Marţi,
17.06.2025
Cer Senin
Acum
28°C

Achiziția celor 30 de autobuze electrice pentru transportul metropolitan este scoasă din nou la licitație de Primăria Sibiu. Un eventual câștigător, la sfârșitul lui octombrie

Achiziția celor 30 de autobuze electrice pentru transportul metropolitan este scoasă din nou la licitație de Primăria Sibiu. Un eventual câștigător, la sfârșitul lui octombrie

Primăria Sibiu a scos pentru a doua oară la licitație achiziția a 30 de autobuze electrice în lungime de 12 m, vehicule destinate exclusiv transportului metropolitan între municipiul Sibiu și localitățile limitrofe. Valoarea estimată a contractului de 81.372.231 de lei, bani primiți prin PNRR, data licitației fiind stabilită pentru 10 aprilie 2024. 

Tot pentru transportul metropolitan, administrația locală va mai cumpăra 6 autobuze electrice, aceastea fiind în lungime de 10 m. Prima licitație a fost și în acest caz anulată, cauza comună fiind depunerea de oferte inacceptabile și/sau neconforme, după cum Turnul Sfatului a scris la începutul acestui an. - Autobuzele electrice metropolitane, care vor face legătura între Sibiu și localitățile din jur, mai întârzie. Licitațiile au fost anulate

Potrivit procedurii publicate pe SEAP în 1 martie, termenul asumat pentru evaluările tehnice și financiare ale ofertelor depuse este 10 octombrie 2024, urmând ca apoi să fie selectat un eventual câștigător, iar contractul să fie atribuit. Firma câștigătoare are apoi un termen de maxim 12 luni pentru livrarea autobuzelor.

În cadrul aceleiași proceduri de licitație a proiectului de Modernizare și extindere a transportului public la nivelul zonei metropolitane Sibiu, pe lângă cele 30 de autobuze electrice, se vor mai achiziționa 30 de stații de încărcare lente, cu conector pe cablu, la autobază, precum și 10 stații de încărcare rapidă, cu pantograf inversat, în teren.

Citește și ”O încropeală electorală” și ”Ne tratează ca pe cetățeni de mâna a doua”. Reacția oamenilor la stația de autobuz din Cartierul Arhitecților nu e cea așteptată. Șefii Tursib: „E un început”

Potrivit caietului de sarcini, autobuzele electrice de 12 m, vor trebui să fie complet echipate și funcționale în rețeaua de transport a municipiului Sibiu și a zonei metropolitane, având instalate inclusiv componentele de eTicketing și management al flotei – validatoare, camere video, etc. Capacitatea de transport al unui autobuz este de minim 65 de călători, din care 26 așezați.

Garanția cerută este de minim 300.000 de km sau minim 4 ani, atât pentru autobuz în ansamblu, cât și pentru toate componentele acestuia. Bateriile SRSEE - Sistem reîncărcabil de stocare a energiei - vor avea o garanție de minim 8 ani.

În ceea ce privește stațiile de încărcare, garanția cerută este de minim 5 ani. Stațiile vor fi livrate, instalate și puse în funcțiune cu cel puțin o lună înainte de livrarea autobuzelor, se arată în documentația consultată de Turnul Sfatului. 

„Prin Planul de Mobilitate Durabilă a municipiului Sibiu, elaborat în anul 2022 s-a prevăzut dezvoltarea mobilității urbane durabile pentru mun Sibiu și aria periurbană aferentă. Datele analizate în ceea ce privește evoluția cererii de transport au stat la baza fundamentării propunerii de investiții. Pentru a susține mobilitatea urbană durabilă, autoritățile publice vor promova utilizarea vehiculeleor electrice, prin exemplu personal și vor susține instituțiile cu care colaborează prin recomandări șo transfer de know-how pentru achiziția și introducerea flotei de vehicule electrice,” justifică achiziția autoritățile locale în caietul de sarcini.

Proiectul autobuzelor electrice a fost aprobat la finanțare prin PNRR și se implementează în parteneriatul încheiat între municipiul Sibiu  - în calitate de lider și localitățile membre în ADI Transport Metropolitan Sibiu, asociație constituită în luna februarie a anului 2022. 

Obiectivele dorite de municipalitate prin implementarea acestui program sunt creșterea calității transportului public local, descurajarea utilizării autoturismelor personale în favoarea trasnportului public, precum și reducerea emisiilor de seră și promovarea pieței pentru autovehiculele nepoluante.

În prezent, din ADI Transport Metropolitan Sibiu fac parte municipiul Sibiu, orașele Cisnădie și Ocna Sibiului, precum și comunele Șelimbăr, Cristian, Șura Mică, Șura Mare, Roșia, Sadu, Poplaca și Rășinari. 

Despre frecvența autobuzelor Tursib

În cadrul documentației se face și o sinteză a numărului de autobuze achiziționate în ultimii ani de administrația locală pentru Tursib, precum și o scurtă analiză a eficenței acestora prin frecvența lor. 

Astfel, în ceea ce privește gradul de acoperire, Primăria Sibiu consideră că transportul public prezintă o frecvență foarte ridicată în zonele principale ale muncipiului - sub 7 minute, iar în zonele adiacente acestora frecvența este de aprox 14 minute. Arealele cu frecvență scăzută - peste 25 minuute - se află în zonele periferice și nu prezintă o cerere constantă, fiind zone industriale și de producție, astfel încât nu prezintă o disfuncționalitate,” precizează sursa citată.  

Citește și Noul Aeroport Sibiu: pasagerii sunt obligați să ocolească sute de metri pe jos, pentru a ieși din parcare sau în stația Tursib. „Foarte prost. Nu mai venim!”

În perioada 2010-2015, datorită creșterii continue a numărului de călători s-au achiziționat în regim second hand 23 de autobuze de 18 m și 9 autobuze de 12 m.

În anul 2018 s-au achiziționat alte 38 de autobuze de 12 m, iar la începutul lui 2019, Tursibul a mai primit alte 10 autobuze. 

În perioada 2021 - 2022, flota de autobuze a crescut cu 40 autobuze CNG, 9 autobuze electrice și 5 minibuze electrice, prin proiecte finanțate prin programul Operațional Regional 2014-2020.

Cine a depus ofertă la prima licitație 

Trei oferte au fost depuse în cadrul primei licitații pentru achiziția celor 30 de autobuze electrice de 12 m, procedura fiind anulată în data de 20 decembrie 2023.

Prima ofertă depusă a fost cea a polonezilor de la Solaris Bus & Coach, ale căror autobuze electrice circulă deja pe străzile Sibiului. Este vorba de cele nouă autobuze electrice care circulă din toamna anului trecut pe traseele 5 și 13 (Gară – Valea Aurie, Gară – Pădurea Dumbrava) și care au fost achiziționate pentru Sibiu de către Ministerul Dezvoltării Regionale.

Cea de-a doua ofertă a fost depusă de New Kopel Car Import SRL. Societatea este reprezentantul pe piața din România a chinezilor de la BYD. Aceștia au adus un autobuz electric pentru a fi testat pe străzile Sibiului încă de acum nouă ani.

În fine, cea de-a treia ofertă depusă aparținea asocierii dintre AIC Trucks SRL și Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi, din Turcia. Aceștia ofertează autobuzele electrice produse în Turcia sub brandul Otokar. 

Citește și Maxim 150 de mil. de euro: proiectul trenului interurban Tilișca/Zona industrială vest – gara Sibiu – Șelimbăr așteaptă după o hârtie, spune Primăria

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

3 comentarii

Filar Monika

Acum 1 an

Asa se intampla daca nu participa total bilding sau terra nsa la licitatii !!!
Raspunde

Utopia Verde

Acum 1 an

Asa se intampla cand infiintezi o administratie unde nu faci nimic, doar incasezi niste bani de la vreun buget vreo cativa ani. De ce nu se porneste un program pilot pe una din rute, nu e nici un diesel pe tusa prin ograda Tursib?
Raspunde

Cineva altcineva

Acum 9 luni

Ce e asa greu sa cumperi cateva autobuze si sa angajezi soferi? Parca s-au inteles acum 5 ani cat are de platit pt autobuze fiecare primarie, am crezut ca le si cumpara daca s-au inteles la pret... Acum au venit cu gogorita asta ca stai ca am gasit sa nu mai platim nimic sa le luam gratis pe fonduri europene. OK. Apoi la prima licitatie nu le-a placut de oferte. SERIOS??? Nu le-a placut de ofertele pentru AUTOBUZE GRATIS ??? asociatia metropolitana a vietii dureaza de prin 2017 parca, cati ni1b11 de ani trebuie sa cumperi autobuze? Doamne fereste!!! Acum inteleg de ce la Cluj se vorbeste de metrou de 30 de ani si inca nu s-au apucat sa il faca efectiv. Sa ne mai amintim si de spitalul vietii promis pe calea surii mici? Ajung cu blocurile in sura mica pana se face spitalul. Imi amintesc cum au inaugurat o pancarda penibilii na1bi1 la anteriorul ciclu de alegeri, acum ne spun ca vor sa faca ceva la metropolitan dar sa asteptam pana dupa alegeri. intre timp primaria a aprobat sa plateasca 63 de mii de euro la asociatie metropolitana care efectiv nu a facut absolut nimic pana acum decat sa dea cate o stire la 3-6 luni? nici un proiect mare implementat, doar salarii !!!! si voturi, neaparat voturi !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus