Vineri,
25.04.2025
Partial Noros
Acum
20°C

”M-am trezit cu un bloc lipit de geamul meu și toată lumea spune că e legal”. Caz în Sibiu care arată de ce este important noul PUG

”M-am trezit cu un bloc lipit de geamul meu și toată lumea spune că e legal”. Caz în Sibiu care arată de ce este important noul PUG

Primăria municipiului Sibiu organizează în această perioadă o serie de dezbateri publice pe tema noului Plan Urbanistic General. Prima dezbatere a avut loc deja săptămâna trecută, una nouă fiind programată săptămâna viitoare.

Majoritatea sibienilor consideră aceste dezbateri publice drept etape birocratice care oricum vor fi bifate, cu sau fără exprimarea opiniei lor. Ziarul Turnul Sfatului vă prezintă mai jos un caz concret, la zi, care arată de ce este important să cunoaștem prevederile noului PUG și, mai ales, de ce părerea populației ar trebui luată în considerare.

D. C. locuiește pe strada Ogorului, la numărul 37, de aproximativ șapte ani. Are 15 vecini într-un bloc nou, construit lângă șina de cale ferată care merge în Zona Industrială Vest. Liniile de tren se află pe o latură a imobilului, pe cealaltă se afla o casă veche. Aceasta a fost cumpărată, demolată, iar din 2021 pe terenul rămas liber a demarat construcția unui nou bloc. Va avea 15 apartamente și două spații comerciale la parter.

proiect imobiliar

Locatarii spun că au fost șocați să vadă că un bloc nou, de trei etaje plus mansardă, se va lipi practic de construcția în care trăiesc ei de câțiva ani. O parte din locatari își vor pierde geamurile de la baie, alții ferestrele de la mansardă sau priveliștea de la balcon.

”Ce m-a uimit cu adevărat este că nu ne-a întrebat nimeni nimic. M-aș fi așteptat ca măcar să ne ceară opinia, dacă nu semnătura că suntem de acord cu așa ceva. Am căutat să avem un dialog cu dezvoltatorul, l-am întrebat dacă trebuie neapărat să fie lipit, dacă nu poate lăsa un spațiu. Suntem opt proprietari care vor avea opt geamuri blocate și balcoanele. M-am trezit cu un bloc lipit de geamul meu și toată lumea spune că e legal”, a declarat unul dintre locatarii blocului.

Un altul arată că dezvoltatorul imobiliar este același care le-a vândut și lor, în primă fază, locuințele, însă atunci nu le-a spus nimic că urmează să apară noi construcții vecine.

”Vă spun foarte sincer să eu nu mai cumpăram aici dacă știam de la bun început că vor ridica un bloc lipit de noi. Mai întâi ne-a vândut nouă cu anumite specificații, apoi vine și ne acoperă geamul sau blochează balcoanele. El ne spune să mergem prin alte zone din oraș, să vedem că așa e urbanismul în Sibiu. Nu consider că este cinstit, să ne fi spus de la început”, spune un alt locatar.

În anul 2022, mai mulți vecini s-au unit și au dat în judecată dezvoltatorul, încercând să blocheze proiectul imobiliar. Procesele au durat aproape doi ani, câștig de cauză având beneficiarul investiției.

În motivația sentinței, judecătorul apreciază, printre altele că ”avocatul pârâtei S.C. Flux Expert S.R.L. învederează că s-a invocat faptul că nu se impunea consultarea publică în zona respectivă, întrucât toate actele au fost întocmite în baza PUG-ului, conform art. 47, alin. 2 din Legea Nr. 350/2001. Tribunalul constată că s-a depus de către pârâtul Primarul Municipiului Sibiu toată documentația deținută cu privire la acest aspect”.

Etapele unui proces sunt mult mai complexe decât citatul extras mai sus, însă concluzia este aceea că judecătorul a analizat documentele existente și a decis că proiectul imobiliar respectă legea și prevederile în sectorul imobiliar, motiv pentru care proiectul poate continua fără niciun fel de problemă. Mai mult decât atât, locatarii au fost obligați să achite în prima fază a procesului și 2.000 de lei cheltuieli de judecată.

„Dacă așa scrie în PUG-ul Sibiului...”

Reporterul Turnul Sfatului l-a contactat pe omul de afaceri care dezvoltă acest proiect, solicitându-i un punct de vedere. Rajab Y., de origine siriană, a precizat că el a fost deschis la dialog de la bun început și că întotdeauna a vorbit cu oamenii, inclusiv pe perioada procesului, timp de doi ani fiind oprite lucrările.

”Unii pur și simplu nu pot sau nu vor să înțeleagă. Eu am respectat legea exact așa cum scrie în lege, nu am făcut nimic greșit, nu am încercat să fac nimic ilegal, totul este ca la carte. Dacă așa scrie în PUG-ul Sibiului că trebuie construit în acea zonă, eu ce pot face? Specialiștii din Primăria Sibiu au analizat toată documentația, au văzut că totul este în ordine și au avizat ca atare. La început am zis că trebuie să fiu mai înțelegător cu oamenii, că nu se pricep la așa ceva. Unii mi-au spus să las un spațiu între blocuri... ei nu înțeleg că nu merge așa, nu construim cum ne taie capul, nu decid eu până unde se construiește. Totul este reglementat. Pe de altă parte, eu deja am pierdut doi ani cu acest proiect blocat, în timpul acesta știți foarte bine cu cât s-au scumpit materialele de construcții, cât a crescut salariul în construcții, evident că sunt costuri și au existat pierderi. Mă gândesc foarte serios dacă n-ar fi cazul să le cer daune celor care ne-au dat în judecată”, a explicat Rajab Y. pentru Turnul Sfatului.

Firma de construcții angajată de beneficiarul proiectului a reluat zilele trecute lucrările, spre nemulțumirea vecinilor care asistă neputincioși cum blocul lor va fi lipit de unul nou. La finalul săptămânii trecute o parte dintre aceștia s-au înscris în audiență la primarul Sibiu, sperând să obțină o suspendare a autorizației de construire.

Cazul descris mai sus arată tuturor sibienilor de ce este importantă dezbaterea pentru noul Plan Urbanistic General al Sibiului și de ce este utilă o bună informare a publicului.

Citește și:

Noul PUG împarte parcările Sibiului în patru zone: numărul lor scade în centru, crește în rest. Apar și reglementări pentru biciclete

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

32 comentarii

Emil

Acum 1 an

Asa este. Mafia si coruptia s-a legalizat de clanurile interlope inscaunate de infractori in MAI, justitie si CCR.
Raspunde

Văsălie Noroi

Acum 1 an

Coruptis e in floare ! Nu trebuie costruit blocul acela ! In orice caz , nu asa cum este acum , astia sfideaza legea cu garantul lui urdea de la primarie !
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Vrei sa-i dai in judecata pt ca au uzat de dreptul de a te da in judecata :) pai bine Rajabe, cum era ca asa e legea? Ei uite asa e si legea asta, pot sa te intarzie legal cu constructia. Pot sa zica si ei exact ca tine , ca nu au ce face, trebuiau sa te dea in judecata. Doar nu erau fraieri sa te lase sa le acoperi geamurile?
Raspunde

Contra

Acum 1 an

Ba, degeaba ați ieșit în 2017, pe frig că sa strigați m... Dragnea și să cereți să-l bage in pușcărie! Nu Dragnea e cel mai mare corupt din Romania! Trebuia să vs uitați mai întâi în jurul vostru, apoi sa Urlați că descreierații!

Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Lasa, nu scuza pe unul pt ce fac altii. Daca useristii au urlat impotriva lui Dragnea, ti de ce n-ai urlat inpotriva celorlalti corupti?
Raspunde

EU

Acum 1 an

Zidul blocului cu ferestre este considerat calcan, pentru a se permite alipirea unei alte constructii? Conform tuturor definitiilor, calcanul este o fatada fara deschideri. Un arhitect expert judiciar poate clarifica acest aspect.
Raspunde

Roman

Acum 1 an

ba baieti, a venit ****, in tara noastra. ti-ai luat credit pe viata ca sa cumperi un apartament si apoi iti mai baga un bloc lipit de geam si nu poti face nimic. ba voi va dati seama ce legi de rahat avem in tara in care platim taxe si impozite? nimeni nu poate face nimic. incredibil. Mai ajungi sa ii si platesti la sirian daune ca nu a inceput lucrarile acum doi ani. Bai e incredibil unde s-a ajuns. Treziti-va romani ca toti interlopii isi bat joc de voi cu legea in mana. Vai de capul nostru.

Raspunde

Andrei C.

Acum 1 an

Deja simplul fapt că acele blocuri vor fi sau sunt deja ridicate într-o zonă originală de case (vezi poza), este deranjant, nepotrivit, imoral, și moralmente ilegal, deci e clar că este o problemă cu PUG-ul și PUZ -ul Sibiului, iar interesele de tot felul primează bunului simț și respectului. Protestați, oameni buni, și nu vă lăsați călcați de: - "dezvoltatori" puși doar pe îmbogățire și care exploatează fiecare petec de pământ în detrimentul vecinilor și a întregului oraș care astfel se aglomerează, și nu pe a oferi clienților lor precum și vecinilor o calitate a vieții satisfăcătoare (spațiu verde generos, soare, și cu cât mai puțin zgomot, noxe). - de o primărie incompetentă, care nu respectă dreptul vechilor locuitori la liniște, spațiu, și mai ales SOARELE vital. Cine vrea blocuri și case supraetajate, să le facă în câmp..., departe de restul așezărilor, e loc arhisuficient. Sau și mai bine, să își facă o nouă localitate pentru ele. S-a ajuns ca cei lacomi și cu bani, să le facă viața amară celor mai săraci și modești. Sibiul de ieri este și va fi un oraș compromis și condamnat la sufocare din cauza supraaglomerării (cu venetici), proastei sistematizări, străzilor înguste, continuei expansiuni cu imobile multifamiliale în detrimentul amenajărilor ce aduc beneficiu celor care locuiesc deja. Și pentru subiectul articolului, trebuie clar interzisă orice construcție (pe o rază de minim 25 de metri să zicem) care se vrea ridicată cu o înălțime mai mare decât imobilele adiacente ei și anterior construite (de maxim 8 metri înălțime), iar cele două dimensiuni limită, să crească proporțional, astfel că pentru un bloc vechi imobilele noi din jur să fie încă și mai depărtate. Și toate astea în special pe direcția est-sud-vest față de un imobil deja construit, pentru a-i conferi suficient soare pe tot parcursul anului.
Raspunde

Radu

Acum 1 an

******, voua nu va e jena de voi? Una intr-una latrati la comanda, ca niste maidanezi hraniti de manelisti!. Nimic nu va convine. Ca daca-i bloc, e prea inalt. Daca-i parcare - se taie pomi. Daca-i gradinita e prea departe. Daca-i alba , de ce nu-i neagra!. Toti rahatii hAUR-isti si PSD-isti v-ati trezit sa faceti gargara, la orice!. Dobi! (Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului calomnios folosit.)

Raspunde

Alex t

Acum 1 an

Eu m am trezit cu o mansarda pe bloc fara sa stiu ca se face si acum au plecat peretii interiori intro parte . cona a facut mansarda
Raspunde

Radu

Acum 1 an

Locatarii respectivului imibil ar trebui sa împiedice construcția prin orice mod posibil: părând mașinile în fata asa incat sa nu poată întra cu betonierele, fa and sesizării non stop la politie, AJOFM, ANAF etc....poate asa pleacă "dezvoltatorul".
Raspunde

Vasile32

Acum 1 an

Primaria Sibiu, Serviciul de Urbanism ce pazeste ? ca doar ei dau toate autorizatiile........alo.....Bunicuta ? se aude ?
Raspunde

EU

Acum 1 an

Serviciul Urbanism trebuie sa verifice in primul rand cum a fost autorizat blocul in care locuiesc cei vatamati.Daca prin PUG pentru UTR-ul respectiv se prevede ca locuintele se alipisec la ambele limite laterale, cum s-a autorizat fatada cu ferestre stiind ca o noua constructie va fi alipita de aceasta? Doar pentru ca investitorul sa poata vinde apartamentele? Arhitecta sefa ar trebui sa raspunda la acest aspect.
Raspunde

Zina

Acum 1 an

Da, sigur va raspunde arhitecta sefa si altii...din primarie
Raspunde

D.M.

Acum 1 an

Cum zicea si Andrei mai sus, E EVIDENT CA PRIMARIA E DE VINA! Primul bloc P+3E+M nu trebuia autorizat acum cativa ani, si nici actualul bloc in constructie. Cine l-a autorizat ? Aceleasi persone ce au legalizat si cladirea lui w. keul de pe dumbravii 101 – cea fara ce 20 de locuri de parcare din autorizatie? Str. Ogorului e strada de case, cu o latime de doar 5m si un pic. Conf. cod rutier, nici macar stationarea nu e permisa la asa latime, cum sa autorizezi blocuri pe asa strada ?? Acum se face blocul nr 2. Urmeaza inca 20 de blocuri ? Dupa aia sarmanii locuitori vor avea din nou strada escavata pt redimensionarea utilitatilor.
Raspunde

Maria

Acum 1 an

La fața locului ar fi trebuit să fie un panou pentru PUD și care să anunțe termenul pt contestații.
Raspunde

Vasile32

Acum 1 an

Aeeasi situatie este si in spate la fosta fabrica Rosu in Turnisor pe strada Graului ! Face cineva ceva sau doar mentionam aici degeaba ? Bunicuta.....alooooo !!!
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Așa se face urbanism la Sibiu oameni buni, pe șpagă și pe sub masă. De ce nu se face consultare față de cetățeni așa cum prevede legea??? Înainte să primească autorizația de construire legea spune clar ce trebuie făcut. Nimeni nu respectă legea. De ce? Pentru că toate aprobările in astfel de cazuri se dau cu șpagă și în complicitate cu arhitecții orașului. Rușine să le fie!!! Nu le pasă de oameni ci doar de beneficiile lor luate de la constructori.
Raspunde

Cetatean

Acum 1 an

situatia asta e reprezentativa pentru a ilustra CALITATEA VIETII deplorabila a sibianului obisnuit. Primaria permite dezvoltatorilor ORICE proiect monstruos care ocupa cu constructia si parcarea tot terenul, apoi primaria incaseaza impozite si taxe pe cotete. Spatiile verzi au disparut, copacii au disparut, iar sibianul respira praf si noxe, e inconjurat de zgomot, si de pe-o zi pe alta se poate trezi si ca soarele i-a fost furat de primarie, care a permis blocuri in zone in care nu aveau ce sa caute. Halal primarie, halal urbanism!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Stef

Acum 1 an

Rămâne Revolta Sibienilor cu zecile de mii în Fața primăriei și a sediilor Partidelor Politice de la guvernare....
Raspunde

HBomb

Acum 1 an

Ceea ce spune sirianul este o minciună. El susține că a construit așa deoarece așa se cere în PUG, ceea ce este fals, fiindcă PUG stabilește doar limitele dincolo de care nu te poți apropia de alte clădiri, nu impune să construiești la limita aia. Ceea ce l-a determinat pe sirian să construiască până la limita limitelor este lăcomia, dorința de a îngrămădi cât mai multe apartamente în noua clădire, ca să poată lua cât mai mulți bani de la alți cumpărători.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian neimbecil

Acum 1 an

Foarte bine ca se construieste! Si inca nu se construieste suficient! Este nevoie de cladiri de birouri, cu spatii moderne, locuri de joaca pentru copii, sa mai schimbam profilul economic al Sibiului, de la șaibă si bandă la business de office cu IQ superior. Vecinii se dau in judecata pentru ca asa stiu din nastere, nu e problema. Daca nu s-ar construi, Sibiul ar fi ramas un Cornățel mai mare sau un Drăgășani mai mic. Cui nu ii convine evolutia, sa mearga in localitatile anterior amintite!
Raspunde

Dan

Acum 1 an

Nu iau partea rechinilor imobiliari, dar aici avem pe de parte o casa construita pana in marginea terenului propriu cu geamuri care dau in curtea vecina si pe partea cealalta un bloc construit la fel cat i s-a intins terenul. Si acum ambii se plang ca cel care are terenul intre ei vrea sa faca acelasi lucru. Hai cu dubla masura.
Raspunde

Stefanuca

Acum 1 an

Dati bani la toti ratatii care se cred investitori. Cat timp alimentati conturile lacomilor si a scarbelor din Sibiu...orasul asta o sa se degradeze tot mai mult.... iar primaria si urbanismul se uita ca proastele..........ptr ca is 2 femei...proaste si coruptibile
Raspunde

Radu Cretu

Acum 1 an

Fain ar fi ca sa nu cumpere nimeni apartamentele din noul bloc...
Raspunde

Casabloc

Acum 1 an

hai sa vezi pug-ul sibian in toata splendoarea si pe coposu, langa promenada mall si podul garii, ca s-au urcat blocurile pe casele de langa ela la propriu, dincolo de limita streasinei. in ritmul si specificul asta, sibiul devine favela sudamericana :(
Raspunde

Nicolae

Acum 1 an

Primăria municipiului oricărui oraș sau localitate are obligația să trimită la fața locului o persoana autorizata din cadrul primăriei respective împreună cu investitorul și firma care construiește acel imobil pentru verificări.Cel care aprobă autorizația de construire a imobilului situat în zona x,y sau z trebuie să aibă habar la ce distanta se poate construi față de un alt imobil, casă,bloc, școală, distanta minima trebuie să fie de 2 metri din gardul vecinului sau vecinilor față de noul imobil.Daca nu există gard, atunci se măsoară înălțimea imobilului care va fi construit și se va ține cont de faptul că blocul respectiv poate avea acoperiș sau nu, atunci se hotărăște de către dirigintele de șantier distanta dintre imobilele învecinate.Arhitectul, cel care eliberează autorizatile de construcții din cadrul oricărei primării sunt cei vinovați pentru toate neregulile din teren.Deci în concluzie,arhitectul, investitorul, responsabilul din primărie împreună cu cel care execută construirea unui imobil, adică firma de construcții, trebuie să respecte niște legi și norme în construcții.Probabil locul respectiv are suprafața totală la limita pentru construirea acelui bloc.Am văzut că autorizația de construcție este eliberată în anul 2021.Sigur cineva a depus o contestație la primăria municipiului Sibiu și toate celelalte treburi s-au dat peste cap.Materialele de construcții se vor mai scumpii, acest lucru nu este un motiv de instanță, riscul celui care nu respectă regulile și legile României
Raspunde

EU

Acum 1 an

In primul rand, serviciul urbanism trebuie sa verifice cum a fost autorizat blocul in care locuiesc cei vatamati. In PUG/Sibiu se prevede pentru acest UTR-alipirea constructiilor noi de ambele limite laterale.In aceste conditii cum a fost autorizata fatada cu ferestre stiind ca noua constructie urmeaza a fi alipita de aceasta? Doar pentru a putea investitorul sa-si vanda apartamentele? Arhitecta sefa trebuie sa raspunda la acest aspect.
Raspunde

Alin

Acum 1 an

La fel și la blocul de pe Mihail Viteazu sensul giratoriu cu calea Dumbrăvii, cine a protestat!? Aceeași situație a fost unde s-au acoperit geamurile de la baie pentru vechiul bloc.(Hotel Plaza Nr 35) Se chemă Ghinion.
Raspunde

K276

Acum 1 an

- cod civil, nu se construiesc ferestre si balcoane la sbu 2m de limita de proprietate. - constructia nou nu se mai face pe calcan. Retragere min 2m. - doar reconstructia, consolidarea, extinderea se fac pe calcan, daca a exstat deja calcan la vechea constructie. - geamurile si balcoanele cu deschidere in curtea vecinului au fost aprobate!? Deci primaria si-a asumat legalitatea. -ulterior aceeasi primarie aproba o alta constructie care la acopera!? Dezvoltatorul cand a vandut primul imobil, poate stia situatia sau nu, dar daca primaria ii aproba, why not? Ca si amprenta construita, se poate construi in limita retragerilor impuse de primarie, sau reconstructie + extindere pe vechea fundatie, dar randamentul creste odata cu suprafata si inaltimea. Da, poti fi nesimtit si sa construiesti la max, cat ti se aproba, fara sa te intereseze de altii. As chema primaria in judecata pt incalcare cod civil, iar dezvoltatorul sa fie citat ca martor si as cere sa imi dea banii pe ap. Sau pe credit. Plus alte despagubiri.
Raspunde

K276

Acum 1 an

Revin cu o mentiune. Putem avea deschideri pe calcan cu acordul vecinului, dar daca vecinul se supara, sau nu il rasplatim, poate renunta la intelegere. Daca avem acord notarial si vecinul vinde, noul proprietar cumpara un teren cu sarcini. Ca atunci cand linia de tensiune trece peste teren, sau o teava de apa, de petrol trece pe dedesubt si el nu mai are libertatea de a construii oriunde, sau de a face plantatii, sau amplasamente de materiale. Si asa daca nu a primit o justa rasplata, este atacabil si nu ne putem baza la nesfarsit.
Raspunde

Laurentiu

Acum 8 luni

Daca este vorba de geamul din peretele lateral (calcan), langa teava centralei, atunci, sa stiti ca este perfect legal ca blocul sa fie alaturat (chiar lipit) de acest perete. Peretele casei lateral , fiind calcan, trebuie sa fie fara geamuri, ferestre, tevi...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus