Duminică,
03.12.2023
Partial Noros
Acum
-1°C

Ministrul Dezvoltării, la Sibiu: În 2025 ar trebui să se întâmple reorganizarea României, după efectuarea unui studiu de impact

Ministrul Dezvoltării, la Sibiu: În 2025 ar trebui să se întâmple reorganizarea României, după efectuarea unui studiu de impact

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, crede că după anul electoral 2024 ar trebui să se întâmple reorganizarea teritorial-administrativă a României. Ministrul a spus că acest lucru este „necesar”, având în vedere că actuala structură administrativă este în baza unei legi din 1968.

„Știm cu toții că legea care prevede organizarea actuală administrativ teritorială este din 1968. Mai mult decât atât, conform Constituției, nu a existat posibilitatea de comasare a localităților, iar 200 de localități în ultimii 25 de ani în urma referendumurilor s-au rupt de celelalte localități”, a declarat ministrul Adrian Veștea, luni, în cadrul unei conferințe de presă la Sibiu.

Acesta crede că reorganizarea teritorială și administrativă a României trebuie să fie „un proiect de țară” și să înceapă după efectuarea unui studiu de impact.

„Consider că acest proiect trebuie să fie un proiect de țară; unul pe care trebuie să și-l asume guvernul sau coaliția care se va forma. După cum știm, anul viitor vom trece prin mai multe etape legislative; avem foarte multe reforme care sunt în implementare, sunt multe jaloane care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de toate cererile de plată.

Eu rămân adeptul și le voi sugera colegilor mei permanent că acest lucru ar trebui să înceapă. În prezent, nu cred că aș putea să fac o astfel de documentare, trebuie să avem niște baze în primul rând, să avem un studiu de impact care să reglementeze toate aceste lucruri numai pentru a nu ajunge în situații critice ulterior", a adăugat el.

Întrebat când poate începe acest proces, Adrian Veștea a dat de înțeles că cel mai devreme din 2025, după cele patru alegeri care vor avea loc la anul: „După anul viitor se poate întâmpla. Eu chiar cred că este extrem de necesar și ar trebui să se întâmple”.

Hărțile regionalizării

Amintim că cel mai nou proiect de regionalizare a României a fost depus de deputatul Tudor Benga, ales în Brașov, pe listele USR, în Camera Deputaților în luna mai a acestui an. Proiectul împarte România în 12 regiuni. În această formă de reîmpărțire teritorială a țării, Sibiul ar urma să facă parte din Transilvania de Sud Vest, alături de actualele județe Alba și Hunedoara. Deputatul susține că prin această reformă își propune și introducerea unui nou prag, în privința formării comunelor și orașelor, de 5.000 de locuitori în cazul comunelor și 10.000 de locuitori în cazul orașelor.

Deputatul susține că nu e de acord ca regionalizarea României să se facă pe actuala formă a regiunilor de dezvoltare, în care Sibiul face parte din Regiunea Centru, alături de Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Alba pentru că este artificială și nu urmărește conexiunile sociale și economice dintre județe.

„Problema mea mare cu cele 8 regiuni de dezvoltare este că sunt niște creații artificiale și exclusiv birocratice, fără legătură nici cu identitățile regionale istorice și nici cu fluxurile umane și economice contemporane. Adică Vrancea la un loc cu Constanța e artificial și din pix. Ce fluxuri consistente sunt între Alba și Covasna?”, întreabă deputatul.

Mai multe despre acest proiect găsiți aici: Proiect de regionalizare depus în Camera Deputaților: Sibiul ar urma să formeze Transilvania de Sud Vest, alături de Hunedoara și Alba

Regionalizarea sau reorganizarea teritorial-administrativă a României este un proiect care se discută de pe vremea premierului Adrian Năstase. 

Argumentele pro-reorganizare au inclus eficientizarea administrației publice, reducerea birocrației și sporirea eficienței în utilizarea resurselor. Pe de altă parte, existau și critici care invocau posibilele complicații legate de redistribuirea puterii și resurselor între diferitele niveluri ale administrației publice locale și centrale.

În trecut, au existat propuneri pentru reducerea numărului de județe, comasarea unor unități administrativ-teritoriale și alte schimbări care să conducă la o structură mai simplă și mai eficientă. Totuși, astfel de propuneri întâmpinau adesea opoziție din partea unor comunități locale și lideri regionali care se temeau de pierderea autonomiei sau a resurselor.

Citește și: Hărțile regionalizării și unde apărea Sibiul în fiecare situație. Iohannis, în 2013: ”Fiecare nouă guvernare și-a propus reorganizarea administrativă și nu s-a reușit să se facă”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1464

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Newman

Acum 2 săptămâni

M-as bucura sa fie asa.Dar la cate minciuni si promisiuni au facut politicienii din 1990 pana in prezent sunt slabe sanse de implinire.Doresc sa votam politicieni care ne spun ce au facut si nu ce vor face!
Raspunde

AMN114

Acum 2 săptămâni

adică să creeze niște supra-structuri birocratice în care să fie angajați și mai mulți paraziți și incompetenți la Stat. Dacă o structură mică (un județ) nu funcționează, desigur va funcționa o structură de 3x sau 6x mai mare:)))
Raspunde

Raluca

Acum 2 săptămâni

Regiunile nu pot fi decat cele de dezvoltare folosite in programarile cu fonduri europene. Adica cele 8 in care Sibiul este in regiunea Centru cu Alba, Mures, Brasov, Harghita si Covasna. Adica 8 consilii regionale, 8 prefecturi, iar directiile de cultura, asistenta sociala, etc cate una in fiecare regiune, impartite intre vechile judete. Pentru regiunea Centru, la Alba sa fie consiliul regional- simbolic, la Brasov prefectura- legatura rapida cu Bucurestiul, la Sibiu regionala de mediu cum este si acum, la Mures cultura- de ce nu Sighisoara, la Sfantu Gheorghe directia de asistenta sociala, etc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus