Guvernul României a scos la licitație un contract de servicii de consultanță pentru actualizarea documentației necesare reabilitării Palatului de Justiție din Sibiu, clădirea monument istoric din centrul Sibiului rămasă în paragină după 21 de ani de încercări eșuate.
Actualizarea indicatorilor tehnico-economici, obținerea unei noi autorizații de construire și actualizarea proiectului tehnic fac obiectul contractului cu un bugetul estimat la maxim 398.000 de euro, cu TVA inclus. În primele 6 luni, consultantul angajar ar trebui să evalueze și să actualizeze studiul de fezabilitate și să obțină aprobările necesare, într-o lună ar trebui obținută autorizația de construire, iar timp de aproximativ 4 luni trebuie să acorde asistența tehnică pe durata licitației de lucrări.
În total, contractul s-ar întinde pe durata a 13 luni, iar data licitației este stabilită pentru 27 noiembrie.
„Guvernul României a primit finanțare de la Banca Mondială pentru costul Proiectului Îmbunătățirea Serviciilor Judiciare și intenționează să utilizeze o parte din sumele acestui împrumut pentru aceste servicii de consultanță. Serviciile de consultanță (“Servicile”) include evaluarea și actualizarea Studiului de Fezabilitate inclusiv avizele/aprobările aferente, asistență acordată Beneficiarului pentru obținerea aprobării Guvernului (prin Hotărâre de Guvern) pentru indicatorii tehnico-economici actualizați, obținerea unei noi autorizații de construire, inclusiv avizele/aprobările aferente și actualizarea proiectului tehnic,” se arată în descrierea licitației.
După ședința de Guvern din octombrie în care a fost aprobat un nou împrumut din care autoritățile vor să finalizeze reabilitarea sediului Tribunalului și Judecătoriei Sibiu, Raluca Turcan, ministrul Culturii, promite că proiectul demarat în urmă cu două decenii va fi finalizat „într-un timp rezonabil”.
Negociat încă de anul trecut și semnat în iulie 2023, Acordul de împrumut între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD, bancă ce face parte din grupul Băncii Mondiale) a fost ratificat de Guvern în ședința de joi după-amiază. Din cei 100 de milioane de euro alocați rambursabil prin acest acord, România se angajează să întocmească documentațiile unu viitor „cartier al Justiției„ în capitală și să finalizeze reabilitarea și modernizarea a șapte sedii de instanțe, printre care și Palatul Justiției din Sibiu.
Ratificarea acordului de împrumut a determinat-o pe președinta PNL Sibiu, Raluca Turcan, totodată și ministru al Culturii, să anunțe că „se deblochează lucrările la Tribunalul Sibiu”. „Vreau să mulțumesc ministrului Justiției, Alina Gorghiu pentru demararea acestui proiect, o parte din banii care vor fi investiți în urma acordului cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare urmează să ajungă în Sibiu, la reabilitarea sediului Tribunalului. Lucrările de aici sunt începute în urmă cu mai mulți ani și sunt blocate din cauza birocrației, a greșelilor de proiectare și execuție și a lipsei banilor. Alocarea de fonduri va urgenta etapele rămase de desfășurat, iar actul de justiție în județul Sibiu va fi realizat într-un sediu modern, într-un timp rezonabil”, transmite Turcan, prin intermediul unui comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului.
În tot acest timp, Tribunalul și Judecătoria Sibiu funcționează într-o clădire închiriată pe str. Ocnei pentru aproximativ 80.000 de euro pe lună.
Ministerul de Justiție: Istoria reabilitării
În cadrul documentației, reprezentanții Ministerului Justiței prezintă și istoricului recent al încercărilor eșuate de reabilitare a Tribunalului Sibiu, pe care o prezentăm mai jos:
Clădirea consacrată sediului Judecătoriei Sibiu și Tribunalului Sibiu este monument istoric de importanță națională, inclus în Lista Națională a Monumentelor Istorice - înscrisă sub codul SB-II-m-A-20929.
Proiectul inițial a fost elaborat de SC Proiect Brașov S.A. în cadrul contractului nr. 38033/2002 semnat cu Tribunalul Sibiu. Studiul de fezabilitate inițial a fost aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 3315/C/2003. De asemenea, proiectantul a elaborat proiectul tehnic în baza contractului nr. 1208-A/2015 semnat cu Ministerul Justiției.
Lucrările au fost începute în anul 2011 (în baza autorizației de construire nr. 402/04.06.2010 emise de Primăria Municipiului Sibiu) în baza contractului de lucrări nr. 71/28.06.2011 încheiat între Ministerul Justiției prin Direcția de Implementare a Proiectelor Finanțate din Împrumuturi Externe (MJ-DIPFIE) și Joint-Venture: S.C. Inspet S.A. România, S.C. Coral Tulcea.
După ce în timpul lucrărilor au fost descoperite deficiențe structurale neprevăzute, proiectul a fost actualizat, împreună cu indicatorii tehnico-economici aferenți, și aprobat în 2015.
Autorizația de construire subsecventă (nr. 791/03.11.2014) a fost modificată corespunzător prin autorizația de construire nr. 277/02.06.2015.
În 2016, lucrările rămase au fost contractate de către MJ cu asocierea de firme: S.C. Inspet S.A. România, S.C. Athenaeum S.A. (contract nr. 116/22.12.2016), dar în 2018 contractul a fost reziliat (notificare de reziliere din data de 03.09.2018).
Lucrările începute în anul 2011 (în baza autorizației de construire nr. 402/04.06.2010 emise de Primăria Municipiului Sibiu) în cadrul contractului de lucrări nr. 71/28.06.2011 încheiat între Ministerul Justiției prin Direcția de Implementare a Proiectelor cu Finanțare Externă (MJ-DIPFIE) și JV: S.C. Inspet S.A. România, S.C. Coral Tulcea
După ce au fost descoperite deficiențe structurale neprevăzute în timpul lucrărilor, proiectul a fost actualizat, împreună cu indicatorii tehnico-economici aferenți, și aprobat în 2015.
Autorizația de construire ulterioară (nr. 791/03.11.2014) a fost modificată în consecință prin autorizația de construire nr. 277/02.06.2015.
În 2016, lucrările rămase au fost contractate de către MJ cu asocierea de firme: S.C. Inspet S.A. România, S.C. Athenaeum S.A. (contract nr. 116/22.12.2016), dar în 2018 contractul a fost reziliat (notificare de reziliere din data de 03.09.2018).
Lucrările executate au fost sistate fără a se lua măsuri de conservare.
Autorizația de construire pentru Judecătoria și Tribunalul Sibiu nu este valabilă în prezent (autorizație de construire expirată).
În aprilie 2021 a fost efectuată o expertiză tehnică pentru: structurile existente, lucrările executate și proiectul tehnic de către Istvan BENKE (autorizat în domeniul "consolidare structuri istorice"), informând asupra volumului și categoriilor de lucrări rămase de executat. Totuși, prin această expertiză tehnică, expertul a propus și soluțiile de intervenție asupra tâmplăriei (clasată ulterior în categoria componente artistice), depășindu-și astfel competența autorizată. Acest expert propune placarea metalică a tocurilor și panouri cu geamuri tip termopan în locul tâmplăriei originale. În acest caz, expertiza tehnică ar trebui să fie actualizată și limitată doar la componentele structurale.
Această expertiză tehnică va fi pusă la dispoziție odată cu proiectul tehnic elaborat de "Proiect Brașov".
În septembrie 2021 a fost contractat un proiectant de către beneficiarul local (Tribunalul Sibiu) pentru a actualiza Studiul de Fezabilitate existent și devizul general aferent. Din cauza întârzierii inacceptabile pentru livrarea serviciilor, beneficiarul a decis să rezilieze contractul în mai 2023.
Situația actuală în mai 2023:
Pentru contractul de proiectare menționat anterior, a fost utilizat certificatul de urbanism nr. 1891/23.09.2021 (având o valabilitate de 24 de luni). Acest certificat de urbanism este în prezent expirat.
Având în vedere situația actuală și prevederile legale aplicabile din Legea nr. 50/1991, procedura de emitere a unei noi autorizații de construire trebuie reluată de la început, cu un nou certificat de urbanism și noi autorizații, avize pe baza unei expertize tehnice actualizate.
Mai mult decât atât, clădirea și lucrările executate nu au fost puse în conservare de la momentul sistării lucrărilor (clădirea nu este în folosință și este neprotejată), această situație contribuind la necesitatea actualizării expertizei tehnice, a studiilor tehnice și a documentației tehnice de proiectare în funcție de starea actuală a clădirii odată cu noile lucrări de intervenție realizate și, de asemenea, actualizarea conform prevederilor legale în vigoare aplicabile.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: 21 ani zero Guvern consultant , Ministerul de Justiție , palatul de justitie sibiu , reabilitare tribunal sibiu , Raluca Turcan
Vizualizari: 5943
Ultimele comentarii
Acum 13 ore
Elena F.
Acum 13 ore
Marian
Acum 13 ore
Inflatie de ofiterime
Acum 13 ore
Sandokan
Acum 13 ore
Sibian