Miercuri,
17.04.2024
Innorat
Acum
10°C

Direcția pentru Cultură Sibiu anunță noi controale în județ: se înlocuiește țigla cu tabla, se montează geamuri termopan, apar panouri fotovoltaice înspre stradă

Direcția pentru Cultură Sibiu anunță noi controale în județ: se înlocuiește țigla cu tabla, se montează geamuri termopan, apar panouri fotovoltaice înspre stradă

Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Sibiu anunță că-și trimite colaboratorii pe teren pentru a combate „ilegalitățile” care pun în pericol patrimoniul istoric din județ.

„Având în vedere faptul că în ultima perioadă s-a intensificat fenomenul intervențiilor ilegale și neautorizate asupra imobilelor de patrimoniu (înlocuirea țiglei cu tablă, placarea cu polistiren, montarea geamurilor termopan cu cadru din PVC, amplasarea unor aparate de aer condiționat și coșuri de evacuare a gazelor din centrele termice situate pe fațadă, precum și apariția panourilor fotovoltaice pe șarpantele dinspre stradă ale clădirilor), Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu anunță începerea unor controale tematice, pe întreg teritoriul județului Sibiu, pentru combaterea acestor ilegalități”, transmite instituția într-un comunicat de presă.

Directorul DJC Sibiu, Dan Nanu, precizează că echipele instituției vor verifica pe teren aplicarea corectă a legislației și respectarea condițiilor de avizare.

Direcția nu menționează când și unde va avea loc primul control sau un orar al verificărilor, precum nici cât vor dura acestea.

Amintim că un anunț asemănător a fost emis de conducerea DJC Sibiu acum 2 ani, în octombrie 2022, când verificările au început din Orașul de Jos.

Atunci, Dan Nanu atrăgea atenția că „intervențiile neadecvate și neavizate au început să pătrundă tot mai des, inclusiv în perimetrul fostei Cetății a Sibiului, sit - monument istoric de categoria A, aflat pe Lista Indicativă UNESCO. Enumerăm o parte dintre intervențiile neadecvate: învelitori de tablă, fațade placate cu polistiren și zugrăvite în nuanțe care nu mai au nimic în comun cu cele originale, tâmplării din PVC etc. Toate acestea încep să întunece imaginea Sibiului, oraș considerat unul dintre orașele cele mai bine conservate din punct de vedere al patrimoniului din România”.

Tot în acea perioadă Turnul Sfatului l-a însoțit pe directorul DJC Sibiu în una din zile când a inspectat câteva clădiri din centrul municipiului Sibiu.

Citește și: Clădirea de pe Mitropoliei 7, cel mai trist monument istoric din Sibiu. În inspecție cu șeful Direcției Cultură: „Fără pari, casa asta nu cred că prinde Crăciunul”

La o săptămână de la demararea controalelor, conducerea DJC Sibiu transmitea că „cele mai praf monumente din centrul istoric al Sibiului vor apărea într-un calendar”.

Precizăm că din anul 2022 pe site-ul DJC Sibiu a fost publicată o notă „referitor la intervențiile asupra fațadelor din centrul istoric al Sibiului”, în care se menționează că „(...) intervenţiile asupra faţadelor nu ar trebui să se facă în mare grabă şi după gustul şi culoarea preferată a unor persoane nespecializate sau a proprietarilor” și că „locuirea în centrul istoric este un privilegiu, dar implică şi obligaţia păstrării şi transmiterii valorilor de patrimoniu”.

În același timp, reprezentanții Direcției pentru Cultură subliniau că „prevenirea distrugerii fondului construit trebuie să primeze în faţa sancţiunilor”, arătând că prin „măsuri radicale de amendare fără avertismente şi termene rezonabile de reabilitare a faţadelor, Primăria municipiului Sibiu a eliminat orice şansă a Centrului istoric Sibiu de a fi inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO”.

Citește și: FOTO Casele neîngrijite din centrul Sibiului amendate cel mai des – pe Bălcescu și pe Șaguna. Amenzi de aproape 90.000 de lei în trei luni

„Înainte de amendarea locuitorilor considerăm că Primăria Municipiului Sibiu ar fi trebuit să întocmească un Regulament local de arhitectură şi estetică urbană, care să cuprindă un studiu cromatic, aşa cum au anumite oraşe din România care doresc să protejeze patrimoniul local şi naţional şi să aibă un compartiment specializat care să gestioneze această problemă. Datorită amenzilor aplicate de Primăria Municipiului Sibiu s-a generat o reacţie de frică, asociată cu graba, astfel încât lucrările la faţade se desfăşoară de multe ori fără un proiect şi fără asistenţă de specialitate, neprofesional, cu rezultate mai mult decât discutabile şi cu pierderea unor informaţii importante în ceea ce priveşte adevărul istoric privind cromatica şi tratarea arhitecturală a faţadelor. Alături de o gamă cromatică stridentă, neconformă cu caracteristicile iniţiale ale faţadelor, consemnăm lucrări ireversibile, grave, înlocuiri de tâmplării cu altele din materiale şi conformaţii necorespunzătoare, deteriorarea unor elemente decorative şi decaparea de tencuieli care, în unele cazuri pot păstra sub stratul vizibil, straturi mai vechi cu decoraţii valoroase. Este cazul unor clădiri unde au apărut asemenea decoraţii – str. Movilei, nr. 2, str. Turnului, nr. 7, str. 9 Mai, nr. 22, str. Faurului, nr. 6, str. Turnului, nr. 6, str. Tipografilor, nr. 12 şi multe altele, unde sub stratul actual de tencuieli şi zugrăveli sunt vizibile zone cu decoraţii pictate din perioada gotică şi Renaştere. Intervenţiile brutale asupra acestor clădiri şi a altora, susceptibile de a ascunde asemenea decoraţii conduc la pierderi inestimabile”, au mai transmis reprezentanții DJC SIbiu în 2022.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

12 comentarii

Nan(u)asul

Acum 3 săptămâni

Dati o fuga pan la Oradea,vedeti ce-au facut aia bine si aplicati si voi . Atata timp cat directia de cultura dintr-un mare municipiu are program mai rau decat cum se schimba vremea,sa nu va mirati. Daca vrei sa reabilitezi ceva in centru :))) pana ti se aproba o documentatie ti se darama cladirea. Ai de trecut comisii,cultura,mediu,primarie,topograf,cadastru, ingineri,refacut plus niste regulamnte care sunt facute parca in asa fel incat tot centrul ala sa se prabuseasca. Si sa tragem niste p+3+m acolo. A si apropo de cladiri pestrite,aia de pe capat de la Faurului cu Ocnei care sta sa pice,au sezizat-o cei de la cultura? Sau nu,ca nu e problema lor :)) pana pica dreq zidu ala pe vreun turist...***

Raspunde

Marketing IMPEX

Acum 3 săptămâni

De ce nu deschideti comentariile si pentru articolele marcate publicite? Multumesc!
Raspunde

I.

Acum 3 săptămâni

Oare cata spaga va mai incasa Nanu dupa aceasta runda de controale?
Raspunde

Bogdan

Acum 3 săptămâni

Atata se lauda cu controalele de data trecuta, nimic nu s-a schimbat. Dar cand esti prieten cu Raluca ce mai conteaza?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

O parere

Acum 3 săptămâni

Cat timp mai lasam escorcii sa se ocupe de problemele orasului?

Raspunde

Cris

Acum 3 săptămâni

Vine coletorul de taxe pentru partid din partea lui Turcan, daca le-ar fi pasat de cultura si patrimoniu casele din Sibiu ar fi fost de mult puse la punct.

Raspunde

Marie

Acum 3 săptămâni

Vine Echipa Galbena sa faca treaba, aia care se lauda cu fapte bune dar dau tzepe pe la spate.

Raspunde

Lena

Acum 3 săptămâni

Vine asociatul familiei Huciu sa faca ordine, vai de noi!

Raspunde

Cornel Togan

Acum 3 săptămâni

Coruptul de la PNL sa mearga acasa, Sibiul are nevoie de solutii reale!

Raspunde

VC

Acum 3 săptămâni

Nu are PNL bani si l-a scos pe Danut la munca

Raspunde

Smarandache

Acum 3 săptămâni

Altul platit degeaba doar ca sa se faca ca munceste, fara sinecuri!

Raspunde

OBSERVATOR

Acum 3 săptămâni

Innainte de a trece la controale, aceasta direcție ar trebuie sa aibă proiect pentru fiecare clădire istorica din Sibiu.Trebuie reabilitata clădirea? Atunci cumperi proiectul de la DJC și restaurezi asa cum trebuie ! Nu respecti proiectul atunci vei fi amendat! Dar , noi începem invers ! Povestim , trimitem omul în 7 direcții, cerem 27 de avize de la tot felul de de direcții pline de specialiști și după 3/4 ani când nici vorba sa ajunga cineva sa obtina vreo autorizatie apare d-nul director cu amenzile! JALNIC!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus