Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
0°C

Fosta hală de turnătorie de la Independența va fi demolată. Iarbă, în locul construcțiilor ridicate în anii 70

Fosta hală de turnătorie de la Independența va fi demolată. Iarbă, în locul construcțiilor ridicate în anii 70

Societatea Independența a cerut acordul de mediu pentru demolarea fostei hale de turnătorie a întreprinderii și a unei anexe tehnice ridicată din beton armat. Fosta hală de curățătorie rămâne în picioare. În total, e vorba de peste 37 de mii de metri pătrați de construcții care vor fi demolate, conform ”Memoriului de prezentare pentru obținerea acordului de mediu pentru proiectul demolare parţială imobil şi reabilitare corp clădire rămas Sibiu, str. Ştefan cel Mare, nr. 152-154”.

În locul clădirilor de pe strada Ștefan cel Mare, după ce toate resturile industriale vor fi îndepărtate, nu se are deocamdată în plan construcția altor imobile. Gropile vor fi astupate, se va aduce pământ și se va planta iarbă, conform documentului.

Citește și:

Galerie foto. Cadavrul mecanicului-șef al industriei comuniste

În urma demolărilor procentul de spații verzi ajunge aici la 80,7% din suprafața inițială

Conform datelor prezentate la Agenția de Mediu se demolează ”Hala de turnătorie cu spațiile anexe care are o structură de cadre de oțel pe fundații izolate sub stâlpi și un regim de înălțime parter. Acest corp de clădire a fost construit în jurul anului 1970.  Se demolează Anexa tehnică care are o structură de cadre din beton armat pe fundații izolate sub stâlpi și un regim de înălțime P+2E, clădire separată prin rost structural. Acest corp de clădire a fost construit în jurul anului 1970.  Se păstrează Hala de curățătorie care are o structură pe stâlpi din beton armat și ferme metalice”, se arată în document.

În urma demolărilor procentul de spații verzi ajunge aici la 80,7% din suprafața inițială.

”După executarea lucrărilor de demolare se impune aducerea terenului la starea inițială, operație care include nivelarea terenului ce a fost ocupat de construcțiile demolate. Gropile create, vor fi umplute cu pământ. În cazul în care nu se vor realiza proiecte de construcție ulterioare, suprafețele neocupate de alei si construcții vor fi înierbate”, se precizează în solicitarea transmisă Agenției de Mediu..

Hala de turnătorie are o suprafață construită de 15.833,0 mp și  suprafață desfășurată de 15.833,0 mp, cu o înălțime de până la 17,85 m.

Cele două corpuri de clădire se vor demola in intervalul de timp ianuarie 2024 - decembrie 2024, urmând apoi reabiliatarea corpului de Hală curățătorie rămas.

”În cazul în care nu se vor realiza proiecte de construcție ulterioare, suprafețele neocupate de alei si construcții vor fi înierbate. - descrierea lucrărilor de refacere a amplasamentului Dupa executarea lucrarilor de demolare se impune aducerea terenului la starea iniţială, operatie care include nivelarea terenului ce a fost ocupat de construcţiile demolate. Gropile create, vor fi umplute cu pământ. În cazul în care nu se vor realiza proiecte de construcție ulterioare, suprafețele neocupate de alei si construcții vor fi înierbate”, se precizează în document.

Hala a fost dată în folosință în 1973

Istoria Independenței începe în 1858, atunci când Andrei Rieger, un forjor cu brevet autorizat, se desprinde din breasla meștreșugarilor și pune baza dezvoltării unui atelier pentru lăcătușerie și forjă. În atelierul său, Rieger execută articole tehnice și unelte simple necesare gospodariilor și pentru uz casnic, conform site-ului societății.

În 1860 face un împrumut bancar pe care îl folosește pentru utilarea atelierului, mărind producția și cifra de afaceri. Atelierul devine astfel o fabrică la care, în anul 1860,  lucrau aproximativ 30 muncitori și care realiza diferite lucrări și articole tehnice, destinate satisfacerii cerințelor meșteșugarilor și pentru uz casnic.

În anul 1912, patronul amenajează o turnătorie care a contribuit la dezvoltarea atelierelor mecanice. Începe producția de tuburi de presiune din fontă și piese de îmbinare iar numărul muncitorilor crește la aproape 200.

Între anii 1914-1918 întreprinderea este militarizată și trece la producția de război. Baza acestei treceri o constituie atelierul de turnătorie și cel de prelucrări mecanice, unde se putea executa muniție și atelaje de artilerie. În această perioadă foarte mulți muncitori au plecat pe front iar în locul lor patronul a angajat femei și copii.

În 1919, patronul Andrei Rieger moare și lasă moștenire intreprinderea fiilor săi Richard și Ernst Rieger care, în anul 1920 o transformă din fimă individuală în societate anonimă pe acțiuni, sub denumirea SA Fabrica de Mașini Andrei Rieger Sibiu.

Societatea este naționalizată în 11 iunie 1948, dată care marchează o cotitură istorică în dezvoltarea intreprinderii.

 Vechea întreprindere primește denumirea de uzina “ Independența “. În anul 1952 se înființează secția pentru fabricarea uneltelor pneumatice iar în 1956 se înființează secția pentru fabricarea lanțului cu role.

 În anul 1955 uzina se comasează cu uzina “Virola“ din vecinătate. În 1962 se construiește o nouă hală modernă, pentru Cazangeria grea și construcții metalice.

Fabricația de utilaj complex s-a dezvoltat prin construirea și darea în folosință, încă din anul 1973, a unei hale amplasate în noua zonă industrială a orașului, profilată pe fabricația de cuptoare și de tratamente termice. Tot pe noul amplasament s-a construit și dat în folosință încă de la începutul anului 1974 o noua turnătorie de fonta, oțel și materiale neferoase. Turnătoria care va fi demolată anul viitor.

Sursa foto: independentasa.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Sibian

Acum 3 săptămâni

Astia de la Independenta, ce a mai ramas din ea, nici macar nu cunosc istoria fabricii pe care au distrus-o sistematic, vreme de 30 de ani. In 1860 Rieger nu avea nicio fabrica cu 30 de angajati, nici nu era prin Sibiu. Iar Rieger nu a murit in 1919, ci un an mai devreme. Trebuia doar sa rasfoiasca cartea scosa de domnul Bottesch.

Raspunde

Rosu

Acum 2 săptămâni

Poate Andrei Riegerescu? Sau Andreas Rieger?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus