Joi,
11.09.2025
Parțial Noros
Acum
19°C

Cum face un fermier din Vurpăr telemeaua de Sibiu. „Munca asta înseamnă să ai și un pic de prostie, și un pic de curaj”. Nouă producători autorizați să vândă produsul

Cum face un fermier din Vurpăr telemeaua de Sibiu. „Munca asta înseamnă să ai și un pic de prostie, și un pic de curaj”. Nouă producători autorizați să vândă produsul

„Gustă România”, o campanie semnată de Euronews România despre produsele tradiționale cu recunoaștere internațională, a ajuns zilele trecute la Sibiu pentru a vedea care sunt etapele prin care se produce telemeaua de Sibiu, produs certificat european. Pentru a afla povestea telemelei de Sibiu, jurnaliștii au ajuns în Vurpăr, la Toma Vulcan, care împreună cu soția sa, are peste 200 de oi.

În Vurpăr locuiesc cu puțin peste trei mii de oameni și există 40 de stâne. Aici, creșterea oilor e mai mult decât un loc de muncă, e un stil de viață.

Citește și: Bucureștenii, pe urmele ”brânzei de Sibiu”: "Nu există niciun pic de lapte, ba toate erau din produse vegetale”

„Începutul e din moși strămoși, străbunicii mei au avut animale, bunicii au avut animale, taică-miu a avut animale. Munca asta înseamnă să ai și un pic de prostie, și un pic de curaj, și un pic poftă de muncă, că altfel e greu”, a spus Toma pentru cei de la Euronews.

În perioada rece a anului, oile stau în saivan. Ele se hrănesc cu fân nefermentat, care este adunat de pe pășunile din zonă. Acesta are și valori nutritive unice, care mai apoi se reflectă și în laptele oilor. Spre primăvară, când oile trebuie mulse, munca se va tripla.

„Atunci ne trezim dimineața la 2. De dimineața de la 2 jumate și până seara la 22, 22 și ceva. Vii de la muls, duci laptele de acolo, te urci pe tractor, ari, cosești, aduni, faci presă, cari. E muncă. De aia am zis că trebuie și o țâră de prostie să poți duce lucrul ăsta la capăt”, a mai spus fermierul.

„E gata maturată, trebuie doar să fie livrată”

Potrivit fermierilor, rețeta este una simplă, cu pași importanți de urmat. Lapte de oaie nepasteurizat, la care se adaugă cheag. Apoi începe procesul cu mai multe etape de închegare, presare, secționare, iar la final, maturarea în saramură.

„La ora actuală suntem pe iarnă, brânza este maturată. Uitați! O avem pusa la maturare. Adică e gata maturată, trebuie doar să fie livrată. Ca să se matureze cum trebuie, 6 saptămâni-2 luni, dar cel mai bine ar fi să se matureze peste 3 luni, să fie maturată cum trebuie”, a spus Florin Dragomir, președintele Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu.

Nouă producători eligibili să vândă telemeaua

În prezent sunt nouă producători eligibili să vândă produsul acreditat de UE în 2019 cu indicație geografică protejată. Însă, pe lângă eticheta europeană, asociația a decis să aibă și un simbol propriu care să-i confirme cumpărătorului ca telemeaua pe care a ales-o este de calitate superioară.

„Numai asociația eliberează holograma, ca să știm că nu putem fi copiați, să ne putem proteja produsul. Iar pe spate fiecare membru din asociație își pune eticheta lui, să se poată urmări trasabilitatea, de la cine e, de cine e făcută”, a mai spus Dragomir.

Sursă video: Euronews

Foto: Printscreen video

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

6 comentarii

Unsibian

Acum 1 an

Era frumos dacă se specifica în articol și de unde pot fi achiziționate produsele asociației, vrem să susținem economia locală, ne promovăm etc, dar haideți să o facem cum trebuie.
Raspunde

Mihai tanase

Acum 1 an

... telemeaua pe care a ales-o este de calitate superioară..." Superioară fata de ce ?
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Față de altele , ce e așa greu?
Raspunde

George

Acum 1 an

e plin comertul romanesc de branza de sibiu made in bulgaria asa ca nu te mai da cocos
Raspunde

Constantin

Acum 1 an

Bună ziua. Și totuși ... domnilor ziariști și domnilor producători autorizați, de unde se poate cumpăra, în Sibiu, această telemea adevărată ???
Raspunde

Barbu

Acum 1 an

Telemeaua e aceeasi numai depinde din ce o faci si cum o faci.Mai mult se introduce in ea lapte de vaca si mai putin lapte de oaie deoarece laptele de vaca e mai ieftin si se gaseste tot timpul si la piata ti sa ofera ca telemeaua e de oaie.Oaia da putin lapte fata de o vaca.Oaia,dupa fatare circa o luna e alimentat mielul si dupa aceea se mulge laptele pentru preparare.Asa ca,uitati-va bine ce cumparati de la piata.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus