Sâmbătă,
09.12.2023
Innorat
Acum
0°C

A treia încercare pentru terenul de 5.000 mp, de lângă Sub Arini. Case de lux, după ce vecinii au blocat proiectele cu 12 clădiri și turnurile cu 6 etaje

A treia încercare pentru terenul de 5.000 mp, de lângă Sub Arini. Case de lux, după ce vecinii au blocat proiectele cu 12 clădiri și turnurile cu 6 etaje

Un proiect care prevede construirea a șase case de lux este propus de Nicolae Damian Burprich pentru terenul de peste 5.000 de mp, aflat la 100 de metri distanță de parcul Sub Arini. Cunoscut drept cel mai mare dezvoltator imobiliar din cartierul Arhitecților prin Damian Invest, Burprich este la a treia tentativă de a construi pe terenul de pe strada Bahluiului de la nr. 16.

Sunt puține zonele rămase în municipiu în care se mai poate construi pe o suprafață atât de mare, iar apropierea de parcul Sub Arini și parcelarea zonei arată intenția dezvoltării unui proiect cu case de lux. Împărțirea terenului în șase parcele, prevede documentația supusă de această dată consultării publice, iar pe fiecare parcelă urmează să fie construită câte o casă cu garaj. Majoritatea parcelelor au în jur de 800 de mp. 

Istoria proiectelor eșuate

În anul 2018, 380 de semnături au fost strânse de locuitorii din zonă împotriva proiectului inițiat aici. Atunci, investitorul propunea ridicarea a 12 clădiri cu demisol, parter, două sau trei etaje și mansardă. Aici urmau să fie amenajate cabinete medicale, săli de fitness, spații de cazare și de loisir și 170 de locuri de parcare în demisoluri. 

„Interesul nostru de a ne opune cererii respective este justificat prin faptul că, prin edificarea unei asemenea construcții, se afectează în mod direct dreptul nostru constituțional la un mediu de viață sănătos, pe de o parte, iar pe de altă parte se afectează în mod direct locuințele din vecinătate, datorită regimului de înălțime specificat în documentația depusă. Vă rugăm de asemenea să constatați că în zona în care se intenționează să se ridice imobilul în cauză pe str. Bahluiului nr. 16, sunt locuințe cu regim de înălțime cu cel mult P+1+M”, scriau semnatarii petiției la acel moment.  

Citește și „12 clădiri cu 5 etaje într-o zonă de case este inimaginabil”. Aproape 400 de sibieni au sesizat Primăria privind proiectul de lângă Sub Arini

În urma opoziției vecinilor, investitorul a modificat proiectul, iar în 2019 a propus, pe același teren, construirea a două turnuri cu șase etaje și trei subsoluri. 

194 de locuri de parcare ar fi urmat a fi amenajate în două dintre cele trei subsoluri ale turnurilor, iar ansamblul propus pentru strada Bahluiului ar urma să aibă 11.640 de mp construiți (amprenta la sol fiind de 1.285 de mp). Soluția celor două turnuri a fost propusă pentru a respecta gradul de însorire al vecinilor, susțineau la momentul respectiv investitorii. ”Practic, în loc să facem o singură clădire, am ales să facem două astfel de turnuri, astfel încât toți vecinii să aibă soare. Cu cele două turnuri rezolvăm problema însoririi tuturor”. 

„Aici nu poate să construiască șase etaje, e nebunie. Ne pune la umbră veșnică, după cum s-a întâmplat și în alte părți,” a fost răspunsul vecinilor, opoziția acestora transformând proiectul în cel mai contestat la aceea vreme. Locuitorii din zonă au strâns aproape 800 de semnături împotrivă și au trimis administrației locale scrisori deschise în care reclamau ”o jignire la adresa populației.” 

Citește și Proiect al principalului dezvoltator din cartierul Arhitecților: două turnuri cu șase etaje și trei subsoluri lângă parcul Sub Arini

Citește și Scrisoare deschisă trimisă arhitectului șef, despre turnurile de lângă parc: ”o jignire la adresa populației”

Astfel, ca a urmare a sutelor de sibieni care s-au manifestat în scris împotriva proiectului, Primăria Sibiu a decis să ceară redepunerea proiectului în comisia de specialitate.

Noul proiect imobiliar – 6 parcele cu locuințe individuale, cu regim redus de înălțime

Investitorii au modificat din nou proiectul și în luna noiembrie a anului 2023 au depus la Primăria Sibiu o intenția de elaborare a planului urbanistic zonal prin schimbarea funcţională din UTR lsP - lnstituţii şi servicii publice în UTR L 1 u - Locuinţe cu regim redus de înălţime, dispuse pe un parcelar de tip urban. 

De această dată, pe terenul de pe strada Bahluiului se propun construcţii cu funcția de locuinţe individuale. Se propune parcelarea terenului generator de PUZ într-un număr de șase parcele şi un drum de servitute pentru deservirea a patru dintre acestea. Pe fiecare parcelă se va prevedea o singură unitate locativă Se vor asigura locurile de parcare - garaje în interiorul parcelelor. 

În noua documentație se propune ca accesul principal să se facă dinspre strada Bahluiului, iar accesul la noile parcelele să se realizeze printr-un drum înfundat, cu zonă de întoarcere la capăt.

Regimul de înălţime permis în zona studiată va fi : P+1+M; S+P+1 +R; S+D+P+M; S+D+P+R. Suplimentar se permite realizarea unei mansarde sau a unui etaj retras, conform definiţiilor din glosarul PUG Sibiu, aprobat cu HCL 165/2011, se arată în documentația depusă la primărie. 

foto Primăria Sibiu

„Cadrul natural actual al zonei este necontrolat. Prin amenajările propuse şi indicii urbanistici definiţi se va contura o zonă de urbanizare de locuinţe individuale, cu îmbunătăţirea relaţiei cadru natural - cadru construit,” se arată în memoriul justificativ.

„Procentul de ocupare teren este de 35%,  ceea ce permite amenajarea de zone libere şi verzi, în cadrul fiecărei parcele, într-o proporţie suficientă pentru desfășurarea funcţiunii de locuit în condiţii optime şi decente”. Împrejmuirile vor fi transparente spre stradă şi opace spre celelalte trei laturi (laterale şi posterioară ). Se permite dublarea împrejmuirii cu gard viu pe toate laturile.

Sibienii sunt invitați să transmită ideile și propunerile față de acest proiect, în perioada dintre 15 noiembrie și 5 decembrie 2023, pe adresa Primăriei sibiu, strada S. Brukenthal, nr. 2, prin email la pms@sibiu.ro sau prin telefon la nr 0269-208800 int 551

Descarcă de aici Memoriul de prezentare al proiectului 

Descarcă de aici REGULAMENTUL LOCAL DE URBANISM AFERENT P.U.Z. 

 fotoprincipală: Google Maps

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

12 comentarii

Sdgf

Acum 3 săptămâni

cea mult mai normal pentru acea zona desi aleea de acces nu are pe nici o parte trotuare dar probabil ca il va lasa sa faca asa fiind privata probabil aleea respectiva (si asa ar trebui sa si ramana nu sa o preia primaria sa ii puna lumini si utilitati si altele pe care tot noi sa le platim...
Raspunde

Viorel

Acum 2 săptămâni

Potrivit normativelor în vigoare drumul de servitute mai mic de 100m (cum este cazul aici) trebuie să aibă două benzi de circulație a câte 2,75m plus cel puțin un trotuar de 1,5m...în total 7 m.
Raspunde

Dfgh

Acum 3 săptămâni

memoriul de prezentare este pe alocuri copy-paste la unele mai vechi... Ii reamintesc arhitectului pe aceasta cale ca este interzisa folosirea becurilor Fluorescente (contin mercur si nu mai sunt nici vandute macar in magazine) iar cele cu filament sunt depasite si de asemenea nu mai sunt comercializate. Poate a auzit si acest arhitect de BECURI cu LED si in plus la acea alee de acces ar trebui facut si cel putin un trotuar si sa specifice ca va fi PRIVATA ca nu vrem ca noi sa platim utilitatile, asfaltarea si iluminarea ei din banii Primariei (adica tot ai nostri).
Raspunde

Dan

Acum 3 săptămâni

Desigur. La istoricul firmei de a construi in Cartierul Arhitectilor (urmad doar profitul, cladiri inghesuite, fara sparii verzi generoase si locuri de joaca, gradinite, scoli,) sigur aici peoiectul va fi unul care respecta demnitatea umana si nu interesul lui de a se imbogati. Acestui om, indiferent de ce firma ar avea, ar trebui sa ii fie interzis sa construiasca oriunde, mai ales cu istoricul "Cartierul Arhitectilor". 800m patrati 1 casa ?! Aia vor avea versiunea de mostra de spatiu verde, strada ingusta de acces, lipsa locuri de parcare pentru invitati.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cerasela-Hortensia Dariciuc

Acum 3 săptămâni

Orice progres si evolutie a orasului pot fi blocate de catre vecinii octogenari si de catre hipsterii care protejeaza viata amoroasa a calutilor de mare din zona viitoarelor constructii. Trist oras, plin de hispteri sinistri!
Raspunde

Hipster trigenar

Acum 3 săptămâni

Du-te draga in ghetoul vostru de arhitecți și stai acolo și miroase besinile de la un bloc întreg. Dar stai, că pe voi ne va afectează! Voi vă vindeți rahatul după câte va retrageți pe străzi neaglomerate dragă! Că va pute prea rău înghesuială. Dezvoltării lu' peste! O să blocăm mizeria asta cat va fii nevoie!
Raspunde

John doe

Acum 3 săptămâni

cica Burprich... a luat numele sotiei ca sa para mai "sas"? :DDDD
Raspunde

Mandalorian

Acum 3 săptămâni

De lux....strada acces infundata fara trotuare si zona de intors de-a dreptul hilara. Daca si asta e lux....
Raspunde

Kiki Riki

Acum 3 săptămâni

De lux e diar zona si vor fi banii ceruti pe acele case. In rest probabil doar porcarii de facut bani pt milionarul "sas" Damian. Oare cate masini incao deodata pe "strada" aia? Se pot face parcarile in stilul Keul?
Raspunde

Viorel

Acum 2 săptămâni

Strada de acces este drum de servitute, iar potrivit normativelor în vigoare trebuie să aibă două benzi de circulație a câte 2,75m lățime, plus un trotuar de 1,5m lățime...în total 7m...
Raspunde

Arhitect, Maria ta!

Acum 3 săptămâni

Încă o porcarie (dar facatoare de bani) marca arhitecților. Nu înțeleg cum de mai este lăsat acest șarlatan sa se ocupe de constructii! Hai ISC, la treaba!!!!
Raspunde

Charles

Acum 2 săptămâni

Lol. Majoritatea nu inteleg ca pana la urma este singurul dezvoltator care a facut publicproiectul inainte sa obitna autorizatia si cine o sa vrea sa se limiteze la o casa pe 800mp si drum privat de 7m sa se multumeasca cu atat. Dar aparent va faceti voi griji pentru altii care ar putea locui acolo :)) Mai bine sa vina altii cu proiecte pe ascuns si autorizatii ad-hoc si sa toarne blocuri ca pe dumbravii, fara parcari si lipide de alte cladiri.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus
https://fmipa.unesa.ac.id/produk/slotpulsa/
https://fmipa.unesa.ac.id/produk/togel/
https://pmnaker.singkawangkota.go.id/products/pulsa/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/pulsa/
https://inspektorat.tanatidungkab.go.id/produk/situs-toto/
https://inspektorat.tanatidungkab.go.id/produk/slot-toto/
https://inspektorat.tanatidungkab.go.id/produk/slot-pulsa/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/slotnexus/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/sbobet/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/kbtt/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/slot-kamboja/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/mposlot/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/nuri77/
slot bonus
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/togel-cambodia/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-nexus/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-mpo/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-toto/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/SLOT-BNI/
https://statik.unesa.ac.id/simbajanesa/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/situs-slot-888/
https://dev-tkdn.bki.co.id/produk/nuri77/index.php/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/archive/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/web/
https://semnasbiologi.conference.unesa.ac.id/slotpulsa/
https://sigaul.butonkab.go.id/produk/slotpulsa/
https://portal.webguruawards.com/situsgemilang77/
https://siasy.uin-suska.ac.id/vendor/slotpulsa/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/nr/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/ks/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/mp/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/gm/
https://pmnaker.singkawangkota.go.id/products/toto/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/pulsa/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/thailand/
https://e-learning.poltekpel-banten.ac.id/slot-thailand/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/slot4d/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/toto/
https://ponorogo.imigrasi.go.id/products/slot777/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/slot-deposit-dana/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/slot-toto-togel/
https://pmb.pasca.iaisyarifuddin.ac.id/products/gemilang77/
https://rsudhanafie.bungokab.go.id/products/pulsa5000/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-dana/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-pulsa/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-qris/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-thailand/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot77/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot777/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot88/
https://elearningfis.unimed.ac.id/situs-toto/
https://elearningfis.unimed.ac.id/toto-macau/
https://elearningfis.unimed.ac.id/pulsa/
https://elearningfis.unimed.ac.id/slot-gacor/
https://e-learning.poltekpel-banten.ac.id/slot-thailand/
https://dishub.singkawangkota.go.id/products/gemilang77/
https://ecsfrtest.mycloudportal.net/produk/situs-togel/