Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
18°C

Cupa României la fotbal are loc astăzi la Sibiu - prima finală ardelenească. Sfaturi de deplasare și atenționări. În deschidere se joacă prima finală la tineret

Cupa României la fotbal are loc astăzi la Sibiu - prima finală ardelenească. Sfaturi de deplasare și atenționări. În deschidere se joacă prima finală la tineret

Finala Cupei României la fotbal din acest an aduce la Sibiu două echipe din două zone diferite ale Transilvaniei: Cluj și Covasna, cunoscute pentru galeriile sale cu suporteri entuziaști. Este prima finală 100% ardelenească din Cupa României. Acest lucru determină autoritățile locale să ia măsuri suplimentare în ceea ce privește securitatea publică și modul de deplasare. Meciul este programat să înceapă la ora 20:30, înainte de acesta urmând să aibă loc o altă partidă - finala cupei la tineret, fiind vorba de prima finală a cupei la tineret.

În sezonul 1933-1934 se juca prima finală a Cupei României la fotbal, dar de atunci și până azi, 24 mai 2023, niciodată în ultimul act al competiției nu s-au întâlnit două echipe din regiunea Transilvaniei. O altă premieră este locul desfășurării finalei - Sibiul găzduind pentru prima dată meciul în care finalistele Cupei vor lupta pentru trofeu.

Așadar, ”U” Cluj și „Sepsi” Sfântu Gheorghe încep duelul la ora 20:30 pe Stadionul Municipal Sibiu. Echipa câștigătoare va juca Supercupa României contra celor de la Farul Constanța, campioana din Liga 1, meciul urmând să aibă loc la Ploiești, pe 8 iulie.

Până la întâlnirea dintre clujeni și covăsneni, stadionul municipal va găzdui o altă finală a cupei - de data aceasta la tineret. Este vorba de ultimul act din prima ediție a Cupei de Tineret, competiție lansată de FRF împreună cu Liga de Tineret din acest sezon. Astfel, în prima finală din istorie a Cupei de Tineret se vor duela două dintre cele mai bune echipe ale întregii categorii de vârstă, Farul Constanța și FCSB. Partida se va disputa astăzi, pe stadionul Municipal din Sibiu, în deschiderea finalei Cupei României. Partida va începe la ora 14:00.

Tren special pentru covăsneni

Amintim că Primăria Sfântu Gheorghe a anunțat că a pus la dispoziția suporterilor echipei de fotbal Sepsi OSK un tren special care să-i aducă la finala Cupei României pentru a-și susține echipa favorită. Trenul va avea 900 de locuri şi va porni din Gara Sfântu Gheorghe miercuri, 24 mai, la ora 15:00, iar plecarea din Sibiu va avea loc la ora 0:30, trenul urmând să ajungă în Sfântu Gheorghe în jurul orei 3:50.

„Toți clujenii mergem la Sibiu”

De partea cealaltă, primarul municipiului Cluj-Napoca a salutat victoria din semifinale a fotbaliștilor de la ”U”, declarându-se mândru mândru de realizarea echipei universității din localitate. Acesta speră ca U Cluj să câștiga la Sibiu Cupa României. „Toate drumurile duc la Sibiu, orice se poate la Sibiu, nu este imposibil să câștigam, nu este interzisă victoria. Dacă dă Dumnezeu să punem șapca pe cupă, facem istorie”, a declarat primarul la un post local de radio.

(Actualizare 13:40) Suporterii U Cluj, în centrul Sibiului!

Mai multe autobuze pentru deplasarea la stadion

Având în vedere interesul mare pentru finala Cupei din această seară, zilele trecute operatorul muncipal de transport public Tursib a anunțat că pentru seara din 24 mai va suplimenta capacitatea de transport pe traseele existente, după cum urmează:

Pe Traseul 1:

din stația “Hornbach” la orele: 19:55, 20:03, 22:10, 22:18;
din stația “Calea Dumbrăvii” la orele: 20:08, 20:15, 22:20, 22:38.

Pe Traseul 5:

din stația “Valea Aurie” la orele: 19:55, 20:10, 22:10, 22:20;
din stația “Gară” la orele: 18:40, 19:10, 21:58, 22:20.

Pe Traseul 13:

din stația “Gară” la orele: 18:50, 19:09, 22:02, 22:22;
din stația “Dumbrava” la orele: 20:08, 20:20, 22:29, 22:50.

Pe Traseul 15:

din stația “Gară” la orele: 18:52, 19:10, 21:57, 22:00.

Instituția precizează că pentru meciul finalei de tineret, de la ora 14:00, se va circula în conformitate cu programul normal de circulație.

În general, recomandarea autorităților locale din Sibiu atunci când are loc un eveniment sportiv important este ca sibienii să evite deplasarea cu mașinile și să se deplaseze pe jos sau, în cel mai rău caz, cu transportul public.

Răbdare în trafic

Evenimentul pune la încercare și capacitățile poliției județene, care avertizează din timp șoferii și pietonii că orașul se va aglomera mai ales în ajunul partidei și după aceasta.

„Meciul de fotbal din Cupa României va atrage cu siguranță ambuteiaje rutiere. Suporterii care vin să își susțină echipa vor aglomera atât căile rutiere de acces spre Stadion, cât și pe cele pietonale, o parte dinte aceștia vor sosi cu trenul, alții organizați cu autoare sau mașini personale. Cert este că în trafic răbdarea tuturor va fi pusă la încercare”, transmite IPJ Sibiu.

Astfel, mai multe echipe ale poliției rutiere, de ordine publică dar și cuplurile chinotehnice vor asigura măsurile de siguranță publică și rutieră din municipiul Sibiu. Poliția recomandă conducătorilor auto să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic și să dea dovada de respect în trafic. „Cele mai aglomerate artere rutiere, începând cu ora 17:00, vor fi: Bvd. C. Coposu, Calea Dumbrăvii și bvd. Victoriei, precum și cele adiacente care converg spre Stadionul Municipal. Recomandarea polițiștilor rutieri adresată spectatorilor este de a folosi mijloacele de transport în comun sau de a se deplasa pe jos”, mai arată reprezentanții IPJ Sibiu.

Controale mult mai aspre

Finala Cupei României va fi un meci cu o încărcătură emoțională mare, având în vedere participarea a două echipe diferite cu galerii din două zone diferite ale țării. În acest sens, cei care se ocupă de paza și securitatea la evenimentele sportive din Sibiu au în vedere luarea unor măsuri suplimentare de securitate. Valentin Bisericescu este reprezentantul firmei care asigură securitatea la majoritatea competițiilor sportive din Sibiu și ne-a povestit cum se pregătesc de cel mai important meci de la acest final de sezon fotbalistic.

„Este un meci care are o încărcătură mult mai mare. Drept dovadă și gradul de risc este ridicat, dat fiind faptul că o să avem două nuanțe diferite, două galerii diferite, public diferit față de ce am avut la meciul naționalei. Bineînțeles că și dispozitivele de securitate la care ne-am gândit sunt mult peste ceea ce a avut Sibiul până anul acesta. O să avem controale foarte multe la toate porțile de acces”, ne-a spus Valentin Bisericescu. 

Potrivit lui, agenții de securitate ar putea începe primul control chiar „din zona imediat apropiată a trotuarelor din jurul stadionului”. „Pentru a preveni situații inedite, în speță introducerea de materiale pirotehnice, introducerea de elemente care ar putea pune în nesiguranță spectatorul participant la eveniment, vom efectua controale mult mai aspre, să le spun așa, în extremitățile stadionului”, a explicat Bisericescu.

Mai multe despre măsurile de securitate și despre cum se pregătesc responsabilii de ordine și securitate din Sibiu, citiți în articolul Cum se pregătește Sibiul de finala Cupei României: „Dispozitivele de securitate vor fi mult peste ceea ce am avut până acum”

Jandarmii transmit lista cu obligații care le revin spectatorilor

Finala Cupei va fi urmărită și de jandarmi. Aceștia vor fi însă atenți nu la pasele și șuturile din teren, ci la comportamentul suporterilor. Jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Brașov împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Sibiu vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la meciul de fotbal disputat în finala Cupei României între Sepsi OSK și FC Universitatea Cluj.

Tot ei vor asigura măsurile de ordine publică și la meciul finalei de tineret, la care accesul în arenă va avea loc începând cu ora 12:00.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Grupării de Jandarmi Mobile Brașov, plutonier Alexandra Cojocaru, forțele de ordine vor acționa pe traseele de afluire/defluire ale suporterilor, în scopul asigurării unui climat de ordine la nivelul Municipiului Sibiu, în zona apropiată și imediată a arenei sportive,  pentru siguranța participanților la acest eveniment sportiv:

„În ziua desfășurării partidei, vor fi organizate puncte de prefiltrare în apropierea porților de acces, care au rol de a fluidiza accesul în incinta arenei sportive, ocazie cu care rugăm participanții să respecte regulile stabilite de organizator”.

Aceasta a transmis o serie de obligații, care le revin spectatorilor, conform Legii privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive:

- sã nu refuze supunerea la efectuarea controlului corporal preventiv şi al bagajelor de cãtre forţele de ordine;

- sã nu introducã în arena sportivã inscripţii, embleme, pancarte, bannere, afişe, steaguri sau alte suporturi ce conţin simboluri, sloganuri, imagini ori texte cu conţinut obscen;

- să nu săvârşeascã fapte, acte sau gesturi obscene, sã nu profereze și să nu scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum şi ameninţãri cu acte de violenţã împotriva celorlalţi spectatori, oficiali, jucãtori sau a bunurilor acestora;

- sã nu escaladeze gardurile care delimiteazã spaţiul de joc sau gardurile interioare de separare a sectoarelor;

- sã nu provoace și sã nu participe efectiv la scandal în incinta bazei sportive ori, dupã caz, a arenei sportive;

- sã nu îşi ascundã faţa cu articole de îmbrãcãminte sau alte accesorii, cu intenţia de a împiedica identificarea.

„Subliniem faptul că forțele de ordine au o atitudine proactivă, menținând permanent dialogul cu suporterii, dezaprobând orice fel de manifestare de violență verbală sau fizică”, precizează Cojocaru.

Biletele, sold-out la finala Cupei României

Amintim că arena sibiană are o capacitate de 12.363 de locuri; biletele pentru partidă au fost puse în vânzare pe site-ul Federației Române de Fotbal. Toate biletele puse în vânzare online au fost vândute. Prețul biletelor au fost de 25 RON (peluze) și 40 RON (tribune).

Accesul pe stadion al fiecărei persoane, indiferent de vârstă, se face în baza unui bilet valabil în format digital sau printat și a actului de identitate.

Biletele la finala juniorilor au prețul de 10 RON și sunt disponibile online pe site-ul bilete.frf.ro.

Finala Cupei României dintre Sepsi și U Cluj va fi arbitrată de o brigadă condusă de Cătălin Popa la centru, ajutat de asistenții Daniel Mitruți și Bogdan Gheorghe plus al patrulea oficial, Iulian Dima. În camera VAR se vor afla Istvan Kovacs și Andrei Chivulete.

Anul trecut, Cupa României a fost cucerită de formația din Sfântu Gheorghe după o finală cu FC Voluntari.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus