Miercuri,
01.05.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Soarta dosarului „Centrul Sibiului în Lista UNESCO”: Primăria nu a mai făcut demersuri, iar Ministerul Culturii lucrează la alte două dosare

Soarta dosarului „Centrul Sibiului în Lista UNESCO”: Primăria nu a mai făcut demersuri, iar Ministerul Culturii lucrează la alte două dosare

Includerea Centrului istoric al Sibiului în Lista UNESCO nu mai este o prioritate nici pentru autoritățile locale, nici pentru cele centrale. Primăria nu a făcut noi demersuri, iar între timp Ministerul Culturii lucrează la alte două dosare de nominalizare, aflate deja în procedură de evaluare.

O misiune de experţi UNESCO, formată din doi arheologi britanici, a inspectat anul acesta linia de fortificaţii romane care se întinde de la Drăgăşani până la Câineni, județul Vâlcea, pe vechea graniţă permanentă de est a Imperiului Roman, scrie publicația Săptămâna în Oltenia. 12 obiective au fost examinate de experţii britanici, în scopul de a identifica cele mai bine conservate situri arheologice de pe Limesul Alutan al Vâlcii, precizează sursa.

Publicația mai amintește că demersul de includere a acestora în circuitul turistic a fost iniţiat din 2020, cele 300 de situri arheologice care cuprind castre legionare şi auxiliare, fortificaţii mai mici (burgus, fortlet), o mulţime de turnuri de supraveghere şi alte bariere de fortificare liniare incluzând şi obiectivele de pe vechiul drum de legătură cu Transilvania din Vâlcea. Cel mai cunoscut castru roman din zonă rămâne Arutela, sit arheologic descoperit şi salvat la ieşirea din Căciulata. Locaţia beneficiază de un program de amenajare şi introducere în circuitul turistic, graţie eforturilor făcute de Primăria Călimăneşti şi se aşteaptă ca inaugurarea noilor amenajări din jurul castrului roman să fie făcută în 2024. Pe lângă acesta însă, intră pe listă şi castrul de la Sânbotin, comuna Dăeşti, castrul Pretorium din Racoviţa, dar şi aşezarea de la Stolniceni, Râmnicu Vâlcea.

Dosarul Sibiului: între lipsa originalității și dezinteresul local

Sibiul și-a dorit cu aproape două decenii în urmă să fie inclus în Lista patrimoniului mondial UNESCO, însă dosarul a fost amânat din două motive: pe de o parte, din cauza construcțiilor moderne din zona tampon centrului istoric care afectează partea vizuală, iar pe de altă parte din cauza lipsei originalității în argumentare.

Astfel, „Centrul istoric al Sibiului și ansamblul piețelor sale” (The Historic Center of Sibiu and its Ensemble of Squares) a fost înscris pe Lista indicativă a României pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial (LPM) UNESCO în anul 2004.

În anul următor, acesta a făcut obiectul dosarului de nominalizare pentru înscrierea în LPM cu o nouă denumire – „Centrul istoric al Sibiului” / „Sibiu, the Historic Center”. În urma unei misiuni tehnice de evaluare, Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor a emis aviz nefavorabil. Motivația era următoarea: Sibiul reprezintă un oraș istoric cu caracteristici regăsite și în alte orașe din Europa.

Într-un răspuns transmis la solicitarea Turnul Sfatului, ministrul Culturii a explicat că unul dintre criteriile utilizate pentru a susține Valoarea Universală Excepțională – și anume să fie un exemplu remarcabil de așezare umană tradițională, utilizare a terenului sau a mărfurilor, care este reprezentativă pentru una sau mai multe culturi sau pentru interacțiunea umană cu mediul, mai ales atunci când acesta a devenit vulnerabil sub impactul unor schimbări ireversibile – se consideră că nu este îndeplinit.

Așa că în anul 2007, în cadrul reuniunii Comitetului Patrimoniului Mondial s-a luat decizia cu privire la amânarea dosarului pentru a permite României „o revizuire de fond”, cu luarea în considerare a nominalizării Centrului istoric al Sibiului alături de alte situri culturale asociate prezenței sașilor pe teritoriul actual al României și deja înscrise în LPM (de exemplu: Centrul Istoric al Sighișoarei sau Sate cu Biserici Fortificate din Transilvania).

Primăria nu a mai făcut demersuri, iar Ministerul Culturii lucrează la alte dosare

Am dorit să aflăm care mai este soarta dosarului pentru obținerea statutului de zonă protejată UNESCO pentru centrul istoric al Sibiului și dacă se mai fac demersuri în acest sens sau dacă acest subiect mai face parte din agenda publică.

Într-un răspuns primit la începutul acestui an, reprezentanții Primăriei Sibiu ne-au transmis că „nu a mai făcut noi demersuri în acest sens”.

Zilele trecute am primit răspunsul de la Ministerul Culturii, care nu ne-a oferit decât datele cronologice cu privire la intențiile anterioare, fără a preciza dacă se vor mai face noi demersuri în acest sens.

Totodată, în răspunsul său, ministrul Culturii precizează că în perioada 2023-2024 Institutul Național al Patrimoniului, care e responsabil de elaborarea dosarelor de nominalizare pentru LPM UNESCO, „lucrează intens pentru două dosare de nominalizare, deja depuse și aflate în procedură de evaluare”. Este vorba despre Ansamblul Monumental Calea Eroilor realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu și Frontierele Imperiului Roman – Dacia.

„De asemenea, conform Studiului Tematic pentru Frontierele Imperiului Roman aprobat de Comitetul Patrimoniului Mondial în 2017, următoarea nominalizare, programată pentru depunerea cel mai devreme în ianuarie 2025 și aflată deja în lucru în colaborare cu Comisia Națională Limes și alte instituții muzeale, este Limesul Dunărean sectorul estic (FRE – Danube Limes Eastern Section), dosar serial transnațional care cuprinde situri arheologice romane din România, Bulgaria, Serbia și Croația.

Având în vedere că, potrivit reglementărilor revizuite ale UNESCO, un stat nu poate depune mai mult de o nominalizare pe an (bun cultural, natural sau mixt), un alt dosar de nominalizare ar putea fi depus cel mai devreme în ianuarie 2026”, ne-a mai transmis ministrul. 

Raluca Turcan a mai precizat că pentru prioritizarea altor dosare vor fi luate decizii în cursul anului viitor „în funcție de îndeplinirea criteriilor, a condițiilor de autenticitate și integritate, conform Ghidului Operațional al Convenției și în relație cu Strategia UNESCO pentru o listă a Patrimoniului Mondial reprezentativă, echilibrată și credibilă, precum și în funcție de gradul de maturitate al dosarelor respective”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

Carcotel

Acum 5 luni

Cum sa faca primaria demersuri pentru a obtine un statut mai bun? Primaria face demesuri sa mai castige ceva lucrari de "modernizare" pentru a alimenta cu bani publici (si europeni) firmele clientela. Hai sa fim seriosi, primaria sibiu si demesurile, "ha-ha".

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila

Acum 5 luni

Și ce avantaj aduce statutul ăla? E un moft, la ce ar pierde vremea?

Raspunde

Carcotel

Acum 5 luni

@Emila: citeste pe net, folosete caputul ala inteligent! :)

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila@Cârcotel

Acum 5 luni

Adică habar n-ai

Raspunde

Michael

Acum 5 luni

De ce ar întra Sibbio în UNESCO?

Raspunde

Carcotel

Acum 5 luni

Bai, publicati comentariile! Ce faceti, dati "approve" doar la ce va convine? Am de impartit ceva cu Emila aici si voi nimic...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus