Miercuri,
29.11.2023
Light Intensity Drizzle
Acum
2°C

26 elevi de la Ghibu au primit atestate de limba germană, valabile toată viața. Director: „Pot obține aceste diplome toți elevii liceului, nu doar cei de la germană”

26 elevi de la Ghibu au primit atestate de limba germană, valabile toată viața. Director: „Pot obține aceste diplome toți elevii liceului, nu doar cei de la germană”

Joi, 28 septembrie, în biblioteca Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, 26 de elevi din clasele a X-a, a XI-a și a XII-a au primit diplome de atestare pentru cunoașterea limbii germane DSD 1. La eveniment a fost prezent și Sven Kunert viceconsul Consulatul German din Sibiu. Ghibu se numără printre cele cinci licee și colegii sibiene care au obținut acreditare pentru ca elevii lor să poată primi diploma care le atestă nivelul de vorbire și scriere al limbii germane. Diploma primită de tineri este valabilă toată viața. Examenul în urma căruia au obținut-o nu se ține de mai multe ori, decât în cazul în care elevul nu-l promovează.

Emoții multe au fost în prima parte a zilei de joi, atunci când, în biblioteca unității de învățământ s-au strâns elevi și profesori pentru a încununa ani de muncă și pregătire în învățarea limbii germane. Minim 600 de ore de limbă germană trebuie să adune elevii care doresc ca nivelul la care o cunosc să fie atestat.

Astfel, în parteneriat cu ZfA (Zentrallstelle für das Auslandsschulwesen, Germania), prin consilierul de specialitate Annette Richter-Judt, în cadrul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” s-au înmânat diplomele obținute de elevii unității de învățământ în urma examenului de DSD 1.

În bibliotecă au fost prezenți elevii din clasele a X-a N, a XI-a N, F, R și G și ai claselor a XII-a N și I.

Alături de ei au fost și Sven Kunert, viceconsul Consulatul German din Sibiu, Annette Richter-Judt, consilier și coordonatoare de disciplină pentru limba germană la Sibiu și Timișoara, Maria Batâr, directoarea Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Andreea Stânea, directoare adjunct al liceului și profesoarele de limba germană Ursula Mărginean, Cristina Avram, Rebekka Costan și Daniela Dinu, cele care i-au sprijinit și îndrumat pe copii.  

Sven Kunert (foto stânga) și Annette Richter-Judt (foto centru)

În deschiderea evenimentului a vorbit viceconsulul german. Acesta le-a explicat elevilor cât de importantă este pentru ei diploma pe care au obținut-o. Și-a încheiat discursul mulțumindu-le pentru efortul depus. 

„Aș vrea să mulțumesc atât școlii cât și profesorilor care susțin atestatul de germană fie el DSD 1, fie el DSD 2 și în special elevilor care vor să participe și își dau interesul. Sunt absolut impresionat de ceea ce faceți voi, copii. Atunci când eram eu în școală, germana nu era materia mea preferată. Această diplomă pe care o primiți este un pas mare, important în cariera voastră, indiferent către ce domeniu vă îndreptați, dar mai ales dacă veți avea de-a face cu statul german. Felicitări și oriunde vă duce drumul vă doresc toate cele bune”, a spus Sven Kunert.

Următoarea care s-a adresat elevilor a fost coordonatoarea de disciplină, Annette Richter-Judt.

„Am văzut aici elevi care și-au dus competențele la maxim și sunt întotdeauna fericită și mulțumită să vin aici, în școală și să înmânez aceste diplome elevilor. O diplomă de DSD nu se primește cadou, ci trebuie să lucrezi pentru o putea obține și asta ați făcut. Felicitări! Nu în ultimul rând, în afară de ceea ce ați făcut voi mai este cineva căruia aș vrea să-i mulțumesc. Este conducerea școlii care susține programele de DSD 1 și DSD 2. Și înainte de a înmâna diplomele vreau să mulțumim și profesorilor voștri care s-au implicat. Aici sunt patru profesoare dedicate și care sunt la zi cu tot ceea ce se cere în programul de atestare al limbii germane. Merită toată aprecierea noastră”,  a le-a spus ea celor prezenți.

Aceasta le-a mai transmis elevilor să nu facă pauză acum, că au obținut diploma, ci să continue în munca lor.

DSD, o atestare pe viață

Diploma de limbă germană (DSD) este singurul program școlar din Republica Federală Germania pentru limba germană ca limbă străină în străinătate. Primele examene DSD au avut loc în anul 1974. Între timp, aproximativ 55 000 de elevi din 1100 de scoli DSD din întreaga lume au susținut acest examen. Acest program este îndrăgit mai cu seamă in Franța, Serbia, Ungaria, Italia.

Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” este acreditat pentru a fi centru de examinare pentru atestatul de limba germană (Deutsches Sprachdiplom). Un astfel de stat în Sibiu îl au și Colegiile Naționale „Gheorghe Lazăr”, „Octavian Goga” și cel Pedagogic „Andrei Șaguna”, dar și Colegiul Tehnic Energetic Sibiu.

Examenul DSD constă din proba scrisă – înţelegerea textului scris, înţelegearea textului audiat şi producerea de mesaje scrise  și proba orală – producerea de mesaje orale.

De asemenea, are două trepte: DSD I, pentru nivelurile A2/B1 și atestat de limba germană pentru nivelurile B2/C1, DSD II (pentru avansați și foarte avansați).

Examenul poate fi susținut doar de elevii liceului acreditat, în acest caz de elevii de la Ghibu, este gratuit și recunoscut internațional. Diploma obținută este pe viață. Dacă este promovat, DSD este un examen pe care elevii îl susțin o singură dată și sunt atestați pentru totdeauna.

Nivelul I (DSD I) testează cunoștințele de limba germană la nivelurile A2 / B1. Pot participa elevii între 14 și 16 ani, care vor să-și dovedească cunoștințele de limba germane.

Nivelul II (DSD II) testează cunoștințele de limba germană la nivelurile B2 / C1. O diplomă DSD II este dovada competențelor în limba germană necesare pentru a studia la o universitate germană. Pot participa elevii între 16-18 ani.

La Ghibu predau profesori de germană calificați DSD GOLD.

„Aceasta înseamnă că, începând din acest an școlar, elevii liceului nostru vor putea susține examenul DSD I. De ce DSD GOLD? Globales Online-Lernen DaF (Învățarea globală online a limbii germane ca limbă modernă) este conceput după principiul Blended-Learning. De aceea platforma de învățare PASCH -Lernplattform deține conținuturi de învățare, de comunicare și cooperare. În școala noastră iau parte anual aproximativ 60 de elevi la examenul DSD II. Anul acesta s-a desfășurat proba scrisă a examenului de atestare lingvistică DSDI la care au participat 26 de elevi. Este foarte important ca părinții să afle ce înseamnă DSD 1 și DSD 2 și să-și dea seama de performanțele copiilor. De asemenea, este important de menționat că pot obține aceste diplome toți elevii liceului, nu doar cei care învață la secție germană”, transmit reprezentanții școlii.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Sibianul realist

Acum 1 lună

Ce frumos! Au dat parintii bani frumosi pe meditatii ca sa obtina atestatul de limba germana! Dar catalogul electronic a mai fost atacat?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus