Luni,
14.10.2024
Cer Senin
Acum
17°C

O delegația de 140 de meșteșugari și oameni de cultură din Republica Moldova vin trei zile la Sibiu

O delegația de 140 de meșteșugari și oameni de cultură din Republica Moldova vin trei zile la Sibiu

Consiliul Județean anunță un weekend moldovenesc la Sibiu: o delegație de peste 140 de artiști, meșteșugari și oameni de cultură din raioanele Dondușeni, Criuleni și Strășeni din Republica Moldova se vor afla în județul Sibiu pentru a participa la Festivalul „Sfântă ni-i vatra!”. Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu, întitulat „Trei Culori și-o Singură Credință: Românească”, pentru care CJ Sibiu a primit o finanțare de aproape 400.00 lei din partea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Aceste trei zile, potrivit reprezentanților Consiliul Județean, vor fi dedicate culturii, meșteșugurilor și gastronomiei de peste Prut. În cadrul proiectului sunt realizate vizite de studiu în cele două țări, simpozioane, expoziții, ateliere dedicate meșteșugurilor tradiționale, evenimente gastronomice, dar și spectacole de dansuri și muzică populară.

Astfel, de vineri până duminică, 14-16 iulie, o delegație de peste 140 de artiști, meșteșugari și oameni de cultură din Raioanele Dondușeni, Criuleni și Strășeni se vor afla în județul Sibiu pentru a participa la Festivalul „Sfântă ni-i vatra!”.

Județul Sibiu are încheiat un Acord de colaborare cu Raionul Dondușeni din anul 2017, extinzându-și ulterior legăturile de colaborare cu raioanele Criuleni și Strășeni. 

„Drumul european al Moldovei trece, în mod obligatoriul prin România iar județul Sibiu se află poziționat de-a lungul acestui formidabil traseu asumat de către vecinii și frații noștri de peste Prut. Ne dorim să împărtășim din moștenirea culturală excepțională a județului nostru, să întărim sentimentul de apartenență la aceeași vatră prin acțiuni comune, care să ne permită să ne cunoaștem atât ca profesioniști, cât și ca oameni. Prin acest festival ne dorim să demonstrăm că graiul românesc nu este singurul lucru care ne leagă”, transmite Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.

 

Publicul larg este invitat să participe la următoarele evenimente:

Vineri, 14 iulie:

orele 10.00 – 13.00: curtea interioară a Consiliului Județean – parada ansamblurilor folclorice din cele 3 raioane moldovenești. Expoziția meșterilor și producătorilor locali;

orele 15.00 – 17.00, Biblioteca Județeană „Astra” – simpozionul cultural „Sfântă ni-i vatra!”. Expoziție de carte, pictură și documente privind istoria comună a românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

 

Sâmbătă, 15 iulie: 

09:00 – 21:30, Muzeul „Astra” din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de Țară  - Expoziție și animații culturale oferite de colective culturale, meșteri și producători locali moldoveni.

16:45 – 22:00, Muzeul „Astra” din Dumbrava Sibiului, scena Târgului de Țară  Spectacol folcloric „Sfântă ni-i vatra!” – vor evolua 6 ansambluri tradiționale din  Moldova și „Junii Sibiului”. Evenimentul va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Sibiu.

 

Duminică, 16 iulie: 

09.00 – 12.30, Muzeul „Astra” din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de Țară  - Expoziție și animații culturale oferite de colective culturale, meșteri și producători locali moldoveni.

Potrivit unui comunicat al CJ Sibiu, delegația moldovenească va vizita localitățile Rășinari, Tilișca, Săliște, Biertan, Valea Viilor și Axente Sever, în cadrul cărora se va familiariza cu temele valorificării patrimoniului local ca parte în promovarea turistică și de seminarii privind managementul cultural și bune practici din administrația publică în accesarea fondurilor nerambursabile destinate dezvoltării infrastructurii culturale.

Precizăm că proiectul „Trei Culori și-o Singură Credință: Românească” este derulat de către Consiliul Județean Sibiu în cadrul unei finanțări acordate de  Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Bugetul total al proiectului este de 392.112 lei, din care 18.672 lei reprezintă cofinanțarea de 5% a Consiliului Județean Sibiu, iar 373.440 este finanțare nerambursabilă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1102

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus