Sibienii și turiștii au ocazia de a descoperi în perioada 6 – 12 iunie prima expoziție de artă generativă din România, în sala mare de expoziții din cadrul Primăriei Sibiu cu intrare din Piața Mare.
Conform organizatorilor, arta generativă este un domeniu al artei care se bazează pe utilizarea algoritmilor și a calculatoarelor pentru a crea opere artistice.
”În această galerie veți descoperi imagini create de inteligența artificială care captează esența inovației și frumuseții. Deși aceste lucrări sunt generate de calculatoare, ele sunt rezultatul interacțiunii și inspirației umane, care adaugă unicitate și perspectivă la fiecare imagine”, au transmis organizatorii evenimentului printr-un comunicat de presă.
Artiștii, Traian Oprean și Simina Cristian, colegi la NTT DATA, au decis să organizeze această galerie de artă generativă ca un mijloc de a spori conștientizarea cu privire la noul trend al inteligenței artificiale, care devine tot mai prezent în toate domeniile. Prin intermediul expoziției lor, ei își propun să evidențieze modul în care AI-ul poate influența și transforma arta, precum și să exploreze intersecția dintre tehnologie și creativitate. Amândoi au un background în tehnologia informației, Traian Oprean fiind programator, specializat în RPA (automatizare robotică a proceselor) și Simina Cristian fiind grafic designer și expert în interfață și experiență utilizator (UI/UX).
”În comparație cu lucrările pictate tradițional, aceste tablouri generative oferă sute de variante, deoarece algoritmii permit explorarea și manipularea în mod neîngrădit a fiecărui element. Artistul este implicat într-un proces interactiv cu AI-ul, în care experimentează și ajustează continuu, transformând ideea inițială în multiple forme și expresii. Fiecare lucrare devine astfel o fereastră către lumea suprarealistă gândită de autor, în care AI devine partenerul artistic”, mai arată organizatorii.
Important de precizat că fiecare lucrare este însoțită de un NFT (Non-Fungible Token) care oferă o dovadă digitală a proprietății întrucât acestea sunt în format digital și pot fi replicate sau distribuite ușor. Prin intermediul tehnologiei blockchain, un NFT asigură înregistrarea și verificarea autenticității și unicității fiecărei lucrări, precum și a drepturilor de proprietate asupra acesteia. Astfel, NFT-ul devine un certificat digital care confirmă că deținătorul este posesorul original al operei de artă generative.
Inaugurarea expoziției este programată marți, 6 iunie, de la ora 18:00, în sala expo a Primăriei Sibiu. Intrarea este liberă.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 1434
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Emil
Acum 12 ore
Bambolero
Acum 12 ore
@Dan
Acum 12 ore
Aci Duțu
Acum 12 ore
Emil