La ultima dezbatere publică anunțată pe subiectul viitorului plan urbanistic general al Sibiului, întâlnire dedicată industriei HoReCa, proprietarii de restaurante au declarat că noile limitări propuse (spațiu de minim 50 de mp, evacuări mascate în centrul istoric) vor duce la închiderea unor localuri din zona centrală. Primarul Astrid Fodor a arătat că mai este loc de discuții și că, din estimările administrației locale, 80% din localurile din zona centrală îndeplinesc și aceste noi criterii.
În zonele din oraș destinate „exclusiv locuirii” sau acolo unde acest indicator are o pondere „foarte mare” nu va mai fi permisă deschiderea unor spații de alimentație publică, au anunțat arhitecții angajați de Primărie să actualizeze pentru următorii zece ani PUG-ul Sibiului.
„Există un set de condiționări. Pentru alimentație publică, cred că cea mai semnificativă condiționare este cea a obligativității de dezvoltare de astfel de funcțiuni în imobile care nu sunt și de locuire. Pentru că experiența administrației publice pe acest subiect a fost cu diverse probleme, iar în zonele în care există o densitate sporită de locuire, prezența unor anumite tipuri de alimentație publică poate produce disconfort care se traduce în nemulțumire și demersurile aferente către administrația publică. Este o încercare de reglare a acestei situații cu o măsură mai mare de control. În anumite zone este permisă alimentația publică doar în interiorul imobilelor, nu și în afară. Acolo unde există vecinătate, s-a avut în vedere acest aspect”, a transmis Alexandru Cristian, din partea Daedalus Proiect Sibiu SRL, lider al asocierii care a câștigat contractul de un milion de euro pentru actualizarea PUG-ului.
Aproximativ 30 de persoane au participat la dezbaterea astfel începută pe tema PUG-ului, care a avut loc miercuri dimineața, într-unul din spațiile Stadionului municipal.
Exemple de afaceri afectate
Faptul că în noul PUG este prevăzut că spațiile de alimentație publică, pentru a primi aviz de funcționare, trebuie să aibă la dispoziție, la interior, o suprafață de cel puțin 50 de mp a stârnit, însă, cele mai multe nemulțumiri din rândul proprietarilor de restaurante prezenți la dezbatere.
„Nu putem defavoriza comercianți cu activități de nișă: prăjitorii de cafea, gelaterii, alte spații care nu au nevoie de 50 de mp. Pentru cei din centrul istoric, cu vitrină la stradă, nu suntem de acord să fie impusă această limitare”, a ridicat problema Horațiu Bujac, proprietar de restaurant cu terasă în Piața Mare și reprezentant al Organizației Patronale a Operatorilor HoReCa din Sibiu.
Horațiu Bujac
În limita de minim 50 de mp impusă pentru a fi permisă funcționarea spațiilor de alimentație publică intră doar spațiile aflate la interior, fără a fi luate în calcul eventualele spații exterioare.
Marius Georgescu, reprezentant al unor restaurante din Piața Mică, a și dat exemple de inițiative antreprenoriale locale, care din cauza noilor prevederi din PUG vor trebui închise. „Poate s-ar putea păstra limitarea de minim 50 de mp pentru cei care au bucătărie. Pentru că, spre exemplu, există o cafenea 5toGo pe strada Filarmonicii și mai este și pe Tipografilor o gelaterie, chiar faină, unde cei de acolo servesc la geam. Ei nu au 50 de mp și vor trebui să închidă dacă sunt păstrate aceste prevederi”.
Cel puțin 20% dintre comercianți ar fi afectați
Loc de negociere mai există, dar nu foarte mult, a arătat arhitectul Alexandru Cristian. „Poate am fost exigenți, lucrurile se pot nuanța. Dar cred că este importantă stabilirea unui barem minimal. În acest fel, se poate elimina prilejul de interpretare sau o dezbatere poate neprincipală, iar cei interesați știu din start la ce teren joacă. Într-adevăr este o problemă a spațiilor existente, dar nu știu ponderea spațiilor neconforme”.
Primarul Astrid Fodor a arătat că, în urma semnalelor primite, probabil că limita de 50 de mp ar putea fi modificată pentru anumite situații. Și a admis că nu toți comercianții existenți se vor mai încadra în noile reglementări, dar aspectul esențial al modificărilor propuse este acela ca spațiile de alimentație publică să întrunească minimul de dotări prevăzute, de altfel, și în alte acte normative: salon de servire sau terasă, grupuri sanitare cu apă rece și apă caldă, bucătărie echipată conform specificului localului, spălătorie, grupuri sanitare și vestiare pentru personal.
„80% din spațiile din centru corespund, am verificat. Mai ales cele cu front la stradă, restaurante vechi și cunoscute. E adevărat, nu toate au nevoie de bucătărie. Dar suntem de acord că au nevoie de grupuri sanitare, au nevoie de spații unde să se schimbe angajații. Nu dorește nimeni să dispară aceste mici afaceri, sunt locații foarte drăguțe și intime, au un specific, spun ceva, o poveste. Dar acestea nu intră în aceeași categorie cu cele care sunt doar un depozit, folosit pentru a ieși pe Bălcescu să îți pui o terasă. Deci va fi o reglementare care va fi adaptată”, a arătat Astrid Fodor.
Proprietarii de restaurante au lăsat să se înțeleagă faptul că și în situația în care vor exista derogări de la limita de minim 50 de mp, impunerea unor spații cu destinație specifică nu va putea fi respectată. „Chiriile sunt foarte-foarte mari. Sunt antreprenori care plătesc și 5.000 de euro pentru 50 de mp. În centru chiriile sunt în creștere, iar acolo fiecare își administrează spațiul cum poate. Vorbiți de spațiu de deservire, de vestiare... Nu poți cere unui restaurant mic să aibă aceleași spații cu unul mare: spații de tranșare, camere de frig și așa mai departe”, a arătat Bujac.
Astrid Fodor a subliniat încă o dată că restricțiile au în vedere descurajarea antreprenorilor care nu respectă, în cele din urmă, clienții. „Știm că chiriile sunt mari. Dar au apărut aceste probleme că s-au transformat în spații de alimentație publică diverse spații îndoielnice, care au fost avizate de către alte autorități. Nu suntem absurzi: dacă are 40 de mp, are tot ce trebuie, nu vom opri funcționarea. Ar fi bine să ne trimiteți niște propuneri scrise, suntem în faza analizei și căutăm cea mai bună soluție”, i-a îndemnat Fodor pe cei prezenți în sală.
Legătura cu „războiul înghețatei”
Un important motiv în introducerea unor astfel de criterii este cel legat de situația din centrul istoric al Sibiului: cei care au cumpărat sau au închiriat diferite spații de mici dimensiuni în zona centrală doar pentru a putea solicita, ulterior, închirierea domeniului public pentru amplasarea de terase. Profiturile obținute de pe urma închirierii domeniului public nu se reflectă și în amenajarea spațiilor interioare (unele nu au nici măcar toalete pentru clienți), iar în această situație s-au aflat mai multe terase pentru vânzarea înghețatei la gramaj, terase care au generat ample discuții la nivelul conducerii Primăriei Sibiu în ultima perioadă.
„Nu mi se pare normal ca restricția să fie diferită pentru cei care au front la stradă, față de cei care au spațiu în interiorul curților. Mai degrabă restricția ar putea fi ca locul de deservire să fie același cu suprafața care se închiriază pe domeniul public Adică dacă are două mese în interior, să aibă dreptul la două mese la exterior”, a propus Lucian Costea, proprietarul unei afaceri cu înghețată în centrul istoric al Sibiului.
Astrid Fodor a arătat că în centrul istoric se lucrează la un plan urbanistic pentru zone construite protejate, care va „detalia reglementările pe aproape fiecare clădire”. „Dar cei care au front la stradă au o istorie în spate. Nu doresc să intru în detaliu cu un spațiu în casa scării sau unul cu o măsuță și cu un scaun «numite spații de alimentație publică» și care doresc închirierea domeniului public. Noi avem statistica tuturor. 80% nu au niciun fel de problemă, se încadrează în noile prevederi. Și nu vorbesc de acele gelaterii sau cafenele care nici nu îți cer zeci de mp pentru a amplasa terasă”.
Situația evacuărilor de fum, aburi și mirosuri din centrul istoric
Una din marile probleme pentru unii antreprenori din HoReCa ar urma să fie și obligativitatea eliminării coșurilor de fum și a sistemelor de ventilație aparente în zonele de protecție istorică. Altfel spus, bucătăriile restaurantelor vor trebui să aibă sisteme de ventilație legate la hornurile clădirilor istorice și să nu mai fie montate aparent, pe fațade sau pe pereții din spate. „Speța este pentru zona centrală: să nu apară elemente care să bruieze aspectul imobilelor din zonele construite protejate”, a arătat arhitectul Alexandru Cristian.
Reprezentanții HoReCa au arătat că sunt numeroase clădiri în care hornurile au fost dezafectate sau sunt situații în care proprietarii de la nivelurile superioare blochează accesul la aceste hornuri.
Chiar și în fața acestor proteste, cei care au elaborat noul PUG au arătat că nu este loc de negociere. „Sensul restricției este de aspect, nu de inexistența acestor dotări. Compromiterea unui patrimoniu istoric doar ca să am un restaurant poate nu merită. Nu generalizez, nu spun că asta este atitudinea, dar poate există situații când interesul valorii istorice trebuie să primeze. Hornurile distruse se pot reconstrui. Există sisteme de epurare a gazelor care se opresc la nivelul fațadelor, deoarece epurarea e atât de eficientă, încât aerul evacuat este curat. Evident că sunt costuri mai mari sau mai mici în funcție de eficiența dotărilor”, a apreciat Alexandru Cristian.
Acord doar de la vecinii de pereți
Una din modificările care a fost deja luată în considerare în noul PUG este cea referitoare la acordul tuturor vecinilor pentru schimbarea destinației unui spațiu. „Prevederea a fost atenuată doar la cei cu pereți comuni”, a anunțat Dorin Nistor, secretarul Primăriei Sibiu.
Primăria Sibiu așteaptă reacții pe tema noului PUG până pe 17 aprilie. Cei care doresc mai multe detalii sunt așteptați în sala expozițională din Piața Mare, unde sunt expuse planșele noului plan urbanistic general. „Tot aici este deschis și un ghișeu de informare pentru cei interesați, unde specialiști din partea elaboratorului vor oferi informații și lămuriri. Programul acestui ghișeu este marțea între orele 12.00 și 14.00 și joia, între orele 17.00 și 19.00, pe tot parcursul perioadei de consultare publică”, mai arată reprezentanții Primăriei Sibiu.
Fotografii de Silvana Armat
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: dezbatere noul pug forma propu , criterii pug sibiu , conditii restaurante sibiu , dezbatere pug restaurante , Astrid Fodor
Vizualizari: 3859
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
R
Acum 11 ore
Emil
Acum 12 ore
Newman
Acum 12 ore
Newman
Acum 12 ore
C