Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
16°C

Locuitorii din Galați au primit mesaje Ro-Alert despre „posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian”. Primar: „Acest spectacol ar trebui puțin redus”

Locuitorii din Galați au primit mesaje Ro-Alert despre „posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian”. Primar: „Acest spectacol ar trebui puțin redus”

Locuitorii municipiului Galați, dar și ai comunelor din jur au primit, noaptea trecută, la ora 23.40, un mesaj Ro-alert în care se arată posibilitatea căderii „unor obiecte din spațiul aerian".

Zeci de efective ISU si ale Inspectoratului Județean de Situații de Urgenta Galați au reluat, în această dimineață, căutarile rămășițelor dronei, într-un câmp aflat la aproximativ un kilometru distanță de un cartier aflat la ieșirea din municipiul Galați, spre Brăila. Autoritățile caută fragmente de drone despre care spun că ar exista posibilitatea să fi căzut noaptea trecută, transmite Radio România Actualități.

Cautarile s-au derulat și noaptea trecută, însă până la această oră militarii și forțele de ordine nu au găsit nimic.

Ministerul Apărării Naționale a comunicat că mesajul Ro-Alert a fost transmis întrucât a existat informația că o dronă ar fi putut cădea în zona municipiului Galați. Totuși, alerta a încetat după cautarile din timpul nopții.

„În noaptea de 29 spre 30 septembrie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina.

In urma detectării unor grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, în proximitatea graniței cu România, Ministerul Apărării Naționale a alertat forțele aflate în Serviciul Poliție Aeriană și a notificat, începând cu ora 22.38, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din Județele Tulcea și Galați.

Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galați.

Ca urmare, forțe ale ISU, Poliției și Poliției de Frontieră au fost redirecționate către zonele din proximitatea municipiului Galați unde a fost înregistrat semnalul radar respectiv. Până la acest moment, nu au fost identificate obiecte căzute din spațiul aerian pe teritoriul național. Căutările vor continua și în cursul acestei zile.

La ora 01.41, a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate.

MApN informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de aceste atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.

Vom reveni cu detalii, în funcție de evoluția situației" - a transmis MAPN printr-un comunicat de presă.

Primarul municipului Galați a criticat decizia autorităților de a transmite astfel de mesaje prin Ro-Alert. 

„Așteptăm ancheta în desfășurare să vedem dacă a fost alarmă falsă sau dacă a fost ceva. Dacă mi se permite o tușă personală, cred cu tărie, mi se par aceste alerte că nu sunt deloc binevenite, nu le înțeleg. E ca și cum ai fi în stare de război. Când indici oamenilor să se ducă în adăposturi, dacă mâine poimâine ne aflăm în situație de război, unde vor escalada numărul și nivelul alertelor? E o posibilită detectare, vorbim în permanență, bine că nu ne-am dat seama... ne-au mai traversat câteva, și din Croația, și din Ungaria și nu a mai detectat nimeni nimic. Cu tot respectul pentru armată, dar pentru sănătatea mentală a publicului, a cetățenilor din România și mai ales din această zonă, cred tot acest spectacol la care asistăm ar trebui puțin redus. Sau sacă e ceva mai mult, să ne spună și nouă, să ne pregătim. Ce aș putea eu să le spun cetățenilor? Dormiți în pace, în condițiile în care primăria, primarul și nimeni nu poate controla nivelul asta de mesaje? Nu aș putea nici o secundă să îi îndemn să nu creadă genul acesta de mesaje, dar cred că aici ar trebui reluată o discuție pentru a seta limita minimală pentru care oamenii ar trebui avertizați. De fiecare dată când se bombardează în Ucraina, așa cum e de un an și ceva, până acum toată lumea a trăit în pace în accepțiunea generală, dar nu am avut la 12 noaptea  genul ăsta de treziri din somn. Ce să fac? Să-mi fac un rucsac și să fiu pregătit de evacuare? Am primit acest mesaj Ro-Alert, l-am citit, mai mult de atât nu am avut ce face. Nu mi-am luat rucsacul, nu mi-am împachetat familia și am plecat spre munți. Înțeleg asta pentru că am un strop de minimă informație, știu cum funcționează sistemul, dar oamenii de rând nu au nici acea minimă informație pe cât am eu. Acești oameni se panichează. Nu mi se pare deloc corect să îi punem în această situație la 12 noaptea, doar pentru că un băiat care venea după ce și-a cumpărat un burger a văzut ceva pe cer. Dacă se confirmă, armata ar trebui să ia măsurile necesare pentru a nu mai pătrunde genul ăsta de obiecte pe teritoriul României. Oamenii ce să facă? Să ia praștia, cornetele? Mi se pare prea mult.", a declarat primarul municipiului Galați într-o intervenție la postul de televiziune Digi24.

Fotografia principală: Mobilizare la Galați Foto - Maria Măndiță/ RRA

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1678

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Dan

Acum 6 luni

Da da, primarul are dreptate. Populatia ar trebui inarmata cu cele mai performante tehnologii de aparare inventate vreodata de om si anume: prastia, tubul cu cornete, carbitul, arcul cu sageti, arbaleta. Doar atat de putem permite dupa ce idiotii care au fost in guvern in ultimii 33 de ani cu reminiscente comuniste, au "investit" banii pentru popor in masinile, excursiile si casele personale. Toti spera la NaTo, dar tarile acestea nu o sa-si trimita populatia lor sa ne-o salveze pe lenesa noastra. Sporuri cu toti idiotii la conducere si zic sa ii pastrati in posturi, si oamenii capabili care ar putea ajunge in posturile respective pe calitatile lor reale sa ii evitati in continuare, ca neamurile fac copii buni si capabili intre ele
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus