Un proiect care prevede construirea a șase case de lux este propus de Nicolae Damian Burprich pentru terenul de peste 5.000 de mp, aflat la 100 de metri distanță de parcul Sub Arini. Cunoscut drept cel mai mare dezvoltator imobiliar din cartierul Arhitecților prin Damian Invest, Burprich este la a treia tentativă de a construi pe terenul de pe strada Bahluiului de la nr. 16.
Sunt puține zonele rămase în municipiu în care se mai poate construi pe o suprafață atât de mare, iar apropierea de parcul Sub Arini și parcelarea zonei arată intenția dezvoltării unui proiect cu case de lux. Împărțirea terenului în șase parcele, prevede documentația supusă de această dată consultării publice, iar pe fiecare parcelă urmează să fie construită câte o casă cu garaj. Majoritatea parcelelor au în jur de 800 de mp.
Istoria proiectelor eșuate
În anul 2018, 380 de semnături au fost strânse de locuitorii din zonă împotriva proiectului inițiat aici. Atunci, investitorul propunea ridicarea a 12 clădiri cu demisol, parter, două sau trei etaje și mansardă. Aici urmau să fie amenajate cabinete medicale, săli de fitness, spații de cazare și de loisir și 170 de locuri de parcare în demisoluri.
„Interesul nostru de a ne opune cererii respective este justificat prin faptul că, prin edificarea unei asemenea construcții, se afectează în mod direct dreptul nostru constituțional la un mediu de viață sănătos, pe de o parte, iar pe de altă parte se afectează în mod direct locuințele din vecinătate, datorită regimului de înălțime specificat în documentația depusă. Vă rugăm de asemenea să constatați că în zona în care se intenționează să se ridice imobilul în cauză pe str. Bahluiului nr. 16, sunt locuințe cu regim de înălțime cu cel mult P+1+M”, scriau semnatarii petiției la acel moment.
În urma opoziției vecinilor, investitorul a modificat proiectul, iar în 2019 a propus, pe același teren, construirea a două turnuri cu șase etaje și trei subsoluri.
194 de locuri de parcare ar fi urmat a fi amenajate în două dintre cele trei subsoluri ale turnurilor, iar ansamblul propus pentru strada Bahluiului ar urma să aibă 11.640 de mp construiți (amprenta la sol fiind de 1.285 de mp). Soluția celor două turnuri a fost propusă pentru a respecta gradul de însorire al vecinilor, susțineau la momentul respectiv investitorii. ”Practic, în loc să facem o singură clădire, am ales să facem două astfel de turnuri, astfel încât toți vecinii să aibă soare. Cu cele două turnuri rezolvăm problema însoririi tuturor”.
„Aici nu poate să construiască șase etaje, e nebunie. Ne pune la umbră veșnică, după cum s-a întâmplat și în alte părți,” a fost răspunsul vecinilor, opoziția acestora transformând proiectul în cel mai contestat la aceea vreme. Locuitorii din zonă au strâns aproape 800 de semnături împotrivă și au trimis administrației locale scrisori deschise în care reclamau ”o jignire la adresa populației.”
Astfel, ca a urmare a sutelor de sibieni care s-au manifestat în scris împotriva proiectului, Primăria Sibiu a decis să ceară redepunerea proiectului în comisia de specialitate.
Noul proiect imobiliar – 6 parcele cu locuințe individuale, cu regim redus de înălțime
Investitorii au modificat din nou proiectul și în luna noiembrie a anului 2023 au depus la Primăria Sibiu o intenția de elaborare a planului urbanistic zonal prin schimbarea funcţională din UTR lsP - lnstituţii şi servicii publice în UTR L 1 u - Locuinţe cu regim redus de înălţime, dispuse pe un parcelar de tip urban.
De această dată, pe terenul de pe strada Bahluiului se propun construcţii cu funcția de locuinţe individuale. Se propune parcelarea terenului generator de PUZ într-un număr de șase parcele şi un drum de servitute pentru deservirea a patru dintre acestea. Pe fiecare parcelă se va prevedea o singură unitate locativă Se vor asigura locurile de parcare - garaje în interiorul parcelelor.
În noua documentație se propune ca accesul principal să se facă dinspre strada Bahluiului, iar accesul la noile parcelele să se realizeze printr-un drum înfundat, cu zonă de întoarcere la capăt.
Regimul de înălţime permis în zona studiată va fi : P+1+M; S+P+1 +R; S+D+P+M; S+D+P+R. Suplimentar se permite realizarea unei mansarde sau a unui etaj retras, conform definiţiilor din glosarul PUG Sibiu, aprobat cu HCL 165/2011, se arată în documentația depusă la primărie.
foto Primăria Sibiu
„Cadrul natural actual al zonei este necontrolat. Prin amenajările propuse şi indicii urbanistici definiţi se va contura o zonă de urbanizare de locuinţe individuale, cu îmbunătăţirea relaţiei cadru natural - cadru construit,” se arată în memoriul justificativ.
„Procentul de ocupare teren este de 35%, ceea ce permite amenajarea de zone libere şi verzi, în cadrul fiecărei parcele, într-o proporţie suficientă pentru desfășurarea funcţiunii de locuit în condiţii optime şi decente”. Împrejmuirile vor fi transparente spre stradă şi opace spre celelalte trei laturi (laterale şi posterioară ). Se permite dublarea împrejmuirii cu gard viu pe toate laturile.
Sibienii sunt invitați să transmită ideile și propunerile față de acest proiect, în perioada dintre 15 noiembrie și 5 decembrie 2023, pe adresa Primăriei sibiu, strada S. Brukenthal, nr. 2, prin email la pms@sibiu.ro sau prin telefon la nr 0269-208800 int 551
Descarcă de aici Memoriul de prezentare al proiectului
Descarcă de aici REGULAMENTUL LOCAL DE URBANISM AFERENT P.U.Z.
fotoprincipală: Google Maps
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: treia incercare terenul de 5.0 , șase case pe 5.000 mp Parcul S , proiect strada Bahluiului nr 1 , case parc sub arini , proeict sibiu , proiect case lux sibiu , Burprich , imobiliare Sibiu , Damian Invest , Nicolae Damian Burprich
Vizualizari: 14552
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Elena F.
Acum 12 ore
Marian
Acum 12 ore
Inflatie de ofiterime
Acum 12 ore
Sandokan
Acum 12 ore
Sibian