Luni,
20.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Un copil de clasa a VII-a de la Școala nr. 4 s-a înecat cu o bomboană. A fost nevoie de intervenția ambulanței

Un copil de clasa a VII-a de la Școala nr. 4 s-a înecat cu o bomboană. A fost nevoie de intervenția ambulanței

Un incident petrecut joi, 26 octombrie, la Școala Gimnazială nr. 4 din Sibiu, arată încă o dată cât de important este ca angajații școlilor să cunoască manevrele de prim ajutor. Un elev de clasa a VII-a s-a înecat cu o bomboană și a fost nevoie de intervenția ambulanței.

Părinții unor copii de la Școala Gimnazială nr. 4 din Sibiu au semnalat redacția Turnul Sfatului că un elev s-a înecat cu o bomboană în timp ce era la școală și că a fost nevoie de intervenția celor de la ambulanță.

„S-a înecat cu bomboana și a început să respire greu. Profesoara s-a uitat la el și a spus copiilor să cheme asistenta, apoi a întrebat la ce număr se sună la ambulanță. A venit asistenta și a sunat ea la ambulanță, după ce i-a făcut copilului manevra Heimlich, fără efect. Este esențial ca manevrele de prim ajutor să fie cunoscute de cât mai mulți angajați din școli și să se poată interveni. Noi ne bucurăm că de data aceasta totul s-a terminat cu bine și băiatul este acasă, dar se putea termina altfel. Este foarte important să prevenim sau să știm să acționăm, pentru că în astfel de cazuri, fiecare secundă contează”, spune părintele.

ISJ confirmă incidentul

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean confirmă incidentul și spun că cea care a acționat a fost medicul școlar. Aceștia precizează că băiatul a înghițit până la urmă bomboana, dar pentru că disconfortul era prezent, au sunat și la ambulanță. Profesoara care era de față la incident este nouă în școală și a venit din alt județ.

„Potrivit celor povestite de directorul adjunct al școlii, atunci când s-a produs incidentul de față era un cadru didactic nou în școală și în județul nostru. Totul s-a petrecut în timpul unei activități specifice Școlii Altfel, cu câteva minute înainte de pauză. Băiatul ar fi avut bomboana în gură și, când profesorul s-a întors în direcția în care era el, s-ar fi speriat și ar fi înghițit bomboana. Cadrul didactic și-a dat seama când copilul a început să respire greu și l-a întrebat ce se întâmplă, iar băiatul a spus că a înghițit o bomboană. A fost chemat medicul școlar și nu asistenta, care a venit repede la copil”, spune inspectorul Constantin Dincă, purtător de cuvânt al ISJ Sibiu.

Potrivit acestuia, băiatului i-a fost aplicată manevra Heimlich, iar copilul a anunțat că a înghițit bomboana, dar că o simte cumva în gât.

„Atunci medicul a decis să cheme ambulanța. Echipajul a venit, i-au luat copilului pulsul cu Pulsoximetru pentru a vedea cantitatea de oxigen din sânge. Avea 99% oxigen, pulsul era puțin ridicat din cauza agitației. Alături a fost și mama lui care fusese chemată și era deja la școală. Pentru că băiatul acuza, în continuare disconfort s-a decis preluarea lui și transportarea la spital”, a mai spus prof. Constantin Dincă.

Cei de la ambulanță spun că au dus copilul în stare stabilă la spital

Reprezentanții ambulanței spun că funcțiile vitale ale copilului erau normale în momentul în care au ajuns ei. „SAJ SIBIU a trimis un echipaj de tip B în Sibiu la Școala Nr. 4 unde un elev acuza lipsa de aer, probabil după ingestia unei bomboane. La sosirea echipajului, băiatul de 13 ani prezenta funcții vitale în limite normale, el fiind transportat la CPU Luther în stare stabilă”, transmit aceștia.

Vă reamintim că anul acesta Crucea Roșie Sibiu în parteneriat cu Primăria Sibiu și ISJ desfășoară proiectul „Prim ajutor în școli”, prin intermediul căruia patru angajați ai unei școli vor fi inițiați în acordarea primului ajutor. Proiectul se va desfășura în toate școlile din municipiul Sibiu. Pe viitor se are în vederea dezvoltarea acestui proiect și în școlile din județ și, de asemenea, la mai mulți angajați.

„Aceste cursuri sunt de bun augur. Chiar sunt necesare pentru oricine, mai ales pentru un cadru didactic care are la clasă atâția copii”, a mai spus Constantin Dincă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Muschetarul roman

Acum 6 luni

Cum adica profesoara nu stia nr de telefon al salvarii/ambulantei? Pe ce lume traiesc profesorii? Intr-un balon vidat sau bucla temporala? Chiar daca e nou in scoala....e de noaptea mintii.
Raspunde

Contra

Acum 6 luni

Școala 4 e tot cu bai. Și anul trecut a fost un conflict acolo când o învățătoare a lăsat o mamica pt. a-și ține locul pt. că ea s-a întors obosita din Dubai. Directoarea ar trebui sa se pensioneze că e depășită de evenimente.
Raspunde

Dan

Acum 6 luni

Dar voi daca ati fi ati sti ce sa faceti cred ca multi vorbesc asa sa nu tacem ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus