Duminică,
19.05.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Se confirmă: Din Sibiu se va conduce întregul sector de sud al NATO. ”Vor ajunge mai mulți ofițeri aliați, francezi și belgieni, pentru a coordona operațiunile militare”

Se confirmă: Din Sibiu se va conduce întregul sector de sud al NATO. ”Vor ajunge mai mulți ofițeri aliați, francezi și belgieni, pentru a coordona operațiunile militare”

Contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea, fostul locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din comandamentul NATO JFC NAPLES, din Italia, confirmă informațiile preluate de Turnul Sfatului, la începutul lunii mai, care arătau că de la Sibiu se va conduce întregul sector de Sud al NATO.

„Se va vedea cum s-au implementat măsurile luate anul trecut la Summitul de la Madrid. Este vorba de întărirea posturii NATO pe flancul estic prin amplasarea unei prezenţe terestre substanțiale şi persistente, prin întărirea apărării aeriene şi antirachetă și prin pre-poziţionarea de echipamente militare, aspecte deosebit de importante pentru România. Acum, cel mai probabil, se va trece la nivelul următor, adică la înființarea unei baze Aliate pe teritoriul României, dar vorbesc de o bază permanentă, nu de una pe principii rotaționale, cum funcționează acum.

Citește și: 

Business Insider: Din Sibiu se va conduce întregul sector de sud al NATO. Întâlnire decisivă la începutul lunii iulie

Practic, vorbim de o masivă întărire a flancului estic cu accente puse pe doi pivoți, România și Polonia. Va exista o sigură comandă operativă care va coordona toate manevrele din Finlanda și până în Turcia, repet, cu o creștere a importanței Poloniei și României.

Asta însemnă o creștere a importanței Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO de la Sibiu. Acolo vor ajunge mai mulți ofițeri aliați, francezi și belgieni, pentru a coordona operațiunile militare pe flancul estic al NATO. Ca o concluzie, este vorba de o adaptare a posturii aliate la tot ce face Kremlinul în prezent“, a precizat contraamiralul Constantin Ciorobea, citat de Adevărul.

”În sud, trupele terestre ale NATO urmează să fie conduse din Sibiu”

Turnul Sfatului scria în luna mai că cel mai probabil, comandamentul NATO de la Sibiu ar urma să fie transformat în cartierul general al  trupelor terestre ale alianței din sudul Europei, citând ediția germană a Business Insider.

”Se pare că NATO dorește să discute despre o nouă structură militară la întâlnirea șefilor de stat și de guvern ai alianței din 11 și 12 iulie 2023 în capitala Lituaniei, Vilnius. Scopul este de a conduce mai eficient cei aproximativ 3,3 milioane de soldați NATO în caz de urgență, de a simplifica structurile și de a reduce personalul care nu este necesar”, relatează portalul Business Insider.

NATO are o structură de comandă permanentă și integrată, cu militari din toate statele membre. Alianța are două Conduceri Strategice, Allied Command Operations la Mons, în Belgia, și Allied Command Transformation la Norfolk, în Statele Unite.

În subordinea acestor două conduceri strategice se află două forțe comune de comandă, cu baza la Brunssum, în Olanda, și la Napoli, în Italia, care au responsabilitatea de a desfășura și gestiona operatoiuni militare.

De asemenea, Structura de Comandă include un centru de comandă a forțelor aeriene (Ramstein, Germania), un centru pentru forțele terestre (Izmir, Turcia) și pentru forțele maritime (Northwood, Marea Britanie).

Acum, însă, se dorește ca sub nivelul din Mons și Brunsun să se creeze două noi cartiere generale ale NATO, unul pentru nordul și un altul pentru sudul Europei.

După cum relatează „Business Insider”, Germania făcuse campanie pe plan intern pentru ca Münster să devină sediu nordic al NATO, dar majoritatea celorlalte națiuni europene sunt pentru Szczecin, din Polonia.

În sud, trupele terestre ale NATO urmează să fie conduse în ambele situații din Sibiul românesc, anunță Business Insider.

Comandamentul NATO de aici a fost responsabil până acum doar de corpul multinațional de sud-est.

În plus, se pare că va exista un alt cartier general, separat, pentru cei până la 30.000 de soldați din Forța de reacție rapidă a NATO, și anume în Mons. Acesta urmează să fie condus de un general de trei stele care nu a fost încă numit. Astfel, sediul de aici devine mai mare în ceea ce privește personalul, potrivit estimărilor interne, urmează să fie create aici aproximativ 3.000 de posturi suplimentare.

Rolul Comandamentului NATO de la Sibiu

Comandamentul NATO de la Sibiu funcționează din iulie 2021, iar menirea lui este una strict de ”comandă și control”.

Într-un interviu acordat în toamna anului 2020 ziarului Turnul Sfatului, general-locotenent Tomiță-Cătălin Tomescu, comandantul Comandamentului NATO de la Sibiu spunea că ”principala lui misiune este apărarea și descurajarea oricăror amenințări la adresa Alianței în regiune”.

„Noi avem în plan ca în anul 2024 să declarăm capacitatea operaţională completă, ceea ce înseamnă că în următorii ani se vor derula toate fazele pentru atingerea acestui obiectiv”, spunea la momentul respectiv ministrul Apărării Nicolae Ciucă, actual premier al României. El mai preciza că ”în comandamentul NATO de la Sibiu există militari români care îi au ca mentori pe cei străini”.

Comandamentul NATO de la Sibiu se află în două cazarme militare, una situată pe strada Calea Dumbrăvii, iar cealaltă pe Calea Poplăcii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Lucaci

Acum 11 luni

Din oras turistic , se transforma in oras militarizat ...
Raspunde

Gheorghe ion

Acum 11 luni

intrebarea e, vin kinjalele pă calea dumbravii sau le distruge deveselu'?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adina

Acum 11 luni

Vai de noi, în ce ne-a băgat săsălăul și SRI-ul... Nu-s fraieri americanii. De ce să deschidă front la ei acasă dacă pot transforma România în zonă de război? Fraierii de români sunt ocupați cu seriale și păcănele, unii au mai început să se trezească la realitate când le-a venit ordinul de prezentare la unitate. Vorba lui moșu "Unde nu-i cap, îi vai de picioare". Și ce vai va mai fi...

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 11 luni

Comandamentul NATO opereaza in fieful teroristului cel mare...
Raspunde

Ion

Acum 11 luni

Vai nouă, celor trăitori in Sibiu ! Așteptăm sa fim rași!
Raspunde

Petru

Acum 11 luni

Ma uit la comentarii si trag concluzia ca sunteti destul de limitati in gandire.
Raspunde

Sibian

Acum 11 luni

Toate tancurile si masinile de armata pe care le-am vazut de vre-un an incoace ca veneau pe trenuri si camioane in Romania, nu or venit doar asa sa le prinda un pic si aerul de Romania. Sunt doar pregatiri din timp si oamenii de rand habar n-au. Astia destepti care se bat cu pumnu in piept ca noi facem parte din marele Nato, ei nu-si dau seama ca noi suntem prima linie care o incaseaza, Nato ii departe n-au ei treaba cu noi, am fost si suntem sobolanii europei si vom fi tratati ca atare
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus