Sâmbătă,
09.12.2023
Innorat
Acum
0°C

După 21 de ani, din nou de la zero. Guvernul caută un consultant care să actualizeze documentația pentru reabilitarea Palatului Justiției

După 21 de ani, din nou de la zero. Guvernul caută un consultant care să actualizeze documentația pentru reabilitarea Palatului Justiției

Guvernul României a scos la licitație un contract de servicii de consultanță pentru actualizarea documentației necesare reabilitării Palatului de Justiție din Sibiu, clădirea monument istoric din centrul Sibiului rămasă în paragină după 21 de ani de încercări eșuate.

Actualizarea indicatorilor tehnico-economici, obținerea unei noi autorizații de construire și actualizarea proiectului tehnic fac obiectul contractului cu un bugetul estimat la maxim 398.000 de euro, cu TVA inclus. În primele 6 luni, consultantul angajar ar trebui să evalueze și să actualizeze studiul de fezabilitate și să obțină aprobările necesare, într-o lună ar trebui obținută autorizația de construire, iar timp de aproximativ 4 luni trebuie să acorde asistența tehnică pe durata licitației de lucrări.

În total, contractul s-ar întinde pe durata a 13 luni, iar data licitației este stabilită pentru 27 noiembrie. 

Citește și Parcare subterană pentru Palatul Justiției: ruina din centrul orașului se întoarce doi ani în trecut, iar Justiția va fi dată în judecată

Reabilitarea Palatului Justiției din Sibiu, licitație pentru încă un rând de acte. Va avea și o ”sală a pașilor pierduți”

„Guvernul României a primit finanțare de la Banca Mondială pentru costul Proiectului Îmbunătățirea Serviciilor Judiciare și intenționează să utilizeze o parte din sumele acestui împrumut pentru aceste servicii de consultanță. Serviciile de consultanță (“Servicile”) include evaluarea și actualizarea Studiului de Fezabilitate inclusiv avizele/aprobările aferente, asistență acordată Beneficiarului pentru obținerea aprobării Guvernului (prin Hotărâre de Guvern) pentru indicatorii tehnico-economici actualizați, obținerea unei noi autorizații de construire, inclusiv avizele/aprobările aferente și actualizarea proiectului tehnic,” se arată în descrierea licitației. 

După ședința de Guvern din octombrie în care a fost aprobat un nou împrumut din care autoritățile vor să finalizeze reabilitarea sediului Tribunalului și Judecătoriei Sibiu, Raluca Turcan, ministrul Culturii, promite că proiectul demarat în urmă cu două decenii va fi finalizat „într-un timp rezonabil”.

Citește și Raluca Turcan face promisiuni despre reabilitarea Palatului Justiției: „Un timp rezonabil”. Timpul „costă” 80.000 de euro pe lună

Negociat încă de anul trecut și semnat în iulie 2023, Acordul de împrumut între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD, bancă ce face parte din grupul Băncii Mondiale) a fost ratificat de Guvern în ședința de joi după-amiază. Din cei 100 de milioane de euro alocați rambursabil prin acest acord, România se angajează să întocmească documentațiile unu viitor „cartier al Justiției„ în capitală și să finalizeze reabilitarea și modernizarea a șapte sedii de instanțe, printre care și Palatul Justiției din Sibiu.

Ratificarea acordului de împrumut a determinat-o pe președinta PNL Sibiu, Raluca Turcan, totodată și ministru al Culturii, să anunțe că „se deblochează lucrările la Tribunalul Sibiu”. „Vreau să mulțumesc ministrului Justiției, Alina Gorghiu pentru demararea acestui proiect, o parte din banii care vor fi investiți în urma acordului cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare urmează să ajungă în Sibiu, la reabilitarea sediului Tribunalului. Lucrările de aici sunt începute în urmă cu mai mulți ani și sunt blocate din cauza birocrației, a greșelilor de proiectare și execuție și a lipsei banilor. Alocarea de fonduri va urgenta etapele rămase de desfășurat, iar actul de justiție în județul Sibiu va fi realizat într-un sediu modern, într-un timp rezonabil”, transmite Turcan, prin intermediul unui comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului.

În tot acest timp, Tribunalul și Judecătoria Sibiu funcționează într-o clădire închiriată pe str. Ocnei pentru aproximativ 80.000 de euro pe lună.

Ministerul de Justiție: Istoria reabilitării 

În cadrul documentației, reprezentanții Ministerului Justiței prezintă și istoricului recent al încercărilor eșuate de reabilitare a Tribunalului Sibiu, pe care o prezentăm mai jos:

Clădirea consacrată sediului Judecătoriei Sibiu și Tribunalului Sibiu este monument istoric de importanță națională, inclus în Lista Națională a Monumentelor Istorice - înscrisă sub codul SB-II-m-A-20929.

Proiectul inițial a fost elaborat de SC Proiect Brașov S.A. în cadrul contractului nr. 38033/2002 semnat cu Tribunalul Sibiu. Studiul de fezabilitate inițial a fost aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 3315/C/2003. De asemenea, proiectantul a elaborat proiectul tehnic în baza contractului nr. 1208-A/2015 semnat cu Ministerul Justiției.

Lucrările au fost începute în anul 2011 (în baza autorizației de construire nr. 402/04.06.2010 emise de Primăria Municipiului Sibiu) în baza contractului de lucrări nr. 71/28.06.2011 încheiat între Ministerul Justiției prin Direcția de Implementare a Proiectelor Finanțate din Împrumuturi Externe (MJ-DIPFIE) și Joint-Venture: S.C. Inspet S.A. România, S.C. Coral Tulcea.

După ce în timpul lucrărilor au fost descoperite deficiențe structurale neprevăzute, proiectul a fost actualizat, împreună cu indicatorii tehnico-economici aferenți, și aprobat în 2015. 
Autorizația de construire subsecventă (nr. 791/03.11.2014) a fost modificată corespunzător prin autorizația de construire nr. 277/02.06.2015.

În 2016, lucrările rămase au fost contractate de către MJ cu asocierea de firme: S.C. Inspet S.A. România, S.C. Athenaeum S.A. (contract nr. 116/22.12.2016), dar în 2018 contractul a fost reziliat (notificare de reziliere din data de 03.09.2018).

Lucrările începute în anul 2011 (în baza autorizației de construire nr. 402/04.06.2010 emise de Primăria Municipiului Sibiu) în cadrul contractului de lucrări nr. 71/28.06.2011 încheiat între Ministerul Justiției prin Direcția de Implementare a Proiectelor cu Finanțare Externă (MJ-DIPFIE) și JV: S.C. Inspet S.A. România, S.C. Coral Tulcea

După ce au fost descoperite deficiențe structurale neprevăzute în timpul lucrărilor, proiectul a fost actualizat, împreună cu indicatorii tehnico-economici aferenți, și aprobat în 2015. 
Autorizația de construire ulterioară (nr. 791/03.11.2014) a fost modificată în consecință prin autorizația de construire nr. 277/02.06.2015.

În 2016, lucrările rămase au fost contractate de către MJ cu asocierea de firme: S.C. Inspet S.A. România, S.C. Athenaeum S.A. (contract nr. 116/22.12.2016), dar în 2018 contractul a fost reziliat (notificare de reziliere din data de 03.09.2018).

Lucrările executate au fost sistate fără a se lua măsuri de conservare.

Autorizația de construire pentru Judecătoria și Tribunalul Sibiu nu este valabilă în prezent (autorizație de construire expirată).

În aprilie 2021 a fost efectuată o expertiză tehnică pentru: structurile existente, lucrările executate și proiectul tehnic de către Istvan BENKE (autorizat în domeniul "consolidare structuri istorice"), informând asupra volumului și categoriilor de lucrări rămase de executat. Totuși, prin această expertiză tehnică, expertul a propus și soluțiile de intervenție asupra tâmplăriei (clasată ulterior în categoria componente artistice), depășindu-și astfel competența autorizată. Acest expert propune placarea metalică a tocurilor și panouri cu geamuri tip termopan în locul tâmplăriei originale. În acest caz, expertiza tehnică ar trebui să fie actualizată și limitată doar la componentele structurale. 

Această expertiză tehnică va fi pusă la dispoziție odată cu proiectul tehnic elaborat de "Proiect Brașov".

În septembrie 2021 a fost contractat un proiectant de către beneficiarul local (Tribunalul Sibiu) pentru a actualiza Studiul de Fezabilitate existent și devizul general aferent. Din cauza întârzierii inacceptabile pentru livrarea serviciilor, beneficiarul a decis să rezilieze contractul în mai 2023.

Situația actuală în mai 2023:

Pentru contractul de proiectare menționat anterior, a fost utilizat certificatul de urbanism nr. 1891/23.09.2021 (având o valabilitate de 24 de luni). Acest certificat de urbanism este în prezent expirat.

Având în vedere situația actuală și prevederile legale aplicabile din Legea nr. 50/1991, procedura de emitere a unei noi autorizații de construire trebuie reluată de la început, cu un nou certificat de urbanism și noi autorizații, avize pe baza unei expertize tehnice actualizate.

Mai mult decât atât, clădirea și lucrările executate nu au fost puse în conservare de la momentul sistării lucrărilor (clădirea nu este în folosință și este neprotejată), această situație contribuind la necesitatea actualizării expertizei tehnice, a studiilor tehnice și a documentației tehnice de proiectare în funcție de starea actuală a clădirii odată cu noile lucrări de intervenție realizate și, de asemenea, actualizarea conform prevederilor legale în vigoare aplicabile.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

8 comentarii

Newman

Acum 4 săptămâni

Au nevoie de bani pentru alegeri.Se aplica reteta clasica:;;;;;;;;;;;; consultanta , studiu de prefezabilitate si studiu de fezabilitate.Apoi pauza 10 ani si reluate ca nu mai sunt valabile.Unde mai pui milioanele date pe chirii care sunt cu atasament de paraindarat?
Raspunde

Sibian

Acum 4 săptămâni

La cati bani au dat pana acum pe studii si chirii, era mai ieftin si mai repede sa darame cladirea si sa o refaca asa cum a fost noua
Raspunde

Troll.E.Buzu

Acum 4 săptămâni

Daca se trezeau cu un an mai devreme ar fi putut gasi un consultant francez. Se numea Alexandre Dumas...

Raspunde

Ion

Acum 3 săptămâni

Și Codruța ce zice? Ce inițiative a avut?

Raspunde

A

Acum 3 săptămâni

totusi, trotuarul din fata nu il eliberati? nu se poate transforma parcarea din fata in trotuar? cat plateste (si cine) inchirierea zonei dintre limita de proprietate si gardul de protectie?

Raspunde

Cuza

Acum 3 săptămâni

Coruptia si hotia ingroapa Romania !

Raspunde

Sibian

Acum 3 săptămâni

Incredibil ce se intampla, deci un an si ceva de acum inainte o sa fie doar consultanta, pe urma.... pauza. Intre timp cladirea probabil se va prabusi asa cum s-a intamplat si cu Mitropoliei 7, asa cum urmeaza si hanul Mielul Alb si alte cladiri istorice. Este o bataie de joc a trecutului nostru, a istoriei orasului si aici vina cea mai mare o poarta primaria. Primaria raspunde de ce se intampla in oras indiferent a cui e cladirea

Raspunde

Carcotel

Acum 3 săptămâni

Vrajeli si pregatiri electorale. Hai sa fim cinstiti si obiectivi si sa recunoastem ca toata lumea abia asteapta ca acea cladire sa se prabuseasca partial pentru ca apoi autoritatile incompetente sa aiba motiv sa o demoleze cu totul. Daca ar fi fost dorinta adevarata pentru a restaura cladirea, s-ar fi rezolvat de mult. Si da, bine zicea cineva mai sus, indiferent a cui e cladirea d.p.d.v. administrativ, primaria trebuia sa se intereseze si sa faca presiuni asupra autoritatilor "centrale" pentru a (re)(re)(re)incepe restaurarea

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus
https://fmipa.unesa.ac.id/produk/slotpulsa/
https://fmipa.unesa.ac.id/produk/togel/
https://pmnaker.singkawangkota.go.id/products/pulsa/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/pulsa/
https://inspektorat.tanatidungkab.go.id/produk/situs-toto/
https://inspektorat.tanatidungkab.go.id/produk/slot-toto/
https://inspektorat.tanatidungkab.go.id/produk/slot-pulsa/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/slotnexus/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/sbobet/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/kbtt/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/slot-kamboja/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/mposlot/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/nuri77/
slot bonus
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/togel-cambodia/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-nexus/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-mpo/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-toto/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/SLOT-BNI/
https://statik.unesa.ac.id/simbajanesa/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-slot-888/
https://dev-tkdn.bki.co.id/produk/nuri77/index.php/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/archive/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/web/
https://semnasbiologi.conference.unesa.ac.id/slotpulsa/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/slotpulsa/
https://portal.webguruawards.com/situsgemilang77/
https://siasy.uin-suska.ac.id/vendor/slotpulsa/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/nr/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/ks/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/mp/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/gm/
https://pmnaker.singkawangkota.go.id/products/toto/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/pulsa/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/thailand/
https://e-learning.poltekpel-banten.ac.id/slot-thailand/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/slot4d/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/toto/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/slot777/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/slot-deposit-dana/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/slot-toto-togel/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/gemilang77/
https://rsudhanafie.bungokab.go.id/products/pulsa5000/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-dana/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-pulsa/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-qris/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-thailand/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot77/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot777/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot88/
https://elearningfis.unimed.ac.id/situs-toto/
https://elearningfis.unimed.ac.id/toto-macau/
https://elearningfis.unimed.ac.id/pulsa/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-gacor/
https://e-learning.poltekpel-banten.ac.id/slot-thailand/
https://dishub.singkawangkota.go.id/products/gemilang77/
https://ecsfrtest.mycloudportal.net/produk/situs-togel/