Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-0°C

Oficial: cele peste 100 de milioane de euro pentru deșeuri au fost pierdute. CJ Sibiu mută achiziția sutelor de mii de pubele pe banii de anul viitor

Oficial: cele peste 100 de milioane de euro pentru deșeuri au fost pierdute. CJ Sibiu mută achiziția sutelor de mii de pubele pe banii de anul viitor

Conducerea Consiliului Județean Sibiu a inițiat un proiect de hotărâre prin care solicită majorității aleșilor să permită amânarea achiziției a peste 237.000 de recipiente pentru deșeuri pentru anul viitor. Cu alte cuvinte, a devenit oficial faptul că în județ nu va mai ajunge niciun cent din cele peste 100 de milioane de euro pe care CJ Sibiu s-a angajat acum mai bine de patru ani să le investească până la finele acestui an.

„Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de investiții propus spre finanțare în anul 2024 din Fondul de întreținere, înlocuire și dezvoltare, pentru proiectul «Recipiente de colectare a deșeurilor»” este numele proiectului de hotărâre inițiat de președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, pentru ședința ordinară de săptămâna viitoare. Proiect în care, folosind o narațiune funcționărească alambicată, administrația județeană admite că ratează complet modernizarea sistemului integrat de administrare a deșeurilor din fondurile europene nerambursabile alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), în cadrul căruia cheltuielile mai sunt eligibile până pe 31 decembrie 2023.

Proiectul „Recipiente de colectare a deșeurilor” reprezintă singura componentă a planului de investiții lansat în 2019, pentru care CJ Sibiu a reușit să elaboreze o documentație care să fie acceptată spre finanțare. Asta în condițiile în care pentru aceste documentații au fost cheltuiți 500.000 de euro. 

Contractul de finanțare pentru achiziția acestor recipiente, în valoare de aproximativ 18 milioane de euro, a fost semnat abia luna trecută. Câteva zile mai târziu, atribuirea contractului pentru furnizarea acestor recipiente a fost anulată de instanță, prelungind astfel licitația lansată în acest scop.

Citește mai multe detalii referitoare la această licitație aici: „Bubuială ca-n Bronx” la Consiliul Județean: instanța răstoarnă atribuirea ultimei licitații rămasă din eșecul de 107 milioane de euro

Acesta este contextul în care, într-un limbaj birocratic cât se poate de confuz, documentațiile proiectului care va fi supus votului săptămâna viitoare vorbesc despre cum cheltuielile de cofinanțare a achiziției celor 237.445 de recipiente de deșeuri trebuie mutate în bugetul de anul viitor. „Se aprobă Planul de investiții propus spre finanțare în anul 2024 din Fondul de întreținere, înlocuire și dezvoltare, pentru proiectul «Recipiente de colectare a deșeurilor», conform anexei care face parte integrantă din prezenta”, este unicul punct al proiectului de hotărâre inițiat de Cîmpean. 

Iar faptul că banii de cofinanțare vor fi alocați din bugetul de anul viitor înseamnă că întreaga achiziție va fi finalizată anul viitor, an în care banii alocați prin POIM nu mai sunt disponibili. Vor fi disponibile, în schimb, fondurile nerambursabile alocare prin Programul Dezvoltare Durabilă (aferent exercițiului bugetar 2021 – 2027), program în cadrul căruia a fost „fazată” achiziția sutelor de mii de pubele pentru sibieni.

Tot acest eșec este descris în proiectul inițiat de Daniela Cîmpean drept o evoluție firească a lucrurilor. „Obiectivul Consiliului Județean Sibiu este îmbunătățirea infrastructurii de gestionare a deșeurilor și implicit a calității mediului în județul Sibiu prin extinderea colectării separate în cadrul SMID Sibiu în vederea îndeplinirii obiectivelor legate de creșterea ponderii deșeurilor reciclate / valorificate în totalul cantității de deșeuri colectate și reducerea cantității de deșeuri depozitate. (...) Întrucât cele prezentate sunt legale, necesare și oportune, supunem spre aprobare proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de investiții propuse spre finanțare în anul 2024 din Fondul de întreținere, înlocuire și dezvoltare, pentru proiectul «Recipiente de colectare a deșeurilor»”, semnează președinta CJ Sibiu în referatul de aprobare.

Cum de au pierdut procesul?

Turnul Sfatului a documentat amănunțit evoluția proiectului de modernizare a Sistemului de management integrat al deșeurilor, în contextul în care funcționarea acestuia este întreținută din taxele de salubrizare plătite de fiecare locuitor al județului. Taxe de salubrizare care vor crește – deocamdată fără ca această creștere să fie estimată oficial – atât ca urmare a inflației, cât mai ales din cauza neîndeplinirii țintelor de reciclare a deșeurilor.

Iar investițiile de peste 100 de milioane de euro promise de ani buni de CJ Sibiu – respectiv stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor, modernizarea stației de sortare, stații de transfer noi, centre de colectare a deșeurilor cu aport voluntar – ar fi avut tocmai menirea de a ajuta comunitățile sibiene să se încadreze în țintele de reciclare. 

Singurul proiect pentru care documentațiile au mai fost acceptate spre finanțare - proiectul de achiziție a peste 237.000 de recipiente - a ajuns în fața Curții de Apel Alba Iulia după ce una din firmele participante la licitația lansată în acest scop a contestat atribuirea. Unul dintre motivele invocate și luate în considerare de către instanță a fost acela că oferta declarată necâștigătoare nu era conformă cu toate cerințele din caietul de sarcini, respectiv cu cea referitoare la faptul că recipientele trebuie să aibă locuri speciale pentru amplasarea „tag-urilor RFID” (adică a acelor cipuri care sunt citite la fiecare descărcare a pubelelor). 

Instanța a luat în considerare această critică deși – după cum avea să afle Turnul Sfatului – este total neîntemeiată. Recipientele aduse drept mostre de către ofertantul declarat inițial câștigător aveau aceste locuri amenajate în interiorul recipientelor de tip clopot, dar – din motive care pot ține de evoluția dezbaterilor – instanța de apel nu a ținut cont de explicațiile oferite de reprezentanții Consiliului Județean Sibiu. Reprezentanți care nu au prezentat instanței și fotografiile care să demonstreze existența locurilor de amplasare a cipurilor.

După cum se vede în imagini, recipientele considerate „neconforme” respectau, de fapt, solicitările caietului de sarcini, în sensul că aveau prevăzute locurile de amplasare a tag-urilor RFID

Ca urmare a anulării atribuirii și a reluării procedurilor de evaluare a ofertelor depuse, administrația județeană a prelungit procedurile de evaluare până pe 30 noiembrie 2023. Fapt care a dus la imposibilitatea furnizării și recepției celor 237.000 de recipiente în cursul acestui an.

Citește și Ce-au construit Bottesch și cu Cindrea nu poate dezvolta Cîmpean: adio, 107 milioane de euro! „Vă mulțumesc foarte mult pentru participare, multă sănătate, la revedere!”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Vivi Dragan

Acum 1 lună

Ideea este ca proiectul se face pe bani europeni intr-un alt ciclu de finantare. Ce conteaza ca-i zice Poim sau PDD? Apoi, se oare ca bubuiala ca/n Bronx nu a fost tocmai bubuiala, dula cum admite si dl. Deleanu, ca instanta a judecat dula ureche, nedreptatind Consiliul Judetenan… Haideti sa fi buni sibieni, ca nu doare!
Raspunde

Eu

Acum 1 lună

Dna-ul unde e ? Cine răspunde și plătește pentru aceste pierderi?
Raspunde

Ioan

Acum 1 lună

Cea mai slaba conducere din toate timpurile la Sibiu,ca de fapt întreaga clasa politica.RUȘINE !
Raspunde

Vlad

Acum 1 lună

A devenit un fapt obișnuit să mai aflăm despre câte o măgărie sau ciordeală făcută de PNL în Sibiu. Ei în schimb ne ignoră și trag tunuri mai departe. Abia aștept alegerile!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus