Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
14°C

49 de ani de la inaugurarea Transfăgărășanului. ”Ostaşii de pe buldozer au condus cu precizie milimetrică maşinile lor pe margini de hăuri ameţitoare”

49 de ani de la inaugurarea Transfăgărășanului. ”Ostaşii de pe buldozer au condus cu precizie milimetrică maşinile lor pe margini de hăuri ameţitoare”

La 20 septembrie 2019, se împlinesc 49 de ani de la inaugurarea Transfăgărăşanului, drumul care leagă Muntenia şi Transilvania şi care traversează cel mai înalt lanţ muntos din România, Munţii Făgăraş la peste 2.000 de metri altitudine, pe o distanţă de aproximativ 92 km, notează lucrarea ''Istoria României în date'' (Bucureşti, Editura Encicloepdică, 2003) şi transfagarasan.net.

Potrivit ziarelor vremii, la realizarea spectaculosului drum, construit între anii 1970-1974, ''au lucrat mii de oameni (...) militarii forţelor armate, unităţi de genişti, care au adus, o contribuţie hotărâtoare la realizarea Transfăgărăşanului'' şi a altor categorii sociale ''mii de muncitori, mineri, tehnicieni, ingineri şi proiectanţi la unităţile Ministerelor Energiei Electrice, Transporturilor şi Telecomunicaţiilor'' (''România Liberă'', 21 septembrie 1974), dar care a implicat şi numeroase sacrificii, notează Agerpres, într-un documentar din anul 2019.

Citește și: 

Bâlea Lac a ajuns o rușine pentru turismul sibian. Vârful kitsch-ului

”Din martie 1970, de când geniştii au primit această misiune, atacul s-a articulat după o tactică şi o strategie ferme, zi de zi. Dacă a nins, dacă a plouat, dacă a dat lapoviţă sau grindină, dacă a fost ger, munca a continuat ca şi pe vreme bună: cei de la înaintări s-au căţărat pe ţancuri legându-se cu coarde de vreun brad şi acolo unde nu mai erau brazi de-un colţ de stâncă: au săpat găuri adânci cu ranga şi cu târnăcopul, au cărat explozibilul, au dat foc fitilelor detonante şi numai ei ştiu cum s-au grăbit spre adăposturi; buldozeriştii au împins vagoane de rocă, conducându-şi maşinile la înălţimile la care zboară avioanele, pe acolo pe unde nu trecuse picior de om, drum tăiat în stâncă la marginea unor adâncimi de zeci şi de sute de metri  (...)” (”Scânteia” din 17 iunie 1971).

”Ca să ridice, de pildă, la 'Piatra Dracului' (1.800 metri), un buldozer, ei l-au demontat, transportând, apoi, bucată cu bucată la punctul de lucru. Spre Bâlea Cascadă, oamenii au dezrădăcinat 7.500 de buturugi pe km liniar, fiecare având un diametru de peste 30 cm. Ostaşii de pe buldozer au condus cu precizie milimetrică maşinile lor pe margini de hăuri ameţitoare, înlăturând din cale mii şi mii de tone de arocamente. Lucrările s-au executat în condiţii deosebit de grele şi datorită intemperiilor naturii. Ploaia şi nămeţii care uneori au atins 6-7 metri, au impus deseori reluarea şi refacerea integrală a unor porţiuni de drum”.  (”România Liberă”, 21 septembrie 1974).

Citește și: 

FOTO VIDEO Plin de urși pe Transfăgărășan. Ursăria Bâlea. ”Am găsit urșii pe drum, nu și în pădure”

”Umblă o vorbă pe aici: pui un sac de azotat de amoniu şi ies două căşti de praf!”

La realizarea celor peste 90 de kilometri de şosea, ”în total au fost făcute cca 4 milioane metri cubi de derocări şi terasamente, construite 28 de poduri şi viaducte în beton şi fier, 550 de podeţe, precum şi un tunel rutier în lungime de aproape un kilometru care străpunge masivul muntos între vârfurile Negoiu şi Moldoveanu” (”România Liberă”, 21 septembrie 1974).

Într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale, prilejuit de ceremonia militară şi religioasă din 20 iulie 2009, pentru dezvelirea plăcilor comemorative de la cele două monumente de pe Transfăgărăşan, ”Poarta Geniştilor” şi ”Poarta Întâlnirii”, se arăta că ''aproape 40 de morţi şi tot atâţia răniţi au constituit jertfa pe care Munţii Făgăraş au cerut-o pentru făurirea acestui drum al înălţimilor ce impresionează prin măreţie şi spectaculozitate''.

Cele două monumente marchează momentele cele mai grele pe care le-au avut de înfruntat militarii genişti, în realizarea acestui drum montan. Ziarul ''Scânteia'' din 17 iunie 1971, consemna: ''Muntele se împotriveşte straşnic. Umblă o vorbă pe aici: pui un sac de azotat de amoniu şi ies două căşti de praf! Astă-iarnă, o subunitate s-a bătut o lună de zile cu o creastă prin care trebuia să taie făgaş. Uneori, înainta o jumătate de metru pe zi! Locului i-au spus 'Poarta Geniştilor'''.

Despre al doilea monument, ''România Liberă'' din 21 septembrie 1974, arăta că pe o placă de bronz ”prinsă în stânca rămasă din dizlocare pe o o buză de prăpastie'' erau scrise următoarele: ''În această zonă s-au întâlnit în ziua de 16 august 1971 două unităţi de geniu care lucrau la deschiderea drumului Transfăgărăşan din sensuri opuse. În amintirea evenimentului, ostaşii genişti au denumit acest loc 'Poarta Întâlnirii'”.

Citește și: 

Transfăgărășan, cel mai spectaculos drum al României. Între imaginea ideatică și realitatea jalnică

Al doilea drum din România ca înălțime

Transfăgărăşanul este al doilea drum din România, ca înălţime, după Transalpina, care străbate Munţii Parâng din Carpaţii Meridionali şi ajunge până la 2.145 m în pasul Urdele. Drumul este închis pe o porţiune de 27 kilometri timp de opt luni din an, iarna şi primăvara, din cauza pericolului de avalanşe, căderi de stânci, alunecări de teren ş.a. Din cauza celor peste 800 de serpentine şi a drumului în rampă, viteza medie cu care pot rula maşinile este de cel mult 40 de km la oră.

Cea mai spectaculoasă şosea montană din România se află pe DN 7C (151 km), care începe în comuna Bascov (judeţul Argeş) şi se termină la drumul DN1 (Sibiu - Braşov), în apropierea localităţii Cârţişoara (judeţul Sibiu). Porţiunea numită Transfăgărăşan porneşte din comuna Arefu (judeţul Argeş) şi are o lungime de 91 km.

Printre obiectivele turistice aflate de-a lungul Transfăgărăşanului se află Cetatea Poenari, lacul şi barajul Vidraru, lacul glaciar şi cascada Capra, lacul glaciar şi cascada Bâlea. Acestora li se adaugă, în sezonul rece, Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac, masivele şi traseele montane din jurul Transfăgărăşanului.

Sursa foto: Foto: Arhivele Naționale ale României

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Hermann Stadt

Acum 2 luni

Vrem nu vrem,e valabilă vorba lui Nicu:"mahhh,voi nu sunteți în stare să zugrăviți nici în 20 de ani ce a construit tata".
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 2 luni

Din fericire, dispăreți pe cale naturală, nea secu
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 2 luni

:)))) chiar securist nu m-a făcut nimeni până acum.Daca eram,probabil aveam vreo terasa,restaurant,,ceva afacere deschisă cu bani nerambursabili și pe domeniul public :)))

Raspunde

R

Acum 2 luni

Parțial adevărat ce a zis Nicu ,doar că nu a construit tac-su ci românul de rând răbdând frig ai foame nu lafaindu-se sichefuind in baruri.
Raspunde

@R

Acum 2 luni

romanul de rand rabda foame si frig si azi, dar banii din taxe nu se mai duc in infrastructura tarii ci la specialii puterii
Raspunde

Emil

Acum 2 luni

Banda lui Iohannis n-a fost in stare sa fure in 35 de ani cat a contruit Ceausescu in 20 de ani. https://m.digi24.ro/special/campanii-digi24/romania-furata/romania-furata-institutul-care-a-proiectat-transfagarasanul-privatizare-mascata-cu-girul-autoritatilor-496562
Raspunde

Rostogan

Acum 2 luni

Furtul a inceput in 90 si a fost facut cu simt de raspundere de FSN (partidul activistilor PCR) devenit succesiv FDSN, PDSR si in final PSD. Cat despre Maretele Ctitorii... multe din ele au fost inutile sau prost gandite. De ex: chiar merita efortul colosal si zecile de victime pentru un drum circulabil 4 luni/an? Nu era mult mai bine sa fi facut tunelul la Balea Cascada? Se putea circula intreg anul si bonus, scapa Balea Lac de manelizare.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila

Acum 2 luni

Da dacă vine putler, ne lasă să furăm ce contruiește el?
Raspunde

Emil

Acum 2 luni

Binomul FSN-PNL a fost creat de ,,turistii rusi'', cu PNL ca satelit al FSN. Vandalizarea Romaniei si continuarea cu jaful de astazi asupra proprietatii populatiei au pornit imediat dupa teleconferinta Guvernului cu prefectii cand premierul Petre Roman le-a transmis subalternilor ,,imbogatitiva tovarasi ca acum e momentul''. https://www.bursa.ro/istoria-banilor-lui-vintu-patriciu-si-tariceanu-revizuita-si-adaugita-01480115
Raspunde

Sibian

Acum 2 luni

Asa se scria istoria, nu prin avioane de lux!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus