Sâmbătă,
13.04.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Povestea asistentului medical care aleargă la maraton pentru bolnavii de cancer. Bunica îi spunea: „Vreau să-ți aduci aminte de mine, așa cum eram înainte de boală”

Povestea asistentului medical care aleargă la maraton pentru bolnavii de cancer. Bunica îi spunea: „Vreau să-ți aduci aminte de mine, așa cum eram înainte de boală”

Asistenta medicală din cadrul SAJ Sibiu, Anca Gabriela Goia, va alerga, alături de colegii ei la Maratonul Internațional Sibiu pentru proiectul dedicat bolnavilor de cancer, al celor de la Sus Inima. A ales să facă asta în amintirea bunicii ei, răpusă de această boală, dar și pentru curajul bolnavilor oncologici de a lupta. Salvatorii pot fi susținuți AICI.

Mark Twain spunea că cele mai importante două zile din viața noastră sunt ziua în care ne-am născut și ziua în care am aflat de ce. Răspunsul la acest „de ce?” Anca l-a găsit în momentul în care a ales să devină asistent medical.

Anca Gabriela Goia (Tudor) s-a născut și a crescut în inima Ardealului, lângă Brad, județul Hunedoara. Până să ajungă în punctul în care se află acum spune că nu a fost ușor și a avut de trecut suficiente obstacole.

„Vreau să cred că am navigat prin matricea existențială cu suficientă responsabilitate, curaj și puterea de a mă ridica de jos și de a o lua de la capăt de fiecare dată când viața mi-a arătat că pentru propria devenire și împlinire, drumul are multe hopuri. Primul și cel mai important lucru pe care l-am învățat pana acum, este să nu uit niciodată de unde am plecat, de oamenii care mi-au fost alături și mai ales, să nu uit de mine. Sa nu mă pierd pe parcurs”, spune Anca.

Întâi voluntar, apoi angajată SAJ

Din anul 2016 este angajată a Serviciului de Ambulanță Județean Sibiu, dar înainte de asta a fost voluntară.

„Le datorez infinita prețuire tuturor oamenilor pe care i-am întâlnit și care au pus câte o cărămidă la fundația ființei mele, a ceea ce am învățat și sunt acum. Fără prezența, răbdarea și dedicarea lor, nimic nu ar fi fost la fel”, spune fata.  

Înainte să devină salvator Anca a explorat mai multe aspecte ale vieții și a cochetat cu diverse domenii de activitate de-a lungul timpului. La început și-a droit să fie cadru militar, dar nu a reușit, apoi a muncit și și-a dorit să studieze și să devină un bun psiholog clinician, dar nu a finalizat studiile. Crede că universul a avut alte planuri pentru ea și așa a ajuns asistent medical.

„Împlinirea, în contextul meseriei mele, vine din faptul că pot, oarecum, să readuc la viață cadrul militar și psihologul, dar sub altă formă. Chiar dacă în aparență, sunt doar un asistent medical, de cele mai multe ori asta implică să fiu aproape de cei care au nevoie de mine, să îi apăr și să îi înteleg, să îi tratez fizic și psiho-emoțional până la un punct. Dar, e nevoie să fii cu inima deschisă și să înțelegi că uneori ești doar un martor tăcut, în fața miracolului vieții și uneori în fața inevitabilului sfârșit.”

Va alerga pentru sprijinul bolnavilor de cancer

Anca va alerga în acest an la Maratonul Internațional din Sibiu, pentru proiectul STOP CANCER STIGMA - Centrul de suport oncologic Sibiu. A ales să facă asta fiind sensibilizată de puterea de a lupta a pacienților oncologici. 

„Stiți, toți avem cate un ceva care ne intrigă, care ne sensibilizează și ne motivează alegerile. Al meu, în acest caz, a fost în primul rând bunica mea maternă și în al doilea rănd, sunt ei, oamenii în a căror casă pășesc uneori și care m-au învățat ce înseamnă să fii cu adevărat un luptător.

Pacienții oncologici sunt speciali pentru că puși față în față cu diagnosticul lor, trec printr-o adevărată transformare de sine. Realizează cu adevărat efemeritatea, învață iertarea și acceptarea, dau jos măștile sociale și ne învață pe noi, ceilalți, că nimic nu e imposibil dacă îți dorești ceva suficient de mult. Bunica, în ultimele momente, cu o luciditate dureroasă, mi-a spus: Vreau să-ți aduci aminte de mine, așa cum eram eu înainte de boală, puternică și veselă. Nu a renunțat, nici în ultima clipă, să zâmbească. Aceasta e virtutea lor”, spune Anca.

Despre proiectul pentru care aleargă spune că este mai mult decât o strângere de fonduri pentru terapia și suportul pacienților oncologici și a familiilor lor. „Este o modalitatea de a ne face pe noi toți, comunitatea, să contribuim la acel zâmbet. Să le oferim o calitatea a vieții care să îi motiveze să se transforme din omidă în fluture.”

Nu va fi singură

Alături de Anca vor alerga colegii și voluntarii Serviciului de Ambulanță Județean Sibiu, precum și oameni de bine din comunitatea sibiană.

„În fiecare zi când merg la sediu, mă uit în ochii colegilor mei și ne înțelegem fără să scoatem vreun cuvânt. E acolo, în mintea și inima tuturor, același gând: suntem aici, pentru ca alții să trăiască!". Asociația SUS INIMA și toți cei care sunt implicați în terapia beneficiarilor, cu puțin ajutor din partea noastră, cred că pot face minuni. Individual, suntem o picătură,  împreună, suntem un ocean.”

Anca spune că mai presus de toate, trebuie să ne amintim cum să fim oameni. Fata este de părere că a sprijini un astfel de proiect înseamnă o șansă dată beneficiarilor pentru o nouă viață.

„Vreau să le transmit tuturor celor care au ales să alerge pentru acest proiect, dar și celor care aleargă pentru alte proiecte, să închidă ochii pentru un moment și să încerce se-și imagineze că fiecare pas pe care îl fac pe traseu lasă o urmă în viața cuiva. Pașii voștri apasă un pământ fertil, iar în el cade o sămânță din care răsare speranța pentru cei care au nevoie de ea. Cu cât suntem mai mulți, cu atât florile care răsar în urma noastră pot să încânte mai multe suflete care, poate, pentru un moment, au uitat cum să se bucure de prezent”, încheie Anca Goia

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Hermann Stadt

Acum 2 săptămâni

Mă bucur să întâlnesc și altfel de oameni veniți la Sibiu,care au înțeles că educația,respectul și empatia te fac plăcut și apreciat în comunitate.Avem deja prea multi indivizi care atunci când au ieșit pe poarta sa o ia spre nord s-au îmbrăcat în tupeu și nesimțire.

Raspunde

Sibian

Acum 2 săptămâni

Adevarul e ca oamenii din Sibiu sunt un exemplu de buna crestere. Vad peste tot in Sibiu gunoaie aruncate pe jos, oameni nervosi in trafic ( cu numere de SB), muzica ascultata la maxim necontand ca deranjeaza pe altii. Asa ca despre ce vorbim? In acest articol ar trebui sa apreciem gestul si sa incercam sa-l prijinim. Esenta este ca noi contribuind si donand ii ajutam pe acesti oameni care au nevoie reala de orice sprijin pentru a-si duce lupta care si asa este cumplita. Nu conteaza de unde suntem, in realitate suntem oameni si lumea ar fi mai buna daca am intelege asta fara orgolii si idiotenii de genul ,,eu sunt sibian iar tu esti din nord, din sud sau din orice alta parte a tarii".

Raspunde

Hermann Stadt

Acum 2 săptămâni

Hai sa nu vorbim de orgolii,din ce citesc îmi dau seama că ale tale sunt mari și frustrările de asemenea,altfel nu alegeai sa postezi sun nickname-ul de "Sibian"...E o constatare generala a ceea ce am spus mai sus,nu e doar părerea mea și ar fi bine să luați exemplul celor veniți din alte județe și pe care Sibiul i-a asimilat tocmai că sunt simpli oameni și nu "supra" cum vă credeți multi din cei veniți de la vale.Mandria,aroganta și falsa impresie împărtășită peste tot de voi cum că ați fi" ridicat" Sibiul nu duce decât la și mai multă nemulțumire din partea celorlalți.Nu ați reușit acolo de unde ați venit dar ne-ați scos pe noi din necaz:)))

Raspunde

Sibian

Acum 2 săptămâni

Mult succes!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus