Joi,
30.11.2023
Innorat
Acum
1°C

Dezbaterea privind parcările în Sibiu: Un antreprenor propune modelul suedez de taxare. ”Disciplină și seriozitate”

Dezbaterea privind parcările în Sibiu: Un antreprenor propune modelul suedez de taxare. ”Disciplină și seriozitate”

În contextul dezbaterii publice demarată de Primăria Sibiu pe tema parcărilor din municipiul Sibiu, antreprenorul Ioan Alin Tatu propune implementarea în orașul nostru a modelului suedez. Ideea i-a venit după o vizită recentă în țara nordică, unde chiar a primit o amendă pentru parcare. ”Cum poate rezolva Primăria din Sibiu problema locurilor de parcare din centrul orașului, rapid și simplu?”, spune Ioan Alin Tatu.

Pe scurt, ideea adusă în discuție se referă la introducerea sistemului de taxare cu discuri de parcare și vine cu noutatea de a limita timpul maxim în care o mașină poate fi lăsată pe un loc de parcare.

Șoferul achiziționează un astfel de disc și setează ora la care a parcat mașina. Timpul pentru parcarea mașinii este limitat la două ore, patru ore – sau cât decide Consiliul Local, iar inspectorii verifică periodic parcările, în cazul în care observă o depășire a timpului aplică o amendă. Spre deosebire de sistemul actual folosit în zona centrală, ideea propusă are scopul de a maximiza utilizarea locurilor de parcare existente și de a da posibilitatea mai multor oameni să aibă unde să lase temporar mașina.

Redăm mai jos propunerea completă a antreprenorul Ioan Alin Tatu:

”M-am întors de curând din Suedia, unde, împreună cu un vechi prieten stabilit acolo, am parcurs peste 2500 km, până aproape de Laponia, pentru a vizita o afumătoare de somon aflată la a cincea generație.

Despre produsele lor excepționale și notorietatea care a ajuns până la urechile regelui suedez, care i-a și vizitat, poate voi scrie într-o altă postare.

Acum doresc să abordez o problemă uzuală: parcarea autoturismelor în zona centrală.

Într-unul dintre orașele vizitate, după ce am explorat centrul și am luat masa, am descoperit la întoarcere că sub ștergătorul mașinii noastre se afla o amendă galbenă de 800 skr, adică aproximativ 68 euro (foto).

tichet parcare

Cetățeanul suedez, meticulos în respectarea regulilor (care nu sunt deloc puține), a verificat imediat ceasul și discul și a constatat că am depășit cu 4 minute timpul.

E imposibil să fi fost un polițist vigilent, pentru că în Suedia chiar și penitenciarele sunt păzite de civili special instruiți.

Mă refer la acele penitenciare unde condițiile de detenție sunt superioare celor din unele hoteluri, iar personalul penitenciar se axează mai mult pe reabilitare decât pe pedeapsă.

Repet încă odată: 4 minute întârziere și amenda se afla deja în parbriz, fără să fi văzut pe cineva care să o pună.

Disciplină și seriozitate.

Numai așa, în marile orașe, poți găsi un loc de parcare în centru.

Întors acasă de fiecare dată când încerc fără succes să găsesc un loc de parcare în centrul Sibiului, mă gândesc la eficiența sistemului suedez de parcări.

Cu puțin efort, ar putea fi implementat și la noi. Asta ne-ar permite să optimizăm utilizarea locurilor de parcare din centrul orașului.

Riveranii, angajații sau turiștii nu ar mai lăsa mașinile parcate pe străzile din zona centrală pentru zile, săptămâni sau chiar luni la rând.

Dacă cineva dorește să rezolve ceva sau să viziteze centrul, două ore ar fi suficiente pentru a păstra și mașina în apropiere.

Am cercetat subiectul și voi detalia în continuare modul în care funcționează sistemul suedez de PARCARE CU DISC.

Nu este ceva nou dar este foarte eficient atâta timp cât cineva verifică bine.

Sistemul de parcare cu disc (denumit și "P-skiva" în suedeză) este utilizat în multe alte țări europene pentru a limita durata parcării în anumite zone centrale și aglomerate.

Iată cum funcționează:

Discul de parcare:

Este un disc rotund din carton sau plastic, pe care șoferii îl așază în interiorul parbrizului. Acesta are imprimat un ceas, iar șoferul poate seta ora la care a parcat, rotind o parte mobilă a discului.

Setarea discului:

Când șoferul parchează într-o zonă unde este necesar un disc de parcare, setează discul la ora sosirii, rotunjind, de obicei, la următoarea jumătate de oră.

Limită de timp:

În zonele cu disc de parcare, există o limită pentru cât timp poți parca. De regulă de la 2 până la 4 ore.

Control:

Inspectorii verifică discurile de parcare. Dacă timpul permis este depășit, se aplică o amendă.

Achiziția discurilor:

Pot fi procurate de la benzinării, magazine auto sau primite gratuit la unele evenimente.

Plata:

Se poate face simplu, trimițând un SMS cu numărul mașinii.

Sistemul de parcare cu disc este ideal pentru zonele centrale aglomerate unde se dorește limitarea timpului de parcare.

Inspirându-ne din eficiența și disciplina sistemului suedez de parcări, putem aduce îmbunătățiri semnificative în gestionarea locurilor de parcare din centrul Sibiului, beneficiind atât localnicii, cât și turiștii”.

Citește și:

100 de lei pe lună pentru rezervarea unui loc de parcare. Primăria Sibiu a pus în consultare publică noul regulament pentru parcările din cartierele de blocuri

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

22 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tica Ocneriu

Acum 4 săptămâni

Noi sibienii am muncit o viata si am pus ban pe ban pentru sa ne trimitem copiii in Dubai la facultate! Nu ne ia noua primaria avutiile sa le dea la straini! E pamantul nostru stramosesc si nu permitem sa platim taxe, ca suntem romani in tara noastra! Ce daca avem cate 6 masini? Am muncit pentru ele! Sa darame vechiturile de cladiri sasesti din centru si sa faca parcari cu 10 etaje cum am vazut noi la Paralia si nisipurile de aur!
Raspunde

R.

Acum 4 săptămâni

Pai bine boss si tichetele alea din centru de le da un automat ce scop au? Pe alea scrie frumos cu secunde si le poti verifica. Stai putin, cum adica masini care stau cu lunile? Daca au platit de ce nu? Singurul adaos din ce a scris idividul e limita de timp, a se vedea parcarea de la Cibin.
Raspunde

Ionică

Acum 4 săptămâni

Apai la un leu ora.. fraieri sa fie sa nu lase mașina toată ziua în parcare. Oricum majoritatea mașinilor de acolo sunt ale aleșilor, ale elevilor și ale studenților. Să lași mașina în centru o zi întreagă costa mai puțin decât o cafea. Sau o treime de pachet de țigări. Ai o problema urgenta? Vrei sa te duci la spital? Mori? Ghinion, cum zicea cineva, lași mașina acasă.
Raspunde

Cryssy

Acum 3 săptămâni

1 leu ora nu e chiar asa putin. 24 lei * 30 zile ... 700 lei pe luna Nu prea iti permiti sa ti masina in centru.
Raspunde

Xxx

Acum 4 săptămâni

Cum iese cite unul afara cum tine sa se laude cu astasi sa ne dea lectii! Daca esti civilizat esti si aici si afara! Asa ca in era digitalizarii vine sa ne propuna o metoda cu...abac! Daca setez pe...2 ore cit e permis si de ex sint la stomatolog unde dureaza...3 ore ??? Platesc amenda????? Nimeni nu sta intr un loc mai mult decit are treaba etc. Ori mergi la medic...restaurant...cumparaturi etc!!! Deci ce i timpenoa asta cu discul??? Mie sistemul de parcari in Sb mi se pare f simplu...ori intri intr o parcare iei tichet si platesti cit stai ori in restul parcarilor poti plati simplu prin sms...tot cit stai! Cine poate stii ex cit sta intr un loc asa incit sa foloseasca un disc...manual cind ai aplicatii...telefoane...bariere...etc??? Da no ...a fost omul in Suedia si trebuie sa stim si noi pirlitii

Raspunde

Zic si eu

Acum 4 săptămâni

Dar daca merg din doua in doua ore la masina si actualizez ora? Pot? Da binenteles, ca pot. Auziti noi am votat edilii astia, sa mai vina si cu solutii, nu cu chestii de 2 lei. Dar parcari supraterane de ce nu se pot face, sunt case de vanzare luati si construiti fratilor ca de aia luati salariu, sa ganditi. Tot orasul asta l-ati transformat in drumuri cu sens unic de doua benzi. Faceti domnule parcari sub/supraterane si strazi cu 4 benzi( vezi calea Dumbravii, daca vrei sa mergi in Paltinis trebuie sa intri cu autocarul pe la stadion sau sa mergi la Ciresica). Faceti viaducte in intersectii, poduri peste Cibin. Va bateti joc de toata lumea din orasul asta.La cazangerie sub pod, lucreaza 2 muncitori de 6 luni, restul stau pe telefon cu berea intre picioare. Chiar nu puteti sa ii grabiti. Orasul asta este sufocat de voi pentru ca nu ganditi. Sunteti DEZASTRU !!!!! Toata lumea se intreaba oare isi mai depune DOAMNA. Eu zic sa nu!!!
Raspunde

Gurdiș

Acum 3 săptămâni

Felicitări foarteeeeeee bine punctat!!!

Raspunde

Transilvania

Acum 4 săptămâni

ptr. Tica O. Stimatá doamná, ín perioada 02.- 04. august 2024. o sá viná vreo 10.000 de sasi la Sibiu. O sá le transmit sá se apuce de dárámat (ín perioada respectivá) centrul din Hermannstadt, deoarece matale nu ai garaj pentru cele sase hárburi....
Raspunde

Un revoltat

Acum 4 săptămâni

Și riverane unde să-și lase mașinile? În plăcuță ta suedeză?
Raspunde

Sibian

Acum 4 săptămâni

Eu zic sa ramana unde au plecat. De ce se întorc? Mor de foame cu pensia de Germanica? Sa stea unde ea trimis FDGR-ul.
Raspunde

Transilvania

Acum 3 săptămâni

ptr. Sibian Ìn primul ránd ei au construit centrul orasului si au dreptul sá-si viziteze locurile natale oricánd si oricum. Asa cum cei din Románia au liberá circulatie prin Europa (inclusiv ín Germania cu 130 de parohii románo-ortodoxe !!!) asa au si ei dreptul de a veni la Hermannstadt. De fapt nu o sá te deranjeze decát trei zile, nu vin definitiv, stai cuminte si bea ceai....
Raspunde

Florin Frățilă

Acum 4 săptămâni

Astia schimba legile doar de dragul de a fi schimbate nu ca să facă ceva mai bine: cand plătești parcarea automatul îți de bilet cu ora pe cât ai platit ,daca ai depășit e periscul tau și atunci să îți de-a amenda.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un om

Acum 4 săptămâni

"SĂ ÎȚI DEA". să dea = verbul A DA "DE-A" dura, de-a hoții și vardiștii etc DE = prepoziție
Raspunde

Popa

Acum 4 săptămâni

Noua deviză a primăriei noastre: "De ce să facem simplu când se poate complicat!" O rezolvare foarte simplă, convenabilă pentru toţi şi profitabilă pentru primărie: introducerea regimului de parcare cu plata peste tot. Locatarii, posesori de autoturisme, işi fac abonament de riveran (15 lei/lună), ceilalţi plătesc taxa orară. Poate aşa vor intelege şi unii sibieni că se poate circula şi cu autobuzul, pe jos, cu bicicleta sau trotineta!
Raspunde

Barosanu

Acum 4 săptămâni

Într-o „dezbatere” se vine de obicei cu argumente de tipul „m-am documentat, am analizat, am comparat și am tras următoarele concluzii”, nu „am fost și eu în Suedia, mi-am pus în geam un disc galben, am luat o amendă și acum sunt expert în planificare urbană”. Dar, în lipsa unor puncte de vedere pertinente, presupun că pentru TS e relevantă și părerea tipului care crește păstrăvi...
Raspunde

Deni

Acum 4 săptămâni

Pai da...hai sa facem pe deștepții cu centrul. Și cine? Tot aia care stau în ce știu eu ce cartier unde își lasă masina în fata blocului/casei și nu plătesc nimic. Pai mai nene cu 2 ore...eu stau în centru...și nu pt ca am figuri și am vrut sa fiu în "buricul targului"...ci pt ca aici m-am născut...acum 34 de ani. Eu nu am posibilitatea sa bag masina în curte sau garaj...pt ca nu am loc. Și atunci ce fac? O las în parcare și plătesc parcarea...zilnic. No dacă eu nu comentez nimic ca asta e zona în care locuiesc...tu sa taci cu 2 ore ale tale în care vizitezi centrul.
Raspunde

Cinezan

Acum 3 săptămâni

Acesta nu este “model suedez”. Exista de peste 40 de ani in Franta, Luxembourg, Germania. Si este din ce in ce mai limitat. Doar locurile de parcare din zone secundare, tertiare mai beneficiaza de astfel de parcari. Celelalte sunt ca in Sibiu. Cu parcometre si pe ora.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dan

Acum 3 săptămâni

Ideea este de-a dreptul imbecilă! Ce fac locatarii din centru? Își mută mașinile din 2 în 2 ore? Ce fac cei cu domiciliul în centru (plătesc impozit) dar sunt plecați la muncă în străinătate? Primăria încasează impozit pe locuință dar nu le oferă loc de parcare decât 2 ore pe zi? În acest caz o să-și cheltuie banii de concediu în altă parte. Soluția e simplă. Toți cei cu domiciliul în centru să poată beneficia, contra unui cost decent, de un loc de parcare rezervat (indiferent unde este înmatriculată mașina) iar pentru locurile rămase libere se poate introduce un sistem de parcare cu timp limitat la 2 ore!
Raspunde

Ela Popescu

Acum 3 săptămâni

Contează unde e înmatriculată mașina. Cei care au mașina înmatriculată în orașul Sibiu plătesc și o taxa pentru acest "lux", cred ca ar trebui să se țină cont de acest aspect. Iar terenurile din oraș sunt "gestionate=distruse " de primărie, nu scrie nicăieri că sunt proprietatea privată a primăriei asta e penibil, sau altfel spus orașul este al locuitorilor nu al primăriei. Iar dacă se introduce taxarea în zonele rezidențiale atunci ar trebui să fie cu plată TOATE locurile de parcare, nu doar unele, pe alese. Asta se numește discriminare. Eu locuiesc la nr. X și să pot parca gratis la nr. Y, iar nr. Y să fie obligat să plătească parcarea, etc... e absurdistan . Iar cei care au mașini înmatriculate altundeva să facă bine sa le parcheze acolo sau sa le înmatriculeze la Sibiu. Iar dacă doresc loc de parcare în Sibiu (și au mașini din afara orașului, sau de servici de exemplu și de asemenea cei cu 2 sau mai multe mașini ) să folosească parcarile cu taxă din centru pentru parcare. De aceea nu avem locuri de parcare în oraș. Din același motiv primăria si-a permis sa distrugă toate zonele verzi, sub acoperirea problemei parcărilor. Iar taxarea ar trebui făcută invers față de propunere 15 lei/luna pentru riverani, 100 lei/luna pentru a doua mașina sau cele de servici, și mai mult pentru "musafiri".
Raspunde

Frikirikimiki

Acum 3 săptămâni

No nu-i bai mai draga, ca doara daca stai pi centru nu e musai sa ai si parcare inclusa in impozit cum aberezi pe aici. De unde ideile astea ca impozitul iti garanteaza loc de parcare, poate chiar si gratis - ar dori unii, in centrul maretului burg? In caz ca nu-ti convin conditiile de centru ai oricand optiunea sa te muti intr-un cartier civilizat unde sa dai vreo 2-3000 eur pe un loc de parcare. Hai noroc si la mai mare!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adrian BARBU

Acum 3 săptămâni

De ce credeți ca voi...ăștia din Sibiu ...sunteți vreo rasă superioară? Faceți parcări, nu trasați niște dungi albastre pe locurile deja existente, ca să.i tapați de bani pe fraieri!
Raspunde

Adrian BARBU

Acum 3 săptămâni

Iar tu...asta Antreprenor...de ce draq nu stai acolo în tarile scandinave? Ai vreun interes personal privind spatiile de parcare?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus