Miercuri,
29.11.2023
Innorat
Acum
2°C

Competiție de la distanță între târgurile de Crăciun din Sibiu și Craiova. Roata lor e mai mare, dar recuperăm la înălțimea bradului

Competiție de la distanță între târgurile de Crăciun din Sibiu și Craiova. Roata lor e mai mare, dar recuperăm la înălțimea bradului

Municipiul Craiova a deschis vineri, oficial, târgul de Crăciun cu o jumătate de oră mai devreme decât municipalitatea din Sibiu. Comparația începută anul trecut între cele două evenimente continuă și în acest an, iar în campaniile de promovare se folosește fiecare detaliu.

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu a anunțat înaintea deschiderii oficiale că târgul de acolo va avea ”cea mai mare roată care poate fi văzută anul acesta în România”, referindu-se la roata panoramică din zona centrală a orașului.

Afirmația este corectă, însă în continuare promovarea evenimentului lasă afirmații ce pot fi interpretate. ”Prima roată hi-tech din România va fi inaugurată la Târgul de Crăciun de la Craiova”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de o agenție de PR.

Sibienii se lăudau cu prima roată de acest gen încă din 2019.

”Este pentru prima dată când aducem așa ceva la Sibiu, este nouă, doar ce a ieșit de pe ușa fabricii din Italia”, spunea Andrei Drăgan, organizatorul Târgului de Crăciun de la Sibiu.

Roata din Sibiu are 22 de metri înălțime, 16 gondole cu 64 de locuri. O tură completă durează aproximativ un minut, iar o sesiune aproximativ 7 minute.

În comparație, roata din Craiova are 40 de metri înălțime, 200 de mii de leduri, o capacitate d 140 de persoane și vine direct din Olanda, supă cum a precizat primarul Lia Olguța Vasilescu.

În compensație, sibienii se pot mândri cu un brad mai înalt, însă atât cel de aici, cât și cel din Craiova sunt artificiali.

Înalt de 24 de metri, bradul de la Târgul de Crăciun din Sibiu, care tronează în mijlocul Pieţei Mari, este împodobit cu sute de globuri, ghirlande luminoase şi mii de beculeţe colorate.

Bradul din Craiova are o înălțime de 20 de metri, însă presa locală a scris că este o variantă ”copiată” din Lituania.

Modelul ales de autoritățile din Craiova seamănă cu cel montat în piața centrală a Târgului de Crăciun din Vilnius, Lituania, în 2015.

Municipalitatea a recunosc că știau că acest tip de brad a mai fost în alte orașe din Europa. „Firma de iluminat stradal ne-a arătat mai multe variante pentru ornamentele de brad din acest an și am preferat una care a fost în mai multe capitale până acum, dar care să se preteze conceptului nostru de anul acesta. Nu este vorba de un brad nou, tocmai pentru a face economii, ci de structura bradului de anul trecut, la care vom schimba doar anumite elemente”, a transmis Marina Andronache, purtătorul de cuvânt al primăriei pentru Gazeta de Sud.

Citește și:

S-a deschis Târgul de Crăciun din Sibiu. Vizitatorii au de ales între Moș Crăciun, Albă ca Zăpada și DJ Vasile

Reducere CFR pentru târgurile de Crăciun din Sibiu și Craiova

Competiția dintre cele două orașe este evidențiată și de CFR Călători, care oferă discount-uri între 10 și 25 de procente pentru cei care vor să ajungă în cele două orașe pe perioada în care vor fi deschise târgurile de Crăciun.

”Din 17 noiembrie sunteți invitați în lumea magică a târgurilor de Crăciun! Primele târguri care își vor deschide porțile și își vor aprinde luminițele în acest an vor fi cele din: Craiova – cel de-al treilea cel mai frumos târg de Crăciun din Europa în 2022, care promite multe surprize pentru toate vârstele și Sibiu – cotat printre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa, devenit o tradiție și un eveniment de neratat, care se anunță a fi impresionant”, anunță CFR Călători.

Astfel, pentru biletul dus-întors, la cumpărarea cu minim o zi înainte de efectuarea călătoriei, reducerea este de 10%. Procentul crește în funcție de grupul care circulă cu trenurile CFR. Pentru un grup de 20 – 40 persoane, reducerea este de 15%, pentru grup 41 – 80 persoane, reducerea este de 20%, iar pentru grup mai mare de 80 persoane, reducerea este de 25%, anunță compania de transport.

Craiova l-a luat și pe ”Charlie Chaplin” din Sibiu

Artistul stradal Toni Varuti poate fi văzut într-una din fotografiile cu Târgul de Crăciun postate pe pagina de Facebook a primarului Craiovei.

El a primit interzis de administrația din Sibiu în zona centrală a orașului și i-a fost mutată locația pe Bulevardul Mihai Viteazu activitatea pe care înainte o desfășura pe Nicolae Bălcescu.

Mimul care „timp de 15 ani a creat o relație frumoasă între el și copiii din Sibiu”, spunea atunci că decizia administrației de a-i muta activitatea este inexplicabilă și că se încearcă descurajarea activității unui artist stradal.

De cealaltă parte, primăria Sibiu spune că încearcă de mai mulți ani să direcționeze evenimente și către zona cartierelor sibiene și că astfel de activități, precum cea practicată de mim, se transformă „într-un mod de a apela la mila publicului, o acțiune care reprezintă contravenție, fiind deranjantă pentru public”.

Toni Varuti face artă stradală de peste 25 de ani, iar Sibiul este primul oraș din România în care a reușit să le ofere oamenilor spectacole prin transformarea sa într-o statuie vie.

 

Actorul Toni Varuti la Târgul de Crăciun Craiova...

... și în centrul Sibiului

Ce oferă cele două târguri

Târgul de Crăciun 2023 de la Sibiu va fi deschis în perioada 17 noiembrie 2023 – 02 ianuarie 2024 și va avea loc, ca de obicei, în Piața Mare și, în premieră, într-un spațiu nou – curtea Palatului Brukenthal.

Ediția din acest an, care are ca temă iubirea, aduce o serie de momente speciale și se anunță a fi una magică.

Sunt aici roata panoramică, îmbrăcată cu mii de lumini, de unde se poate admira Piața Mare și Târgul de Crăciun de la înălțime, spectaculoasele proiecții care vor transforma fiecare clădire din piață într-o operă de artă în mișcare, căsuțele care oferă de la suveniruri artizanale, la delicii culinare, plasa de lumini care acoperă Piața Mare, bradul de Crăciun, caruselul pentru copii, trenulețul turistic.

Târgul de Crăciun 2023 de la Craiova va fi deschis în perioada 17 noiembrie 2023 – 02 ianuarie 2024 și va avea loc în patru piețe ale orașului – Mihai Viteazul, Frații Buzești, Doljeana și Shakespeare.

Tema ediției din acest an va fi „Crăiasa Zăpezii”, iar Piața Mihai Viteazul va deveni Regatul Zăpezii prin decorul special – castelul de vis, căsuțele în culorile zăpezii, lumina rece, bolta cu nori și păsări, oglinda imensă și cioburile, bradul, dar și patinoarul – regat peste care domnește Crăiasa Zăpezii.

Moș Crăciun va veni în Piața Buzești, unde va fi o explozie de lumină caldă și ornamente speciale, iar în Piața Shakespeare, în fața Teatrului Naţional “Marin Sorescu”, se găsește cea mai mare roată din România.

Aproape 2 milioane de luminițe, decorațiuni, bradul de peste 20 m, Crăiasa Zăpezii, Moș Crăciun, figurine uriașe, artiști stradali, căsuțe pictate și sculptate original, cu personaje din basme, unde se pot gusta preparate tradiționale și produse artizanale, vor crea o atmosferă specială la Craiova, anunță organizatorii.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Asa ceva...

Acum 1 săptămână

Craiovenii nu îl au pe DJ Vasile in incinta unui muzeu baroc și nici pe șobolanul care se plimba pe centru zilele trecute...Nu știu cum stau cu volumul muzicii la concerte dar în Sibiu sonorul e perfect pana la marginea orașului. Spre binele craiovenilor sper ca ei mai au o persoana responsabila prin primărie, pe acolo...
Raspunde

Bambolero

Acum 1 săptămână

Olguța are șobolani mai mari
Raspunde

Da ff vb sc

Acum 1 săptămână

Extraordinar! Nemaipomenit! Mirobolant! (***), ce zice? Cu kitschosenia aia de ren din curtea m. Brukenthal, i -am luat pe Craioveni!! In premiera... pentru prima data...

Raspunde

Unsibian

Acum 1 săptămână

In loc să învățăm să ne bucurăm de ceea ce avem, domnul Bratu vine cu astfel de articole comparative de băgat bățul prin gard, la fel cum face și la articolele BV vs Sibiu oraș și aeroport.
Raspunde

Unul

Acum 1 săptămână

Talciocul "de Crăciun" din Sibiu o să câștige detașat la nominalizările "kitsch", "tradițional-local din Metro" și "fake după un original chinezesc". De asemenea primăria Sibiu o să câștige și premiul special pentru întreaga activitate "Antiromânii de ieri și de azi" pentru despodobirea înainte de Sf. Ioan la secțiunea "Batjocorirea sărbătorilor de iarnă ale majorității locuitorilor urbei".
Raspunde

Altul

Acum 1 săptămână

Viva Las Vegas! Dar gladiola zisă brad de la Sibiu e mai mare decât cea din Craiova, da?!?! Competiție bolșevică la distrus tradiții și creat "tradiții noi", în lumina milioanelor de leduri!
Raspunde

Unul

Acum 1 săptămână

https://youtu.be/kkPS5j-j9OY?si=LYrQ2eerDQt7Ps4r
Raspunde

Adrian

Acum 1 săptămână

Ce competiție prosteasca între Sibiu și Craiova,fiecare târg este frumos în felul lui, opriți-vă cu treaba asta, deși sunt din Sibiu cred ca și cel de la Craiova este frumos.
Raspunde

Ciprian

Acum 1 săptămână

Chiar așa: De ce vreți să căutați "rivalitate" unde nu e cazul??! De parcă cine vrea nu poate să treacă prin ambele târguri sau prin mai multe
Raspunde

Reader

Acum 1 săptămână

Ca unul care se află undeva intre cele două orașe mai mari, adică din Râmnicu Vâlcea, pot sa spun că mi se pare că articolul asta este o mare tâmpenie. Ce urmărește ? Să se injure sibienii și craiovenii? A fost o competiție între cele două orașe, de genul care are ... roata mai mare? Sau ar trebui sa fie o astfel de competiție între orașe în România? Numai pe competiții de 2 lei nu mai aruncaseră primăriile banii publici. Dacă vreți să lansați o competiție între orașe, lansati-o pe lucruri de genul: cine are cele mai bune condiții în scoli, cine are cele mai bune spitale, cine are cele mai multe spații verzi raportat la suprafață, cine are cel mai bun sistem public de transport, cele mai bune și mai curate străzi etc. Nu pe idioțenii de genul cine aruncă cei mai mulți bani pe luminițele de Crăciun.
Raspunde

Asinus

Acum 1 săptămână

...si locurile de munca ar conta in clasament...
Raspunde

Sibian

Acum 1 săptămână

Targul de la Sibiu are farmecul lui iar cel din muzeul Brukenthal e nemaipomenit. Palatul acela a prins viata. Lumea merge se bucura, batrani si copii se simt bine si asta cred ca conteaza cel mai mult la un asemeena targ. Sau care este rolul targului? Iara se gasesc unii care sunt comentatori de serviciu
Raspunde

Muzeu

Acum 1 săptămână

Muzeul are rolul de a conserva anumite valori culturale și nu rol de entertaiment. Trist dacă atâta ii duce mintea pe politrucii care îl conduc pentru a mai scoate 30 de arginti. Comuniștii făceau adunări și ședințe în lăcașurile culturale sau biserici fără nicio tresărire vizavi de valoarea lor....Reluam mentalitatea?
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 săptămână

pe nimeni din Sibiu nu intereseaza Craiova, nimeni din Sibiu nu merge acolo, decat la rude sau in explorare de locuri exotice daca ei vor sa fie in competitie cu noi, treaba lor. Dar sunt in realitate in competitie cu locuri gen Pitesti
Raspunde

Beg

Acum 1 săptămână

De fapt e competiția între PSD și PNL, 2 regiuni din lumi diferite nu au cum să fie în competiție, oltenia rămâne cu hoții și șmenarii cei mai mulți pe metru pătrat iar Transilvania trage ponoasele calmității tradiționale. Mai pe șleau e gruparea de la ot vs gruparea de la cj, eternul derbi unde pierd doar cetățenii României călărită de mafia roșie cu rădăcini bine ancorate în Oltenia lu' lărguța de la PRM.
Raspunde

Mishu

Acum 1 săptămână

Hapsâneala de 2 lei intre 2 orase grabite sa isi jupoaie cetățenii sau turiștii.Mancare plimbata prin târguri de zile întregi în așteptarea fraierilor.Vin fiert făcut din rebuturile dubioaselor crame apărute cu miile în toata tara.Pofta mare si sarbatori fercite grăbitilor și pofticiosilor.
Raspunde

JFK

Acum 1 săptămână

Daca puricii ar străluciți noaptea că licuricii,Craiova ar lumina că Las Vegasul!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus