Miercuri,
04.10.2023
Cer Senin
Acum
11°C

Miercurea Sibiului insistă cu omagierea generalului Precup, promovat de legionari și comuniști. Primar: ”Pentru unii Antonescu e bun, pentru alții, nu”

Miercurea Sibiului insistă cu omagierea generalului Precup, promovat de legionari și comuniști. Primar: ”Pentru unii Antonescu e bun, pentru alții, nu”

A fost condamnat pentru tentativă de asasinat asupra familiei regale a României, dar a fost reabilitat pe rând de Ion Antonescu și comuniști. Administrația din Miercurea Sibiului vrea să-i facă statuie generalului Precup, fiu al satului, în ciuda faptului că Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) consideră nepotrivită această inițiativă.

76 de mii de lei pentru bustul celui care a încercat să asasineze familia regală

Subiectul a fost abordat de Turnul Sfatului la finalul lunii mai, atunci când s-a scris despre faptul că Primăria Miercurea Sibiului a alocat 76 de mii de lei pentru a-l omagia pe generalul Victor Precup, fiu al satului, mort în 1958, cu un trecut extrem de controversat.

O licitație publicată pe SICAP arăta că administrația locală a cumpărat serviciile a două societăți comerciale, din Apoldu de Jos și din județul Arad, pentru construcția unui soclu și a unui bust al generalului.

Astfel, cu 45.300 de lei, sc Rora SRL din Apoldu de Jos s-a angajat să construiască un soclu, iar cu 31.513 de lei, societatea Ronde Bosse Art din Zimandu Nou, județul Arad, va construi un bust al lui Victor Precup.

Administrația de aici se mândrește cu generalul, însă îi punctează din cariera sa doar ”participarea la evenimentele premergătoare si concomitente ale Marii Uniri de la 1918”, după cum se precizează pe site-ul orașului. Cu toate acestea, viața lui Victor Precup a fost mult mai complicată, scria Turnul Sfatului.

Citește și: 

Primăria Miercurea Sibiului vrea să-i facă statuie generalului Victor Precup. Fost regalist, condamnat pentru că a vrut să lichideze familia regală, reabilitat de Antonescu, promovat de comuniști

”Dacă ne renegăm conducătorii și oamenii de valoare unde ajungem? Fiecare relele le va plăti în ceruri”

În ciuda faptului că s-a încercat de mai multe ori contactarea primarului Ilie Troancă, acesta nu a răspuns niciodată apelurilor noastre. A vorbit însă despre acest subiect în ziarul Tribuna.

„Eu sunt învățat să iau ce e mai bun de la fiecare, nu să găsesc relele. Și nu știu cât adevăr este în ceea ce reclama unii. Este un proiect aprobat în Consiliul Local și urmează să îl implementă,. Soclul este gata, dar nu știu când va fi gata bustul. Un artist din Craiova îl va face, dar sculptorul este din Arad. Familia a găsit sculptorul. Va fi turnat din bronz. De aici se trag ei (familia generalului Precup – n.r.), dar generalul a fost și primar al Clujului și a fost implicat în 1918 la Marea Unire. Deci merită. Vedeți că pentru unii Regele Mihai e bun, pentru alții, nu. Pentru unii Antonescu e bun, pentru alții, nu. Dacă ne renegăm conducătorii și oamenii de valoare unde ajungem? Fiecare relele le va plăti în ceruri. Din cei trei, Ilie Măcelaru, Cornel Mendrea și generalul Victor Precup, doar generalul nu avea monument”, a spus primarul din Miercurea Sibiului pentru Tribuna Sibiului.

Citește și: 

Primarul singurului oraș din județ fără apă și canalizare: „Nu am primit nimic de la politicieni”

”Un asemenea personaj, rușinos prin întregul lui comportament pentru uniforma armatei române, nu merită niciun bust”

Ideea administrației din Miercurea Sibiului a fost aspru criticată după apariția articolului din Turnul Sfatului de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc care a anunțat oficial printr-un comunicat de presă că este considerată nepotrivită inițiativa Primăriei Miercurea Sibiului, ”aceea de a construi un bust în onoarea controversatului general Victor Precup, dat fiind faptul că este dovedită legătura strânsă pe care acesta a avut-o cu regimul comunist. Inițiativa nu va face altceva decât să creeze confuzie în spațiul public și să îi minimizeze amprenta comunistă a generalului Precup”.

”Le solicităm public inițiatorilor acestui demers să își reconsidere intenția de a construi o statuie pentru o persoană despre care s-a dovedit că a avut legături strânse cu regimul comunist. Astăzi, într-o societate în care nostalgia după comunism pare să renască, deși constant prezentăm statistici șocante despre răul făcut de regimul ilegitim și criminal comunist, considerăm a fi o mare nedreptate față de memoria victimelor comunismului, ca cineva să manifeste interes și să crediteze, cu sau fără știință, o persoană care a pus umărul la construcția regimului totalitar”, a declarat Prof. univ. dr. Florin Daniel Șandru, președinte executiv IICCMER.

În comunicatul institutului se precizează faptul că biografia generalului Precup, ”care a intrat în viața publică românească ca ofițer implicat în organizarea Marii Adunări Naționale de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918, sfârșind prin a face parte din grupul de ofițeri români care a facilitat sovietizarea Armatei române și instaurarea monopolului comunist în România, nu îl califică pe acesta în postura de personalitate istorică demnă de a fi monumentalizată prin ridicarea unui bust. Pe lângă participarea la complotul din 1934, care viza uciderea familiei regale, pentru care a fost și condamnat la închisoare, permanent în căutare de funcții și putere, Victor Precup s-a dovedit a fi un instrument docil și eficient al Partidului Comunist Român și al regimului sovietic de ocupație în mediile militare. Tocmai de aceea, acesta a fost recompensat, după retragerea din activitatea militară, cu funcția de primar al Clujului, pentru o scurtă perioadă, în anul 1948”.

”Un asemenea personaj, rușinos prin întregul lui comportament pentru uniforma armatei române, nu merită niciun bust, ci, poate, rememorări succesive în comunitate pentru cum nu trebuie să arate cariera unui militar. Trag nădejde că cetățenii din Miercurea Sibiului vor găsi personalități autentice cărora să le ridice busturi, dar unul dedicat lui Precup ar însemna să urce însuși ridicolul pe soclu”, susține și Florin Șperlea, Istoric militar.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Emil

Acum 3 luni

Crima, jaful si hotia sunt virtuti nationale in Romania.
Raspunde

Kokos

Acum 3 luni

Cand toata lumea iti spune ca esti beat , te duci si te culci , nu insisti cu prostia , dom' primar!
Raspunde

Kghkgv

Acum 3 luni

Brukenthal nu a fost antisemit, deci are dreptul la statuie.
Raspunde

Tudor Vladimirescu

Acum 3 luni

Iar generalul are pe piept Steaua Romaniei si Virtutea Militara.Nu le-a primit nici la 'cuib' nici la sedinta pcr,ci pe front...
Raspunde

Ovidiu

Acum 3 luni

Cornel MENDREA ?! Nu știu a cui e greșeala, dar vădește lipsă crasă de cultură. E vorba despre sculptorul Cornel MEDREA (Corneliu Vrigiliu MEDREA), născut în 1888 în Miercurea Sibiului. Probabil cel mai notoriu fiu al acestei localități.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Amn114

Acum 3 luni

faptul că a fost comunist este arătat în articol, dar legionar? Legionar și comunist nu se prea putea, erau pe poziții ireconciliabile. Dacă e să abuzăm de "isme" îl putem numi și fascist, nazist, socialist, stalinist etc. Oricum e mort, de apărat nu se poate apăra, așa că hai să dăm în el cu nesaț, să rescriem Istoria în lumina ideologiei de azi. PS: când instituțiile Statului eșuat se crizează, înseamnă că treaba-i bună:)
Raspunde

Nuțu

Acum 3 luni

Probabil e o ruda de gradul 3 sau 4 a primarului in functie. L-ati intrebat pe primar daca e vreun orgoliu familial la mijlocul deciziei sale?

Raspunde

Spaga

Acum 3 luni

Nu e bre nimic altceva decât "spaguta". Rora srl e firma de casă a primăriei, vin alegerile și se strâng bani pt voturi. Restul e tam-tam.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus