Sâmbătă,
23.09.2023
Cer Senin
Acum
24°C

Șelimbăr, pe locul 10 în topul celor mai bogate localități din țară, în 2022

Șelimbăr, pe locul 10 în topul celor mai bogate localități din țară, în 2022

Comuna Șelimbăr se află pe locul 10 după totalul veniturilor în anul 2022, informează analizeeconomice.ro.

Șelimbărul a avut venituri totale, în 2022, de 50,84  milioane de lei, fiind depășită doar de Chiajna (Ilfov), Florești (Cluj), Măldărești (Vâlcea), Giroc (Timiș), Miroslava (Iași), Ghironda (Timiș), Dumbrăvița (Timiș), Ștefănești (Ilfov) și Dragomirești (Ilfov).

Chiajna și Florești sunt singurele comune care au avut venituri de peste 100 de milioane de lei, în bugetul anului 2022.

Citește și: 

Aici sunt banii dumneavoastră: Topul celor mai sărace și bogate localități din județ și felul în care sunt cheltuiți banii

Anul trecut, conform Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării, veniturile totale ale bugetelor comunelor din România au atins valoare a de 27,6 miliarde de lei, în creștere față de anul anterior, când s-au ridicat la valoarea de 26,1 miliarde de lei.

Din totalul veniturilor primăriilor comunale, aproape 44% reprezentau, anul trecut, veniturile proprii, în creștere față de anul anterior (2021), când reprezentau 37%.

Citește și: 

Bugetul Șelimbărului în 2023: 59,8 milioane de lei. 42% din cheltuieli merg la investiții

Cele mai bogate localități ale Sibiului

Sibiul și Mediașul au mai mulți bani de cheltuit într-un an decât restul localităților din județ, la care se adaugă și Consiliul Județean, luate în total. Dar și aici este o diferență foarte mare: Sibiul are un buget de 4 ori mai mare decât al Mediașului: 531,77 milioane de lei, față de 136 milioane.

În ”gașca bogaților” se strecoară și o comună: Șelimbăr. Comuna lipită Sibiului a avut în 2021 un buget de 43,18 milioane de lei, mult mai mare decât al orașelor Avrig, Agnita, Tălmaciu, Săliște ori Miercurea. Șelimbărul e depășit doar de Cisnădie (47,5 milioane de lei), în afara celor două municipii.

Top 10 cele mai sărace bugete locale

Ludoș e localitatea cu cel mai mic buget din județ, luând în considerare venturile proprii, conform datelor înregistrate la Ministerul de Finanțe în 2021. Cu doar 1,57 milioane de lei, Ludoș, alături de Ațel, Alma, Merghindeal, Brădeni și Rîu Sadului intră în categoria localităților care au sub 2 milioane de lei de cheltuit, anual, din venituri proprii.

În TOP 10 localități cu cele mai mici venituri proprii mai intră Ațel (2,03 milioane lei), Mihăileni (2,039 milioane lei), Apoldul de Jos (1,046 milioane lei), Valea Viilor (2,13 milioane lei) și Micăsasa (2,34 milioane lei).

Dacă ne referim la întregul buget pe anul 2021, cel mai mic este cel din Rîul Sadului (3,23 mil. lei), urmat de Alma - 3,28 mil. lei, Cîrța (3,43 mil. lei), Bruiu (3,7 mil. lei), Micăsasa (4,18 mil. lei), Apoldul de Jos (4,28 mil. lei), Bîrghiș (4,37 mil. lei), Cîrțișoara (4,48 mil. lei), Chirpăr (4,77 mil. lei) și Poplaca (4,81 mil. lei).

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Larissa Avangarden unghii cu gel

Acum 2 luni

Selimbarul ca valoare, nivel de inteligenta si bogatie trebuie sa fie intre primele 3 in tara si de ce nu, in Europa!
Raspunde

AlisonBurgers

Acum 2 luni

Bani au, educatie ce le mai trebuie ? Nu inteleg de ce supra-aglomereaza scolile din Sibiu cu odraslele lor care oricum vor ramane batute in cap si nu vor munci, ca au de la taticu ..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus