Consilierii județeni au fost convocați „de îndată” la o ședință extraordinară pentru a dezbate și aproba indicatorii actualizați ai proiectului noului Spital județean Sibiu.
Este pentru a treia oară când indicatorii celui mai mare proiect demarat de administrațiile locale se modifică: după ce studiul de fezabilitate a fost adoptat în 2020, în 2021 indicatorii au fost actualizați ca urmare a întocmirii dosarului pentru autorizația de construire, iar în toamna anului trecut aceiași indicatori au fost din nou actualizați ca urmare a finalizării proiectului tehnic.
De această dată, devizul general al lucrării este actualizat după finalizarea licitației pentru construirea și dotarea spitalului, licitație care se va concretiza printr-un contract de 2,505 miliarde de lei, cu tot cu TVA, semnat cu asocierea condusă de Con-A doar după obținerea finanțării necesare. Finanțare care ar urma contractată din fondurile Programului Sănătate 2021 – 2027, caz în care trebuie obținut și un aviz de oportunitate de la Ministerul Sănătății.
„Ca urmare a finalizării achiziției publice pentru lucrările de execuție și echiparea medicala a obiectivului de investiție : Construire Spital Clinic Județean de Urgență Sibiu, coroborat cu solicitarea privind depunerea documentelor pentru obținerea Avizului de Oportunitate de la Ministerul Sănătății, rezultă necesitatea actualizării indicatorilor economici”, se arată în referatul de aprobare a proiectului inițiat de Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.
Spitalul e mai ieftin cu aproape 9%
Valoarea totală a devizului general se modifică relativ puțin, raportat la valoarea întregului proiect: de la 2,889 de miliarde de lei estimate în toamna anului trecut, la 2,800 de miliarde de lei (sumele includ și TVA).
Modificările sunt operate între capitolele devizului general. Astfel, cheltuielile de obținere și amenajare a terenului scad de la 13,3 la 4,9 milioane de lei, prin eliminarea cheltuielilor cu amenajarea terenului (în toamna anului trecut erau estimate a fi necesare peste opt milioane de lei) și a celor de relocare a utilităților (aproximativ un milion de lei era estimat anul trecut) . Tot o scădere este propusă și la cheltuielile pentru asigurarea utilităților: de la 25 la zece milioane de lei.
Totodată, cheltuielile de proiectare și asistență tehnică au fost reduse ușor, de la aproape 65 de milioane de lei, la aproape 64 de milioane de lei.
Investiția de bază – adică viitorul spital județean Sibiu – are un cost estimat acum la 2,382 de miliarde de lei, față de 2,606 de miliarde de lei. Scăderea este de aproape nouă procente, în valori nominale fiind vorba de o economie de 224 de milioane de lei. În cadrul acestui capitol, linia referitoare la „Construcții și instalații” are acum o estimare de 1,36 miliarde de lei (față de 1,41 miliarde în toamna anului trecut), iar cea de „Dotări” a scăzut de la 136 la 89 de milioane de lei.
A crescut, în schimb, bugetul alocat capitolului „alte cheltuieli”, creșterea fiind una de peste 250%: de la 166 la peste 418 milioane de lei. Cei peste 250 de milioane de lei în plus alocați la acest capitol (adică echivalentul a mai bine de 50 de milioane de euro) merg în special la capitolele „Cheltuieli diverse și neprevăzute” (creștere de la 121 la 246 de milioane de lei) ți la „Organizare de șantier” (creștere de la 35 la 156 de milioane de lei).
Cheltuielile pentru „Probe tehnologice și teste” au fost eliminate de tot, în noul deviz general propus a fi adoptat de către consilieri județeni. În toamna anului trecut, acestea erau estimate la peste 13 milioane de lei.
O stradă mai scumpă
În ceea ce privește strada Cuarțului (stradă care trebuie modernizată pentru a oferi un acces secundar către instituția medicală), bugetul estimat în toamna anului trecut era de 11,73 de milioane de lei, fără TVA (13,94 milioane de lei, cu tot cu TVA).
Acum, bugetul considerat a fi necesar a crescut la 14,29 milioane de lei, fără TVA (16,99 milioane de lei, cu tot cu TVA).
În așteptarea banilor
„În ziua semnării contractului de finanțare, vom putea demara construcția efectivă a spitalului - suntem singura autoritate din țară care va putea face acest lucru”, anunța președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, din sediul PNL Sibiu în urmă cu o lună.
Finanțarea la care făcea referire este cea din fondurile europene nerambursabile, alocate prin intermediul Programului Sănătate 2021 – 2027. Echivalentul a 490 de milioane de euro ar putea fi suma maximă pe care CJ Sibiu să o acceseze prin acest program, raportat la cele aproximativ 428 de milioane de euro din eventualul viitor contract cu Con-A și cele 560 de milioane de euro estimate a fi necesare prin devizul general propus a fi acum actualizat.
Ședința la care consilierii județeni au fost convocați de îndată este programată joi, de la ora 15:00. Cum PNL deține majoritatea absolută în CJ Sibiu, este de așteptat ca proiectul să fie adoptat fără nicio emoție.
Citește și Guvernul mărește lista competitorilor cu care Sibiul se bate pentru banii noului spital județean
Consultă aici, în format integral, devizul general adoptat în 2022 și, respectiv, forma devizului general propusă a fi adoptată în 2023
Foto principală: evenimentul din iunie 2020, când premierul din acea vreme și mai mulți miniștri au venit să promită finanțare pentru un nou spital județean la Sibiu. Detalii: FOTO Șefii Guvernului au venit la Sibiu să promită noul spital județean. ”Este o zi istorică”
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: sedinta extraordinara modifica , deviz general , deviz general 2022 , deviz general 2023 , indicatori tehnico economic , noul spital judetean , Daniela Cîmpean
Vizualizari: 4525
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Mihai tanase
Acum 4 ore
Carcotel
Acum 5 ore
CSFNCSF
Acum 5 ore
Friki Riki
Acum 5 ore
Nene