Luni,
14.10.2024
Cer Senin
Acum
16°C

Prima zi de BAC la Sibiu. Romanul „Ion”, preferatul elevilor: „Sincer, am plâns de fericire când am văzut subiectele”

Prima zi de BAC la Sibiu. Romanul „Ion”, preferatul elevilor: „Sincer, am plâns de fericire când am văzut subiectele”

Ultima săptămână din luna iunie a început cu prima probă a Bacalaureatului. Peste 2.200 de candidați au fost prezenți în sălile de examen pentru a susține proba la Limba și literatură română. Chiar dacă mulți dintre elevi sunt de părere că nu au fost subiecte grele au fost și elevi care au ieșit supărați că au avut de ales între romanul „Ion” de Liviu Rebreanu și „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” scrisă de Camil Petrescu. Cert este însă, că cei mai mulți, au ales romanul „Ion”.

La Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” mai mulți liceeni au ieșit din examen și-și trag sufletul. Robert este unul dintre ei. Băiatul spune că nu a fost chiar pe subiect, dar speră la un 7. Prima probă a Bacalaureatului a fost și cea mai grea pentru el. La celelalte spune că nu are emoții.

„Pentru mine a fost destul de dificil. Când am văzut Ion și cu Camil Petrescu... n-am știut pe niciunul dintre ei. A trebuit să scriem un rezumat. Nu am avut caracterizare de personaj. La mate și la biologie nu am niciun fel de emoții”, spune băiatul. După ce va susține acest examen este decis să plece din România și să vadă cât mai mult din lumea largă.

La câțiva metri de Robert, alți patru tineri discută aprins subiectele de la Limba și literatura Română.

„Au fost ușoare subiectele, cu excepția subiectului II au fost chiar ușoare. La subiectul II am avut arta poetică și a fost puțin mai dificil”, spune Oliver. Alături de el sunt Darius, Tudor și Sebi. Toți au ales romanul „Ion” și erau fericiți că s-a terminat proba la care au avut cele mai mari emoții. După ce vor termina cu Bac-ul Sebi își dorește să meargă la inginerie în construcții, Darius să fie frizer, Tudor vrea să urmeze un curs de asistență medicală, iar Oliver pe informatică. Până atunci, însă, mai au câteva emoții de trecut.

Pe partea cealaltă a drumului este Liceul Tehnologic „Independența”. Și de acolo elevii ieșeau împărtășind diferite emoții. „Băi, ești nebun? A picat Ion? Fix 65 de rânduri am scris”, spune un tânăr care tocmai ieșise de pe poarta liceului. Puțin mai încolo o tânără se mira: „Nu cred, băi dar numai eu am ales ultima noapte de dragoste?”

Denisa arăta fericită.

„A fost ușor, a fost lejer. Am ales Ion. Am avut să scoatem în evidență particularitățile textului narativ. Nu am avut caracterizare de personaj, iar pentru mine a fost bine. Dacă profesorii nu sunt foarte severi la ce am scris la primul subiect, acolo unde simt că aș fi putut mai mult, o să iau 9, dacă nu, mă aștept la un 8”, spune fata.

A terminat la profilul comerț, așa că va continua pe această linie și va merge la Facultatea de Științe Economice. La română au fost cele mai mari emoții.

„Pentru proba de matematică nu am emoții pentru că îmi știu nivelul și nici la Logică nu îmi fac probleme. Acolo am avut puțină materie de învățat. La română am avut cele mai mari emoții și, sincer, am plâns de fericire când am văzut subiectele. Râdeau profesorii supraveghetori de reacția mea”, spune Denisa.

Proba s-a desfășurat fără incidente

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu la prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, cea de Limba și literatura română, la nivelul județului Sibiu, din totalul de 2.324 de candidați înscriși au fost prezenți 2.274 candidați (97,85%), iar 50 candidați (2,15%) nu s-au prezentat. Proba s-a desfășurat fără incidente.

Următoarele probe vor avea loc marți, 27 iunie, proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), miercuri, 28 iunie, proba la alegere a profilului și a specializării (fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, psihologie, economie, sociologie sau filosofie) și joi, 29 iulie, proba la limba și literatura maternă

Primele rezultate vor fi afișate luni, 3 iulie, până în ora 12.00. Contestațiile pot fi depuse în ziua de 3 iunie 2023 (în intervalul orar 12:00 - 18:00). Rezultatele finale vor fi anunțate vineri, 7 iulie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

Xxx

Acum 1 an

Tot cu Ion Baltagul Miorita Luceafarul etc???? Da chiar nu v ati saturat de 50 de ani? Ce invatamint e asta care sta incremenit??? Ce sa tot scri despre Ion???? Chiar numai subiecte de o tristete maxima sr pot invata la scoala???
Raspunde

Corbul

Acum 1 an

E în spiritul ortodox mă. Păi copii trebuie învățați de mici de frică și serviabilitate, cum altfel să pot să devină ghiocei buni în pepiniera bugetară. Tu vrei să gândească pentru ei?! Negura neputinței românești trebuie zămislită în cortexul tinerilor încă de pe băncile școlii. Cum altfel ajung să lucreze munca de jos pentru străini? Nu cu mentalitatea ta...
Raspunde

Titus

Acum 1 an

O dau din gard in gard. Cred ca si bunicii elevilor de azi, tot din Eminescu, Bacovia, Rebreanu &Co si-au dat bacalaureatul. Anul asta, parca au bagat si un "clasic modern". Pe cine? Nimeni altul decat Paler, fostul comunist sef al TVR, cel care, ani la rând. a infectat 20 de milioane de romani cu imbecila-i inventie numita "Cantarea Romaniei" si tot lui ii este atribuita expresia "Epoca de aur". Pai nu-i bataie de joc? Altul n-au gasit? Am inteles astfel de apucaturi la fosilele Marga sau Abramburica, dar actuala ministreata a educatiei avea abia 7 ani la revolutie si tot idei invechite si prafuite are! Bataie de joc. Lasati "aprofundarile" nationaliste pe seama tinerilor care vor sa studieze lb romana, filologia, actoria, istoria, politica....dar nu-i imbuibati pe toti cu arhaisme care nu le folosesc absolut la nimic daca vor sa devina electronisti, petrolisti, hidrotehnisti sau IT-isti. Atata buchiseala "patriotica" incat jumate din elevi habar n-au ca exista si o altfel de literatura si cred ca Shakespeare a fost un mare actor, iar Hugo, Voltaire si Flaubert au fost niste manelisti.
Raspunde

@Titus

Acum 1 an

Bine le zici, Titele! Sa mearga tinerii nostri sa invete o meserie, jumatate dintre ei n-au ce cauta la liceu!
Raspunde

Titus

Acum 1 an

Ce rapid s-au grupat hAUR-istii (fara bacalaureat) :))))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus