Primăria municipiului Sibiu organizează în această perioadă o serie de dezbateri publice pe tema noului Plan Urbanistic General. Prima dezbatere a avut loc deja săptămâna trecută, una nouă fiind programată săptămâna viitoare.
Majoritatea sibienilor consideră aceste dezbateri publice drept etape birocratice care oricum vor fi bifate, cu sau fără exprimarea opiniei lor. Ziarul Turnul Sfatului vă prezintă mai jos un caz concret, la zi, care arată de ce este important să cunoaștem prevederile noului PUG și, mai ales, de ce părerea populației ar trebui luată în considerare.
D. C. locuiește pe strada Ogorului, la numărul 37, de aproximativ șapte ani. Are 15 vecini într-un bloc nou, construit lângă șina de cale ferată care merge în Zona Industrială Vest. Liniile de tren se află pe o latură a imobilului, pe cealaltă se afla o casă veche. Aceasta a fost cumpărată, demolată, iar din 2021 pe terenul rămas liber a demarat construcția unui nou bloc. Va avea 15 apartamente și două spații comerciale la parter.
Locatarii spun că au fost șocați să vadă că un bloc nou, de trei etaje plus mansardă, se va lipi practic de construcția în care trăiesc ei de câțiva ani. O parte din locatari își vor pierde geamurile de la baie, alții ferestrele de la mansardă sau priveliștea de la balcon.
”Ce m-a uimit cu adevărat este că nu ne-a întrebat nimeni nimic. M-aș fi așteptat ca măcar să ne ceară opinia, dacă nu semnătura că suntem de acord cu așa ceva. Am căutat să avem un dialog cu dezvoltatorul, l-am întrebat dacă trebuie neapărat să fie lipit, dacă nu poate lăsa un spațiu. Suntem opt proprietari care vor avea opt geamuri blocate și balcoanele. M-am trezit cu un bloc lipit de geamul meu și toată lumea spune că e legal”, a declarat unul dintre locatarii blocului.
Un altul arată că dezvoltatorul imobiliar este același care le-a vândut și lor, în primă fază, locuințele, însă atunci nu le-a spus nimic că urmează să apară noi construcții vecine.
”Vă spun foarte sincer să eu nu mai cumpăram aici dacă știam de la bun început că vor ridica un bloc lipit de noi. Mai întâi ne-a vândut nouă cu anumite specificații, apoi vine și ne acoperă geamul sau blochează balcoanele. El ne spune să mergem prin alte zone din oraș, să vedem că așa e urbanismul în Sibiu. Nu consider că este cinstit, să ne fi spus de la început”, spune un alt locatar.
În anul 2022, mai mulți vecini s-au unit și au dat în judecată dezvoltatorul, încercând să blocheze proiectul imobiliar. Procesele au durat aproape doi ani, câștig de cauză având beneficiarul investiției.
În motivația sentinței, judecătorul apreciază, printre altele că ”avocatul pârâtei S.C. Flux Expert S.R.L. învederează că s-a invocat faptul că nu se impunea consultarea publică în zona respectivă, întrucât toate actele au fost întocmite în baza PUG-ului, conform art. 47, alin. 2 din Legea Nr. 350/2001. Tribunalul constată că s-a depus de către pârâtul Primarul Municipiului Sibiu toată documentația deținută cu privire la acest aspect”.
Etapele unui proces sunt mult mai complexe decât citatul extras mai sus, însă concluzia este aceea că judecătorul a analizat documentele existente și a decis că proiectul imobiliar respectă legea și prevederile în sectorul imobiliar, motiv pentru care proiectul poate continua fără niciun fel de problemă. Mai mult decât atât, locatarii au fost obligați să achite în prima fază a procesului și 2.000 de lei cheltuieli de judecată.
„Dacă așa scrie în PUG-ul Sibiului...”
Reporterul Turnul Sfatului l-a contactat pe omul de afaceri care dezvoltă acest proiect, solicitându-i un punct de vedere. Rajab Y., de origine siriană, a precizat că el a fost deschis la dialog de la bun început și că întotdeauna a vorbit cu oamenii, inclusiv pe perioada procesului, timp de doi ani fiind oprite lucrările.
”Unii pur și simplu nu pot sau nu vor să înțeleagă. Eu am respectat legea exact așa cum scrie în lege, nu am făcut nimic greșit, nu am încercat să fac nimic ilegal, totul este ca la carte. Dacă așa scrie în PUG-ul Sibiului că trebuie construit în acea zonă, eu ce pot face? Specialiștii din Primăria Sibiu au analizat toată documentația, au văzut că totul este în ordine și au avizat ca atare. La început am zis că trebuie să fiu mai înțelegător cu oamenii, că nu se pricep la așa ceva. Unii mi-au spus să las un spațiu între blocuri... ei nu înțeleg că nu merge așa, nu construim cum ne taie capul, nu decid eu până unde se construiește. Totul este reglementat. Pe de altă parte, eu deja am pierdut doi ani cu acest proiect blocat, în timpul acesta știți foarte bine cu cât s-au scumpit materialele de construcții, cât a crescut salariul în construcții, evident că sunt costuri și au existat pierderi. Mă gândesc foarte serios dacă n-ar fi cazul să le cer daune celor care ne-au dat în judecată”, a explicat Rajab Y. pentru Turnul Sfatului.
Firma de construcții angajată de beneficiarul proiectului a reluat zilele trecute lucrările, spre nemulțumirea vecinilor care asistă neputincioși cum blocul lor va fi lipit de unul nou. La finalul săptămânii trecute o parte dintre aceștia s-au înscris în audiență la primarul Sibiu, sperând să obțină o suspendare a autorizației de construire.
Cazul descris mai sus arată tuturor sibienilor de ce este importantă dezbaterea pentru noul Plan Urbanistic General al Sibiului și de ce este utilă o bună informare a publicului.
Citește și:
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 33472
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Sparrow
Acum 1 oră
Rik
Acum 1 oră
Sparrow
Acum 1 oră
Sparrow
Acum 1 oră
AMN114