Miercuri,
19.03.2025
Partial Noros
Acum
-3°C

Șeful CCIA Sibiu a fost înregistrat promițând un post de director la Aeroport drept mită chiar în biroul șefului Poliției. Iordănescu contestă probele

Șeful CCIA Sibiu a fost înregistrat promițând un post de director la Aeroport drept mită chiar în biroul șefului Poliției. Iordănescu contestă probele

La un an de la trimiterea în judecată a lui Eugen Iordănescu, directorul Camerei de comerț Sibiu, pentru fapte de corupție produse din postura de reprezentant al județului Sibiu, dosarul nu a apucat să se judece nicio secundă pe fond. Abia în cursul zilei de vineri, Tribunalul Sibiu a respins toate cererile și excepțiile prin care Iordănescu a contestat legalitatea rechizitoriului întocmit de procurorii sibieni. Rechizitoriu în care este descris, printre altele, cum în biroul inspectorului șef al IPJ Sibiu, Eugen Iordănescu i-ar fi promis acestuia că îi ajută soția să ocupe în continuare un post de director la Aeroport, dacă, la rându-i, inspectorul șef va transfera un polițist de comună la Serviciul Rutier din Sibiu. În biroul inspectorul șef Tiberiu Ivancea, procurorii tocmai montaseră tehnică de supraveghere.

A fost nevoie de un an de zile și 18 termene pentru judecarea tuturor obiecțiilor pe care Eugen Iordănescu, directorul general al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu și alesul liberalilor sibieni în selectarea de șefi la Aeroport și Drumuri și Poduri, le-a ridicat împotriva rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Rechizitoriu prin care, în 19 mai 2023, Iordănescu a fost trimis în judecată pentru fapte asimilate celor de corupție.

În cursul zilei de vineri, 17 mai 2024, judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunaluluii Sibiu a respins toate cererile și excepțiile formulate de Eugen Iordănescu. „Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul emis în data de 16.05.2023, în dosarul de urmărire penală nr. 398/P/2021 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul Eugen Iordănescu”, se arată în minuta dată publicității de către Tribunalul Sibiu.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată în trei zile de la comunicare. Dar interesate sunt, însă, detaliile care, cu această ocazie, au ieșit la iveală din rechizitoriul întocmit de procurorii sibieni. Detalii care indică nonșalanța cu care Eugen Iordănescu, împuternicit de Consiliul Județean Sibiu să reprezinte interesele județului, încerca să-l mituiscă pe șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu chiar în biroul său.

Acest dosar în care Iordănescu a fost trimis în judecată a fost deschis după ce, inițial, pe numele directorului CCIA Sibiu a fost depusă o plângere penală pentru delapidarea a aproximativ 700.000 de euro din conturile organizației pe care o conduce și acum. Dosarul respectiv a fost disjuns din cel finalizat prin rechizitoriul depus în instanță.

Iordănescu a fost trimis în judecată pentru infracțiunile de folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii de foloase necuvenite, pentru dare de mită și folosirea de informații nedestinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Dacă nu cu vorba bună, atunci cu mita

Faptele așa cum au fost acestea descoperite de procurori au fost parțial dezvăluite, până acum, prin comunicatele emise: Eugen Iordănescu a intervenit pe lângă chestorul Tiberiu Ivancea, inspectorul șef al IPJ Sibiu, pentru transferul unui polițist din Vurpăr, față de care șeful CCIA ar fi avut anumite obligații, la Serviciul Rutier Sibiu. Dar pentru că Ivancea a manifestat „reticență” față de aceste solicitări, Iordănescu și-a etalat influența. „A reiterat această solicitare formulată în legătură cu atribuțiile de serviciu ale ofițerului de poliție, iar apoi i-a promis funcționarului public cu statut special ajutorul său pentru o pregăti profesional pe numita Iulia Ivancea, soția ofițerului de poliție, în vederea parcurgerii facile a procedurii de selecție/evaluare pentru numirea acesteia în funcția de director comercial al Aeroportului Internațional Sibiu – Regie Autonomă și apoi chiar să o favorizeze pe aceasta în cadrul acelei proceduri, soția polițistului manifestându-și la acel moment intenția de a i se prelungi mandatul în acea funcție de director comercial al acelei regii autonome, în timp ce inculpatul, dată fiind și cutuma deja consacrată în privința numirii sale în comisia de selecție, preconiza o nouă numire în cadrul acelei comisii, în care urma a avea rolul de unic decident asupra ocupării acelor posturi executive, ajutorul putând îmbrăca forma unei divulgări de date nedestinate publicității, potrivit modului de operare adoptat în cazul candidatului Radu Gabriel Bondar”, rezultă din motivarea încheierii de vineri, publicată prin intermediul ReJust.

În comisia de selecție despre care se face referire, directorul CCIA Sibiu era o prezență obișnuită și a fost numit acolo în continuare de majoritatea absolută pe care liberalii o dețin în CJ, în ciuda protestelor opoziției care invocau calitatea de colaborator al Securității care i-a fost confirmată, definitiv, lui Iordănescu.

Citește și Un colaborator al Securității a primit votul celor care conduc județul. ”Mi se pare o palmă dată celor 30 de ani de democrație”

Ceea ce nu știa Iordănescu era că – în 17 august 2021, după ce l-a sunat pe Ivancea pentru a-i solicita întâlnirea în cadrul căreia avea să-i propună mita – șeful IPJ Sibiu a mers direct la procurori. Acolo, Ivancea a formulat un denunț, arătând că și în trecut, același Iordănescu ar mai fi încercat, prin intermediari, să-l determine pe șeful IPJ Sibiu să-și încalce obligațiile de serviciu. „În urma denunţului formulat de către chestorul de poliţie, în baza mandatului de supraveghere tehnică nr. 91/2021, organele de cercetare penală au montat tehnică de înregistrare audio-video în incinta biroului denunţătorului”, se mai arată în cuprinsul încheierii. A doua zi, Iordănescu a fost înregistrat în timp ce-și etala influența pe care o are la nivelul județului Sibiu, probele astfel obținute fiind incluse în rechizitoriul contestat mai apoi de șeful CCIA Sibiu.

În afară de traficul de influență și darea de mită, Iordănescu este trimis în judecată și pentru că, din postura de președinte al comisiei de selecție a administratorilor aeroportului, a divulgat unui candidat temele, soluțiile și răspunsurile pe care să le ofere la concurs. Despre aceste demersuri ale lui Iordănescu, procurorii au aflat prin intermediul măsurilor de supraveghere sub care acesta a fost plasat în cadrul anchetei demarată pe subiectul sutelor de mii de euro despre care se spune că lipsesc din conturile CCIA Sibiu.

Radu Gabriel Bondar, persoana pe care Iordănescu ar fi favorizat-o, „de altfel, a fost și singurul candidat care a fost declarat admis în cadrul acelei proceduri inițiale, cu excepția funcționarilor publici desemnați de către autoritatea publică tutelară, respectiv de către Consiliul Județean Sibiu și de către Ministerul Finanțelor Publice”.

O paletă largă de motive invocate

Motivele invocate de Iordănescu împotriva rechizitoriului pentru a opri trimiterea sa în judecată sunt extrem de variate: de la faptul că, de fapt, dosarul penal care îl viza ar fi trebuit declinat DNA-ului, la neclaritatea acuzațiilor care i se aduc, la faptul că prim procurorul Sibiului și șeful Poliției ar putea fi vecini, la lipsa acordului pentru amplasarea tehnicii de supraveghere într-un spațiu privat sau la încălcarea principiului loialității administrării probelor. Iar acest din urmă motiv a fost cel pe care Iordănescu a bătut cel mai mult moneda, susținând că șeful IPJ Sibiu „ar fi acţionat, de facto, ca un investigator sub acoperire cu identitate reală, deşi nu a existat o autorizare a acestui procedeu probatoriu”. Toate argumentele au fost respinse de către Tribunalul Sibiu.

După cum au precizat procurorii, până la eventuala condamnare definitivă și irevocabilă, Eugen Iordănescu beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Turnul Sfatului a solicitat reacții din partea lui Eugen Iordănescu pe acest subiect, fără vreun răspuns până la publicarea acestui material.

Citește și Iordănescu a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție. De la mită, la influență pentru foloase necuvenite, pe când reprezenta interesele sibienilor

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Eu

Acum 10 luni

Scăpați odată de ciuma asta. Nu e nicio noutate la omul asta. Toți care îl cunosc îl stiu
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 10 luni

Ludovic Orban, Vela si Gheorghe Stan pot depune marturie ca mafiotul cel mare recomanda prin interpusi retelei de crima organizata din justitie cine trebuie curatat de bube, nu Iordanescu.
Raspunde

Unromân

Acum 10 luni

No sa vedeti cit este de mare caracatita in România….daca ai furat , DOAR 1(un) milion de euro si îi dai înapoi … ne facem ca UITAM
Raspunde

Immanuel Kant

Acum 10 luni

Omul Danielei Cîmpean, inca de pe vremea șmecheriilor cu parcul industrial Șelimbăr! Aveți grijă ce votați - la CJ multe lucruri merg așa ... Luati si cititi: https://politica-dezastrului.ro/articol/sibiu-baron-local-cimpean-2231
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Carmen Pop

Acum 10 luni

Este absolut interesant cu absolut de subiecte sunt rostogolite in campanie si cum sunt legate dr politic cu orice chip. Cum ramane cu impartialitatea jurnalistica, domnule ziarist? Or, mai exact, mercenar userist?
Raspunde

Aurel Metrescu

Acum 10 luni

Vorba clasică era: "Minte cum respiră.". Cred că o putem modifica în "Mită cum respiră".

Raspunde

La Piovra

Acum 10 luni

Iordănescu este omul providențial pentru PNL, protejat și susținut de Daniela Cîmpean și Adrian Bibu, în ciuda tuturor protestelor partidelor și opozanților. Bani pentru partid și pentru liderii partidului. Trafic de influență cu posturi de directori la Aeroport, Drumuri și poduri și cine știe pe unde. Iordănescu este unul dintre cei mai importanți membri ai rețelei prin care PNL și Daniela Cîmpean au pus mâna pe județ și încercau să pună și pe oraș. "Orașul nostru" cum zice Bibu. Doar un vot al sibienilor îi mai poate opri din jaf!
Raspunde

Zzz

Acum 10 luni

"la lipsa acordului pentru amplasarea tehnicii de supraveghere într-un spațiu privat" LOL, asta e apogeul, cum nu l-au intrebat pe el, saracutul, daca e de acord sa fie inregistrat.
Raspunde

Gastro intestinal

Acum 10 luni

Sa nu uitam Sibiu Regiune Gastronomica in care s au sifonaaaat 3 milioane de EURO!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus