Vineri,
12.04.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Dilemă între aleșii sibienilor: dăm locuință socială unui bătrân evacuat dintr-o casă retrocedată, condamnat pentru o mită de 100 de euro dată „din disperare”?

Dilemă între aleșii sibienilor: dăm locuință socială unui bătrân evacuat dintr-o casă retrocedată, condamnat pentru o mită de 100 de euro dată „din disperare”?

Fără să informeze toți colegii Comisiei sociale, președinta acesteia a introdus pe lista de repartizări de locuințe sociale numele unui sibian de 71 de ani. Este vorba de pensionarul condamnat la doi ani de închisoare, după ce a încercat să dea 100 de euro mită unui funcționar de la Urbana. „Nu s-a ajuns la dare de mită, a fost doar intenție: 100 de euro, atât”, a fost replica președintei Comisiei sociale care a generat cele mai multe discuții.

Asupra acestei situații a atras atenția Diana Mureșan, consilier local USR și membră a Comisiei sociale. Ea a arătat că din cele șase locuințe propuse a fi repartizate în ședința Consiliului local Sibiu care a avut loc miercuri, una era propusă a fi atribuită lui Gheorghe Iană, sibianul care anul trecut a fost condamnat pentru dare de mită. 

Condamnarea lui Iană a venit după ce, în octombrie 2022, bătrânul a încercat, pentru a doua oară, să ofere 100 de euro unui funcționar de la Urbana. Mita ar fi trebuit să-l ajute la semnarea unui contract de închiriere pentru camera care deja îi era repartizată de către Primărie. Contract care nu putea fi atunci încheiat din cauză că nu mai avea carte de identitate valabilă și avea amenzi neplătite. „Din disperare”, a justificat bătrânul gestul său în fața judecătorului. De trei săptămâni omul dormea pe la prieteni, din cauză că a fost evacuat din locuința care a fost retrocedată.

„Sub pretextul de a-i fi dată o nouă șansă a fost propus din nou de către președinta Comisiei sociale: în februarie 2023, a fost din nou introdus la repartizare de locuință, dar în urma atenționării noastre a fost retras de pe listă. Atunci era «doar» cercetat penal, acum e condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, pedeapsă pe care o va ispăși până în iulie 2025. Avem un număr finit de locuințe sociale și numeroase cereri. Dăm un exemplu prost angajaților din Urbana acordând această locuință socială. Empatizez cu acest domn, dar noi trebuie să analizăm aceste cazuri cu corectitudine. Nu cred că este corect cum am procedat. Cred în a doua șansă. Nu zic că nu are dreptul la o locuință socială, dar poate ar fi fost corect să înceapă din nou prin depunerea unui nou dosar”, a arătat Diana Mureșan (foto stânga).

Ea a mai atras atenția și asupra unui alt fapt: din cauză că ziua în care a avut loc ședința Comisiei sociale a fost schimbată față de cea obișnuită, nu a mai putut participa la aceasta. „Am fost plecată cu serviciul, nu am putut intra nici on-line. La fel ca și mine, au mai fost și alți consilieri care nu au putut participa. Ce m-a deranjat cel mai mult e că ceilalți membri care au lipsit au fost înștiințați telefonic, fiecare, de faptul că domnul Iană va fi introdus pe lista de repartiții și că e vorba de domnul care a dat mită. Eu nu am fost informată, a trebuit să îmi dau singură seama despre ce este vorba”, a mai arătat Mureșan.

Actualizare joi, 28 martie 2024. În cursul zilei de joi, Diana Mureșan a revenit cu detalii despre situația cererilor de locuințe sociale. „Bineînțeles că toată lumea empatizează cu povestea unui domn vârstnic cu pensie mică, copii în străinătate și care nu are locuință și e și normal, suntem oameni și trebuie să ne pese de semenii noștri. Ce nu știu însă cei care judecă acesta speță este că și în momentul de față sunt alți peste 100 de solicitanți care așteaptă o locuință socială, tineri din orfelinate, persoane cu handicap, familii numeroase care stau în barăci sau locuințe improvizate, mame și tați singuri care își cresc copiii, victime ale violenței domestice și alți vârstnici, în aceeași situație ca a domnului. Toate acestea trebuie să le punem în balanță când luăm o decizie din poziția de consilieri locali”, a scris Diana Cîmpean pe pagina sa de Facebook.
 

Președinta Comisiei: „Lui nu i s-a explicat frumos la Urbana, cum facem noi”

Președinta Comisiei Sociale, Sara Konnerth (FDGR), a respins scenariul că numele lui Gheorghe Iană a fost introdus de ea din nou pe lista celor care să primească repartiții doar pentru că la ședința comisiei nu erau prezenți toți consilierii.

„Am luat la rând toate dosarele care nu au fost rezolvate prin repartiție, deși a fost emisă în acest sens hotărâre de Consiliu local. De ce am insistat? Pentru că este vorba de un domn de 71 de ani, pentru care a fost repartizată o cameră și un WC mic. Este ultimul de pe lista celor care au pierdut locuințe din cauza retrocedării. Aceștia au prioritate la repartiții. Domnul a primit repartiție în 2022, acum doi ani, când a fost scos în stradă, el având o cămăruță pe Nicolae Bălcescu. Când i-am făcut noi dosarul, totul era în regulă. Când să i se dea locuința, buletinul îi expirase, omul era pe stradă, cine îi mai face buletin de Sibiu, când era pe stradă?”, a povestit Sara Konnerth (foto dreapta).

Potrivit ei, situația respectivului pensionar tocmai evacuat la acea dată (octombrie 2022) nu a fost tratată cu empatie de funcționarii Urbana, societatea prin care Primăria Sibiu administrează fondul locativ al orașului. „Lui nu i s-a explicat frumos la Urbana, cum facem noi: i s-a spus că numai nu are dreptul, că nu are buletin. Buletinul i-a expirat în septembrie, iar contractul urma să fie semnat în noiembrie. I-am explicat că se poate face buletin, să meargă la Adăpostul de noapte și să înnopteze acolo și își facă buletin de Sibiu fără adresă. Omul are peste 70 de ani și este pe străzi, de doi ani este în situația aceasta. Este un om obișnuit, muncitor, cu o pensie de 1.000 de lei, cu copii în străinătate, care l-au uitat aici”, a adăugat Sara Konnerth. 

Sara Konnerth

Ea a mai adăugat că, în februarie anul trecut, numele lui Gheorghe Iană a mai fost scos o dată de pe lista de repartiții, pentru că „domnul director (al Urbana – n.r.) a pus piciorul în prag”. „De data aceasta nici domnul director nu a mai avut nimic împotrivă”.

Când a fost adus în iarăși în discuție că Gheorghe Iană a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru dare de mită și nu este „corect și moral” să primească o locuință, Sara Konnerth a avut o replică prin care a stârnit murmurul sălii de ședințe. Nu s-a ajuns la dare, a fost doar intenție. Și a fost 100 de euro.... 100 de euro, atât”, a replicat Sara Konnerth, pentru a completa un tablou în care darea de mită pentru care a fost condamnat bătrânul nu ar trebui să stea în calea repartizării unei locuințe.

Fodor: „Darea de mită este inacceptabilă”

În discuție a intervenit și Astrid Fodor, primarul Sibiului. „Nu sunt inițiator al acestui proiect. Dar sunt de părere că dacă cineva a încercat să dea mită, mita este inacceptabilă. Indiferent că vorbim de 10 lei sau de cinci lei. La fel cum traficul de influență este inacceptabil, la fel cum abuzul în funcție este inacceptabil dacă ești funcționar public. Sunteți consilieri locali, deci decideți în consecință”, a arătat Fodor.

Primarul Sibiului i-a atras atenția președintei Comisiei sociale că nici din punct de vedere birocratic, ședința în urma căreia s-a ajuns la lista de repartizare discutată nu a fost corect încheiată. Și asta pentru că unul din consilierii locali a participat la respectiva ședință în format on-line, dar procesul verbal încheiat mai apoi nu poartă și semnătura acestuia. „Aceste dosare trebuie să cuprindă semnătura tuturor celor care, la un moment dat, au votat ceva. Asta e treaba secretariatului Comisiei, dar în calitate de președinte trebuie să verificați dacă lucrurile sunt în regulă înainte de a aduce proiecte spre promovare”.

Citește și Interpelare de ales al sibienilor în Consiliul local: Eu de ce nu mai primesc acasă ziarul?

„Eu sunt o persoană sensibilă”

„Cum procedăm?”, a fost întrebarea care a plutit în sală după aceste discuții. Inițial s-a propus retragerea proiectului de pe ordinea de zi. „Am altă propunere: pentru că sunt și alte persoane în acest proiect cărora ar urma să le fie repartizate locuințe, acestea sunt libere, mi se pare nedrept față de acestea să retragem proiectul. Propun doar să retragem poziția 5 de pe lista atașată proiectului și ceilalți să nu sufere”, a intervenit Diana Mureșan.

Secretarul Dorin Nistor a arătat că este legală o astfel de variantă, dacă o propune inițiatorul proiectului, consilierii din Comisia socială, în acest caz. „Retragem pe domnul Iană și mai așteptăm încă un an, dacă mai trăiește și dacă doamna consilier crede că asta e atât de important. Dar pentru mine e mai important să... eu sunt, așa, o fire mai sensibilă”, a continuat Sara Konnerth.

În cele din urmă, lista de locuințe de repartizat a fost aprobată, mai puțin cea de la poziția 5, cu o cameră de zi de 15,36 mp, un hol de 2,79 mp și o baie de 1,70 mp, care ar fi urmat a fi închiriate lui Gheorghe Iană.

Citește și Pedeapsa primită de pensionarul care a vrut „să rezolve” un dosar la Urbana cu o mită de 100 de euro: doi ani de închisoare cu suspendare

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

CX

Acum 2 săptămâni

„Nu sunt inițiator al acestui proiect. Dar sunt de părere că dacă cineva a încercat să dea mită, mita este inacceptabilă. Indiferent că vorbim de 10 lei sau de cinci lei. La fel cum traficul de influență este inacceptabil, la fel cum abuzul în funcție este inacceptabil dacă ești funcționar public. Sunteți consilieri locali, deci decideți în consecință”, a arătat Fodor. ==> Sa ne spuna atunci cum e cu cladirea lui Werner Keul de pe Cl. Dumbravii
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dan

Acum 2 săptămâni

Ca sa vezi unde statea cinstea dati omului locuinta nenorocitilor si birocratilor fiindca raspundeti in fata lui Dumnezeu nu numai a oamenilor!!!!! Si se mai pretind si crestine politicienele astea de doi bani ajunse printro conjunctura primarese si consiliere fara a avea calitati intelectuale si manageriale pentru asa o functie. Rusinee!!!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 2 săptămâni

Acest mesaj a fost șters din cauză că nu are nicio legătură cu subiectul

Raspunde

Emil

Acum 2 săptămâni

Stergeti degeaba ca statele de drept, MAI si MCV au confirmat ca justitia romana este organizatie terorista.
Raspunde

D.m.

Acum 2 săptămâni

Omul are peste 70 de ani, evacuat din casa si cu o "pensie" de 1000 de lei si e judecat de o alta septuagenara a carei judecata indoielnica o stim, si care mai are si tupeu sa vorbeasca despre abuzul in functie, amenintandu-si colegii consilieri. Bravo coro ! ai o inima mare cat o neghina neagra.
Raspunde

Valjan

Acum 2 săptămâni

******, aceasta asa zisa primar, indrazneste sa aduca ca argument moralitatea? Pai ea este cea mai mare corupta din primaria Sibiu si stie bine lucrul acesta si o stiu si cei din cercul 1 si cercul 2 de apropiati!!!! Cat tupeu pe aceasta fiinta marunta si batrana ( a imbatranit degeaba)! (Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului calomnios folosit.)

Raspunde

Domnulx

Acum 2 săptămâni

Acuma aud prima data de Sara Konnerth dar bravo ei...pare OM printre cei satuli de la masa ..Diana,Astrid...etc
Raspunde

John

Acum 2 săptămâni

Fodor: „Darea de mită este inacceptabilă” ! Are dreptate doamna Fodor! O sustin! Apropo, cum luarea? Aia e permisa nu? :)))))))))))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

John

Acum 2 săptămâni

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu fac cercetări după un denunț împotriva consilierului juridic de la Urbana, care ar fi solicitat mită pentru atribuirea unei locuințe sociale. Anchetatorii s-au autosesizat în urma unui denunț. Asta e doar un titlu.. Practic omul s-a dus ca la spital, stiind ca o sa fie strans cu usa daca nu da ceva, dar cum suma a fost mica, acel birocrat a decis sa faca pe moralistu :))))) Ba ce jegosi.. Cum ar fi ca la spitalul judetean, consiliul judetean sa nu se mai ia spaga? Gen chirii preferentiale, masini, cine stie ce mai are si doamna Fodor de ascuns :)) ipocrit sistem
Raspunde

Emil

Acum 2 săptămâni

Procurorii, judecatorii si politistii sunt sub talpa primarilor spagari.
Raspunde

DB

Acum 2 săptămâni

pe cine ai supărat de ai primit 29 dislikes intr-o oră? incă o dovadă că ferma de troli din primărie există!
Raspunde

Barosanu

Acum 2 săptămâni

D-na Mureșan face pe justițiara cu un bătrân disperat de 70 de ani pe care îl trimite să moară în stradă (căci ăsta e deznodământul previzibil). Îi recomand să-și amintească cum a obținut colegul ei de la USR, deputatul Stelian Ion (alt mare justițiar), o garsonieră ANL la de la Primăria Constanța. Spoiler alert: și-a închiriat fictiv o cameră din apartamentul în care locuia cu părinții, s-a prefăcut că are handicap grav, a zis că lucrează la stat deși era avocat, iar mama lui lucra fix la instituția care evalua solicitările de locuințe.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus