Duminică,
04.06.2023
Cer Senin
Acum
12°C

În Sibiu, prima bicicletă a fost adusă de la Paris, înaintea mașinilor. „Face furori pe străzi”

În Sibiu, prima bicicletă a fost adusă de la Paris, înaintea mașinilor. „Face furori pe străzi”

Prima bicicletă folosită pentru deplasarea prin Sibiu a apărut în urmă cu 154 de ani și, potrivit celor consemnate de cronicar, „a făcut furori”.

Era iarna anului 1869 când în Sibiu a apărut prima bicicletă, consemnează Emil Sigerius în Cronica pe care a întocmit-o orașului în care s-a născut pentru perioada 1100 – 1929. „Primul velociped (bicicletă), achiziționat cu 400 de franci de la Paris, de către un ofițer, face furori pe străzi”, notează Sigerius în dreptul zilei de 20 ianuarie 1869, în cronica amintită.

Velocipedul - adică bicicleta cu două roți inegale, cea motoare fiind cea din față, mult mai mare decât roata spate – era o invenție relativ nouă, fiind brevetată de către frații Ernest si Pierre Michaux, rotari din Paris, în 1865, deci cu patru ani înainte ca și la Sibiu să apară un exemplar al bicicletelor acelor vremuri.

Velocipedele care, în scurt timp, au fost îmbunătățite pentru un confort sporit al utilizatorilor au devenit populare în oraș. După 17 ani de la primul astfel de mijloc de deplasare, este marcată și „înființarea unui club al bicicliștilor”, notează același Emil Sigerus. Data anunțată pentru înființarea acestui club este 21 aprilie 1886.

Velociped modern. Sursa foto: Wikipedia Commons

De remarcat că, după cum consemnează Emil Sigerius, prin Sibiu primul automobil avea să treacă abia în 1889, la 30 de ani de la prima bicicletă achiziționată de un locuitor al orașului.

”S-a uitat ce înseamnă să mergi cu bicicleta”

După Revoluție, primele investiții pentru amenajarea infrastructurii de deplasare cu bicicleta au început în 2008. Atunci, Primăria Sibiu a amenajat un culoar de deplasare cu bicicleta în scop recreațional, de pe Școala de Înot, până la Grădina Zoologică. Traseul de aproximativ șapte kilometri a creat discuții, prin faptul că se suprapunea parțial cu un trotuar din parcul Sub Arini.

În 2011, administrația locală, condusă atunci de primarul Klaus Iohannis, anunța că pistele de biciclete din oraș au ajuns la o lungime totală de 30 de km: era vorba, în special, de trasarea acelor benzi la marginea carosabilului.

Abia în ultima perioadă, administrația din Sibiu a început să investească într-o infrastructură nouă și dedicată mersului cu bicicleta, infrastructură separată de cea dedicată autovehiculelor sau pietonilor. De departe, cea mai importantă investiție în această direcție este cea de pe malurile Cibinului: peste șapte milioane de euro. Proiectul va fi continuat până în Turnișor, respectiv până la ieșirea înspre Agnita.

„Sibiul este un oraș în care de când a fost inventată bicicleta a fost utilizată. După aceea, s-a uitat ce înseamnă să mergi cu bicicleta. Dar este un oraș potrivit pentru bicicletă și așa s-a născut proiectul Sibiu Bike City”, declara zilele trecute primarul Astrid Fodor.

Sistemul Sibiu Bike City – prin care din 40 de stații amplasate în oraș pot fi închiriate aproximativ 540 de biciclete – a fost dat în folosință anul trecut, în urma unei investiții de aproximativ două milioane de euro.

Citește și O săptămână prin Sibiu doar cu bicicletele Primăriei. Șase lucruri bune și mai puțin bune

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Sergiu

Acum 1 săptămână

Prima motoreta a fost inventata de Baba Novac
Raspunde

Sparrow

Acum 1 săptămână

In anul 2245 Turnul Sfatului, ezotericā publicatie la data aceea va publica articolul " Ultima bicicletā din Sibiu " Ea vā fi o biclā electricā apartinând sistemului de Bike Sharing furatā de un austriac care se opusese aderārii României la spatiul Schengen
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus