiv Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu. Audierea a avut loc în primăvara acestui an în contextul în care Iordănescu a fost trimis în judecată, printre altele, și pentru că, la concursul organizat pentru administrarea Aeroportului Sibiu, ar fi dat subiectele înainte unuia dintre candidați. Iordănescu a devenit membru al acestei comisii de concurs la propunerea Danielei Cîmpean, Consiliul Județean fiind instituția în subordinea funcționează Aeroportul.
Printre demersurile pe care procurorii le-au mai descris în fața instanței ca fiind efectuate în dosarele deschise pe numele lui Eugen Iordănescu este și cea referitoare la aproximativ cinci hectare de teren. Aceste hectare au aparținut Parcului industrial Sibiu SA, de la care – potrivit informațiilor culese de Turnul Sfatului – Eugen Iordănescu a cumpărat la un preț preferențial, mult scăzut față de prețul pieței. După tranzacție, Iordănescu a vândut mai departe terenul celor de la Porr Construct SRL, pentru amenajarea organizării de șantier necesară primului lot de autostradă către Pitești, și anume cel dintre Sibiu și Boița. De această dată, hectarele de teren au fost vândute la un preț mult mai mare, ceea ce a direcționat un profit generos exclusiv pentru Eugen Iordănescu.
Din acționarii Parcul Industrial Sibiu SA face parte, însă, și Consiliul Local Șelimbăr, iar procurorii verifică – prin urmare – dacă acțiunea lui Iordănescu nu a produs o pagubă și bugetului comunității.
Un teren subevaluat de 200 de ori a ajuns în 2004 la Parcul industrial Sibiu SA. De unde, procurorii anchetează cum Iordănescu l-a cumpărat ieftin, pentru a-l vinde mai apoi pentru organizarea de șantier a noii autostrăzi către Boița
Praful pe tobă pentru Șelimbăr
Inclusiv istoria înființării Parcului Industrial Sibiu SA a intrat în atenția procurorilor sibieni, despre acest veritabil „tun” dat pe bunurile publice Turnul Sfatului scriind amplu. Societatea a fost înființată în 2001 de mai mulți oameni de afaceri, fără vreo activitate intensă timp de trei ani. Când, în acționariatul Parcului a intrat și Consiliul local Șelimbăr, aducând drept aport de capital 100 de ha de teren, suprafața pe care, în cele din urmă, a fost dezvoltată zona industrială. În schimbul acestui aport, Șelimbărul a primit doar 10% din acțiunile Parcului Industrial Sibiu: și asta pentru că terenurile aduse aport au fost subevaluate de 200 de ori.
Și cu toate că terenuri din parc au fost vândute unor operatori care plătesc anual taxe de administrare, dividendele pe care comuna Șelimbăr le-a încasat din societatea la care a contribuit cu 100 de ha de teren au fost de aproximativ 5.000 de euro, în perioada 2016 – 2019, conform unui răspuns transmis de Primăria Șelimbăr.
Vânzarea de terenuri din patrimoniul Parcului industrial la prețuri preferențiale nu este o noutate, după cum arăta Turnul Sfatului în articolul despre cum Iordănescu a ajuns să administreze toată această situație. Inclusiv familia lui Iordănescu a ridicat în cadrul Parcului o sală de nunți și evenimente – Symphony by the Lake.
În afară de Consiliul local Șelimbăr, ceilalți acționari ai Parcului industrial Sibiu SA nu sunt cunoscuți public (acțiunile fiind transformate după asocierea cu Șelimbărul în acțiuni la purtător). Prin urmare, în dosarul despre care Iordănescu se plângea că merge prea lent, procurorii sibieni caută să afle și cine sunt proprietarii reali ai acțiunilor.
Articolul despre Parcul industrial Sibiu SA poat fi citit aici Cum să îți treci Sibiul pe nume, cu terenuri subevaluate de 200 de ori. Rețeta lui Eugen Iordănescu
Fără comentarii
Turnul Sfatului a solicitat declarații lui Eugen Iordănescu, în cursul zilei de vineri, referitoare la noua speță investigată de procurorii sibieni. Până la publicarea acestui articol, Iordănescu nu a răspuns întrebărilor adresate prin e-mail.
În schimb, în cursul zilei de sâmbătă, avocatul lui Iordănescu a emis un comunicat în atenția publicației Sibiu 100%, comunicat prin care procurorii sunt atacați pe motiv că transmit public doar informații trunchiate. Fără să indice în mod clar vreun nume, avocatul lui Iordănescu mai sugerează și faptul că împotriva clientului său ar pornită o campanie de denigrare. „Timp de doi ani ne-au fost prezentate niște acuzații generale, construite să impresioneze. Când ți se spune că ai divulgat informații nepublice deoarece ai discutat cu nu știu cine, dar nu ți se spune care anume au fost acele informații, sau că ai folosit în interes propriu funcția pe care o deții, dar nu ți se spune cum ai folosit-o, eu personal consider că nici nu poți să te aperi”, scrie, printre altele, avocatul Șerban Moga în respectivul comunicat.
Avocatul face referire și la un titlu folosit de Turnul Sfatului într-un articol în care erau descrise o parte din acuzațiile aduse de procurori lui Iordănescu. „O publicație locală titra: «de la recompensa polițistului care nu l-a mai amendat, la milioanele Regiunii Gastronomic». În articol se încearcă a se acredita în mod tendențios ideea că un polițist din Vurpăr nu ar fi aplicat sancțiuni într-o anumită situație pentru a fi favorizat de dl. Iordănescu. Într-adevăr, au existat aceste acuzații, apar și în comunicatele parchetului. S-a renunțat la ele a doua zi după emiterea comunicatului, arătându-se în oficial și în clar că nu se confirmă”, susține avocatul.
Citește și Înalta Curte, definitiv: Eugen Iordănescu a fost colaborator al Securității
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: camera de comert industrie si , dosarele iordanescu procurorii , cam , parchet tribunalul sibiu , symphony by the lake , daniela cimpran , Eugen Iordănescu , Parcul Industrial Sibiu
Vizualizari: 11193
Ultimele comentarii
Acum 53 minute
Kokos
Acum 1 oră
Unsibian
Acum 1 oră
Florin alexandru
Acum 1 oră
Tata
Acum 1 oră
Nobody