Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-1°C

Presiune pentru reorganizarea teritorială: desființarea localităților care ”păstrează un aparat birocratic stufos”. Sibiul ar pierde 3 orașe și 13 comune

Presiune pentru reorganizarea teritorială: desființarea localităților care ”păstrează un aparat birocratic stufos”. Sibiul ar pierde 3 orașe și 13 comune

Președintele Asociației pentru Studii și Prognoze Sociale, Constantin Boștină, a declarat la o dezbatere dedicată reformei teritorial-administrative că 28% din totalul localităților din România, adică aproape 900 de localități, au mai puțin de 2.000 de locuitori rezidenți, potrivit Radio România Actualități.

”Avem în personalul funcționăresc administrativ 315.000 de persoane. Numai salariile care sunt într-o creștere fără bun-simț la personalul funcționăresc față de ce se întâmplă cu celelalte salarii în țară, cât costă și cât grevează bugetul României”, a avertizat Boștină.

Citește și 

Hărțile regionalizării și unde apărea Sibiul în fiecare situație. Iohannis, în 2013: ”Fiecare nouă guvernare și-a propus reorganizarea administrativă și nu s-a reușit să se facă”

Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES) și Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în parteneriat cu revista Economistul, au organizat conferința cu tema „Reorganizarea administrativ-teritorială a României.

Bogdan Vișan, secretar general adjunct în cadrul Camerei de Comerț, a anunțat că organizația cere o reformă teritorială radicală.

”Raportat la actualele realități, Camera de Comerț și Industrie a României a reiterat decidenților necesitatea urgentă de reorganizarea administrativă a României prin reducerea numărului de județe de la 42 la 15, redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5.000 de locuitori, precum și redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori”, a spus acesta, potrivit Radio România.

Citește și: 

Propunere: Desființarea consiliilor județene, regionalizare, descentralizare, zone metropolitane

Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, Marian Țolea, a anunțat că, cel mai probabil din anul 2025 va fi demarat proiectul de reorganizare administrativ-teritorială a țării prin dezbateri pe această temă cu toate entitățile relevante.

Un număr de 651 de comunele din România (23% din primăriile rurale) nu au avut în anul 2022 venituri proprii nici măcar pentru a plăti salariile. Vasluiul a excelat la acest capitol, cu 57 (peste 70% din totalul de 81 de comune din județ), aflate în această situație, arată o analiză Curs de Guvernare.

De asemenea, bugetele a 412 comune (15% din primăriile rurale) din România au consemnat venituri proprii mai mici decât subvențiile primite de la bugetul central, conform calculelor realizate de CursdeGuvernare.ro, pe baza datelor deținute de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Teritoriale (MLPAT).

Citește și:

Analiză Se reiau discuțiile despre regionalizare după alegerile de anul viitor. Brașov și Alba au șanse mai mari pentru a deveni capitale decât Sibiul

Copșa, Ocna și Miercurea nu ar mai trebui să fie orașe

Copșa Mică, Ocna Sibiului și Miercurea Sibiului ar trebui să-și piardă statutul de oraș, dacă s-ar aplica ”la sânge” prevederile LEGII nr.351 din 6 iulie 2001, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național care creionează felul în care ar trebui să arate localitățile României în funcție de anumite criterii.

În cazul orașelor, un prim criteriu se referă la populație, iar cerința minimă este de 5.000 de locuitori.

Conform recensământului încheiat anul trecut Copșa Mică, Ocna Sibiului și Miercurea nu mai întrunesc această condiție. Ocna ar mai avea 3.434 de locuitori, Copșa Mică – 4.570, iar Miercurea – 3.691.

Pe lângă această condiție, mai sunt și altele: 75% din populație să fie ocupată în activități neagricole, 70% din locuințe să fie dotate cu instalații de alimentare cu apă, iar 55% să dețină un WC în locuință, să existe cel puțin un număr de 7 paturi în spitale la 1.000 de locuitori și 1,8 medici, să existe săli de spectacol, teatre, biblioteci, să existe minim 50 de locuri în hoteluri și multe altele.

Aceste schimbări ar aduce un număr mai mic de consilieri locali și reducerea salariilor angajaților din Primărie, a taxelor și impozitelor locale.

Orașe și comune din județ cu peste 5.000 de locuitori (Recensământ 2021)

Șelimbăr – 17.492 locuitori

Avrig – 12.534 locuitori

Agnita – 7.564 locuitori

Tălmaciu – 6.711 locuitori

Dumbrăveni – 6.238 locuitori

Roșia – 6.074 locuitori

Săliște – 5.710 locuitori

Copșa Mică – 4.570 locuitori

Miercurea Sibiului – 3.691 locuitori

Ocna Sibiului – 3.434 locuitori

(în listă nu apar municipiile Sibiu și Mediaș)

În cazul comunelor, condiția minimă este ca acestea să aibă peste 1.500 de locuitori. În cazul Sibiului sunt 13 localități care nu întrunesc această condiție. În situație fără scăpare din acest punct de vedere sunt Rîu Sadului (514 locuitori), Ludoș (584 locuitori), Bruiu (671 locuitori), Mihăileni (973 locuitori), Marpod (982), Cârța (1.042), Apoldu de Jos (1.184) și Cârțișoara (1.260). Merghindeal e la 2 locuitori de acest prag. Conform datelor provizorii ale recensământului din 2021, localitatea are 1.502 locuitori.

Citește și:

Proiect de regionalizare depus în Camera Deputaților: Sibiul ar urma să formeze Transilvania de Sud Vest, alături de Hunedoara și Alba

13 comune din județ au mai puțin de 1500 de locuitori

Chirpăr – 1489 locuitori

Boița – 1410 locuitori

Brădeni – 1368 locuitori

Tilișca – 1351 locuitori

Ațel – 1263 locuitori

Cârțișoara – 1260 locuitori

Apoldu de Jos – 1184 locuitori

Cârța – 1042 locuitori

Marpod – 982 locuitori

Mihăileni – 973 locuitori

Bruiu – 671 locuitori

Ludoș – 584 locuitori

Râu Sadului – 514 locuitori

Cisnădie – municipiu. Șelimbăr și Roșia – orașe

Pe de altă parte, orașul Cisnădie se apropie de statutul de municipiu, dacă privim exclusiv capitolul populație. Orașul are după ultimul recensământ 22.277 de locuitori, iar minimul este de 25 de mii. Doar că mai sunt și alte criterii: WC în locuință în procent de minim 75%, 10 paturi de spital la o mie de locuitori, 2,3 medici la același număr de locuitori, cel puțin 100 de locuri în camere de hotel, străzi modernizate în procent de peste 60% și apă și canalizare în procent de 70% din lungimea totală a străzilor din localitate.

”Va ajunge Cisnădia municipiu, chiar fără să vrem. S-a dezvoltat foarte mult orașul nostru în ultimii ani. Numai dacă te gândești că se vor muta 17 mii de persoane în zona Seviș, e clar că vom ajunge în cel mai scurt timp la peste 25 de mii de locuitori. Nu ne gândim acum să facem demersuri pentru a fi catalogați ca municipiu, mai avem puțină răbdare, lucrurile trebuie să se dezvolte treptat”, a declarat primarul Gheorghe Huja pentru Turnul Sfatului, în luna februarie.

În aceeași idee, comuna Șelimbăr ar putea deveni oraș, din punct de vedere al populației. Comuna are conform ultimului recensământ 17.492 de locuitori. În aceeași situație mai este și comuna Roșia, acolo unde trăiesc 6.074 de persoane.

”Nu ne gândim să devenim nici oraș, nici municipiu, noi suntem comuna Șelimbăr, ne e bine așa. Dar pentru asta putem avea servicii și nivel de trai precum al locuitorilor de oraș sau de municipiu. Primul dezavantaj pentru locuitorii noștri ar fi taxe și impozite mai mari, în momentul în care am deveni oraș și doar pentru o denumire nu merită. Putem avea însă toate condițiile unui oraș, iar munca noastră, a tuturor celor din administrația locală, este în acest sens: de a crea condiții în comuna Șelimbăr pentru a avea cel puțin același nivel de trai ca cel al sibienilor din orașe sau din municipiu”, a declarat Marius Grecu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Liliana Solomon

Acum 2 săptămâni

Libertate și independenta pentru Arhitecți! Arhitectiul nu e Sibiu și Cisnadie! Sa protestam masiv!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Valjan

Acum 2 săptămâni

“Free Arhitectilor” … :))))))))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ID

Acum 2 săptămâni

Praznădie eterna Terra Nova...
Raspunde

Unul

Acum 2 săptămâni

Bine, nici Săliștea nu ar mai trebui să fie oraș, că populația e adunată din 9 sate, localitatea Săliște având, de fapt, undeva la 2000 de locuitori.
Raspunde

Eu

Acum 2 săptămâni

Așa și trebuie. Este inadmisibil că o uat cu câteva sute de locuitori sa aibă cheltuieli cu salariu ptr primar, secretar, aparat de specialitate, utilități, consilieri etc.... Și să nu daca nimic.....Ioc fonduri atrase, ioc investiții, și pe ici pe colo câte o cârpeală că sa poată fura cate ceva.
Raspunde

Chris

Acum 2 săptămâni

Cisnadie ce oras este daca nu are linie de autobuze? Cu ce se deplaseaza in oras, din centru pana in cartierul arhitectilor? Sau de la Sevis pana la Soma? Ar fi cazul sa-si ia autobuze sau sa faca un tramvai daca vor sa fie oras sau mai logic ar fi sa fie integrat la Sibiu. La fel si Selimbarul.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 săptămâni

doar orasele mari au linii de autobuze proprii, oriunde in lumea asta orasele de 20000, mai putin. doar in legatura cu unele mai mari, vecine dar peste vreun an vor intra in functiune autobuzele metropolitane
Raspunde

M

Acum 2 săptămâni

Pai da, ca daca ar deveni Selimbarul oras, ar trebui sa aiba spital, dar asta nu precizeaza Dl. Grecu.
Raspunde

Elena

Acum 2 săptămâni

Nu lasa puterea ciolanelul din mana. De acolo vin voturile care ii mentin la putere. Pensiile specile nu le-au desființat, reorganizarea UAT nu se va face, pensiile nu se vor mari. Niste mincinosi!
Raspunde

Barney

Acum 2 săptămâni

Acesta este crudul adevăr. Iar toată frăsuiala pe această temă va ține până la anul pe vremea asta. După alegeri se va cădea iarăși în acea puturoșenie mentala specifica politicienilor români în frunte cu Dulapul excursionist.
Raspunde

Cpt.Jack

Acum 2 săptămâni

Ce mi se pare super "distractiv" (da, e de plans nu de ras): cand vine vorba de a impune cetatenilor tot felul de "noutati", "modernisme" (o buna parte din ele aberatii fie importate de la europeni, fie pretins europene) ne dam de ceasul mortii. Cand insa este vorba de a alinia o realitate de acum 40-50 de ani la cea din prezent ... este tare greu renuntatul la ciolan/cascaval (functie de gusturi). "Oaia neagra", cartierul arhitectilor, este practic lipit de Sibiu si la 6-7 km de Cisnadie (ceva mai putin flagranta dar aceeasi situatie dpdv realitate din teren vs administrativ, este si intersectia cu Selimbarul). Degeaba ai autobuz/tramvai/tren usor/metrou catre Cisnadie, lumea in Sibiu are treaba (probabil acesta este si motivul pentru care nu a fost introdus). Marea parte a celor care locuiesc in aceste zone au treaba (=muncesc) in Sibiu si nu in Cisnadie, Selimbar, Sura ... Cine are nevoie de asistenta medicala, de gradinita, scoala .. tot la Sibiu, nu la vecini. Si asta este realitatea zilelor noastre: Sibiul a crescut si extinderea s-a facut unde / catre ce zona, directie s-a putut. Si situatia asta este intalnita la multe alte orase care au avut nevoie de dezvoltare in ultimii 10-20 de ani. Solutia logica, fireasca ar fi fost ca "beneficiarul" sa-si asume, sa se implice, sa se lupte pentru "dezvoltarea durabila" a zonelor respective. Realitatea? Ii doare la basca; este o grija si un efort in plus. Realitatea si mai dura este ca nici pe cei pe a caror raza administrativ-teritoriala s-a facut practic extinderea orasului nu-i intereseaza prea tare: colecteaza impozitele (si in multe cazuri taxe si impozite de "oras") si cam atat; cei care s-au mutat si au acceptat conditii de "ev mediu" ... treaba lor, alegerea lor.
Raspunde

EU

Acum 2 săptămâni

Cei care si-au construit case in Cartierul Arhitectilor sunt adevaratele victime ale Primariei Cisnadie.Cartierul Arhitectilor a fost reglementat prin PUZ, ca zona rezidentiala cu locuinte individuale P+1,P+2,scoala, gradinita, locuri de joaca pentru copii, spatii comerciale,zona verde, NU BLOCURI.PUZ-ul este publicat pe site-ul Primariei Cisnadie. Pana in 2018 pe site-ul Primariei Cisnadie- cu nerespectarea prevederilor legale- nu erau afisate certificatele de urbanism si autorizatiile de construire. Asa s-au trezit locuitorii cu blocuri in vecinatatea caselor individuale.Intregul cartier este oglinda incompetentei arhitectilor sefi din Primaria Cisnadie.Interese de familie si de grup au prevalat in fata unui act normativ in termen de valabilitate prin PUG aprobat prin HCL 238/2015. Daca mai apar inca 17 mii de locuitori in zona Sevis,DJ 106C va fi blocat. Cisnadia nu are cum sa ajunga municipiu doar in baza unui singur criteriu, acela a numarului de locuitorii,pana nu asigura facilitati urbane corespunzatoare, pe care le-a ignorat pana in prezent.
Raspunde

Sibian100%

Acum 1 săptămână

Faptul că Sibiul a atins limita teritorială a Cisnădiei nu înseamnă că ceea ce este construit pe teritoriul Cisnădiei este al Sibiului.Dacă suntem vecini nu înseamnă că gradina și wc-ul tău îmi aparțin.
Raspunde

Leonard

Acum 2 săptămâni

Ca să fie bine să nu fie rău integrați integrați Cisnădia și Selimbarul la Municipiul Sibiu! Este valabil și pentru celelalte comune din împrejurimile Sibiului ! Lăsați orgoliile deoparte! Zic și eu! Repet! Ca să fie bine să nu fie Rău!
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 săptămâni

nu Cisnadia, e prea departe Arhitectilor da
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 săptămâni

Sigur că o UAT ar trebui sa se autofinanțeze . Numărul locuitorilor ca unic criteriu de clasificare e o stupiditate : orașul Selimbar este in FAPT cartier al Sibiului ! La fel Arhitecților ! Săliste - o frumoasa și renumita comună din Mărginime !
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 săptămâni

pai Saliste ar ramane ca UAT separat, si va fi un UAT mai mare decat acum, asa ca e ok sa ramana oras ar include clar comuna Tilisca de acum Si Miercurea ar fi UAT mai mare, cu Apoldu de Jos Cristian+Orlat+Gura Raului ar trebui sa fie tot oras, sunt 11000 de locuitori in total si cele trei sate sunt unite fizic (Cristianul mai are putin pana sa fie lipit de Orlat). Ocna si Sura Mica ar trebui unite si sa ramana oras Iar Loamnes, Ludos si Pauca sa fie o singura comuna Ca si Slimnic si Sura Mare Poplaca...cu Rasinari. Jina cu Poiana. Astea 4 nu o sa se prea inteleaga... Talmaciu , cu Boita si Turnu Rosia singura, are peste 5000.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Unul

Acum 1 săptămână

@ Cu curu, cu... Io ți-am mai spus pe undeva că tu gândești cu curu, nu cu capul. Păi în logica ta de bolșevic am putea să declarăm toată România un megaoraș, că și Los Angeles are 20 de milioane de locuitori și mergi ore pe autostrăzi cu 10 benzi pe sens dintr-o parte în alta a orașului. Tu ai ceva de câștigat, sau te deranjază comunele astea ce pot fi libere de mafia "de la centru" și funcționale, ca niște republici mici, cum e Gura Râului, sau Orlatul, sau Poiana, sau Boița sau Apoldul de jos, sau de spui că ar trebui "urbanizat" totul. Vrei tu să raportezi undeva că ai făcut treabă bună la distrus comune și comunități care au funcționat pentru oameni și încă funcionează. Ideea este să fie administrație funcțională și adecvată pentru oamenii de acolo, nu pentru tot felul de prăpădiți puși pe jefuit banii comunităților, cum e la Sălişte, sau la Sibiu unde nu mai știu oamenii din sate sau cartiere cum jefuiesc primarul cu bandiții ca tine banii lor. PS Cristianul are puțin mai mult să se unească cu Orlatul. Dacă nu mă crezi, du-te pe jos din Cristian la primărie la Orlat. Când degeri la marginea șanțului scrie aici și vin după tine. :-)
Raspunde

Altul

Acum 1 săptămână

@kukuruku E clar, cu **** gândești, cum spune Unul, că altfel nu puneai Loameșul cu Ludoșul și Păuca într-o conurbație, că-i mai aproape Sibiul de Loamneș, decât Ludoșul și Păuca. Plus că rămâne Alămorul al nimănui. :-) Bine că ne-am lămurit, ești ori idiot, ori trol. Nu meriți băgat în seamă.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus