Marţi,
05.12.2023
Partial Noros
Acum
0°C

Autostrada Sibiu – Făgăraș: astăzi va fi semnat contractul pentru tronsonul 4. Investiție de 238 milioane de euro, fără TVA

Autostrada Sibiu – Făgăraș: astăzi va fi semnat contractul pentru tronsonul 4. Investiție de 238 milioane de euro, fără TVA

Contractul pentru proiectarea și execuția tronsonului 4 al Autostrăzii Sibiu – Făgăraș (A13) va fi semnat miercuri, 20 septembrie, potrivit programului ministrului Tranporturilor Sorin Grindeanu.

 Asocierea de constructori turci Makyol - Yapi, a câștigat licitație, însă Curtea de Apel București urmează se pronunțe luna viitoare asupra unei contestații, anunță Economica.net.

Strabag a atacat în iulie la Curtea de Apel București (CAB) decizia prin care Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) i-a respins contestația depusă în cazul licitației pentru tronsonul 4 al Autostrăzii Sibiu – Făgăraș, astfel că diferendul va ajunge în fața judecătorilor. Următorul termen stabilit în acest dosar este 6 octombrie, potrivit datelor portal.just.ro.

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat la începutul lunii mai că o asociere de constructori turci a fost desemnată câștigătoare a contractului pentru proiectarea și execuția tronsonului 4 (Sâmbăta de Sus – Municipiul Făgăraș și Drum de legătură cu DN1) din Autostrada Sibiu – Făgăraș (A13). Mai exact, este vorba despre asocierea Makyol – Yapi.

Oferta financiară desemnată câștigătoare are o valoare de 1,19 miliarde de lei (fără TVA) - aproximativ 238 de milioane de euro.

Citește și: 

4.000 de proprietăți din județ vor fi expropriate pentru a face loc autostrăzii Sibiu-Făgăraș. Într-un an nu s-au desemnat câștigătorii loturilor 1 și 2

Contractul prevede proiectarea și execuția celor 16,26 km ai acestui tronson în termen de 48 de luni (12 luni perioada de proiectare si 36 de luni perioada de execuție a lucrărilor).

Primul contract de proiectare și execuție pentru Autostrada Sibiu – Făgăraș a fost semnat în august, cu constructorul turc Makyol și vizează tronsonul 3, cuprins între Arpașu de Jos (DN1) și Sâmbata de Sus (DJ 105B).

Lotul 2 (29 septembrie termen evaluare)

Șase constructori din România, Italia, Turcia și Ucraina au depus oferte la contractul pentru proiectarea și execuția lotului 2 al Autostrăzii Sibiu – Făgăraș, a anunțat luni ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

Este un lot scos la licitație încă din noiembrie 2022, dar suspendat pentru două luni după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a admis contestațiile WeBuild (Astaldi). Cele șase oferte au venit de la PORR Construct – Subsidiara din România a constructorului din Austria, WeBuild – Italia, Kolyn, Makyol și Mapa din Turcia respectiv Automagistral din Ucraina.

Tronsonul 2 are o lungime de 19,92 km și o valoare estimată a contractului de 1.713 miliarde de lei, fără TVA. Perioada de proiectare și execuție pentru acest tronson este de 48 de luni, din care 12 luni perioadă de proiectare și 36 de luni perioadă de execuție a lucrărilor. În perioada următoare, Comisia de Evaluare va analiza ofertele în conformitate cu prevederile documentației de atribuire și cu legislația în vigoare în domeniul achizițiilor publice”, afirmă Cristian Pistol.

Citește și: 

De ce s-a blocat autostrada Sibiu – Făgăraș. Un exemplu: CNAIR a scris bardou, hibridul rezultat dintre un armăsar și o măgăriță, în loc de batardou, care înseamnă un dig sau baraj provizoriu

Autostrada traversează 16 localități

Culoarul de exproprieri afectează 16 localități, în județele Sibiu și Brașov.

Arpaşu de Jos, Avrig, Beclean, Boiţa, Cârţa, Drăguş, Făgăraş, Mândra, Porumbacu de Jos, Racoviţa, Recea, Tălmaciu, Turnul Roşu, Ucea, Viştea şi Voila, sunt localitățile pe unde va trece viitoarea autostradă.

Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiţii ,,Autostrada Sibiu – Făgăraş”, conform Deciziei de expropriere nr. 392/10 martie 2023 emisă de CNAIR, va fi expropriată o suprafaţă de 7.538.451 mp, reprezentând 7.315.427 mp teren şi 223.024 mp construcţii. Suprafaţa necesară a fi expropriată este aferentă unui număr de 5.707 imobile proprietate privată şi publică.

Valoarea totală a despăgubirilor este de 11.892.071 lei, din care valoarea despăgubirilor pentru terenuri este de 11.669.047 lei. Pentru un mp de teren, statul plăteşte o medie de 1,595 lei, însemnând cel mult 2,1 lei/mp pentru un teren arabil şi 0,82 lei/mp pentru tufărişuri.

Citește și: 

Se semnează primul contract de execuție pe autostrada Sibiu – Făgăraș. 1,77 miliarde de lei fără TVA

Sursa foto: Ministerul Transporturilor

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus