Sâmbătă,
27.04.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Primăria Sibiu propune mărirea sumei alocate pentru reabilitarea ambulatorului integrat de la Pediatrie, de la 3,8 la 19 milioane de lei

Primăria Sibiu propune mărirea sumei alocate pentru reabilitarea ambulatorului integrat de la Pediatrie, de la 3,8 la 19 milioane de lei

Primăria Sibiu propune o nouă abordare a proiectului de reabilitare, modernizare și dotare a ambulatoriului integrat al Spitalului Clinic de Pediatrie și mărește suma de la 3,8 milioane de lei, cât a fost stabilită în ianuarie 2024, la peste 19 milioane de lei. Finanțarea va fi făcută prin PNRR.

În ședința de consiliu local care va avea loc în această săptămână se va supune la vot aprobarea proiectul „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu” și stabilirea unei sume totale în cuantum de 19.700.000, cu TVA, pentru realizarea acestui obiectiv.

„Se aprobă contribuția proprie în proiect a Liderului de Parteneriat - Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului cât şi contribuţia Spitalului Clinic de Pediatrie, Lider de Parteneriat şi a Municipiului Sibiu - Partener, de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 394.000 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului Reabilitarea, modernizarea şi dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu”, se arată în proiectul de hotărâre.

În momentul de față Ambulatoriul Integrat funcţionează într-o clădire edificată în anul 1904, cu spaţii insuficiente şi nedimensionate corespunzător numărului de pacienţi şi nevoilor de diagnosticare şi tratament a acestora.

Laboratoarele vor fi extinse și dotate

Prin acest proiect se dorește extinderea funcţională şi dotarea Cabinetului de recuperare, medicină fizică şi balneologie, care funcţionează momentan într-un spaţiu de 154 mp. Spaţiul nou reabilitat şi modernizat va avea 171 mp, la care se adaugă și spaţiul deja existent.

Tot prin proiect se vor achiziționa 14 echipamente, care vor permite desfăşurarea în condiţii optime a activităţii de diagnosticare şi tratament a afecţiunilor din aria de reabilitare medicală.  

Laboratorul de radiologie şi imagistică medicală se va dezvolta prin achiziţionarea unui nou RMN şi a unui nou aparat de radiografie.

„Aparatul de rezonanţă magnetică nucleară din cadrul Laboratorului de radiologie şi imagistică medicală a fost achiziţionat în anul 2015 şi a efectuat 4.762 consultaţii. Având în vedere vechimea lui, nu se mai pot achiziţiona piese de schimb. Aceeaşi situaţie este şi cu sistemul digital de radiografiere, achiziţionat în anul 2015, singurul aparat de acest tip din spital. Acesta a fost utilizat de 4.284 ori în timpul perioadei de funcţionare dar vechimea morală şi uzura datorată folosirii îndelungate determină repararea tot mai dificilă a acestuia”, se varată în proiectul de hotărâre.

Totodată, se urmărește dezvoltarea laboratorului de analize de microbiologie, în vederea îmbunătăţirii capacităţii şi capabilităţii sale și se va achiziționa un sistem automat pentru identificarea microorganismelor care nu există, în momentul de față la Pediatrie, un sistem automat rapid de identificare a micro-organismelor şi de efectuare a antibiogramelor, care îl va înlocui pe cel vechi, un aparat pentru depistarea alergiilor

Se va dota și cabinetului de chirurgie orală şi maxilo-facială, care este completare a Cabinetului de stomatologie şi deserveşte pacienţii cu afecţiuni grave din spectrul stomatologic. În cadrul acestui proiect se propune achiziţionarea unui compresor medical, care să permită utilizarea optimă a celor două unități stomatologice şi a unui fiziodispenser, care este un aparat utilizat pentru efectuarea diferitelor proceduri asupra osului în chirurgia orală şi maxilo-facială.

Spațiile create pentru ambulator vor fi în mansarda spitalului

Pentru că proiectul va fi finanțat și prin PNRR, printr-o altă hotărâre se cere aprobarea indicatorilor tehnico-economici și se explică necesitatea lucrărilor și achizițiilor cerute în plus.

Valoarea totală a proiectului este de 19.351,312 mii lei, cu TVA din 2.611,822 mii lei sunt construcții și montaj.

Cu acești bani se vor reabilita și crea spații în mansarda pavilionului A, în suprafață utilă de 167,28 mp. Aici vor fi trei săli de kinetoterapie, o sală de electroterapie, un birou cadre medicale, două grupuri sanitare, un vestiar personal, o încăpere obscură – videoproiector, un acces traseu tehnic și de mentenanță, un hol, și 4 laboratoare dotate prin proiect.

„Spitalul Clinic de Pediatrie intenţionează să depună spre finanţare nerambursabilă în parteneriat cu Municipiul Sibiu acest proiect, în cadrul Programului Sănătate, Prioritatea de investiţii 1 Creşterea calităţii serviciilor de asistenţă medicală primară, comunitară, a serviciilor oferite în regim ambulatoriu şi îmbunătăţirea şi consolidarea serviciilor preventive, Apelul de proiecte Investiţii în infrastructura publică a ambulatoriilor spitalelor de pediatrie", se arată în hotărâre.

Foto principală ilustrativă: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus