Marţi,
24.06.2025
Partial Noros
Acum
30°C

Astrid Fodor: „Întreg aparatul este implicat în reorganizare”. Primăria anunță reducerea posturilor de la 699 la 629. Contra-exemplele de până acum

Astrid Fodor: „Întreg aparatul este implicat în reorganizare”. Primăria anunță reducerea posturilor de la 699 la 629. Contra-exemplele de până acum

În aplicarea legii care are drept scop reducerea cheltuielilor aparatului bugetar, la nivelul județului Sibiu mai nimic nu se pierde: sunt desființate, cel mult, posturi vacante. Cele de șefi de birouri se transformă, acolo unde este posibil, în șefi de servicii.

În timp ce social-democrații și liberalii care conduc țara au mărit dările pe care cei din economia reală le plătesc la bugetul de stat, și aleșii și funcționarii sunt așteptați să contribuie la efortul de a menține țara pe linia de plutire. Această contribuție este reglementată prin așa-numita Lege 296/2003 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, iar de zilele trecute au început a fi luate primele măsuri de reducere a aparatului bugetar la nivel local. ”Măsuri luate” este un mod de a spune, deoarece, în realitate, aparatul funcționăresc rămâne la fel de dens, fiind reduse până acum doar posturi vacante.

Lista obligațiilor administrațiilor locale, potrivit Legii 296/2023

1.     Reducerea numărului maxim de posturi cu 10%

2.     Desființarea funcțiilor de șef de birou și reorganizarea structurilor care funcționau ca birouri

3.     Reducerea numărului de funcții de conducere de la 12% din numărul total al posturilor aprobate la 8%

Primăria Sibiu doar anunță, deocamdată

Conform legilor prin care și bugetarii ar trebui să pună umărul la „sustenabilitatea pe termen lung a României”, de la 1 noiembrie 2023 ar fi trebuit redus numărul maxim al posturilor din administrația locală cu 10%. 

Dintre marile administrații locale din județ, doar cea a municipiului Sibiu a adoptat o hotărâre în acest sens, cu 28 de zile peste termenul limită trecut în lege. Mai precis, în ședința din 28 noiembrie 2023, la inițiativa primarului Astrid Fodor, consilierii locali au aprobat o hotărâre prin care se decide respectarea legii. „Se aprobă reducerea cu 10% a numărului maxim al posturilor calculat pentru UAT municipiul Sibiu, de la 699 la 629, începând cu data de 1 noiembrie 2023”, se arată în hotărârea adoptată de toți consilierii locali.

În aceeași hotărâre se mai arată că, de la 1 noiembrie 2023, s-au desființat posturile de șef de birou și structurile organizatorice denumite birouri, dar „personalul care ocupă funcția publică de șef de birou se menține în această funcție și exercită atribuțiile prevăzute în fișa postului până la data aprobării noii organigrame”. 

Reducerea numărului de posturi din Primărie va fi anunțată până la finele anului

Cum va fi redus acest număr de posturi (inclusiv cele de conducere, de la 12% la 8%) se va stabili până la data de 31 decembrie 2023, dată asumată prin aceeași hotărâre pentru adoptarea unei noi organigrame a Primăriei Sibiu. Organigramă care, potrivit primarului Astrid Fodor, ocupă mai tot timpul angajaților la stat. ”Întreg aparatul Primăriei este implicat în reorganizare”, a arătat Astrid Fodor, în ședința de la finele lunii noiembrie. Ea a răspuns astfel unui consilier local care a solicitat elaborarea unui raport despre implementarea Planului de mobilitate urbană durabilă la nivelul Sibiului și a arătat că, cel mai probabil, un astfel de raport va putea fi prezentat doar anul viitor, din cauza lucrului „la reorganizare”.

Consultă aici, în format integral, proiectul de hotărâre aprobat de Consiliul Local Sibiu pentru reducerea numărului de posturi de la 699 la 629

Merită menționat că reprezentanții Primăriei Sibiu nu au răspuns, în scris, solicitărilor Turnul Sfatului de a explica modul în care va fi implementată la nivel local Legea 296/2023

La Consiliul Județean nu e nevoie de reduceri

Solicitați de Turnul Sfatului să explice cum vor aplica prevederile „legii austerității”, cum a fost botezată de unii politicieni din opoziție, reprezentanții Consiliului Județean Sibiu au arătat, la finele lunii trecute, că deocamdată sunt în faza de centralizare a datelor.

Citește și CJ Sibiu, despre desființarea instituțiilor din subordine cu mai puțin de 50 de angajați și despre preluarea Direcției județene de sport și tineret. „Avem capacitatea”

În ceea ce privește reducerea numărului de posturi, acesta nu va suferi modificări, după cum apare într-un document transmis consilierilor județeni în ședința care a avut loc pe 28 noiembrie. Și asta deoarece în cadrul CJ Sibiu sunt aprobate 292 de posturi, mult sub maximul de 455 aprobat și care urmează să fie redus cu zece procente.

„Prin adresa Instituţiei Prefectului – Judeţul Sibiu a fost transmis numǎrul maxim de posturi calculat pentru anul 2023, respectiv de 455 posturi.  Ca urmare, numǎrul de 455 de posturi se reduce cu 10% potrivit art. XVII alin.(8) din Legea nr.263/2023, rezultând 410 posturi, în prezent la nivelul ordonatorului principal de credite fiind aprobat un număr de 292 posturi”, se arată în documentul amintit.

Exemple de până acum

Deși menirea legii care ar trebui să ducă la reorganizarea birocratică este cea de realizare de economii, situațiile de reorganizare a instituțiilor publice înfăptuite până acum au mai degrabă aspectul unor „contra-exemple”.

La Drumuri și Poduri SA, societatea de construcții a Consiliului Județean Sibiu, pentru respectarea prevederilor Legii 296/2023 s-a luat decizia desființări a două posturi de conducere (șef sector și adjunct șef sector) și a cinci posturi de execuție (auditor, inginer, tehnician, electrician și strungar). Toate cele șapte posturi desființate sunt, însă, vacante. 

Iar pentru a se încadra în procentul de maxim 8% posturi de conducere, patru astfel de posturi se transformă în unele de execuție: șeful Biroului SMI/SSM și Laborator devine inginer chimist în noul Compartiment SMI/SSM și Laborator, șeful Biroului Achiziții, Aprovizionare și IT devine inginer în cadrul noului Compartiment Achiziții, Aprovizionare și IT, șeful Biroului Financiar, Contabilitate și Gestiune devine economist în noul înființatul Compartiment cu același nume și, în fine, șeful structurii denumită Șantier Sibiu și Siguranța Circulației devine tehnician în cadrul noii structuri Șantier Sud Sibiu. „Societatea Drumuri și Poduri SA are aprobate 115 posturi (15 posturi de conducere și 100 de execuție). Dintre acesta, prin aplicarea prevederilor Legii 296/2023 se desființează 7 posturi vacante (2 posturi de conducere și 5 de execuție). Așadar, numărul total de posturi se diminuează de la 115 la 108 posturi”, calculează reprezentanții societății de construcții.

La Drumuri și Poduri au fost destiințate șapte posturi. Toate vacante

În cazul Bibliotecii județene Astra, aflată tot în subordinea CJ Sibiu, aplicarea Legii 256/2023 a dus la o nouă organigramă, dar una tot cu 85 de posturi, din care șase de conducere. În noua organigramă dispare Biroul Marketing, Evenimente și postul de șef de birou. „Ca urmare a desființării biroului mai sus menționat se înființează Serviciul Marketing, Evenimente cu postul de șef de serviciu, având în subordine Compartimentul Marketing format din 5 posturi; Compartimentul Organizare Evenimente, format din 5 posturi”, se arată într-o hotărâre adoptată de consilierii județeni pe 28 noiembrie.

Potrivit reprezentanților Bibliotecii, „această schimbare de organigramă nu presupune modificarea numărului maxim de posturi aprobate din statul de funcții (85 de posturi), nu va genera costuri suplimentare salariale, ci mai degrabă va permite în cel mai scurt timp desfășurarea activității într-un nou cadru organizatoric, mult mai eficient și va dezvolta infrastructura specifică pentru noi produse culturale”.

Se desființează postul unui muncitor. Post vacant

La Unitatea de asistență medico-socială din Săliște, aflată în subordinea CJ Sibiu, pentru respectarea Legii 296/2023 a fost desființat un post de muncitor calificat treapta I, post care oricum era vacant. Totodată, un post de șef de birou a fost transformat în post de șef de serviciu „prin reorganizarea structurii din birou în serviciu”. „În prezent, numărul de posturi aprobat pentru această instituție este de 79, dintre acestea patru sunt posturi de conducere și 75 sunt posturi de execuție. Ca urmare a măsurilor propuse, numărul de posturi pentru Unitatea de Asistență Medico-Socială Săliște va fi de 78, dintre acestea patru fiind posturi de conducere și 74 – de execuție”, se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre adoptat de CJ Sibiu.

În fine, o reorganizare dictată de legea pentru „asigurarea sustenabilității pe termen lung” s-a produs și la Spitalul de Pediatrie Sibiu, aflat în subordinea Primăriei. În cadrul acestui spital, cele patru birouri care trebuie desființate au fost transformate în patru Servicii, respectiv compartimente din cadrul acestor servicii. Doi dintre șefii acestor birouri au fost numițu șefi de servicii, ceilalți doi devenind referent de specialitate și, respectiv, economist IA.

De desființat au fost desființate trei posturi, toate vacante: un post de muncitor calificat, un post de șef de formație muncitori și unul de referent de specialitate în Compartimentul de management al calității. „În urma modificărilor de mai sus, numărul posturilor de conducere din cadrul aparatului administrativ de specialitate se reduce de la zece posturi la șapte posturi (inclusiv cei trei membri ai Comitetului Director). Totodată, numărul de posturi din spital se reduce de la 590 la 587”, se mai arată în proiectul aprobat de consilierii locali ai municipiului Sibiu.

Citește și Salariile din Primărie cresc pentru a spori calitatea serviciilor oferite sibienilor. Bugetul salariilor va depăși 130 de milioane de lei anual

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Emil

Acum 1 an

Spagarii profesionisti sa stea linistiti.
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Nimic nu se pierde , totul se transforma! O noua gargara a ciolacului: " desfiintam posturile de sef de birou"! Dar ce sa vezi : se desfiinteaza posturile de sef birou , dar se infiinteaza posturile de sef serviciu! Pe bune , nerusinatilor??
Raspunde

Tudor

Acum 1 an

Avem noi o vorbă: aceeași Mărie cu altă pălărie! Nimic nu se pierde, totul se transformă.....prin promovare și creștere de salarii.
Raspunde

Claudiu

Acum 1 an

Desfințați poliția locală. Nu doar în Sibiu ci în toată România au sedii care consumă și costă enorm lunar, de la buget, mașini peste mașini și plimbatori de gentuțe sau mape care nu-și justifică sub nici o formă veniturile: o conducere stufoasă, înglodată în cumetrii și pensionari reangajati, sinecuristi. Și atunci, da, se face o economie palpabilă la bugetele locale și cel național. Cei care chiar cred că au chemare sau că baricada apărării cetățeanului face un sens în viața lor se pot duce la poliția națională unde e penurie de angajați. Iar cei care rămân pe bară, să încerce să și muncească ceva în viața asta unde n-au făcut altceva decât să amendeze necajitii și să filmeze/ fotografieze ridicarea de mașini Nu cu posturi de strungari sau... vacante se va reduce risipa și jaful bugetar.
Raspunde

Claudiu

Acum 1 an

Din organigrama afisata pe pagina politiei locale Sibiu din totalul de 166 de functii avem asa: 1 director general 2 directori generali adjuncti 5 contabili 16 "serviciu management informational" 11 "supraveghere video" 22 "administrativ, arhiva" 5 "birou control" 5 "pregatire profesionala" 5 "birou juridic" Toate functii de birou ! Rezulta ca, la munca si efectiv in strada sunt sub 100 de politisti locali. Probabil se fac "ore suplimentare" platite ,ca la Tursib. Sa fie toata lumea multumita, cum ar veni Si cand se subtiaza bugetul se duc cu cascheta in mana, la mama lor din primarie.
Raspunde

Andreea

Acum 1 an

Minunat, consiliul judetean face inca inventarierea posturile, nu au ce taia sau reinventa, oare a uitat de cei se la DGASPc din piata huet care stau ascunsi dupa monitor si isi asteapta salariul ca nu pot ajuta cu nimic si pentru un certificat de handicapt sau o adeverinta trebuie sa umbli cu anii.
Raspunde

Cvfgh

Acum 1 an

sa inceapa restructurarea de sus in jos in frunte cu **** Fodor... ea sa plece prima si sa ia cu ea si pe toti de la Urbanism, Cadastru si inca cateva servicii care funcioneaza execrabil in Primaria Sibiu

Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Pana nu pleacă secretarul, nu se schimba mafia.

Raspunde

Gigi

Acum 1 an

Daca jumatate din bugetari ar "disparea" s-ar simti doar...financiar ! Bugetarii disponibilizati (deosebit de pregatiti ) vor salva...privatii... Ce sanctiuni se aplica pt. cei care " mimeaza" reducerea aplicand aranjamentele de fatada ???(verifica cineva ?) Cei care cer reducerea sa se priveasca in oglinda ! SE IMPUNE SI REGIONALIZAREA !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un cititor

Acum 1 an

Asta se întâmplă pentru că USR, UDMR si PNL s-au împrumutat ca să cumpere fabrici de măști, seruri ucigase, sporuri la medici și asistente medicale, ajutoare de înmormântare, plata somajului tehnic a milioane de angajați etc.
Raspunde

Ceac Noris

Acum 1 an

Deci primaria e un aparat , lasat mostenire de robotul cel mut!
Raspunde

Traian

Acum 1 an

Eu sunt jurnalist de profesie de 7 ani dar atâta ură nu am mai văzut la un “ profesionist”. Se observă clar ca exista “probleme “ personale cu anumite instituții . Jurnaliștii profesioniști nu vă puteți numi , ascunde-ți esența din spatele cortinei din orașul vostru și scrieți despre instituții doar ca să distrageți populația de la alte probleme majore ! Gargara ieftină cu Legea aceasta și știm cu toții . Nu am văzut un articol constructiv despre educație, educație financiară , atragere surse externe de finanțare etc! Pune-ți mâna și capul la contribuție și ajutați populația să se dezvolte nu să dați un copy paste de pe site-uri . Doamne Ferește ce jurnaliști , mi-e rușine de meseria mea cu asemenea oameni . Din păcate sunt tot mai mulți acum când se apropie alegerile ! Păcat de țara asta cu asemenea oameni ! Presa te ridică , presa te coboară , plătită sau neplătită ! Fiecare jurnalist are o afinitate politică , am văzut prea multe în mediul asta de bârfă ieftină numit jurnalism romanesc ! Vreau să văd câte aprecieri are acest comentariu și treziți-vă oameni buni , nu lăsați presa și televizorul să vă mai manipuleze cu articole de doi bani!

Raspunde

Calin

Acum 1 an

E clar după mesajul tau că: 1. nu ești jurnalist 2. Ai o părere proastă despre romani ("Păcat de țara asta cu asemenea oameni ", "bârfă ieftină numit jurnalism romanesc") 3. Esti ipocrit, vrei binele romanilor cerand optimism, dar ii faci in toate felurile! 4. Vrei sa il denigrezi pe Traian, jurnalist (nu ce zici tu ca esti) care curajul sa spuna ce vede. 5. Iei apararea institutiilor locale si nu e cazul. Sunt mult prea multi bugetari in aparatul local si central!
Raspunde

Pirv Viorel

Acum 1 an

Reforma administrativă dati afară 50%din bugetari. Să lucreze in privat . Să nu mai aducem muncitori din Asia.
Raspunde

Claudiu

Acum 1 an

@ Traian, vorbești despre "educație, educație financiară, atragere surse externe de finanțare etc" și te referi la faptul că ar fi vorba de articole comandate sau inventate. Nicidecum nu pari a fi convins de faptul că cei aproape 900.000 de bugetari ai României ar reprezenta o povara enormă pe un buget mult prea firav. Și asta fără să mai pomenim de pensii, ajutoare sociale un parlament obez la rândul lui și tot ceea ce se mai achită lunar de la același buget. Iar noi, cei netreziti ar trebui ca, în opinia ta, să ne educăm financiar pentru a înțelege că cea mai bună soluție ar fi atragerea de surse de finanțare externă pentru a acoperi salarizarea monstrului bugetofag deoarece, nu-i așa, dumneata consideri absolut normal că Sibiul -cu o populație de aproximativ 400.000- să aibă aproape același număr de funcționari publici ca, de exemplu, Viena cu o populație de aproape 2 milioane. Să fiu iertat dar asta chiar nu are a face cu "presa te ridică , presa te coboară" ci cu logica simplă . Sau comparația de minim bun-simț.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus