Fotografii vechi, color, din municipiul Sibiu, Turnu Roșu, Boița, dar și alte localități din țară au fost găsite întâmplător la un târg de obiecte vechi într-o comună din Cluj și au fost postate pe pagina de Facebook Arhiva de Fotografie.
”<Vedeți acolo, pe iarbă, e o cutie cu negative>. Plină de praf, lipită cu bandă adezivă, expusă la soare și ploaie, direct pe iarba târgului din Negreni (jud. Cluj). Nu mică ne-a fost mirarea să vedem că în interiorul cutiei cu <negative> erau, de fapt, diapozitive. Diapozitive color. Și nu chiar orice diapozitive color, ci unele mai vechi decât cele aproximativ 10.000 care se află deja în colecțiile Arhiva de Fotografie și Renascendis”, notează Arhiva de Fotografie.
În fotografie apare cuplul despre care se consideră că ar fi realizat albumul. Sursa foto: Facebook / Arhiva de Fotografie
Au fost găsite în cutie peste 200 de diapozitive color din anii 1942 - 1946, toate cadre trase de un fotograf român pe film Agfacolor.
”Imagini color din România celui de-al Doilea Război Mondial există, chiar dacă nu foarte multe. Dar cele pe care le cunoaște sunt datorate unor fotografi străini. Pentru noi acesta este primul caz cunoscut de fotograf român care folosea film Agfacolor în anii 1940”, se precizează pe pagina de socializare.
Portret într-un Ford V8 1935 sedan lângă Turnul Spart de la Boița. Sursa foto: Facebook / Arhiva de Fotografie
Portrete de cuplu, portrete de familie, diverse peisaje, secvențe din viața Bucureștiului, Sibiului, Brașovului, Făgărașului, dar și a altor orașe care urmează să fie identificate. Un total de 267 de diapozitive
Mica arhivă urmărește viața unui cuplu - devenit familie, de la momentul logodnei și până în adolescența fiicei pe care o vor avea, iar o parte dintre acestea au fost urcate pe pagina de Facebook.
La Turnu Roșu. Sursa foto: Facebook / Arhiva de Fotografie
”Din nefericire, lipsa oricăror altor informații nu ne permite să identificăm, pentru moment, fotograful sau familia sa. Dar anumite imagini ar putea sugera că acesta a lucrat în zona diplomației, apoi a comerțului exterior (ceea ce ar explica și accesul la un film rar pentru piața românească a anilor 1940). Una peste cealaltă, după târgul din Negreni, avem al doilea exemplu fericit care vorbește despre potențialul târgurilor și talciocurilor din România pentru salvarea și cunoașterea patrimoniului fotografic autohton. Bineînțeles, atât timp cât există interes și resurse pentru salvarea și cunoașterea patrimoniului fotografic autohton”, se mai precizează în postare.
Portret cu un Ford V8 1935 în Piața Unirii din Sibiu
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: sibiul in anii 40 , fotografii cu sibiul vechi , fotografii vechi , fotografii , foto , Sibiul Vechi
Vizualizari: 72819
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Raluca Budusan
Acum 3 ore
Em
Acum 4 ore
Hermann Stadt
Acum 4 ore
Un cititor
Acum 5 ore
H-Bomb