Luni,
27.05.2024
Partial Noros
Acum
20°C

Noaptea Muzeelor la sate, în premieră în acest weekend și în satele județului Sibiu. Ateliere creative și vizite gratuite ale monumentelor istorice

Noaptea Muzeelor la sate, în premieră în acest weekend și în satele județului Sibiu. Ateliere creative și vizite gratuite ale monumentelor istorice

În acest weekend, Rețeaua Națională a Muzeelor organizează prima ediție a Nopții Muzeelor la sate. Aceasta va avea loc sâmbătă, 2 septembrie, iar accesul publicului va fi gratuit. Premiera va fi marcată și în județul Sibiu prin evenimente speciale și prin vizitarea mai multor destinații din satele județului.

Rețeaua Națională a Muzeelor a făcut publice activitățile și instituțiile care vor lua parte la eveniment. Le redăm pe toate mai jos. 

Asociația „Hai din pantofi în bocanci”, Cașolț, Sibiu - Hai pe drumul istoriei, la Cașolț

În 2 septembrie, în satul Cașolț, la doar 15 km de Piața Mare din Sibiu, se desfășoară un eveniment cultural care își propune să popularizeze istoria bogată a satului, dar și a regiunii Hârtibaciului, din care face parte.

„Pe aceste meleaguri au trăit de-a lungul secolelor populații diverse care și-au adus aportul la dezvoltarea regiunii: romani, urmașii acestora – români, sași, maghiari, romi și alții. Au fost secole mai liniștite ori, din contră, mai zbuciumate, când locuitorii au avut de suferit. Evenimente precum atacurile otomane din evul mediu, ori mult mai târziu, primul și al doilea război mondial sunt doar câteva dintre acestea. Vizitatorii noștri vor putea afla de la istorici detalii mai mult sau mai puțin cunoscute despre aceste evenimente.

De asemenea, patrimoniul material și imaterial al localității va putea fi cunoscut de către toți cei interesați. Vom vizita satul, vom observa și cunoaște școli și case vechi, biserici și alte obiective.

O secțiune specială va fi dedicată copiilor care vor fi provocați să se implice în modelarea ipotezelor despre trecut, prezent dar mai ales despre viitorul satului Cașolț”, arată organizatorii evenimentului.

Biserica Evanghelică Fortificată Nemșa, o moștenire a lui Stephan Ludwig Roth

Howling Hounds propune o serie de picturi de Nicolae Romanițan, fotografii de Marius Dan Moga și live painting de Bianca Ferăstrău, prezentate ca o incursiune de premoniții tehnologice venite dintr-un trecut îndepărtat, în decorul bisericii seculare din Nemșa.

Povești din cetatea noastră – spectacol interactiv urmat de atelier creativ – de și cu actrita Gazdag Erzsebet, muzica live Rozsa Csaba. Organizat în cadrul proiectului „Teatru pe roți”.

Pictură plăcuțe ceramice – atelier creativ pentru copii, în colaborare cu Teracota Mediaș. La atelier sunt așteptați sa participe elevii școlii primare și gimnaziale din Nemșa, împreună cu cadrele didactice.

Recital Live Alexandrina Hristov & Petre Ionuțescu urmați de Crocodile Paradox; Albumul pe vinil Quellgeister al compozitorului austriac Stefan Fraunberger proiectat ca soundscape pentru interiorul bisericii va completa seara.

Turul incintei fortificate – cu prezentarea istoricului edificiului și a picturilor murale existente în biserică. Ansamblul este monument istoric clasa A, din biserică păstrându-se partea originală a corului (sec. XIV).

Turnul în stil neogotic (sec. XIX) adăpoșteste cel mai vechi clopot din Transilvania, din 1326. Picturile murale au fost parțial supuse unor lucrări de decopertare și restaurare acum aproape un secol. Studii de cercetare efectuate ulterior au confirmat existența unei suprafețe murale pictate mult mai mari. Un proiect de decopertare al acestora va fi lansat de îndată ce fundația va avea suportul material necesar.

Casa Clopotarului, edificiu de secol XIX ce face parte din ansamblul fortificat. Proiectul finalizat de curând a avut ca scop amenajarea acesteia asemeni unei locuințe transilvănene, atât cu mobilier etnografic săsesc (mobilier pictat, ceramică, piese vestimentare, țesături, bijuterii), cât și cu mobilier burghez. Colectia expusă este în totalitate privată și va fi însoțită a pe parcursul anilor ce vor urma de alte expoziții cu caracter periodic. Scopul expunerii acestei colecții este nu doar prezentarea unor piese muzeale, ci prezentarea acestora într-o manieră care sa redea cât mai fidel ambianța caselor transilvănene de odinioară.

Moștenirea lui Stephan Ludwig Roth

Stephan Ludwig Roth (n. 24.11.1796 – d. 11.05.1849) – preot luteran, profesor, scriitor, politician. Intelectual progresist, militant pentru egalitatea în drepturi a țăranilor, desființarea iobăgiei și drepturi politice. În biserica din Nemșa acesta a fost preot timp de 10 ani, între anii 1838-1848. În 1849 este acuzat de înaltă trădare și executat la Cluj-Napoca.

În cadrul evenimentului va fi prezentată o fotocopie a ultimei scrisori a acestuia însoțită de traducerea în limba română, scrisoarea fiind adresată celor cinci copii ai săi și enoriașilor din Nemșa și comuna Moșna. Un fragment din această scrisoare va fi tipărit și oferit în dar vizitatorilor.

Biserica fortificată Copșa Mare

Pe tot parcursul zilei se vor organiza vizite ghidate la biserica fortificată din Copşa Mare, iar seara, începând cu orele 18:00, publicul este invitat la ateliere pentru copii și familii, târg cu produse locale și, pentru doritori, un tur al satului cu oprire la punctul de belvedere de pe Cucu´ deal.

Despre atelierele pentru copii și familii:

Eveniment de povestit basme populare din Transilvania, cu participarea actriței Gazdag Erzsébet. Basmele alese vor avea ca temă comună cetatea și viața în cetate. Basmele vor fi prezentate interactiv, cu participarea publicului, folosind recuzită și elemente de decor, punând în valoare spațiul specific oferit de biserica fortificată Copșa Mare. Evenimentul va fi acompaniat de muzică live.

„Această abordare interactivă a basmelor este potrivită atât pentru copii cât și pentru adulții interesați, oferind ocazia perfectă pentru un eveniment în familie la care copiii pot participa alături de părinții și bunicii lor”, arată organizatorii evenimentului.

Atelier creativ

Sub îndrumarea profesioniștilor, copiii interesanți (6-12 ani) vor avea ocazia de a experimenta individual sau în grupuri mici cum își pot concepe și construi propria lor cetate fortificată. După o introducere scurtă în istoria bisericilor fortificate din zona Transilvaniei, copiii vor fi ghidați să-și proiecteze pe hârtie cetatea visată de ei, iar apoi vor fi ajutați să construiască din cuburi de lemn și pietre macheta cetății, cu posibilitatea de a vopsi elementele în culori acrilice.

Pe parcursul atelierului încurajăm creativitatea și fantezia participanților, respectiv oferim un spațiu sigur pentru exersarea coordonării fizice și motricității copiilor.

Durata: 75 – 90 de minute

Biserica fortificată Șomartin

Evenimentul găzduit de biserica fortificată din Șomartin/ Martinsberg constă într-o mică expoziție de obiecte vechi și noi aparținând atât comunității săsești din sat, cât și noii comunități, încă în formare, constituită din români, în principal, dar și din străini care au ales satul nostru pentru a experimenta un stil nou de viață față de cel din țara de origine.

Obiectele expuse sunt reprezentative pentru noi, ca indivizi, făcând conexiunea între modul de viață din trecut și cel prezent, dar și conexiunea dintre noi, ca membri ai unei comunități în facere.

Noaptea Muzeelor la Sate este un bun prilej pentru a promova biserica fortificată din Șomartin și a o face și mai cunoscută publicului.

Oaspeții vor avea parte, de asemenea, de bunătăți pregătite în sat de doamne aparținând etniilor săsești și românești.

Biserica fortificată Zlagna și curtea gospodăriei nr. 85 Zlagna, Sibiu

De Noaptea Muzeelor la Sate, publicul este invitat în curtea gospodăriei cu nr. 85 din Zlagna, la un program special ce cuprinde:

– de la orele 11:30 și 17:00 – vizitarea, cu ghid, a Bisericii fortificate Zlagna;

– între orele 14:00-18:00 – expoziție de cahle lucrate manual de la Teracota Mediaș și ateliere de olărit pentru copii;

– de la orele 18:00 – program muzical cu Arpad Czika;

Pe tot parcursul zilei: expoziție de pictură, degustări de gogoși, lichiu, zacuscă, pită.

Noaptea muzeelor la Casa Muzeală „Vatra Satului” Săcădate

Asociația Vatra Satului Săcădate deține o importantă colecție de etnografie, la care de adaugă un valoros fond de fotografie, ce imortalizează repere identitare locale. Colecția de etnografie, aflată în curs de sistematizare, își are începuturile la o dată relativ recentă, în urma constituirii asociației noastre și a lansării unor campanii de conștientizare cu privire la profilul cultural și identitar al localității Săcădate (oraș Avrig, jud. Sibiu). Materialele provenite din donații și achiziții sunt expuse atât în imobilul datat în prima jumătate a secolului al XIX-lea (3 camere), cât și în anexa (șura) și grădina casei. Obiectele de muzeu se grupează în câteva categorii: port popular, ceramică, agricultură și unelte agricole, obiecte casnice cu accent pe sublinerea ocupațiilor tradiționale (agricultura, creșterea animalelor), artizanat local, carte religioasă și fotografie. Cea mai valoroasă componentă a Casei Muzeale este reprezentată de portul popular local ce cuprinde piese de îmbrăcăminte femeiești, bărbătești și de copii, într-un proces evolutiv.

În prezent, Casa Muzeală este deschisă publicului vizitator și este administrată de Asociația Vatra Satului Săcădate. Acțiunile derulate până în prezent și prezența numeroșilor turiști români și străini, confirmă interesului publicului vizitator pentru valorile tradiționale ale localității Săcădate.

Colecția muzeală Ighișu Vechi 

În „Satu’ cu ceru’ senin” suntem invitați să participăm la : 

- inaugurarea unei colecții muzeale la Casa Parohială din Ighișu Vechi;

- teatru sătesc interpretat de copiii din sat: „Autobusul lui Tanase”, dupa Emanoil Suciu (1925);

- lansare de carte – Cornelia Schiau;

- ansambluri vocale și de dansuri: copii, tineret și veterani;

- Veteranii Junii Sibiului;

- Zece Mari Hârtibăceni: evocarea Academicianului Liviu Constantinescu, fiu al satului Ighișu Vechi;

- proiectie video: „Amintiri din lada mesei” (interviuri culese de copiii din sat);

- atelier de desen: „Vânatul de Ighiș” – educația pentru patrimoniu;

- expoziție de schițe și desene;

- plimbare cu trăsură și ponei

Colecția muzeală Turnu Roșu și Biserica „Sf. Nicolae”- Porcești, Turnu Roșu

De Noaptea Muzeelor la Sate, Primăria Turnu Roșu invită publicul în intervalul 18:00-22:00 să exploreze muzeul sătesc și biserica ortodoxă „Sf. Nicolae”-Porcești, în curtea căreia se află clădirea ce adăpostește muzeul.

Numele satului a fost Porcești până în anul 1966, după care se va numi Turnu Roșu, după numele gării în care staționau trenurileLocalitatea deține o colecție muzeală înființată în anul 1976 în locul vechii școli românești de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Sunt expuse o serie de piese cu caracter istoric și etnografic, provenite din donațiile localnicilor. Muzeul este deschis publicului. 

Biserica ortodoxă „Sf. Nicolae”, zidită de logofătul Toma Beceriul în numele lui Matei Basarab în anul 1653, se află aproape de centrul comunei, pe str. Bisericii nr. 75. Acest edificiu cu decorul exterior bogat este, din anul 2013, monument istoric înscris în Patrimoniul cultural național al României (cu codul SB-II-m-A-12574). 

Alte obiective turistice care pot fi vizitate la Turnu Roșu doar pe timpul zilei (fără persoană prezentă în teren): 

– Monumentul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial: un obelisc situat în centrul satului, care a fost dezvelit în anul 1959 pentru cinstirea eroilor români căzuți în Al Doilea Război Mondial. Monumentul are o înălțime de trei metri și este realizat din piatră de râu, beton și marmură, la inițiativa A.V.S.A.P. Porcești.

– Rezervatia Calcarelor eocene de la Turnu Roșu – Porcești, cunoscută și sub denumirea de „Calcarele de la Porcești” (monument al naturii): o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip paleontologic).

– La trei kilometri de localitate se află Mănăstirea „Turnu Roșu” cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. S-a descoperit din vechea mănăstire o cărămidă pe care era inscripționat anul 1601. Cronicile arată că în 1761 acestă biserică a fost distrusă de generalul austriac Adolf von Buccow, din ordinul dat de Maria Tereza, împreună cu multe alte biserici și mănăstiri ortodoxe. Au fost dărâmate cu tunurile sau li s-a dat foc în încercarea de a extermina credința ortodoxă de dincolo de Carpați.

Biserica veche, ridicată de locuitorii comunei pe la anul 1850, a fost pictată în 1989 în stil neobizantin, iar în 1994 mănăstirea se reînființează și se sfințește de către Mitropolitul Ardealului Antonie Plămădeală.

Muzeul Parohiei Evanghelice C.A. Cârța

Evenimentul propune Vizitarea Muzeului Parohiei evanghelice C.A. Cârța – colecția de costume săsești, istoricul Mănăstirii Cârța (fosta abație cisterciană).

Punct gastronomic și muzeu La Sâvulică, Arpașu de Sus, Sibiu

La Sâvulică este un Punct gastronomic local care găzduiește si un mic muzeu tradițional Publicul va beneficia de un ghidaj, o prezentare a locației, a obiectelor și rolul lor în gospodăria tradițională și degustarea unor produse tradiționale locale. Locația mai deține și un atelier de broderii tradiționale, în care vizitatorilor le va fi prezentat conceptul de costum popular tradițional local.

Sursă foto: Noaptea Muzeelor

Foto principală: Biserica Fortificată Copșa Mare

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

10 comentarii

Dan

Acum 9 luni

Daca preturile biletelor ar fi normale (in conditiile in care muzeele sunt finantate de stat) nu ar mai fi nevoie de evenimente de genul asta. Vezi doar cazul muzeului Astra ce are cel mai scump bilet din tara si unde la noaptea muzeelor peste 15.000 de sibieni s-au calcat in picioare , pentru ca nu-si permit tariful nesimtit de 35 lei/bilet.
Raspunde

Barosanu

Acum 9 luni

Pe ce vă bazați când spuneți că prețul de 35 de lei e „nesimțit”? E un muzeu destul de mare, nu intri și ieși după o oră, e de vizitat cel puțin o jumătate de zi, are case spectaculoase care trebuie întreținute, eu zic că își merită banii. Chestia cu „muzeele sunt finanțate de stat” (de unde deduc că biletele ar trebui să fie ieftine sau chiar gratis) e un fel de a spune „vreau să vizitez muzee dar pe banii altora”.
Raspunde

@ Barosanu

Acum 9 luni

Barosane, stii cat costa biletul muzee de acelasi gen din tara? Stii ca in multe judete poti vizita 5- 10 muzee cu un bilet mai ieftin decat cel practicat de muzeul Astra? Stii ca muzeul Astra suge din min. 3 tzatze deodata (pe langa banii din inchirieri spatii) ? Bani din bilete, bani de la CJ Sibiu, bani de la ministerul culturii? pai aia sunt tot bani din taxele noastre. Daca au tarif mare sa traiasca doar din bilete. Daca vor si alte gramezi bani de la stat atunci sa respecte contribuabilul si sa nu-i bage mana in buzunar pana la cot.
Raspunde

Barosanu

Acum 9 luni

Depinde ce înțelegeți prin „muzee de același gen”: la o sumară căutare pe google, vedem că Muzeul Satului din București are o suprafață de vreo 9 hectare (tarif adulți = 30 lei), cel din Vâlcea vreo 8 hectare (tarif adulți = 6 lei, aproape moca!), Muzeul Satului Bănățan din Timișoara are 17,5 hectare (15 lei, rezonabil). Muzeul Astra se întinde pe nu mai puțin de 96 de hectare! Dacă vă e totuna, n-aveți decât să mergeți să vizitați toate celelalte muzee și economisiți o grămadă de bani. Apoi, că Muzeul Astra obține finanțare din mai multe surse e un lucru de laudă, nu de ocară, mai ales că fondurile respective nu se risipesc ci se duc pe întreținerea patrimoniului, pe exponate noi și pe evenimente. De acord că instituțiile trebuie să respecte contribuabilul și să „nu-i bage mana în buzunar până la cot”, dar și contribuabilul trebuie să respecte munca și investițiile în servicii de calitate și să nu aibă pretenția că toate i se cuvin „pă mocangeală” doar pentru că plătește impozite.

Raspunde

AMN114

Acum 8 luni

@Barosanu - pentru un angajat al unei instituții de cultură, ai un vocabular cam indecent. Și mentalitate de pomanagiu la stat, dar haiduc nevoie mare cu cetățeanul obișnuit. De-ar veni odată criza aia, să vă văd - pe tine și pe alți bugetari obraznici - cum ați ajuns la sapă de lemn:)
Raspunde

Bambolero

Acum 8 luni

Păi du-te la muzeele ălea unde e mai moca
Raspunde

Rosu

Acum 9 luni

35 de lei nu-i mult, daca te gandesti ca ai ocazia sa vezi zeci de feluri de lacate, puse pe majoritatea usilor de intrare in casele/ansamblurile din muzeu.

Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 8 luni

propagandă roșie, lacăte sunt doar pe obiectivele în restaurare. Nu ține, putlerică
Raspunde

@ Barosanu

Acum 9 luni

De acord cu tine referitor la marime. Dar tu vrei sa zici ca vizitatorul mediu, incluzand aici sibianul de rand (care in trecut isi permitea sa acceseze muzeul fara sa se gandeasca ca e ars la buzunar) ia la pas toate cele 90 de hectare si isi baga nasul in fiecare casa ?? Sibianul de rand (exceptand sub ariniul) nu are parcuri sau spatii verzi in majoritatea cartierelor, iar acum nu mai are nici muzeul pentru a iesi la o plimbare in liniste si aer curat, nu pentru a beneficia de vreun serviciu oferit de Stefan. Nu vine el sa consume “investitiile” “managerului” Stefan. Apropo ce investitii moncher?? Pentru ca pari interest de muzeu, stii ca langa Biserica din Bezded sunt vreo 4 case cu acoperis de paie care de vreo 4 ani stau imbracate in folie de plastic – in “Cel mai mare muzeu in aer liber din Europa”?? Pai ce manager e ala care are angajati pentru intretinere si bag mana in foc are si stoc de stuf (daca nu are e din nou dovedit prost administrator), nu e in stare sa inlocuiasca niste stuf?? Pentru ce plateste angajatii care trebuie sa faca intretinere ?? De 4 ani, daca avea un pic de obraz si-i pasa de muzeu, le repara cu mana lui, daca nu are angajati.
Raspunde

@@Barosanu

Acum 8 luni

Ia zi și nouă în ce cartiere nu sunt spații verzi? Că mă duc eu și-ți trimit poze, ipocritule
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus