Duminică,
23.06.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Ioan Făgădar, fostul adjunct al IPJ Sibiu, în dosarul administratorului reținut de polițiști. Șeful Camerei de comerț a încasat un milion pentru un teren în parcul industrial

Ioan Făgădar, fostul adjunct al IPJ Sibiu, în dosarul administratorului reținut de polițiști. Șeful Camerei de comerț a încasat un milion pentru un teren în parcul industrial

În dosarul în care, săptămâna trecută, polițiștii sibieni au reținut administratorul unei societăți pentru delapidare în formă continuă apare inclusiv numele lui Ioan Făgădar, fostul adjunct al Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu. În relații cu societatea al cărei administrator a fost reținut a fost și Eugen Iordănescu, șeful Camerei de comerț Sibiu: acesta a primit un milion de lei, drept arvună, pentru un teren, pe care societatea a refuzat să îl mai cumpere, mai apoi.

„Din cercetările efectuate de către polițiștii sibieni a reieșit faptul că, în perioada mai – decembrie 2020, prin retrageri și ridicări de numerar repetate, bărbatul și-ar fi însușit în interes propriu mai multe sume de bani aparținând unei societăți pe care o administra, în municipiul Sibiu, creând un prejudiciu de 96.480 de lei”, au anunțat în cursul săptămânii trecute reprezentanții IPJ Sibiu, într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului.

Nicolae Cumpănașu, bărbatul în discuție, este administratorul societății Steaua SA, din Sibiu, și Comat SA, din Mureș. Inițial, el a fost reținut pentru 24 de ore de către polițiști, după care procurorul care instrumentează cazul a instituit asupra lui măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. 

Dosarul care a devenit, astfel, public în cursul săptămânii trecute are o poveste mult mai amplă în spate. Și pornește de la o executare silită, în cadrul căreia – în urmă cu trei ani – Ancuța Elena Samson, din Azuga, cumpără la o licitație părți sociale din două societăți: Primus Prod SRL, din Galați, și Promise Logistic & Distribution SRL, din Sibiu, pentru suma 175.000 de lei.

Relevant la această tranzacție este faptul că Primus Prod SRL deține aproape 95% din acțiunile fostei fabrici sibiene Steaua SA, care, la rându-i, deține pachetul majoritar de acțiuni al unei alte foste fabrici din Târgu Mureș, Comat SA.

Doar că la mai bine de o lună de la cumpărarea părților sociale ale Primus Prod, Ancuța Elena Samson află că din portfoliul acestei societăți au fost vândute acțiuni valoroase, fără aprobarea ei. Este vorba de acțiunile deținute de Primus Prod SRL la Steaua SA din Sibiu, dar și la Simerom SA. Cel care a semnat vânzarea acestor acțiuni, din poziția de administrator al Primus Prod, este fostul adjunct al Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, Ioan Făgădar (foto principală - sursa: IPJ Sibiu), devenit om de afaceri după pensie.

Prin urmare, femeia care a cumpărat părțile sociale din cadrul Primus Prod SRL a făcut plângere la poliție arătând că mai multe persoane și-au însușit bunuri (acțiunile la Steaua SA și Simerom SA), deși acestea nu mai aveau vreun drept în acest sens. 

O arvună de un milion de lei

După deschiderea dosarului penal ca urmare a sesizării depuse, polițiștii sibieni iau urma banilor. Așa descoperă că, în cursul anului 2020 spre exemplu, Nicolae Cumpănașu – administratorul Steaua SA și Comat Mureș SA - a efectuat o serie de plăți nejustificate, dar și o serie de retrageri de numerar care aveau aspectul unor acțiuni de delapidare, deoarece nu erau „în interesul și în beneficiul societății Comat Mureș SA”, după cum se arată într-o ordonanță de punere în mișcare a acțiunii penale, consultată de redactorul Turnul Sfatului. Când polițiștii sibieni din cadrul Criminalității Economice au solicitat actele justificative pentru diferite cheltuieli și retrageri în numerar în valoare de aproape 100.000 de lei nu au putut primi decât extrase de cont și chitanțe de eliberare numerar de la bancomate. „Nu a fost depus niciun document justificativ care să susțină cheltuirea sumelor de bani ridicate/retrase în interesul societății Comat SA Mureș”, au notat, mai apoi, procurorii sibieni în actele de la dosarul penal în care Nicolae Cumpănașu este acuzat de delapidare în formă continuată.

Interesant în cele descoperite de anchetatorii sibieni este și un antecontract de vânzare-cumpărare încheiat între Comat SA Mureș și Eugen Iordănescu, directorul Camerei de comerț Sibiu. Antecontractul a fost semnat pe 6 august 2020, cu două săptămâni înainte ca proprietarul Comat Mureș SA să se schimbe în urma licitației mai sus amintită.

Obiectul contractului era un teren aflat în Parcul industrial Sibiu SA, societatea condusă de către Eugen Iordănescu și despre care Turnul Sfatului a scris pe larg cum a fost înființată prin preluarea a 100 de ha de teren ale Șelimbărului, la prețuri subevaluate de 200 de ori.

Citește mai multe despre acest subiect aici: Cum să îți treci Sibiul pe nume, cu terenuri subevaluate de 200 de ori. Rețeta lui Eugen Iordănescu

Terenul vizat era, însă, pe numele lui Eugen Iordănescu, care – conform actelor – a solicitat 520.000 de euro pentru acesta. La data semnării antecontractului, Comat Mureș SA a virat în conturile lui Iordănescu suma de un milion de lei, drept arvună. „Tot prin respectivul antecontract de vânzare-cumpărare, a fost stabilit ca părțile să se oblige să perfecteze, în formă notarială, contractul de vânzare-cumpărare privind terenul în cauză, iar în situația în care termenul nu va fi respectat, Comat Mureș SA va pierde suma de 1.000.000 de lei, achitată cu titlul de arvună. De precizat este faptul că, referitor la această achiziție, înainte de data semnării antecontractului de vânzare-cumpărare nu a fost realizată o adunare generală a acționarilor societății Comat Mureș SA, cu privire la oportunitatea cumpărării terenului. Ulterior, în luna noiembrie 2021, Nicolae Cumpănașu a convocat o AGA a societății mai sus menționată, în vederea achiziționării terenului în cauză, propunere care a fost respinsă”, mai notează procurorii.

Făgădar – tăcere. Iordănescu – acuzații nejustificate

În acest dosar, Nicolae Cumpănașu, administratorul Steaua SA și Comat Mureș SA, Ioan Făgădar și Eugen Iordănescu au fost audiați de polițiștii Criminalității Economice în luna februarie a acestui an. Primii doi, după cum au notat anchetatorii, s-au prevalat de dreptul de a nu da nicio declarație.

Eugen Iordănescu a respins acuzațiile, pe care le-a catalogat drept nejustificate. El a arătat că antecontractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat în formă autentică. „Acesta a mai precizat faptul că data la care urma să fie încheiat contractul autentic este 20 iunie 2023, iar pentru avans a fost instituită ipotecă, în conformitate cu legea civilă”.

Ioan Făgădar nu a răspuns solicitării de declarații formulată de Turnul Sfatului, până la publicarea acestui articol. Nici din partea lui Eugen Iordănescu nu am primit vreo reacție.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Talau

Acum 10 luni

Iordănescu cu rețeaua lui de ***** cu epoleți. Făgădar ***** care a făcut, când era activ, și accident cu mașina de serviciu, mușamalizat de gașca care conduce IPJ Sibiu S.R.L., nu va declara nimica atâta timp cât prietenii lui sunt în libertate.

Raspunde

Dhnd

Acum 10 luni

Fagadar, un "special" prin acum cu mana in sac ca daca simti gustul banilor casigati usor este greu sa te abti... in loc sa se fi bucurat de pensia speciala care o ia...
Raspunde

Genuci, nelutzi, marcelutzi, costici, etc

Acum 10 luni

Nu mai scapa Sibiul de lichelele astea care au invatat cea mai cruda "meserie"( coruptia si neomenia) in cancerul serviciilor comuniste? Sa faca afaceri cat vor, foarte bine, dar fara sa aiba acces sa murdareasca Statul Roman!
Raspunde

Eusebiu Dedulescu

Acum 10 luni

Unde sunt limacsii care protestau tacut in fata la PSD?
Raspunde

Zzz

Acum 10 luni

dovada clara ca nu ai inteles de ce erau oamenii aia acolo. dar, good try pt sarcasm...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus