Miercuri,
22.01.2025
Ceata
Acum
-2°C

Ineditul vizitei președintelui Germaniei la Sibiu: primul care a vorbit despre românii din țara lui. „O lume minunată” i-au cântat copiii la Cristian. Filmul zilei

Ineditul vizitei președintelui Germaniei la Sibiu: primul care a vorbit despre românii din țara lui. „O lume minunată” i-au cântat copiii la Cristian. Filmul zilei

La cea de-a treia vizită pe care Frank-Walter Steinmeier a făcut-o la Sibiu, de această dată în calitate de președinte al Germaniei, a fost marcată o premieră: a fost primul șef de stat german care a amintit, la Sibiu, despre diaspora românească drept o legătură între cele două state, atribut pus aproape exclusiv pe seama comunității săsești, până acum. Vizita a înregistrat și momente ușor distopice: în mijlocul celui mai amplu protest al cadrelor didactice din ultimii 18 ani, soția președintelui și-a însoțit clasa la fotografii cu demnitarii, iar copii aduși din Brașov au cântat liderilor „O lume minunată”. Vedeți în articol filmul zilei în care Sibiul a fost vizitat de doi președinți.

Câteva zeci de sibieni și turiști se aflau în Piața Mare a Sibiului joi, înainte de prânz: era momentul în care primarul Astrid Fodor l-a întâmpinat pe fostul primar, Klaus Iohannis, de opt ani președinte al României. Iohannis a salutat privitorii, apoi s-a întreținut cu primarul până la sosirea președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Acesta a ajuns patru minute mai târziu, salutându-și gazdele în aplauze răzlețe de pe margine. A salutat vesel oamenii și a intrat în Primărie pentru a scrie un mesaj în cartea de oaspeți. 

Mesajul scris de președintele Germaniei în Cartea de Onoare: „Sibiul mi-a devenit drag inimii”

Mai apoi a urcat în biroul primarului, pentru câteva discuții. Lui Astrid Fodor i-a fost înmânată o distincție din partea statului german, iar oficialii au traversat Piața Mare pentru o întâlnire cu reprezentanții etniei germane din România. Gazda întâlnirii care a avut loc în Sala Oglinzilor din sediul FDGR a fost Paul Porr, medicul care conduce Forumul Democrat al Germanilor din România. „Acest pod a devenit o autostradă cu multiple sensuri”, a remarcat, la un moment dat, Paul Porr, cu referire la rolul pe care comunitatea sașilor din România îl joacă în relația cu Germania. „Menținerea școlilor cu predare în limba germană este vitală pentru noi, dar și pentru mediul de afaceri”, a mai completat Porr, înainte de a-l invita pe Steinmeier să ia cuvântul.

Președintele Germaniei a amintit de precedentele sale două vizite la Sibiu. „Mă întorc cu plăcere aici, unde mulți vorbitori de limbă germană lucrează. Sunteți făuritori de punte între România și Germania”, i-a răspuns apoi Steinmeier. El a devenit primul președinte german care, la Sibiu, a amintit și despre contribuția românilor la relațiile dintre cele două state. A românilor emigrați în Germania, al căror număr se apropie de un milion. „Adaug la aceștia (făuritori de punte – n.r.) și comunitatea din ce în ce mai mare de români în Germania. Și-au adus contribuția la relația dintre cele două țări”, a afirmat Steinmeier.

În alocuțiunea sa, Klaus Iohannis a arătat că Germania este principalul partener comercial al României și al doilea investitor la noi în țară. Și a insistat pe rolul comunității germane din România. „Mă bucur să pot evoca rolul esențial pe care comunitatea germană îl joacă în relațiile dintre cele două țări. Statul român apreciază, în mod deosebit, contribuția și loialitatea de care a dat dovadă. Apreciem și efortul deosebit de a-și păstra identitatea culturală”, a continuat președintele, amintind și el de rolul important al învățământului în limba germană.

Războiul nejustificat deschis de Rusia împotriva Ucrainei a fost unul din subiectele atinse și în cadrul discursurilor din Sala Oglinzilor, parteneriatul dintre cele două țări fiind orientat înspre menținerea păcii și a securității în zonă.

Doi profesori: Carmen Iohannis și Adrian Neamțu

La ieșirea din sediul FDGR un element nou a fost introdus pe agenda vizitei președintelui Germaniei la Sibiu: alături de un grup de elevi a venit Carmen Iohannis, soția președintelui, care predă engleza la Colegiul „Gheorghe Lazăr” din apropiere. A spus că a fost dorința elevilor din clasa a cărei dirigintă este de a veni să se fotografieze cu cei doi președinți. Și a refuzat să facă vreun comentariu referitor la greva profesorilor, spunând că nu face politică, ea nefiind în grevă (la Lazăr din cei 69 de profesori, 51 sunt în grevă). 

În tot acest timp, în spatele cameramanilor care așteptau ieșirea oficialităților, un grup de profesori a venit să protesteze, în contextul în care la București 15.000 de cadre didactice aflate în grevă își strigau nemulțumirile. Singurul care a avut, însă, inițiativa de a se apropia pentru a-și spune punctul de vedere a fost Adrian Neamțu, profesor de istorie în cadrul Colegiului național „Octavian Goga”. „Așteptam de la Iohannis o mediere în mod real, nu mesaje fără conținut, fără perspectivă, lipsite de asumare, care creează mult mai multă tensiune”, a declarat Neamțu, dezvelind mesajul de pe spatele tricoului: „Președintele României eșuate (Iohannis)”.

Prin Piața Mare și Piața Mică, Steinmeier a fost condus pe un „clasic” itinerariu dedicat oficialităților care vizitează Sibiul. Cu o oprire pe Podul Minciunilor și o glumă despre rezistența acestuia. 

Au fost închise mai apoi ușile la intrarea în Colegiul național „Samuel von Brukenthal”, unde oficialitățile au intrat pentru a se întâlni cu dascăli și alți elevi aduși la școala aflată în grevă generală.

Dejunul oficial

Mitropolitul Streza, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Sorin Radu, cei doi viceprimari ai Sibiului, șefii Poliției, dar și șeful Serviciului de Telecomunicații Speciale, sibianul Ionel – Sorin Bălan, s-au numărat printre oficialitățile care așteptau din timp sosirea celor doi șefi de stat aflați în vizită la Sibiu, la dejunul oficial oferit de primarul Sibiului, Astrid Fodor. 

Meniul oferit de Primăria Sibiu președinților României și Germaniei: Foie gras cu jeleu de gutui, confit de rață, millefeuille de cartofi și sparanghel

Bogdan Trif, președintele PSD Sibiu, și Constantin Șovială, cel al Forței Dreptei, au fost completați în rândul politicienilor invitați de către Raluca Turcan, președinta PNL Sibiu, Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, și senatorul liberal Nicolae Neagu. Prefectul Mircea Crețu a completat tabloul liberal de la eveniment. Profesorul Martin Bottesch, Gabriel Tischer și Wolfgang Koeber, președintele Clubului economic german Transilvania (DWS), au făcut parte din reprezentanții comunității germane prezenți la dejun.

Luminița Cioabă s-a remarcat prin portul specific romilor, iar în rândul oamenilor de afaceri invitați și prezenți s-a numărat constructorul Mircea Bulboacă (CON-A), dezvoltatorul Klaus Reisenauer (Oasis) și constructorul Ștefan Băcilă (Terra Building). „Sibiul este un oraș multietnic, cultural și pluriconfesional. Am ținut să fie prezenți reprezentanți din toate etniile, cultele, reprezentanți de companii locale și germane.

Alocuțiunile care au urmat au oferit prilejul președintelui Klaus Iohannis de a-și lăuda orașul și rezultatele primarului Astrid Fodor. Detalii aici: Klaus Iohannis, către Astrid Fodor, în fața președintelui Germaniei: Trebuie să spun că evoluția Sibiului este spectaculoasă

„O lume minunată”

Dintr-un Sibiu cu traficul blocat a doua zi consecutivă – cu o zi înainte circulația a fost afectată de restricțiile impuse de organizarea Cupei României -, în coloana oficială s-a instaurat o atmosferă mult mai relaxată la Cristian. În curtea Bisericii Evanghelice de aici, ultima destinație de pe agenda oficială a vizitei de la Sibiu. O continuare a tradiției generată de vizitele președinților Germaniei la Sibiu, tradiție care implică și vizitarea unei biserici fortificate recent restaurate, de obicei. Cea din Cristian a fost reabilitată anul trecut.

Episcopul Bisericii Evanghelice, Reihart Guib, și preotul din Turnișor, Dietrich Galter, alături de Mathias Krauss, curatorul bisericii, dar și proprietarul Aquador, au fost cei care au vorbit celor doi șefi de state despre biserica din localitate și despre comunitatea sașilor rămași. „Minoritatea germană mai are puțini membri, dar de bună calitate”, a spus, la un moment dat, episcopul Guib.

Philipp Harfmann, directorul executiv al Fundației Biserici Fortificate, a vorbit despre programele de reabilitare și punere în siguranță a monumentelor istorice de acest fel din Transilvania.

Turnul Slăninii din curtea bisericii a redevenit un loc cu mirosul specific: cei de la băcănia Albota au adus de la slănini și salamuri, la cârnați și ceapă și mezeluri, pentru oficialitățile cărora, mai întâi, le-a fost oferită o țuică.

Afară, președintele Klaus Iohannis a oferit și declarații presei. Din câteva cuvinte a amânat rotativa guvernamentală până după rezolvarea situației cadrelor didactice, arătând totodată că înțelege pe deplin solicitările greviștilor din Educație. Le-a bătut ușor obrazul liderilor de sindicat că nu au apreciat faptul că noile Legi ale educației au fost adoptate de către Parlament. Dar a amintit și de cât de important este ca demnitarii care ne vizitează țara să descopere și România „profundă”.

Citește și Președintele Iohannis, de la Sibiu, către elevi, părinți și dascăli: „Aveți încredere, lucrurile se vor îmbunătăți”

”A fost și rămâne foarte, foarte important, ca și înalți oaspeți să vadă și altceva decât numai capitala, să cunoască în profunzime România. De aceea cred că a fost important să vedem și biserica, dar și un grup de copii care au venit să cânte ceva pentru noi. Președintele federal va merge și la Timișoara, pentru a vizita Banatul. Este foarte interesant de observat ce bine reacționează musafirii când vin la noi și cum li se pare, foarte, foarte interesant, cum reușim să trăim aici nu doar bine, ci și să ducem țara mai departe. România are enorm de multe de oferit”.

Copiii la care a făcut referire Iohannis au venit din Roadeș (județul Brașov), fiind parte a unui program de after-school finanțat de Fundația Peter Maffay. Iar Peter Maffay (cântăreț german, născut la Brașov) a participat și el la vizita președintelui Germaniei la Sibiu și Cristian.

În fața celor doi președinți, copiii au cântat fericiți „O lume minunată”, cântecul compus de Mihai Constantinescu.

De la Cristian, președintele Germaniei a ajuns la aeroport, de unde a plecat spre Timișoara.

foto Silvana Armat

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Sibian SB

Acum 1 an

Sa canti o lume minunata in anul de gratie 2023! Asa ceva cantam noi, copiii ceausisti, prin anii 80.
Raspunde

Post-comunism

Acum 1 an

frate, eram prea mic in anii comunismului, dar imi imaginez ca asa ii cantau pionierii si lui ceausescu.
Raspunde

Carcotel

Acum 1 an

Cantecul copiilor atat de mult mediatizat este o "DECAT" o voma a imbecilitatii profesorilor care au incropit un astfel de eveniment...noaptea mintii! Epica Turcana cand a fost intrebata de spital, vai de capul ei de blonda si vai de capul nostru ca am ajuns pe mana unora ca ea :) PS: pentru lingai: nu, nu fac parte din grupul postacilor platiti de pesedeu :) doar ca nu sunt lingau ca voi :D
Raspunde

@Carcotel

Acum 1 an

Anumiti profesori, nu toti! profesorii erau in greva, cine i-a pregatit pe acesti copii sa ridice mana!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus