Duminică,
03.12.2023
Partial Noros
Acum
-1°C

VIDEO Metodă unică în România pe lotul 4 al Autostrăzii Sibiu – Pitești: E ca și cum ai săpa în nisip. Folosim beton pulverizat pentru a stabiliza tunelul

VIDEO Metodă unică în România pe lotul 4 al Autostrăzii Sibiu – Pitești: E ca și cum ai săpa în nisip. Folosim beton pulverizat pentru a stabiliza tunelul

Austriecii de la PORR au început aplicarea betonului pulverizat (n.r. torcretat) în interiorul tunelului de la Momaia pe lotul 4 al Autostrăzii A 1 Sibiu-Pitești, anunță Economedia. Tunelul de la Momaia pe Lotul Curtea de Argeș -Tigveni se construiește cu metoda de forare NATM, iar lucrările efective au început luna trecută.

Pe contul TikTok Adrian Mădălin au apăut primele imagini cu lucrările de pulverizare din interiorul tunelului Momaia.

@belaadrian #tunel #bigproject #spritzbeton#torcret ♬ sunet original - Adrian Madalin

Lotul Curtea de Argeș – Tigveni are o lungime de 10 kilometri, iar tunelul de la Momaia 1,35 km cu două galerii separate. Este primul tunel clasic (forat) care se construiește cu metoda nouă din Austria, NATM.

Managerul proiectului de tunel, Norbert Horelein, susține că e nevoie de aplicarea acestei metode din cauza terenului moale. Cimentul e pulverizat pentru a întări pereții tunelului.

„Acest tunel va avea o lungime de 1350 de metri și va fi primul tunel pe care îl vom construi în România folosind noua metodă austriacă (NATM). Este o tehnologie de ultimă generație pentru construirea și monitorizarea tunelului în întreaga lume. Vom executa tunelul cu experți locali în tuneluri și cu specialiștii noștri de la PORR care vor veni din străinătate pentru a-i pregăti pe inginerii români în execuția de tuneluri rapid și în siguranță. La final vom livra cel mai modern tunel de autostradă din România cu cele mai moderne echipamente. NATM este o tehnologie de ultimă oră în excavarea de tuneluri. Solul e moale, e ca și cum ai săpa în nisip. Apoi folosim beton torcretat pentru a stabiliza tunelul, beton pulverizat. După ce se termină forarea și realizarea profilului tunelului vom avea un al doilea strat de beton de 40-60 cm. grosime, iar acela va fi stratul final de suport pe care îl numim căptușeala”, a spus Norbert Horelein.

Betonul torcretat este rezistent la intemperii, mai elastic si rezistent decat un beton vibrat cu aceleasi grosimi.

Cel mai lung tunel al Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești este cel de la Poiana (1,7 km) pe lotul 3 (WeBuild), dar probabil cel mai greu de construit (din cauza reliefului/accesului) va fi cel de pe Lotul 2 Boița – Cornetu (Tunel Câineni 1.590 metri).

Sursa foto: Captură video

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Bula

Acum 1 lună

in tari cu apa calda se cunoaste "cea mai noua metoda" din 1919
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Preutu

Acum 1 lună

Stai jos, ai 2(doi)!
Raspunde

Ovidiu Oanta

Acum 1 lună

No unde este video? puneti o poza si ziceti ca video..halal

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus