Miercuri,
30.04.2025
Partial Noros
Acum
22°C

Record al înșelătoriilor on-line: peste 500.000 de euro furați de la o sibiancă. „Pe noi, ca specialiști în drept, ne depășește”, spune prim-procurorul Sibiului

Record al înșelătoriilor on-line: peste 500.000 de euro furați de la o sibiancă. „Pe noi, ca specialiști în drept, ne depășește”, spune prim-procurorul Sibiului

Printre victimele fraudelor on-line din ultima perioadă se numără și o femeie din Sibiu care reclamă că a fost victima unei înșelătorii în urma căreia a pierdut peste 500.000 de euro. Autoritățile nu prea reușesc să rezolve astfel de dosare din cauză că nu au specialiștii care să îi ajute în domeniul IT.

Conform statisticilor Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, numărul infracțiunilor de înșelătorie a crescut cu 25% în ultimul an încheiat, față de 2022. În spatele acestor procente stau, în unele cazuri, adevărate drame. După cum arată un avocat sibian cu care a discutat Turnul Sfatului, o femeie din oraș a căzut victimă unei înșelătorii pornită prin vechea metodă „scrisoarea nigeriană”, ajungând în final să piardă mai bine de jumătate de milion de euro.

„Tehnicile sunt din ce în ce mai rafinate. Se ajunge până scenariul în care unei persoane i se spune că poate investi într-o schemă rapidă de finanțare, în urma căreia după un aport de câteva sute de euro câștigă uneori chiar și 1.000 de euro. Banii aceștia sunt virați victimelor în cont, pentru a li se câștiga încrederea. Mai apoi, victimele sunt din nou contactate – de multe ori prin discuții pe WhatsApp – pentru a li se propune continuarea colaborării. Doar că acum sumele puse în joc cresc. Iar josnicia acestor scheme ajunge în situații în care, după ce victimele virează și peste 10.000 de euro în astfel de «investiții», acestea sunt înștiințate că pentru a li se plăti câștigul trebuie plătite niște impozite înainte. Impozite calculate la alte 2 – 3.000 de către autorii fraudelor care încredințează victimele că acești bani, laolaltă cu câștigul lor integral, le vor fi virate în conturi în câteva zile. Doar că, după câteva zile, la numărul de WhatsApp prin care au ținut legătura cu un profil care are la fotografie imaginea unei frumoase domnișoare, nu mai răspunde nimeni. Dosarele acestea par de nerezolvat pentru autoritățile noastre”, este descriere unei părți din fraudele care au ajuns în fața avocaților sibieni în ultima perioadă.

N-au cu cine

Aceste fraude s-au constituit în dosare care bat pasul pe loc din cauză că autoritățile din România nu au specialiștii necesari în domeniul IT care să îi ajute în cercetările penale. „Este necesară angajarea unor specialiști. Pe noi, ca specialiști în drept, ne depășește”, recunoaște Bogdan Nicolae Dancu (foto), prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. 

Impedimentele care stau în calea descoperirii și trimiterii în judecată a unor astfel de escroci (care vorbesc limba română) se regăsesc și în sistemul de cooperare internațională, mai arată primul procuror al Sibiului. „Este vorba de dosare care să necesite o cooperare internațională.  Cei care produc astfel de fraude nu sunt localnici să îi găsim în România, ne e foarte greu să derulăm cercetări, în Nigeria cu atât mai puțin”,  mai răspunde Bogdan Nicolae Dancu, întrebat de cazul fraudei de peste jumătate de milion de euro a cărei victimă este din Sibiu.

Legiuitori și educație

La finele lunii trecute, conducerea IPJ Sibiu anunța că are în vedere încheierea unor parteneriate cu firme de IT din oraș, parteneriate în cadrul cărora polițiștii care lucrează în astfel de dosare de înșelătorie să capete deprinderile și cunoștințele necesare. 

Pe de altă parte, conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu arată că a formulat și transmite continuu propuneri către Ministerul Public pentru a face loc în organigramă și pentru specialiști în domeniul IT. „ Fără astfel de cooperări internaționale și fără specialiști ne e destul de greu să derulăm anchete în acest domeniu. Probabil că factorii decidenți vor considera necesară și oportună angajarea unor specialiști. Nu pot să îmi formez o percepție în cât timp se vor întâmpla aceste lucruri”, mai arată prim-procurorul Bogdan Nicolae Dancu.

De altfel, el arată că nici campaniile de prevenție derulate până acum nu ajung la toate categoriile vulnerabile. „În continuare avem victime prin «metoda accidentul», deci să nu avem așteptări că o campanie de informare va avea un impact pozitiv relevant”.

De la scrisori la „deep-fake”

Paleta fraudelor on-line este în continuă diversificare. Raportul dat publicității de către Europol referitor la acest fenomen în 2023 indică faptul că fraudele în domeniul investițiilor (acțiuni ale unor companii cunoscute, fonduri de pensii etc, generic denumite „investment frauds”) au ajuns să producă cele mai mari pagube.

De altfel, Poliția Română a emis la finele anului trecut o alertă prin care arătau că atacatorii conving victimele să investească în diferite platforme. După ce câștigă încrederea victimelor, atacatorii ajung să le determine să instaleze diferite aplicații pe telefon sau calculatoare. Iar prin aceste aplicații, atacatorii ajung să capete control asupra conturilor victimelor.

„Alte modalități de inducere în eroare a potențialilor investitori pot fi reprezentate de promovarea unor anunțuri, în general pe rețele de socializare, în care se folosesc imaginile unor companii cunoscute, listate la bursă, cu promisiunea unor câștiguri imediate foarte mari, prin «cumpărarea de acțiuni» care vor «genera dividende» de zeci de mii de lei «direct pe cardul» utilizatorilor”, arată reprezentanții Poliției Române, care îndeamnă la „prudență” pe cei care doresc să se protejeze de astfel de fraude.

„Scrisoarea nigeriană” (metoda prin care victimelor abordate prin mail-uri sau rețele de socializare li se câștigă încrederea și afecțiunea pentru ca mai apoi să fie convinse să transfere diferite sume de bani) sau „metoda accidentul” (prin care victimele sunt anunțate că prieteni ori rude ale acestora au produs accidente și au nevoie urgent de bani pentru plata unor daune) sunt în continuare utilizate, dar complexitatea schemelor frauduloase a devenit tot mai rafinată. Astfel, conform unui comunicat emis de Bitdfender, cea mai mare companie din România de soluții de securitate on-line, în ultima perioadă s-au intensificat atacurile de tip „stream-hacking operate prin YouTube”. 

„Hackerii au început să utilizeze tehnologii deepfake pentru a crea videoclipuri false ale unor persoane cunoscute în sfera monedelor cripto care conferă o mai mare credibilitate tentativelor de fraudă. O astfel de înșelătorie a vizat imaginea companiei MicroStrategy și a fondatorului ei, Michael Saylor. El apare într-o serie de clipuri deepfake prin care încurajează comunitatea online să găsească un cod QR, să-l scaneze și să trimită apoi o sumă cripto pentru a le fi dublată. Canalele compromise folosesc variații ale logo-ului oficial MicroStrategy”, descriu cei de la Bitdefender.

Citește și Înșelătoriile în Sibiu au crescut cu aproape 25%. Ivancea: ”Nu sunt din cele clasice, ci online”. Poliția vrea să învețe de la firmele de IT și să-și facă un departament special

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Gheorghe

Acum 1 an

Statul la stat! Domnul zice: "Este necesară angajarea unor specialiști. Pe noi, ca specialiști în drept, ne depășește” in loc să zică -Am angajat, specialiști care deja s-au apucat de treabă, sau - Am pornit demersurile către minister să se înființeze locuri de IT pe lângă serviciul nostru. Durere în fund! Sa se facă, să se ocupe, hai ca trebuie sa plecam ca avem o întâlnire cu ăștia a lui Iordache la o pensiune faină la Păltiniș.
Raspunde

Base

Acum 1 an

Speciali inseamna hoti! Restul e cancan!
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Da' cine-i frate sibianca aia cu juma' de million cash in cont? Bani pierduti! Cā pe lângā āia mai are probabil 6,5 milioane, incā in cont??? Bā, multi bani fārā origine sunt in lumea asta. Āla care a înselat -o stia cā duduia are bani. Pe mine nu mā insealā nimeni, sunt lefter.
Raspunde

@spartow

Acum 1 an

Tu ești lefter și material și intelectual … Cel mai grav e ca te crezi și funny , cu vocabularul tău forțat de interlop fără fapte!
Raspunde

Ion

Acum 1 an

PROSTIA SI DOMNIA SE PLATESC.Cocoana cu juma de milion precis nu l-o castigat prin propria-i munca...DACA NU-I ASA O FACEM ETALON DE TAMPENIE
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Despre inselatoriile, crimele si distrugrtile comise de Gheorghe Stan, Mateescu, Nicolaescu, Rozalia, Iohannis, Racovita, Sandru, Veseli, etc, nu divulga nimic domnul procuror.
Raspunde

Cristi

Acum 1 an

Dar pe hoții de biciclete de ce nu-i puteți prinde? Pe corupți, etc de ce nu-i puteți condamna? Ce vă lipsește? După ce lupta cu drogurile ați pierdut-o, după cum spunea ministrul de interne, noi, cetățenii, ne întrebăm pt ce existați? De ce ieșiți la 48-50 de ani in pensie și băgați în voi pensiile alea nesimțite? Nici bun simț nu aveți, nu numai competențe lipsă. Am înțeles că nu voi ați făcut legea, dar atât timp cât voi ca procurori nu simțiți nedreptatea și nu încercați să o schimbați, ba dimpotrivă, cum sa credem că aveți competențe de orice fel că să vă îndepliniți sarcinile postului?
Raspunde

Cristi

Acum 1 an

Uluitor ce a putut sa declare acest procuror. Cu astfel de procurori iti dai seama de ce nu se finalizeaza dosarele in termen util. Incompetenti, delasatori si multi dintre ei corupti. Justitia, ca orice domeniu din Romania, este o catastrofa.
Raspunde

Xxx

Acum 1 an

Pai normal doar s a iesit in strada seri la rind ca sa " aparam justitia" !!! A...a fost manipulare??? Nu cred...ca dovada...iata rezultatul!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus