În aplicarea legii care are drept scop reducerea cheltuielilor aparatului bugetar, la nivelul județului Sibiu mai nimic nu se pierde: sunt desființate, cel mult, posturi vacante. Cele de șefi de birouri se transformă, acolo unde este posibil, în șefi de servicii.
În timp ce social-democrații și liberalii care conduc țara au mărit dările pe care cei din economia reală le plătesc la bugetul de stat, și aleșii și funcționarii sunt așteptați să contribuie la efortul de a menține țara pe linia de plutire. Această contribuție este reglementată prin așa-numita Lege 296/2003 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, iar de zilele trecute au început a fi luate primele măsuri de reducere a aparatului bugetar la nivel local. ”Măsuri luate” este un mod de a spune, deoarece, în realitate, aparatul funcționăresc rămâne la fel de dens, fiind reduse până acum doar posturi vacante.
Lista obligațiilor administrațiilor locale, potrivit Legii 296/2023
1. Reducerea numărului maxim de posturi cu 10%
2. Desființarea funcțiilor de șef de birou și reorganizarea structurilor care funcționau ca birouri
3. Reducerea numărului de funcții de conducere de la 12% din numărul total al posturilor aprobate la 8%
Primăria Sibiu doar anunță, deocamdată
Conform legilor prin care și bugetarii ar trebui să pună umărul la „sustenabilitatea pe termen lung a României”, de la 1 noiembrie 2023 ar fi trebuit redus numărul maxim al posturilor din administrația locală cu 10%.
Dintre marile administrații locale din județ, doar cea a municipiului Sibiu a adoptat o hotărâre în acest sens, cu 28 de zile peste termenul limită trecut în lege. Mai precis, în ședința din 28 noiembrie 2023, la inițiativa primarului Astrid Fodor, consilierii locali au aprobat o hotărâre prin care se decide respectarea legii. „Se aprobă reducerea cu 10% a numărului maxim al posturilor calculat pentru UAT municipiul Sibiu, de la 699 la 629, începând cu data de 1 noiembrie 2023”, se arată în hotărârea adoptată de toți consilierii locali.
În aceeași hotărâre se mai arată că, de la 1 noiembrie 2023, s-au desființat posturile de șef de birou și structurile organizatorice denumite birouri, dar „personalul care ocupă funcția publică de șef de birou se menține în această funcție și exercită atribuțiile prevăzute în fișa postului până la data aprobării noii organigrame”.
Reducerea numărului de posturi din Primărie va fi anunțată până la finele anului
Cum va fi redus acest număr de posturi (inclusiv cele de conducere, de la 12% la 8%) se va stabili până la data de 31 decembrie 2023, dată asumată prin aceeași hotărâre pentru adoptarea unei noi organigrame a Primăriei Sibiu. Organigramă care, potrivit primarului Astrid Fodor, ocupă mai tot timpul angajaților la stat. ”Întreg aparatul Primăriei este implicat în reorganizare”, a arătat Astrid Fodor, în ședința de la finele lunii noiembrie. Ea a răspuns astfel unui consilier local care a solicitat elaborarea unui raport despre implementarea Planului de mobilitate urbană durabilă la nivelul Sibiului și a arătat că, cel mai probabil, un astfel de raport va putea fi prezentat doar anul viitor, din cauza lucrului „la reorganizare”.
Merită menționat că reprezentanții Primăriei Sibiu nu au răspuns, în scris, solicitărilor Turnul Sfatului de a explica modul în care va fi implementată la nivel local Legea 296/2023
La Consiliul Județean nu e nevoie de reduceri
Solicitați de Turnul Sfatului să explice cum vor aplica prevederile „legii austerității”, cum a fost botezată de unii politicieni din opoziție, reprezentanții Consiliului Județean Sibiu au arătat, la finele lunii trecute, că deocamdată sunt în faza de centralizare a datelor.
În ceea ce privește reducerea numărului de posturi, acesta nu va suferi modificări, după cum apare într-un document transmis consilierilor județeni în ședința care a avut loc pe 28 noiembrie. Și asta deoarece în cadrul CJ Sibiu sunt aprobate 292 de posturi, mult sub maximul de 455 aprobat și care urmează să fie redus cu zece procente.
„Prin adresa Instituţiei Prefectului – Judeţul Sibiu a fost transmis numǎrul maxim de posturi calculat pentru anul 2023, respectiv de 455 posturi. Ca urmare, numǎrul de 455 de posturi se reduce cu 10% potrivit art. XVII alin.(8) din Legea nr.263/2023, rezultând 410 posturi, în prezent la nivelul ordonatorului principal de credite fiind aprobat un număr de 292 posturi”, se arată în documentul amintit.
Exemple de până acum
Deși menirea legii care ar trebui să ducă la reorganizarea birocratică este cea de realizare de economii, situațiile de reorganizare a instituțiilor publice înfăptuite până acum au mai degrabă aspectul unor „contra-exemple”.
La Drumuri și Poduri SA, societatea de construcții a Consiliului Județean Sibiu, pentru respectarea prevederilor Legii 296/2023 s-a luat decizia desființări a două posturi de conducere (șef sector și adjunct șef sector) și a cinci posturi de execuție (auditor, inginer, tehnician, electrician și strungar). Toate cele șapte posturi desființate sunt, însă, vacante.
Iar pentru a se încadra în procentul de maxim 8% posturi de conducere, patru astfel de posturi se transformă în unele de execuție: șeful Biroului SMI/SSM și Laborator devine inginer chimist în noul Compartiment SMI/SSM și Laborator, șeful Biroului Achiziții, Aprovizionare și IT devine inginer în cadrul noului Compartiment Achiziții, Aprovizionare și IT, șeful Biroului Financiar, Contabilitate și Gestiune devine economist în noul înființatul Compartiment cu același nume și, în fine, șeful structurii denumită Șantier Sibiu și Siguranța Circulației devine tehnician în cadrul noii structuri Șantier Sud Sibiu. „Societatea Drumuri și Poduri SA are aprobate 115 posturi (15 posturi de conducere și 100 de execuție). Dintre acesta, prin aplicarea prevederilor Legii 296/2023 se desființează 7 posturi vacante (2 posturi de conducere și 5 de execuție). Așadar, numărul total de posturi se diminuează de la 115 la 108 posturi”, calculează reprezentanții societății de construcții.
La Drumuri și Poduri au fost destiințate șapte posturi. Toate vacante
În cazul Bibliotecii județene Astra, aflată tot în subordinea CJ Sibiu, aplicarea Legii 256/2023 a dus la o nouă organigramă, dar una tot cu 85 de posturi, din care șase de conducere. În noua organigramă dispare Biroul Marketing, Evenimente și postul de șef de birou. „Ca urmare a desființării biroului mai sus menționat se înființează Serviciul Marketing, Evenimente cu postul de șef de serviciu, având în subordine Compartimentul Marketing format din 5 posturi; Compartimentul Organizare Evenimente, format din 5 posturi”, se arată într-o hotărâre adoptată de consilierii județeni pe 28 noiembrie.
Potrivit reprezentanților Bibliotecii, „această schimbare de organigramă nu presupune modificarea numărului maxim de posturi aprobate din statul de funcții (85 de posturi), nu va genera costuri suplimentare salariale, ci mai degrabă va permite în cel mai scurt timp desfășurarea activității într-un nou cadru organizatoric, mult mai eficient și va dezvolta infrastructura specifică pentru noi produse culturale”.
Se desființează postul unui muncitor. Post vacant
La Unitatea de asistență medico-socială din Săliște, aflată în subordinea CJ Sibiu, pentru respectarea Legii 296/2023 a fost desființat un post de muncitor calificat treapta I, post care oricum era vacant. Totodată, un post de șef de birou a fost transformat în post de șef de serviciu „prin reorganizarea structurii din birou în serviciu”. „În prezent, numărul de posturi aprobat pentru această instituție este de 79, dintre acestea patru sunt posturi de conducere și 75 sunt posturi de execuție. Ca urmare a măsurilor propuse, numărul de posturi pentru Unitatea de Asistență Medico-Socială Săliște va fi de 78, dintre acestea patru fiind posturi de conducere și 74 – de execuție”, se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre adoptat de CJ Sibiu.
În fine, o reorganizare dictată de legea pentru „asigurarea sustenabilității pe termen lung” s-a produs și la Spitalul de Pediatrie Sibiu, aflat în subordinea Primăriei. În cadrul acestui spital, cele patru birouri care trebuie desființate au fost transformate în patru Servicii, respectiv compartimente din cadrul acestor servicii. Doi dintre șefii acestor birouri au fost numițu șefi de servicii, ceilalți doi devenind referent de specialitate și, respectiv, economist IA.
De desființat au fost desființate trei posturi, toate vacante: un post de muncitor calificat, un post de șef de formație muncitori și unul de referent de specialitate în Compartimentul de management al calității. „În urma modificărilor de mai sus, numărul posturilor de conducere din cadrul aparatului administrativ de specialitate se reduce de la zece posturi la șapte posturi (inclusiv cei trei membri ai Comitetului Director). Totodată, numărul de posturi din spital se reduce de la 590 la 587”, se mai arată în proiectul aprobat de consilierii locali ai municipiului Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: astrid fodor aparatul implicat , sefi de birou , reduceri posturi , legea 296/2023 , spitalul de pediatrie , Astrid Fodor , Primăria Sibiu , Drumuri si Poduri
Vizualizari: 14152
Ultimele comentarii
Acum 16 minute
Sibianul vesel
Acum 29 minute
Calu
Acum 1 oră
Cioara vopsita
Acum 1 oră
Newman
Acum 1 oră
Sibianul